Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je vriendin vond het altijd geweldig om je te zien, maar nu lijkt het alsof ze altijd boos op je is of alsof ze niet eens merkt dat je er bent. Misschien reageert ze niet meer op je appjes, of praat ze op een feestje de hele avond met anderen, en niet met jou. Als je genegeerd wordt door je vriendin is de kans groot dat je je gekwetst, gefrustreerd of zelfs boos voelt. Het kan verleidelijk zijn om haar ook te negeren, haar jaloers te maken of het uit te maken, maar de gezondste manier om hiermee om te gaan is het met haar te bespreken.
Stappen
-
Geef haar de ruimte. Het is mogelijk dat je vriendin boos op je is, maar het kan ook dat er iets aan de hand is dat niets met jou te maken heeft. In beide gevallen is het beter om haar niet te dwingen om meteen met je te praten als je negatieve signalen van haar krijgt. Geef haar de tijd wat tot rust te komen. Dan kun jij ook over je eigen gevoelens nadenken.
-
Vraag jezelf af of ze je echt negeert. Is het gedrag van je vriendin ten opzichte van jou veranderd? Is het mogelijk dat jij verdrietig of bezorgd bent om iets, en dat je daardoor denkt dat haar gedrag anders is dan normaal?
- Is het mogelijk dat ze altijd al wat koeltjes tegen je deed, maar dat je, nu de relatie wat gevorderd is, beseft dat je het helemaal niet leuk vindt hoe ze doet?
- Heb jij onlangs een moeilijke tijd gehad? Misschien had jij de laatste tijd veel aandacht van haar nodig, en vindt zij het moeilijk om aan jouw behoeften te voldoen, waardoor ze zich heeft teruggetrokken.
-
Bedenk of je vriendin misschien depressief is. Ze negeert jou misschien, maar als ze aan een depressie lijdt, heeft ze dat wellicht niet eens in de gaten.
- Tekenen van een depressie zijn onder andere moeite met concentreren en het nemen van beslissingen; vermoeidheid, gevoelens van hulpeloosheid, hopeloosheid en/of waardeloosheid; slapeloosheid of te veel slapen; prikkelbaarheid; verlies van interesse in leuke activiteiten zoals seks of uitgaan; te veel eten of gebrek aan eetlust; angsten; suïcidale gedachten en/of destructief gedrag. [1] X Bron
- Als je denkt dat je vriendin misschien depressief is, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om haar te helpen .
-
Weersta de verleiding om haar ook te negeren. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om haar te negeren of jaloers te maken, is dat niet gezond of productief om te doen. Daarnaast maak je het voor haar alleen maar moeilijker als ze echt depressief blijkt te zijn, of als ze andere persoonlijke problemen heeft, en dat kan je relatie schaden.
- Er bestaat een theorie die suggereert dat je ervoor kunt zorgen dat iemand je graag wil hebben door hem/haar op afstand te houden. Dat werkt misschien bij sommige mensen wel op de korte termijn, maar het is geen gedrag waarop een gezonde relatie kan worden gebaseerd. [2] X Bron
- Een positief advies dat je uit deze theorie zou kunnen halen, is dat mensen binnen een relatie de ruimte moeten hebben om hun eigen dingen te doen, omdat je elkaar anders gaat vervelen, of omdat je elkaar dan voor lief neemt. Je kunt tijd voor jezelf nemen en toch lief en respectvol blijven tegen je vriendin. Negeer haar niet, maar zorg wel dat je ook een leven hebt naast haar.
-
Zorg voor jezelf. Probeer niet te blijven hangen in hoe gekwetst of boos je bent door het gedrag van je vriendin. Onthou dat zij je niet op een bepaalde manier laat voelen, en dat jij de keuze hebt: je kunt ervoor kiezen te erkennen dat je boos bent, maar je daardoor niet laten weerhouden te genieten van het leven.
- Doe dingen waardoor je je goed voelt: bezoek vrienden, ga naar de sportschool, besteed tijd aan je hobby's (gitaarspelen, wandelen, fotograferen, enz.)
Advertentie
-
Spreek met haar af om te praten. Als je vriendin je compleet negeert, kun je haar misschien ook niet telefonisch of persoonlijk bereiken. Als je weet dat ze je berichtjes wel krijgt, kun je proberen haar te appen of sms'en zodat je kunt zeggen dat je je zorgen maakt, en dat je graag met haar wilt afspreken om te praten.
- Bijvoorbeeld: 'Je reageert niet op mijn berichtjes. Ik voel me daardoor verdrietig, en ik vraag me af of je nog wel blij bent met onze relatie. Kunnen we afspreken om erover te praten?'
- Als je haar schema kent, kun je zelfs een dag en tijdstip voorstellen wanneer ze meestal vrij is, dan is het makkelijker om een afspraak met haar te maken.
- Bijvoorbeeld: 'Je reageert niet op mijn berichtjes. Ik voel me daardoor verdrietig, en ik vraag me af of je nog wel blij bent met onze relatie. Kunnen we afspreken om erover te praten?'
-
Stuur haar een e-mail of privé-bericht. Sla deze stap over als je vriendin wel op je appjes, sms'jes of telefoontjes reageert. Als je haar telefonisch echter niet kunt bereiken, maar je weet wel dat er niets ergs met haar is gebeurd (je ziet bijvoorbeeld dat ze wel dingen post op sociale media), dan kun je haar een berichtje sturen via haar Facebook-inbox of gewone e-mailadres, waarin je je gevoelens en zorgen duidelijk maakt.
- Als je ervoor kiest om een e-mail of privé-bericht te sturen, wees dan voorzichtig met je toon. Schrijf het eerst op, en lees het na een nachtje slapen nog eens na voordat je het verstuurt. Zorg dat het niet gemeen of respectloos klinkt.
- Wees specifiek. Geef concrete voorbeelden van wat ze doet en hoe jij je daardoor voelt. Zorg dat je het zo formuleert dat het niet beschuldigend klinkt:
- 'Toen we zaterdag op dat feestje waren, heb je de hele avond met anderen gepraat. Wij hebben elkaar helemaal niet gezien, en je ging weg zonder me gedag te zeggen, ook al waren we in dezelfde kamer. Toen je dat deed voelde ik me gekwetst. Ik wist niet of ik iets verkeerd had gedaan. Ik maak me zorgen om je, en om ons. Ik wil graag met je afspreken om erover te praten. Of als je dat niet wilt kunnen we voorlopig ook contact via e-mail hebben'.
- Verplaats je in haar, voordat je de e-mail verstuurt. Bedenk hoe de boodschap op haar kan overkomen, hoe ze zou kunnen reageren en pas je mail aan zodat je je gedachten en gevoelens op een zo effectief mogelijke manier met haar deelt. Als ze jouw kant van het verhaal begrijpt en zich niet aangevallen voelt, is de kans groter dat ze zal reageren.
-
Maak gebruik van empathische lichaamstaal. Als het lukt om met haar af te spreken, zorg dan voor empathische lichaamstaal. Dan laat je zien dat je haar kant van het verhaal probeert te begrijpen, en dat ze zich voor je open kan stellen.
- Empathische lichaamstaal betekent dat je iemand benadert met een open houding (dus niet met je armen over elkaar, of van haar weggedraaid), dat je knikt en oogcontact zoekt om te laten weten dat je naar haar luistert, en dat je geruststellende geluiden maakt om te laten weten dat je haar begrijpt, zonder haar te onderbreken. [3] X Bron
-
Druk je gedachten en gevoelens uit met behulp van geweldloze communicatie. Bij geweldloze communicatie richt je je meer op je eigen gevoelens en gedachten dan dat je de ander beschuldigt iets verkeerd gedaan te hebben.
- Rangschik wat je zegt in deze volgorde: observaties, gevoelens, behoeften en verzoeken. [4] X Bron
- Voorbeeld: 'Je hebt de laatste tijd niet opgenomen als ik belde, en je hebt onze afspraken twee keer afgezegd. Ik begin met zorgen te maken of je nog wel een relatie met me wilt'.
-
Vraag haar naar haarzelf. Nadat je hebt verteld hoe jij je voelt, laat je haar weten dat je open staat voor communicatie en moedig je haar aan om haar gevoelens met je te delen.
- Bijvoorbeeld: 'Je hebt de laatste tijd niet opgenomen als ik belde, en je hebt onze afspraken twee keer afgezegd. Ik begin met zorgen te maken of je nog wel een relatie met me wilt. Ik wil graag weten of we over onze relatie kunnen praten. Als het niets met onze relatie te maken heeft, wil ik ook graag weten of je me kunt vertellen wat er dan wel aan de hand is'.
-
Vraag haar wat ze nodig heeft. Als ze toegeeft dat ze op de een of andere manier ontevreden is, vraag haar dan wat ze wil en/of wat jij kunt doen. Misschien heeft ze meer ruimte nodig, of wil ze dat je iets doet wat je nu niet doet. Het kan iets heel simpels zijn, zoals haar meer knuffelen, of zeggen dat je haar mooi vindt.
- Als ze meer ruimte wil, raak dan niet in paniek. Dit heeft misschien helemaal niets met jou te maken, maar met haar.
- Vraag haar hoeveel tijd ze nodig heeft. Als ze zegt dat ze het niet weet, stel dan een periode voor waar jij mee kunt leven, bijvoorbeeld een week. Steun haar. Vraag of je iets voor haar kunt doen zoals bellen aan het eind van de week om te vragen hoe het met haar gaat.
- Als je besluit om elkaar meer ruimte te geven, zorg dan wel dat je allebei weet wat dat inhoudt. Voor sommigen betekent dat dat je elkaar maar twee keer per week belt, in plaats van elke avond, voor anderen dat je de hele week niets van je laat horen. Het is een stuk makkelijker als het duidelijk is wat er met 'ruimte' bedoeld wordt.
- Weet dat je haar niet hóéft te geven wat ze nodig heeft. Als jij je niet prettig voelt bij iets dat ze wil, kun je haar dat gewoon zeggen. Misschien kunnen jullie een compromis sluiten. Uiteindelijk moeten jullie elkaars behoeften en grenzen respecteren.
- Als ze meer ruimte wil, raak dan niet in paniek. Dit heeft misschien helemaal niets met jou te maken, maar met haar.
-
Luister actief naar haar. Als zij praat, luister dan actief. Dat betekent naast empathische lichaamstaal (open houding, knikken, geruststellende geluiden) dat je laat weten dat je begrijpt wat ze zegt door zinnen samen te vatten en/of om verduidelijking te vragen. [5] X Bron Als je je gekwetst voelt door iets wat ze zegt, kun je haar dat ook laten weten, maar doe dat op een niet-confronterende manier.
- Bijvoorbeeld: 'Bedankt dat je eerlijk tegen me bent. Toen je zei dat ik te aanhankelijk ben, voelde ik me verdrietig en een beetje in de war. Ik vind het fijn om dingen met jou te doen, maar ik kan ook heel goed alleen zijn. Ik zou graag wat specifieke voorbeelden willen horen waardoor jij vindt dat ik aanhankelijk ben. Misschien kan ik dat dan veranderen'.
- Als ze je specifieke voorbeelden heeft gegeven, weet jij beter wat ze van de relatie verwacht, ook al ben jij het niet met alles eens. Als je weet wat ze wil, heb jij een idee of je haar dat kunt of wilt geven.
- Rol niet met je ogen en onderbreek haar niet als ze tegen je praat. Laat haar uitspreken voordat je reageert. Wat ze zegt is misschien niet leuk om te horen; je bent het er misschien niet mee eens, maar laat haar toch uitpraten voordat je je weerwoord geeft.
Advertentie - Bijvoorbeeld: 'Bedankt dat je eerlijk tegen me bent. Toen je zei dat ik te aanhankelijk ben, voelde ik me verdrietig en een beetje in de war. Ik vind het fijn om dingen met jou te doen, maar ik kan ook heel goed alleen zijn. Ik zou graag wat specifieke voorbeelden willen horen waardoor jij vindt dat ik aanhankelijk ben. Misschien kan ik dat dan veranderen'.
-
Probeer samen oplossingen te vinden. Als jullie hebben ontdekt wat de problemen zijn, probeer dan samen uit te vinden hoe je ze kunt oplossen.
- Als ze heeft gezegd dat ze je negeert omdat ze zich overweldigd voelt door de hoeveelheid aandacht die je haar geeft, vraag dan of ze wat specifieke voorbeelden daarvan kan geven.
- Misschien vindt ze het niet leuk dat je haar drie keer per dag belt: bij het ontbijt, de lunch en het avondeten. Misschien kun je afspreken dat je haar 's morgens een appje stuurt om haar goedemorgen te wensen, en haar dan na het avondeten eventjes belt.
- Als ze heeft gezegd dat ze je negeert omdat ze zich overweldigd voelt door de hoeveelheid aandacht die je haar geeft, vraag dan of ze wat specifieke voorbeelden daarvan kan geven.
-
Forceer de oplossing niet. Soms is het beter om het even te laten rusten, als de emoties hoog zijn opgelopen, en er later weer over te praten, zeker als jullie al uren aan het ruziën zijn. [6] X Bron
- Als je merkt dat jullie in cirkels praten en geen oplossingen vinden, kun je het beter laten rusten. Misschien is het niet mogelijk om binnen een paar dagen weer af te spreken, en willen jullie dat het nu wordt uitgepraat. Die wens is heel normaal, maar je komt er waarschijnlijk toch niet uit als jullie uitgeput zijn van de ruzie en niet meer helder kunnen denken.
-
Begrijp dat een van de oplossingen kan zijn dat jullie uit elkaar gaan. Als jij je zorgen maakt omdat je vriendin je negeert, is de kans groot dat jij de relatie graag wilt behouden. Als het inderdaad klopt dat ze je negeert en ze heeft geen andere persoonlijke problemen maar ze negeert je omdat ze boos op je is, zul je moeten bedenken of je wel een relatie wilt met iemand die jou liever kwetst dan vertelt waarom ze boos is.Advertentie
Tips
- Als je merkt dat je vriendin je vaker negeert, en het wordt een patroon, moet je goed nadenken of deze relatie het wel waard is om te behouden. Het is mogelijk dat dit een manipulatieve partner is.
- Onthou dat ze misschien problemen heeft die niets met jou te maken hebben. Misschien negeert ze je omdat ze niet weet hoe ze er met jou of anderen over moet praten. Word niet boos op haar tot je het hele verhaal kent.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.webmd.com/depression/guide/detecting-depression
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/rethinking-men/201304/the-elastic-band-theory-relationships
- ↑ http://www.medicalnewstoday.com/articles/237743.php
- ↑ http://www.nonviolentcommunication.com/aboutnvc/4partprocess.htm
- ↑ http://www.mindtools.com/CommSkll/ActiveListening.htm
- ↑ http://www.scienceofrelationships.com/home/2011/6/30/men-are-from-earth-women-are-from-earth.html
Advertentie