PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Azijn bevat azijnzuur en is een zeer effectieve, natuurlijke onkruidverdelger. Het is in Nederland niet toegestaan azijn, zout of chloor te gebruiken om onkruid te bestrijden. [1] Sommige tuinliefhebbers geven toch de voorkeur aan azijn omdat azijn minder schadelijk zou zijn voor het milieu dan herbiciden. Je kunt een sproeier gebruiken om de azijn op het onkruid te sproeien, waarbij je de planten die je wilt behouden voorzichtig vermijdt. Voor hardnekkiger onkruid is een sterkere azijnzuuroplossing natuurlijk effectiever, maar dat is niet toegestaan vanwege het negatieve effect op waterorganismen, planten en bodemorganismen, en de kans op irritatie van de huid. [2]

Methode 1
Methode 1 van 2:

Azijn als onkruidverdelger gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga naar een supermarkt bij je in de buurt en koop een fles gewone azijn. Meestal bevat dit type azijn 5% azijnzuur. [3]
    • Het zuur in de azijn is wat het onkruid doodt. Het wordt aangeraden om witte azijn te gebruiken, wat waarschijnlijk het goedkoopst is. Je kunt echter ook appelazijn of schoonmaakazijn gebruiken. Schoonmaakazijn is sterker dan witte azijn en appelazijn en bovendien erg goedkoop.
  2. Door een beetje afwasmiddel toe te voegen blijft het mengsel aan het onkruid plakken. Voeg 2 ml afwasmiddel toe aan 1 liter azijn.
  3. Vul een sproeier met het mengsel van azijn en afwasmiddel, of doe zo veel in de sproeier als je nodig hebt. [4]
    • Zorg ervoor dat je de fles goed schoonspoelt als je een oude fles gebruikt waar eerst een andere vloeistof in heeft gezeten.
    • Als je maar een kleine hoeveelheid onkruid wilt bestrijden of een klein oppervlak wilt behandelen, vul de sproeier dan niet helemaal. Je kunt altijd meer maken.
    • Als je een azijnzuuroplossing met een sterkte van 30% gebruikt (azijn met een sterkte van meer dan 15% noemt men een azijnzuuroplossing), verdun de azijn dan met water. Gewone witte azijn of schoonmaakazijn hoef je niet te verdunnen.
  4. Het azijnzuur in azijn droogt het onkruid uit, dus door met azijn te sproeien op een dag waarop het onkruid ten minste enkele uren direct zonlicht krijgt droogt de azijn het onkruid nog sterker uit. Sproei 's ochtends met azijn zodat het onkruid nog een hoop zon krijgt. [5]
    • Als het kort na het besproeien van het onkruid ineens gaat regenen, zul je het onkruid waarschijnlijk nog een keer met azijn moeten behandelen.
    • In dit geval betekent zonnig ook warm. In het ideale geval is de temperatuur 21 graden of hoger.
  5. Richt de sproeier op het onkruid dat je wilt doden met azijn. Bedek de bladeren met azijn, maar spuit ook azijn in de buurt van de wortels.
    • Je hoeft het onkruid niet kletsnat te maken, maar spuit een gelijkmatige hoeveelheid azijn op het onkruid.
    • Wacht ongeveer 24 uur en controleer het onkruid. Als je niet tevreden bent kun je nog een keer azijn op het onkruid sproeien.
  6. Azijn doodt niet alleen onkruid, maar ook nuttige planten en bloemen, dus wees voorzichtig wanneer je azijn spuit op onkruid in de buurt van goede planten. Azijn is niet altijd een goede optie als je onkruid bestrijdt in een tuin, bloembed of op je terras. [6]
    • De azijn zou niet in de aarde moeten trekken en andere planten moeten doden. Azijn doodt planten alleen wanneer ze ermee in aanraking komen.
  7. Azijn kan je sproeier aantasten als hij er lang mee in aanraking komt. Spoel de sproeier elke keer dat je azijn gebruikt hebt goed schoon. Giet de overtollige azijn uit de sproeier en vul hem dan met water. Zorg ervoor dat je de pomp- en sproeifunctie gebruikt om de slang en de spuitmond schoon te maken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Hardnekkig onkruid doden

PDF download Pdf downloaden
  1. [Noot] Ga naar een tuincentrum of bouwmarkt en vraag of men een geconcentreerde azijnzuuroplossing verkoopt die in de tuin gebruikt kan worden. Wanneer je een sterke azijnzuuroplossing gebruikt, wordt het geadviseerd om extra voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het dragen van handschoenen en een veiligheidsbril. [7]
    • De meeste soorten onkruid kun je doden met gewone azijn, dus gebruik eerst gewone azijn en kies pas voor een sterke azijnzuuroplossing als gewone azijn niet werkt.
    • Pas op dat je geen azijnzuuroplossing op je huid krijgt. Je kunt er brandwonden door krijgen omdat het middel meer azijnzuur bevat.
  2. Doe wat afwasmiddel in de sproeier of spuitfles. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat de azijn aan het onkruid blijft plakken en er niet afglijdt. [8]
    • Roer het afwasmiddel voorzichtig door de azijn, maar schud niet te veel met de fles. Het afwasmiddel zal anders gaan schuimen in plaats van met de azijn gemengd te worden.
    • Het is niet nodig om een nauwkeurige hoeveelheid afwasmiddel af te meten. Knijp een hoeveelheid afwasmiddel uit de fles waarvan je inschat dat het ongeveer een theelepel op een liter is.
  3. Zout werkt niet bij alle soorten onkruid, maar kan sommige onkruidsoorten sneller uitdrogen dan gewone azijn. Je kunt zout toevoegen aan een mengsel van azijn en afwasmiddel. Gebruik goedkoop tafelzout in plaats van steenzout, Epsomzout of zeezout. [9]
    • Zout blijft een tijdje in de grond zitten en kan het gezonde plantenleven langdurig aantasten. Als je onkruid doodt op een plek waar je nieuwe gewassen wilt planten kun je waarschijnlijk het beste geen zout gebruiken.
    • Aan de andere kant kan zout erg goed helpen als je onkruid doodt op een plek waar je wilt voorkomen dat er opnieuw onkruid gaat groeien.
    • Het is vooral belangrijk om een sproeier waarin je zout gebruikt hebt schoon te maken. Het zout kan de onderdelen namelijk verstoppen en de sproeier zelf zelfs aantasten.

    Let op: Het is in Nederland niet toegestaan zout te gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van zou op het milieu is nog niet goed beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen. [10]

    Advertentie

Benodigdheden

  • Witte gedistilleerde azijn
  • Spuitfles
  • Afwasmiddel (optioneel)

Waarschuwingen

  • Het gebruik van azijn, zout of chloor om grote oppervlakken onkruid te bestrijden is niet toegestaan. [11] Gebruik azijn daarom alleen op kleine schaal en direct op het onkruid.
  • Vanaf 10% azijnzuur is er kans op irritatie als azijn op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25% azijnzuur kunnen ernstige brandwonden of oogletsel ontstaan. [12]
  • Vanaf 36 procent azijnzuur een risico voor waterorganismen als het wordt gespoten op grote, aaneengesloten oppervlakten die naast het water liggen. Bij spuiten met 6,6 procent azijnzuur is er al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak. Voor bodemorganismen is dat bij concentraties vanaf 54 procent azijnzuur. [13]
Advertentie

Tips

  • Op de lange termijn is schoffelen effectiever dan het gebruik van bestijdingsmiddelen. [14]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 191.622 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie