PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De paus is het hoofd van de Katholieke Kerk, en hij is sinds 1929 ook het hoofd van de kleinste soevereine staat in de wereld, het Vaticaan. Technisch gezien zijn de enige voorwaarden om paus te worden dat je een man bent en dat je katholiek bent. Maar sinds Paus Urbanus in 1378 is er eigenlijk geen paus gekozen buiten de Raad van Kardinalen. Zorg eerst dat je priester wordt, als je paus wit worden, en werk jezelf dan op binnen de katholieke hiërarchie, net zolang totdat je door de andere kardinalen gekozen wordt. Houd in gedachten dat het essentieel is om volledig in het katholieke geloof te geloven. Dit is niet slechts een baan, het is ook een roeping.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Priester worden

PDF download Pdf downloaden
  1. Om paus te worden moet je zowel een man zijn als katholiek zijn. Als je niet als katholiek geboren bent, dan is het nodig dat je je bekeert. Dit proces heet bekering. [1]
    • Dit is een proces dat tijd kost. Het is vereist dat je je verdiept in het Katholieke geloof, en de katholieke leer. Dit heet catechismus.
    • Het is vereist dat je gedoopt wordt. Dit gebeurt nadat je je verdiept hebt in de leer.
    • Katholiek worden is een uitbreiding van je geloof. Het is nodig dat je hierbij begeleid wordt door iemand. Neem contact op met een kerkgenootschap bij je in de buurt, zodat je een begin kunt maken met het proces van bekering.
  2. Een priester worden is niet slechts een baan, het is een leefstijl. Zorg dat je op de hoogte bent van alle voorwaarden die gelden voor de toelating tot de priesterorde. Het is voor katholieke priesters niet toegestaan om te trouwen of om seksuele handelingen te verrichten. [2]
    • Neem de tijd om na te denken over je roeping. Denk na over je talenten. Bezit je veel mededogen? Is je geloof in God sterk? Voel je je gelukkig met je roeping? Deze kwaliteiten zijn belangrijk als je priester wit worden.
    • Vraag om advies. Praat met de priester in de kerk waar je lid van bent, en vraag hem naar zijn ervaringen. Stel specifieke vragen, zoals wat de priester zoal doet. Neem daarna de tijd om na te denken over het pad dat je in wilt slaan, en of je echt een priester wilt worden of niet.
  3. Naarmate je ouder wordt, dan kun je ook meer actief na gaan denken of een rol als spiritueel leider bij je past. In de hele wereld worden er door katholieke genootschappen leiderschapsprogramma's georganiseerd voor katholieke jongeren. Vraag een priester bij je kerk of zoiets een goed idee voor jou is. Bij de meeste programma's worden er cursussen in leiderschapsontwikkeling en spirituele groei gegeven. Door dit soort programma's wordt je gesterkt in je geloof, en kun je een breder begrip krijgen over je roeping.
    • Door mee te doen met een leiderschapsprogramma krijg je een goed beeld van de soort vaardigheden die nodig zijn om meer autoriteit te verwerven binnen de kerk, naarmate je carrière steeds meer vordert, en naarmate je dus steeds hogerop komt.
    • Als de kerk waar je bij zit geen leiderschapsprogramma biedt, kijk dan of er de mogelijkheid is om een beurs te krijgen voor een programma in een andere regio.
  4. Er is specifieke scholing nodig om priester te kunnen worden. Eerst moet je de middelbare school afmaken, vwo. Tijdens je middelbare schoolperiode kun je al beginnen aan je reis om priester te worden. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om lessen in een vreemde taal te leren. De paus is een internationale leider, en communicatie is dus heel belangrijk om te leren, vooral als je echt paus wordt.
    • Praat met de mentor die jou begeleidt in dit proces. De meeste middelbare scholen hebben een decaan die je kan helpen om een stappenplan te maken voor je leven als je je diploma behaald hebt. Vraag hem of hij je kan helpen om te kijken welk opleidingsinstituut en welke opleidingen het meest geschikt zijn voor de voortgang van je carrière.
  5. Het is nodig dat je naar de universiteit gaat om theologie te studeren, of dat je naar een seminarie gaat om priester te kunnen worden. Om naar het seminarie te kunnen gaan heb je een diploma nodig van de middelbare school, VWO. Een seminarie is een priesteropleiding. Er zijn seminaries in de hele wereld, ook in Nederland.
    • Sommige jongemannen volgen eerst een bachelor studie voordat ze beslissen om priester te worden. Vaak gaan ze na de bachelor door met een master.
    • Je kunt je master theologie behalen aan de universiteit. Je bent dan na je afstuderen theoloog.
  6. Je spirituele reis is belangrijk, en de keuze van een opleiding is ook heel belangrijk, want dan kun je de vaardigheden leren die je nodig hebt om je roeping te blijven volgen. Vergelijk de verschillende opleidingscentra goed met elkaar. Vraag jezelf af of je een brede spirituele opleiding wilt, of dat je je alleen wilt richten op het bestuderen van de katholieke doctrine. Zorg dat je de universteit bezoekt waar je naartoe wilt gaan, voordat je je ergens inschrijft.
    • Praat met studenten die de opleiding volgen die jij wilt gaan volgen. Vraag ook mensen die al afgestudeerd zijn hoe zij de opleiding ervaren hebben.
    • Bedenk of de opleiding die je overweegt je helpt bij je doel om je in spiritueel en intellectueel opzicht te ontwikkelen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Verder komen in je carrière

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je eenmaal priester geworden bent, dan is het belangrijk dat je je werk heel goed doet. Dat is de beste manier om verder te komen binnen de gelederen van de kerk. Een goede priester is iemand op wie mensen kunnen bouwen, en die de leden van zijn kerk en gemeenschap actief helpt op allerlei manieren. [3]
    • Je bent als priester verantwoordelijk voor het spirituele welzijn van de leden van je kerk. Je dient de sacramenten toe, de leidt de mis, en je neemt de biecht af.
    • Een voorbeeldige priester kan de titel Monseigneur krijgen als hij eenmaal bisschop of aartsbisschop is geworden.
  2. Nadat je priester geworden bent, zal elke promotie die je in de toekomst nog zal maken op basis van benoeming geschiedt. Dit betekent dat je een goede indruk moet maken op de mensen die leiding geven en die boven jou staan binnen de hiërarchie. Zorg dat je goed met collega's en mensen in positie boven jou om kunt gaan. [4]
    • Zorg dat je effectief kunt communiceren. Zorg dat je je op je gemak voelt bij het spreken in het openbaar. Dit doe je ook al als priester, en het wordt steeds belangrijker naarmate je hogerop in de kerk komt. Wees zelfverzekerd en duidelijk als je spreekt.
    • Zorg dat je goed met anderen samenwerkt. Als je bisschop of kardinaal bent, dan geef je leiding over een groep priesters. Oefen in het luisteren naar de behoeften van anderen, en communiceer effectief als je opdrachten geeft aan anderen.
  3. Een bisschop staat aan het hoofd van alle priesters binnen een diocese. Een diocese is het gebied of de regio waarbinnen de kerken vallen die onder het gezag van een bisschop staan. Een aartsbisschop heeft de leiding over zijn diocese (een aartsdiocese) en heeft ook de leiding over andere bisschoppen. De paus is verantwoordelijk voor het benoemen van alle bisschoppen, ook aartsbisschoppen. Het is daarom belangrijk dat je een goede indruk maakt op de mensen die hem adviseren. [5]
    • Zorg dat je regelmatig contact hebt met de aartsbisschop in je regio. Hij kan een positieve aanbeveling doen als iemand hem naar zijn mening over jou vraagt.
    • Een bisschop vergadert regelmatig met andere bisschoppen, voor het bepalen van het beleid en de liturgische bepalingen van hun regio.
    • De paus is verantwoordelijk voor het aanstellen van bisschoppen en aartsbisschoppen. Hij krijgt aanbevelingen van de bisschoppen over mogelijke kandidaten.
    • Onthoud dat je niet formeel kunt solliciteren op de functie van bisschop of aartsbisschop. Je moet benoemd worden.
    • De belangrijkste adviseur in deze procedure is de apostolische nuntius. Hij is de vertegenwoordiger van de paus inzake de kerkelijke organisatie en hiërarchie in de individuele landen.
  4. Een kardinaal is een bisschop die door de paus gekozen is om deze speciale benoeming te vervullen. De paus selecteert uit de aartsbisschoppen een kardinalen voor de diverse diocesen. Kardinalen kunnen in het Vaticaan werken of hun eigen aartsdiocese. Niet alle regio's hebben een eigen kardinaal. [6]
    • De paus wijst vaak een kardinaal aan in gebieden in de wereld waar veel katholieken wonen, zoals in Manila, Boston of Brussel.
    • Zorg dat je in een regio woont waar een kardinaal zetelt. De kans is klein dat je deze positie verkrijgt vanuit het platteland waar weinig mensen wonen.
    • Als je bisschop bent, zorg dan dat je een positieve relatie hebt met de kardinaal in jouw regio. Maak duidelijk dat je graag de kerk wilt dienen, en laat zien hoe goed je in staat bent om leiding te geven.
    • Kardinalen zijn actief in het structureren van de organisatie binnen de katholieke kerk.
    • Er bestaat geen formele sollicitatieprocedure of andere mogelijkheid om naar de functie van kardinaal te dingen. Je kan alleen door de paus benoemd worden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Gekozen worden als paus

PDF download Pdf downloaden
  1. Omdat een paus slechts ongeveer elke twintig of dertig jaar gekozen wordt, is het belangrijk dat je hier goed op voorbereid bent. Zorg dat je regelmatig contact hebt met het College van Kardinalen. Als het goed is heb je nu een goede reputatie opgebouwd al die jaren. Blijf laten zien dat jij een positieve publieke vertegenwoordiger van de kerk zou zijn, naarmate het concaaf dichterbij komt. [7]
    • De kardinalen komen na de begrafenis van de paus bijeen om de concaaf voor te bereiden. Dit is waar het politieke spel gespeeld wordt. Probeer erachter te komen wie jou steunen.
    • Maak duidelijk aan de andere kardinalen dat je een eventuele benoeming graag accepteert.
  2. De officiële procedure voor het verkiezen van de paus wordt een 'conclaaf' genoemd. De zittende kardinalen, ook wel het College van Kardinalen genoemd, komen bijeen om een nieuwe paus te benoemen. Deze groep komt dan in de Sixtijnse Kapel bijeen. Niemand anders mag hierbij aanwezig zijn. 'Conclaaf' betekent in het Latijn letterlijk 'opgesloten met een sleutel.' [8]
    • Het is een ongeschreven wet dat de zittende paus moet sterven voordat er een conclaaf belegd kan worden. Het is uitzonderlijk als een paus zich terugtrekt uit zijn functie.
    • De kardinalen komen 15-20 dagen nadat de paus gestorven is bijeen om in het geheim te stemmen.
    • Alleen de kardinalen mogen in de kapel komen. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals medisch personeel.
    • Elke kardinaal moet een plechtige eed zweren waarbij hij verklaart dat hij de regels van het conclaaf op zal volgen, zoals die geschreven zijn door Paus Johannes Paulus II.
    • Na de eerste dag van het conclaaf, worden er elke ochtend twee stemmen gegeven, en elke middag ook twee.
  3. Het wordt als ongepast gezien om openlijk een 'campagne' voor de functie van paus te houden. Maar, er zijn slechts een paar mensen die het lukt om een bekende en gerespecteerde kardinaal te zijn. Meestal wordt er slechts een klein groepje kandidaten in overweging genomen tijdens het conclaaf. Degene met de meeste stemmen wordt verkozen tot de nieuwe paus.
    • De procedure van het stemmen bestaat uit drie fasen: een nauwkeurig vooronderzoek, waarin de stemmen worden voorbereid; het nauwkeurige onderzoek waarin de stemmen worden verzameld en geteld; en een nauwkeurig onderzoek na het stemmen, waarin de stemmen opnieuw geteld worden en daarna verbrand worden.
    • Een conclaaf kan meerdere dagen in beslag nemen, maar duurt over het algemeen niet langer dan twee weken.
    • Om tot paus verkozen te worden heeft een kardinaal ⅔ van de stemmen nodig. Na elke stem worden de stembriefjes verbrand. Als er zwarte rook uit de kapel opstijgt, dan betekent het dat er nog een keer wordt gestemd. Als er witte rook opstijgt dan betekent het dat er een nieuwe paus gekozen is.
  4. De paus is de spiritueel leider van de katholieke mensen in de wereld. Er zijn op het moment van schrijven ongeveer 1,2 miljard katholieken. Since 1929 is de paus ook de leider van de kleinste soevereine staat van de wereld, het Vaticaan. [9]
    • De paus is verantwoordelijk voor het wekelijks zegenen van de mensen die het Vaticaan bezoeken. Hij houdt ook wekelijks een algemene audiëntie.
    • De paus leidt alle grote religieuze vieringen, zoals Kerstmis en Pasen.
    • Moderne pausen reizen over de hele wereld, waar ze katholieken en wereldleiders ontmoeten.
    Advertentie

Tips

  • Leer zoveel mogelijk talen als je maar kunt. Er wordt van een paus verwacht dat hij kan communiceren in het Engels en Italiaans, maar het beheersen van andere talen helpt je om contact te maken met gelovigen uit de hele wereld.
  • Onderscheid jezelf, maar zorg er wel voor dat je niet te controversieel wordt. Je collega kardinalen zullen eerder op jou als paus stemmen als jij bekend staat om al het goeds wat je doet in je werk, en je inzet voor goede doelen, dan wanneer je bekend staat om je neiging om mensen op te ruien met statements die ook nog eens niet erg populair zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.456 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie