Pdf downloaden
Pdf downloaden
Stel, je staat aan het roer van een spannende start-up en je maakt een nieuw product dat de hele sector op zijn grondvesten zal doen schudden. Of misschien ben je een nieuwe aanwinst op de marketingafdeling van een groot bedrijf, en wil je je naam vestigen met een supersterk promotieplan voor een bepaald product. Wat je rol in de zakenwereld ook is, als jij verantwoordelijk bent voor de verkoop van een bepaald product, dan zul je de sales op willen schroeven en merkherkenning op willen bouwen door middel van een intelligente en evenwichtige reclamestrategie. Ga naar Stap 1 om daarmee te beginnen!
Stappen
-
Probeer altijd om de vraag naar jouw product te vergroten. Je dient er allereerst voor te zorgen dat jouw promotie gericht is op het vergroten van de vraag of de wens naar jouw product. Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de bekendheid van jouw product te vergroten door middel van een reclamecampagne, een speciale aanbieding of “bonus” aan te bieden om het product aantrekkelijker te maken, of aan public relations (pr) te doen om een ingang bij de klanten te creëren. Bij effectieve promotiestrategieën worden doorgaans al deze drie dingen (of zelfs meer) toegepast. Houd, voor welk pad je ook kiest, te allen tijde het einddoel in je achterhoofd: je wilt dat de klanten jouw product gaan willen .
-
Presenteer alle informatie duidelijk en bondig. Moderne consumenten worden continu gebombardeerd met reclames en informatie over de promotionele inspanningen van bedrijven. Als gevolg daarvan is hun aandachtsspanne kort en zijn ze meestal ietwat cynisch over de informatie die ze uit reclame ontvangen over nieuwe producten. Zorg er daarom voor dat al je promotionele inspanningen helder, snel en informatief zijn, zonder dat je te veel informatie in een bepaalde reclame (of iets dergelijks) probeert te proppen. Prioriteer de belangrijkste informatie over jouw product—wat jouw product beter maakt dan dat van de concurrentie.
- Weet dat een korte, memorabele advertentie een stuk kosteneffectiever is dan een langere advertentie die precies net zo memorabel is.
-
Onderscheid jouw product van dat van de concurrentie. Zoals hierboven reeds vermeld is, dien je nadruk te leggen op waarom jouw product beter is dan de producten van de concurrentie . Bied het nieuwe, spannende mogelijkheden? Is de kwaliteit beter? Bespaart je het klanten tijd? Geld? Moeite? Consumenten zijn niet zo happig op het kopen van twee producten die precies hetzelfde doen. Het is daarom belangrijk om ondubbelzinnig duidelijk te maken dat de aanschaf van jouw product de beste keuze is.
-
Ken je klanten. Je moet reclame zien als een kunstvorm. Net zoals schilders, muzikanten, schrijvers en acteurs hun publiek tot op zekere hoogte moeten kennen om het gewenste emotionele effect te produceren, dien jij als marketeer ook je klanten te kennen. Wie zijn ze? Hoe welvarend zijn ze? Hoe ziet hun leven eruit? Over het algemeen zul je eerst marktonderzoek moeten doen voordat je je product begint te promoten. Zo kun je garanderen dat jouw reclame de juiste snaar raakt bij de belangrijkste doelgroepen.
- Verschillende soorten klanten kunnen (en doen dat ook) anders reageren op verschillende promoties. Stel, bijvoorbeeld, dat jij verantwoordelijkheid bent voor het promoten van een nieuw biermerk. Je doet dit op een muziekfestival waar een breed scala aan muzikale acts optreedt. Stel dat het bestuur van het bedrijf waar jij voor werkt hippe jonge zakenvrouwen warm wil maken voor dit bier. In dit geval is het, voor wat betreft de promotie, verstandig om een van de acts op het festival te sponsoren. Je wilt die act echter zorgvuldig selecteren: als je een act sponsort die bekend staat om hun vrouwonvriendelijke teksten, dan is dat qua pr natuurlijk een ramp.
-
Combineer je promotionele inspanningen met slimme pr. Een succesvolle reclamestrategie zal de zichtbaarheid en de bekendheid van het merk verhogen. Als je de public relations echter dood laat bloeden, dan zal de verhoogde zichtbaarheid eerder een vloek dan een zegen zijn. Je wilt dat je advertenties en reclames de klanten doen herinneren aan de voordelen van jouw product; niet aan de tekortkomingen. Goede pr is daarvoor van essentieel belang. Hieronder vind je een paar dingen waar goede pr-strategieën zich op richten:
- Gunstige media-aandacht.
- Verhoogde betrokkenheid bij de gemeenschap.
- Effectieve cross-promotie en samenwerkingsverbanden.
- Spoedige, professionele reacties op crises en slechte publiciteit.
Advertentie
-
Koop, indien mogelijk, reclameruimte (of -tijd) bij de traditionele media. Het internet heeft het proces van productpromotie gerevolutioneerd, maar de “traditionele” reclamemogelijkheden zijn verre van uitgestorven; met het internet hebben ze er alleen een extra concurrent bij gekregen voor wat betreft de tijd en aandacht van potentiële klanten. Als jouw bedrijf een gevestigd en winstgevend instituut is, dan kun je ervoor kiezen om deze niet-digitale media in te zetten voor jouw reclames. Deze manier van reclamemaken kost haast altijd geld, dus zorg ervoor dat je van tevoren goed uitkient wie de reclames precies zullen zien of horen. Hieronder vind je een aantal van de traditionelere reclamemogelijkheden:
- Kranten/tijdschriften. De advertenties hier zijn puur visueel, dus richt je op beelden die de aandacht trekken. De prijs van de advertentie hangt meestal af van de grootte, waarbij een volledige pagina het duurst is, enzovoorts.
- Billboards. Uitsluitend visueel, net als kranten en tijdschriften, maar dan groter. Autobestuurders kunnen over het algemeen slechts een seconde of twee veilig naar het billboard kijken, dus probeer de boodschap zo simpel en doeltreffend mogelijk over te brengen.
- Televisie. Televisiereclames maken gebruik van zowel beeld als geluid. Bij tv zijn er vele opties, maar korte reclame’s zijn altijd goedkoper. Probeer de reclame daarom zo “mager” mogelijk te maken. Je kunt ervoor kiezen om een kort verhaaltje te vertellen, een grap of grol te gebruiken, of jouw product gunstig te vergelijken met een product van de concurrent.
- Radio. Radioreclames maken alleen gebruik van geluid, dus je zult creatief te werk moeten gaan om je boodschap effectief over te kunnen brengen. Een pakkende jingle of slogan is een slimme zet.
-
Omarm online reclame. De komst van het internet heeft een ontzettend groot reclamemedium met zich meegebracht. Zelfs nu, decennia na de uitvinding van het internet, hebben marketeers zich de kunst van het online adverteren nog niet helemaal meester gemaakt. Dat betekent dat er nog een hoop ruimte voor creativiteit is. Helaas zit er ook een nadeel aan online reclame. Veel online consumenten doen actief hun best om advertenties en reclame te mijden: zo gebruiken ze add-ons om advertenties te blokkeren, kiezen ze voor spamfilters en passen ze andere trucjes toe om het leeuwendeel van de reclame te verbannen uit hun surfervaring. Hieronder vind je een aantal (goede én slechte) mogelijkheden voor betaald online adverteren:
- Pop-ups. Pop-ups (en verwante varianten), hoewel ontzettend irritant, zijn advertenties die tevoorschijn komen als een gebruiker een website opent. Pop-ups zijn meestal niet verstandig, omdat ze vooral als ontzettend irritant ervaren worden; en niet als oprecht interessant. Ook worden er door de meeste mensen maatregelen getroffen om ze te blokkeren.
- Banners. Net als bij advertenties in tijdschriften, worden dit soort advertenties boven, naast of onder de inhoud van pagina’s weergegeven. Hoewel ze niet zo vervelend zijn als pop-ups worden ze vaak toch geblokkeerd door adblockers.
- Zoekmachine-advertenties. Deze reclames verschijnen boven (of naast) de zoekresultaten als een potentiële klant zoekt naar trefwoorden die met jouw product te maken hebben. Sommige zoekmachines bieden betaling op basis van resultaat aan. Dit houdt in dat je alleen hoeft te betalen als mensen op jouw advertentie klikken. [1] X Bron Daarom is deze optie een stuk slimmer dan de andere manieren van betaalde online reclame.
-
Ga op zoek naar gratis (of zeer goedkope) reclamemogelijkheden. Waarom zou je voor je reclame betalen als je dat ook gratis kunt doen? Je hoeft niet voor elke reclame te betalen, waardoor bedrijven (vooral jonge bedrijven die niet veel geld om handen hebben) een aantal opties ter beschikking hebben op het gebied van goedkope of zelfs gratis advertenties. Hieronder staat een aantal manieren waarop je (nagenoeg) gratis reclame kunt maken:
- Sociale media. Omdat het aanmaken van een account op Facebook (en de meeste andere sociale media) gratis is, is het voor je bedrijf gratis om een online aanwezigheid te onderhouden op deze netwerken. Als je iemand aanneemt om dat voor je te doen, dan zul je daar uiteraard wel voor moeten betalen.
- Flyers/handouts. Het verspreiden van flyers of brochures kan een zeer goedkope manier zijn om de bekendheid van een nieuw product te vergroten, omdat je in principe alleen voor de drukkosten hoeft te betalen. Ook biedt deze methode je de kans om een menselijk gezicht (dat van jou) aan het product te verbinden. Zo kun je een persoonlijke band scheppen tussen het product en de klanten.
- Sponsoring van goede doelen. Veel non-profitorganisaties (zoals lokale omroepen) en goede doelen (zoals een daklozenopvang) werven sponsors om bij te dragen aan hun uitgaven. In ruil daarvoor bieden deze organisaties vaak gratis advertentieruimte aan. Voor de maximale kosteneffectiviteit kun je op zoek gaan naar organisaties die relatief kleine contributies vragen, zoals een kleine gelddonatie of spullen die je niet gebruikt.
-
Trek de aandacht van de kijkers of luisteraars. Feit is nu eenmaal dat de meeste klanten op een dag zo veel advertenties voorbij zien komen dat ze waarschijnlijk “afhaken” als ze een nieuwe te zien/horen krijgen. Om het maximale rendement te behalen, wil je er daarom voor zorgen dat jouw advertenties zo veel aandacht trekken als mogelijk is. Op dit gebied heb je meerdere opties ter beschikking. Stijlvolle vormgeving, hilarische content en treffende beelden behoren alle tot de mogelijkheden, maar er zijn er nog veel meer.
- Probeer bovenal uniek te zijn. Je wilt zeker niet betalen voor een advertentie die verward zou kunnen worden met een advertentie van de concurrent. Doe iets anders—doe iets dat je klanten zich zullen herinneren.
- Een modern voorbeeld hiervan is de stijlvolle, felgekleurde reclamecampagne voor de iPod van Apple. Deze promotie sprong indertijd zo in het oog dat je, bij wijze van spreken, nu nog steeds de iconische oordopjes in wilt doen als je een zwart silhouet van iemand tegen een effen achtergrond ziet.
-
Associeer je product met een memorabele jingle of slogan. Een aanstekelijke en memorabele slagzin of jingle is een geweldige manier om de slagingskans van jouw reclamecampagne te vergroten. Slagzinnen en jingles werken als een soort ezelsbruggetjes, waardoor het voor klanten makkelijker wordt om zich een bepaald product te herinneren als ze dat nodig hebben. Als je deze tip slim toepast, zullen de sales en de merkentrouw toenemen!
- Een ander modern voorbeeld is de recente McDonald’s-campagne met “I’m lovin’ it”. Deze jingle duurt slechts een paar seconden, maar iedereen die de jingle al een keer eerder gehoord heeft zal het onmiddellijk herkennen—door de enorme marketingcampagne is dat vrijwel iedereen. Merkherkenning ten top.
Advertentie
-
Bied speciale aanbiedingen. Als het op productpromotie aankomt, kunnen potentiële klanten ontzettend vatbaar zijn voor psychologische trucjes. Een van de meest effectieve trucjes is die van de “valse urgentie”. Door een aanbieding nu tijdelijk te aan te bieden, kun je klanten aansporen om jouw product te kopen terwijl ze dat anders misschien niet zouden doen. Over het algemeen hekelen mensen de gedachte een goede aanbieding te “missen”. Ze zijn daarom sneller geneigd om jouw product onmiddellijk aan te schaffen als er op dat moment een speciale “bonus” is die ze anders niet zouden krijgen. Hieronder vind je een paar ideetjes voor aanbiedingen die je kunt doen:
- Kostenbeperking. Dit spreekt voor zich. Hiermee zeg je de klant in wezen iets als: “Als u dit product vandaag nog koopt, dan zult u er minder voor betalen dan u morgen zou doen.”
- Koop x , krijg y voor niks. Bied de consument een gratis beloning aan (dit kan meer van jouw product zijn of een heel ander product) als hij/zij een bepaalde hoeveelheid van jouw product aanschaft. Dit is een goede manier om van producten af te komen die niet zo gretig aftrek nemen, zodat je de ruimte kunt gebruiken voor nieuwe producten. Het moedigt klanten namelijk aan om meer te kopen dan ze normaal gesproken zouden doen.
- Garanties. Een beperkt geldige aanbieding op een (nagenoeg) kosteloze speciale (of verlengde) garantie is een geweldige promotie. Het werkt niet alleen als drijfveer voor klanten om jouw producten snel te kopen, maar is ook een manier om jouw vertrouwen in de kwaliteit van het product te laten zien.
- Cashbackkorting. Door de verantwoordelijkheid bij de klant te leggen na aankoop van het product, kun je geld besparen op andere aanbiedingen omdat veel klanten vergeten of nalaten om hun cashback op te eisen.
-
Toon de waarde van het product op de verpakking. In sommige gevallen, zoals in de supermarkt, nemen veel klanten hun beslissing voor een bepaald product terwijl ze voor het schap met concurrerende producten staan. Slimme verpakkingen kunnen in dergelijke gevallen een groot verschil maken. Vertel op de verpakking kort maar krachtig wat de waarde van jouw product is (vooral vergeleken met de producten van de concurrentie), zonder de algehele vormgeving van de verpakking in het gedrang te brengen.
- Laten we even bij het supermarktvoorbeeld blijven. Op de verpakkingen van voedingsmiddelen staat vaak trots vermeld dat ze meer van het product bieden voor dezelfde prijs als die van de concurrent.
-
Cross-promoot je producten. Waarom zou je één product verkopen als je er ook twee kunt verkopen? Hoewel aanbiedingen en advertenties op/voor één product uiterst effectief kunnen zijn, dien je ook open te staan voor de mogelijkheid om twee of meer van je producten in dezelfde advertentie of aanbieding te etaleren. Als je dat doet kun je het gemak en/of het nut van het gebruik van de combinatie van producten benadrukken. Als je dit succesvol weet te doen, kan cross-promotie je in staat stellen om het concept van een “productfamilie” voor je bedrijf op te bouwen, waardoor de hoeveelheid terugkerende bezoekers toeneemt.
-
Bied “monsters” of “voorproefjes” aan. Door klanten je producten gratis te laten proberen straal je ontzettend veel vertrouwen in je product uit. Daarnaast zal de klant een stuk sneller iets kopen als hij/zij er de voordelen van ervaren heeft. Als het niet veel te duur is, kun je overwegen om je klanten het product uit te laten proberen voor ze het aanschaffen.
- Het gaat hier heus niet alleen over voedingsmiddelen of dranken. Het principe geldt ook voor niet-eetbare producten. Als je bijvoorbeeld auto’s verkoopt, dan zijn testritjes ongeveer gelijkwaardig aan een gratis monster.
-
Beloon trouwe klanten. Als je daar kans toe ziet, waarom zou je van een eenmalige klant dan geen levenslange klant maken? Bied je trouwe klanten kortingen, aanbiedingen en speciale privileges aan. Dit is een geweldige manier om klanten aan te moedigen terug te keren en de trouwe klanten die je al hebt te behouden . Net zoals je de waarde van het product aan de klant wilt demonstreren, wil je ook de waarde van de klanten voor het bedrijf demonstreren.
- Als jouw bedrijf bijvoorbeeld een restaurant of café is, dan kun je overwegen om vaste klanten een “beloning” te geven. Je kunt bijvoorbeeld spaarkaarten uitdelen: bij elke tien kopjes koffie krijgt de klant er een gratis, bijvoorbeeld.
Advertentie
Tips
- Een professioneel uitziende website zal de verkoop van de producten bevorderen. Ook kan een goede website de producten efficiënt promoten.
- YouTube is een geweldig platform voor productpromotie. Abonneer je op de accounts van andere mensen. Als je dat doet zullen ze zich ook op het account van jouw bedrijf abonneren. Zo kun je de video's van jouw bedrijf op de kaart zetten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Overweldig de websitebezoekers niet met de producten die je probeert te promoten. Vind de gulden middenweg tussen het adverteren van je product en het weergeven van de content op je website.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 8.509 keer bekeken.
Advertentie