Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het kweken van Siamese kempvissen (ook wel Siamese vechtvissen, of Betta's genoemd) is een leuke hobby. Het is echter niet iets waar te makkelijk over gedacht moet worden. Als je bereid bent om er genoeg tijd, geld, kennis en toewijding in te stoppen kan het kweken van kempvissen zeer belonend zijn.
Stappen
-
Leer zoveel mogelijk. Wat voor dier je ook kweekt of fokt, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk weet van de soort. Doe gedegen onderzoek naar het houden en kweken van kempvissen. Er zijn talrijke leerzame websites en boeken over dit onderwerp. Er kunnen meer dan 600 eitjes uit één ei-afzetting komen, hetgeen betekent dat het zou kunnen dat je voor meer dan 500 vissen zal moeten zorgen! Je moet van te voren weten wat het doel is van deze ervaring.
- Ben je geïnteresseerd in genetica, ga je meedoen aan wedstrijden of wil je gaan leveren aan een lokale dierenwinkel?
- Of hou je gewoon van kempvissen en wil je je hobby verder uitwerken?
- Kweken voor wedstrijden of levering aan winkels is een enorme onderneming, het vergt een flinke investering van tijd, ruimte en geld. Vanwege de hoge opstartkosten is het moeilijk om winst te maken met het kweken van kempvissen, dus dat zou niet de eerste prioriteit moeten zijn.
-
Stel je aquariums op. Als je klaar bent om te gaan kweken, moet je voorbereidingen treffen voordat je het kweekpaar thuisbrengt. Stel twee aquariums op zoals (in het Engels) uitgelegd. Zorg ervoor dat het water in beide aquariums een cyclus heeft doorlopen voordat je vissen koopt.
-
Koop een kweekpaar. Kempvissen paaien het best wanneer ze jong zijn, dus je zult het meeste succes hebben als je een kweker vindt met een goede reputatie, online of ergens bij je in de buurt. Als je een kweker in de buurt vindt kan dat een waardevolle bron van informatie blijken te zijn. Zorg ervoor dat het mannetje en het vrouwtje ongeveer even groot zijn, en overweeg om twee paartjes aan te schaffen voor het geval dat een paartje niet blijkt te werken.
- De meeste kempvissen in de dierenwinkel zijn te oud om mee te kunnen kweken en de genetische achtergrond is meestal niet bekend, maar ze zijn wel een goedkope manier om te beginnen met kweken en ze zijn makkelijker te krijgen dan kweekvissen.
- Mocht je kiezen voor een vis uit de dierenwinkel, wees je er dan bewust van dat het moeilijk zou kunnen zijn om kopers te vinden, de meeste dierenwinkels zullen de vissen niet van je afnemen. En omdat je niet weet welke genen je mixt zou het kunnen dat je zieke vissen kweekt.
Advertentie
-
Laat ze wennen. Het is het beste om je kempvissen een paar maanden te hebben voordat je begint met het kweken, dan kunnen ze zich aanpassen aan hun omgeving. Maar onthoud dat het mannetje niet ouder moet zijn dan 14 maanden om goed te kunnen kweken. Plan het kweken als je weet dat je een lange aangesloten periode te besteden hebt.
- Vanaf het moment dat je het mannetje en vrouwtje introduceert, moet je twee maanden lang elke dag op z'n minst een paar uur kunnen besteden aan het zorgen voor het paartje en de eitjes. Ga niet op vakantie, plan geen zakenreizen of stressvolle gebeurtenissen.
-
Stel de kweekbak op. De kweekbak moet 20-40 liter zijn, het moet een verwijderbare afscheiding hebben, wat verstopplekken, een instelbaar filter (zoals een sponsfilter) en een verwarmingselement ingesteld op ongeveer 27 graden Celsius. Doe geen grind in de kweekbak, dan raak je de eitjes kwijt als ze naar de bodem zakken. Vul de bak met 15-20 cm water en plaats het op een rustige plek zonder teveel afleiding zoals andere vissen, felle kleuren of menselijke activiteit.
-
Geef levend voer als je klaar bent om te gaan kweken. Artemia of muggenlarven zijn het beste, maar andere wormpjes, sprinkhanen, kakkerlakken en gesneden insecten werken ook. Je kunt ze zelf kweken of kopen bij de dierenwinkel om bacteriën, vuiligheid en chemicaliën te vermijden die wilde insecten met zich meedragen. Als je geen levend voer kunt krijgen kun je bevroren Artemia of muggenlarven proberen.
-
Begin alvast met kweken van voer voor de jongen. De jongen van de kempvis zijn heel klein en eten alleen levend voer, dus wat je nodig hebt is een voorraad zeer klein levend voer om ze te kunnen voeren wanneer ze daar klaar voor zijn. Start daar nu mee zodat je zeker weet dat je genoeg voorraad hebt als je het over een paar weken nodig hebt. Microwormpjes zijn waarschijnlijk het beste voer, maar sommige kwekers geven de voorkeur aan infusoria of azijnaaltjes. Baby artemia werkt ook, maar alleen als aanvulling op ander voer, want teveel kan leiden tot een zwemblaasafwijking.
-
Laat het kweekpaar aan elkaar wennen. Als de vissen ongeveer twee weken levend voer hebben gegeten kun je ze aan elkaar laten wennen. Zorg ervoor dat ze elkaar kunnen zien, maar wel gescheiden zijn. Je kunt twee bakken naast elkaar zetten of ze in één aquarium doen met een afscheidingswand. Het is zeer belangrijk dat ze elkaar kunnen zien voordat ze bij elkaar worden gezet om verwonding te voorkomen.
- Sommige kwekers doen het mannetje in een aquarium zonder afscheiding en het vrouwtje erbij in een doorzichtige plastic beker of de glazen stolp van een olielamp. Als je dit doet mag dat niet meer dan een paar uur per dag, omdat ze in een kleine ruimte zit. Laat ze een paar dagen naar elkaar kijken.
- Sommige kwekers scheiden op dit punt het kweekpaar weer voor een paar dagen om ze daarna weer een paar dagen naar elkaar te laten kijken, daarna gaan ze pas naar de volgende stap.
-
Observeer hun gedrag. Bekijk de kempvissen om te zien of ze geïnteresseerd zijn in elkaar. Het mannetje zal rondzwemmen, z'n vinnen laten zien, de kieuwdeksels opzetten; oftewel zich uitsloven. Het vrouwtje zal verticale strepen laten zien op haar lichaam en ze zal haar kop onderdanig naar onderen bewegen. Wat agressief gedrag is normaal, maar als ze de kieuwen opzetten en elkaar probeer aan te vallen moet je ze niet bij elkaar zetten. Haal ze dan uit elkaar en probeer om ze later nog eens aan elkaar te laten wennen, of probeer een ander paar.Advertentie
-
Verwijder de afscheiding. Als het mannetje klaar is om te paaien zal hij een groot schuimnest bouwen. Als dit gebeurt zet je het filter uit en doe je het vrouwtje in het aquarium, maar hou het stel in de gaten. Het mannetje zal haar wat plagen, naar haar vinnen bijten en achterna zitten. Dit is prima zolang de situatie niet levensbedreigend wordt. Deze hofmakerij kan een aantal uren of zelfs dagen duren. Zorg voor genoeg verstopplekken voor het vrouwtje om het gepest te kunnen ontvluchten en check regelmatig om ernstige verwondingen te voorkomen.
-
Laat de natuur zijn gang gaan. Uiteindelijk zal het mannetje het vrouwtje onder zijn schuimnest weten te krijgen en ze zullen gaan omhelzen. Er zijn vaak een aantal omhelzingen voor nodig om eitjes te produceren. Dan gaat het vrouwtje in een 'zombie-achtige' staat terwijl haar witte eitjes uit haar kleine witte ovipositor naar de bodem vallen. Het mannetje zal naar beneden zwemmen en ze opscheppen om ze één voor één in het schuimnest te plaatsen. Sommige vrouwtjes gaan hierbij helpen als ze genoeg hersteld zijn, maar anderen zullen de eitjes gaan eten, dus let goed op en verwijder het vrouwtje in dat geval. Het kan zijn dat ze nog meerdere malen omhelzen, maar uiteindelijk zal het vrouwtje geen eitjes meer produceren.
-
Verwijder het vrouwtje. Als het vrouwtje klaar is met eitjes produceren zal het mannetje weer gaan treiteren, hierdoor zal ze zich verstoppen. Schep haar voorzichtig uit de bak en doe haar in haar eigen aquarium. Behandel haar aquarium met antischimmelmiddel, dat zal haar vinnen helpen herstellen. Het is goed om de kweekbak ook met antischimmelmiddel te behandelen, dit voorkomt dat schimmel de eitjes zal doden.
-
Laat het mannetje in de bak totdat de jongen vrij rondzwemmen. dat is ongeveer drie dagen na het uitkomen van de eitjes. Sommige kwekers geven het mannetje helemaal geen voeding in deze periode. Dit zou voorkomen dat het mannetje de eitjes en de jongen opeet. Andere kwekers geven elke dag een klein beetje voeding. Als je ervoor kiest om wel te voeden moet je er niet van schrikken als hij niet meteen gaat eten. Ga door met voeding aanbieden en verwijder het niet opgegeten voer met een pipet. Laat het filter uitstaan, anders verstoort de stroming de jongen. Houdt wel het licht dag en nacht aan.Advertentie
-
Wacht tot de eitjes uitkomen. Als de eitjes uitkomen zullen ze aan het schuimnest blijven hangen, het mannetje zal gevallen jongen weer oppikken. Na een paar dagen beginnen de jongen vrij rond te zwemmen, horizontaal en steeds verder van het nest. Daarvoor voeden ze zichzelf met de overblijfselen van het eitje, ze kunnen dan nog niet zelfstandig eten.
-
Verwijder het mannetje van het aquarium, kijk uit dat je geen jongen opvist. Hij kan weer volgens normaal schema gevoed worden. Als hij er nog steeds beschadigd uitziet van de hofmakerij kun je wat antischimmelmedicatie toevoegen om het herstelproces te versnellen.
-
Voed de jongen. Geef de jongen een kleine portie microwormen meteen nadat je het mannetje hebt verwijderd. Voed twee keer per dag en bekijk aandachtig hoeveel wordt gegeten. Als er nog steeds levende microwormen zijn bij de volgende voeding kun je deze voeding overslaan, ze hebben dan nog genoeg levend voer. Als je veel dode microwormen ziet geef je teveel, dus ga dan in het vervolg minder geven. Jongen moeten heel klein, levend voer krijgen, zoals:
- Infusoria: De voeding van de jongen in de eerste week van hun leven.
- Microwormen: koop één keer een kweeksetje, daarna hoef je ze nooit meer te kopen. Goed voor jongen van 3 tot 40 dagen oud.
- Baby Artemia: deze zijn makkelijk te kweken en het best om te kunnen controleren hoeveel ze eten, maar teveel zal leiden tot zwemblaasafwijking.
-
Geef ze de tijd om te groeien. Hou de jongen altijd op 27 graden Celsius en dek het aquarium af om tocht en verdamping te voorkomen. Ga langzaamaan meer voeding geven. Als ze te groot worden voor de kweekbak moet je ze verhuizen naar een grotere bak. Niet alle jongen zullen de eerste weken overleven, maar als grote aantallen doodgaan is er waarschijnlijk een probleem. Check de temperatuur, de chemische niveaus en overweeg de mogelijkheid om infectie te bestrijden.
- Als de jongen één week oud zijn zet je het filter aan, maar gebruik een filter met klep zodat de stroming nauwelijks voelbaar is
- Als de jongen twee weken oud zijn kun je beginnen met kleine porties water (10%) te verversen om de paar dagen, zodat het water schoon blijft en er geen dood voer in achterblijft. gebruik een sifon of pipet om te voorkomen dat je de jongen verwondt, en voeg het schone water heel voorzichtig toe. Je kunt een begin maken met 's nachts het licht uitdoen.
- In de weken hierna kun je langzaam de stroming verhogen, maar kijk goed naar de jongen om te zien of ze sterk genoeg zijn om tegen de stroom in te zwemmen.
-
Plaats de jongen in grotere bakken. Tegen de tijd dat de jongen twee weken oud zijn moeten ze verhuizen naar een aquarium van minstens 40 liter. Let erop dat de temperatuur hetzelfde is als in de oude bak. De jongen zijn delicaat -- één fout kan leiden tot de dood. Als je een tot de helft gevulde bak van 20 of 40 liter hebt gebruikt kun je de bak opvullen en ze verhuizen als ze 4-5 weken oud zijn.Advertentie
-
Laat de jongen wennen aan ander voer dan levend voer. Als de jongen ongeveer een maand oud zijn kun je langzaamaan overstappen naar diepgevroren voedsel en dan vriesdroogvoer en vlokkenvoer of tabletten. Zorg ervoor dat het voer klein genoeg is voor de kleine mondjes. Bied kleine hoeveelheden aan en laat ze het levende voer langzaam ontwennen. Verwijder het voer dat niet wordt gegeten.
-
Verwijder de mannetjes . Als de mannetjes beginnen te vechten (als ze ongeveer 5-8 weken oud zijn) is het tijd om de mannetjes te scheiden van de vrouwtjes. Plaats ze in aparte aquariums dicht bij elkaar, want ze kunnen gedeprimeerd raken als ze plotseling uit elkaar worden gehaald.
- Mannetjes die niet vechten kun je bij de vrouwtjes laten totdat ze agressief worden.
- Sommige mannetjes zullen vervolgens één of twee dagen weigeren te eten, je kunt ze dan wat levend voer geven om de trek op te wekken.
- Ga door met het scheiden van de mannetjes en vrouwtjes zodra agressief gedrag zich voordoet. In de dagen en weken die volgen kun je het beste de mannetjes van elkaar scheiden met ondoorzichtige afscheidingen, want anders zullen ze gestrest raken en de mannetjes in andere aquariums proberen aan te vallen.
-
Denk na over de toekomst van de vissen. Als je de jongen wilt verkopen moet je op tijd potentiële kopers gaan contacteren. Bij de meeste jongen kun je na 10-11 weken gaan zien hoe ze er volwassen uit zullen zien, dan kun je de beste vissen selecteren voor toekomstige kweek of foto's maken voor de kopers. Als je een genetische lijn probeert te creëren heb je alleen de paar beste vissen van elke leg nodig, de rest kun je verkopen of weggeven, anders heb je binnen de kortste tijd veel te veel vissen om voor te kunnen zorgen.
-
Het vaststellen van het geslacht . Hier is tijd en ervaring voor nodig. Zelfs ervaren kwekers doen soms per ongeluk twee mannetjes bij elkaar.
- Mannetjes hebben langere vinnen, maar jonge mannetjes hebben korte vinnen.
- Mannetjes zetten hun kieuwen naar elkaar op. Vrouwtjes meestal niet, maar vrouwtjes kunnen wel net zo agressief zijn als mannetjes.
- Vrouwtjes hebben een plek waar de eitjes uitkomen op hun buik.
- Mannetjes bouwen een schuimnest; als een vis een schuimnest bouwt is het altijd een mannetje.
Advertentie
Tips
- Sommige kwekers zorgen dat het mannetje iets heeft om het nest onder te bouwen, zoals een plastic beker, een stukje sla of een ander drijvend voorwerp
- Doe veel onderzoek voor je begint te kweken. Er zijn veel goede bronnen op internet en anders kun je gaan praten met een lokale kweker.
- Als je een unieke, stabiele genetische lijn hebt ontwikkeld kun je deze een naam geven voor toekomstige identificatie.
- Voordat je begint moet je een plan hebben voor de jongen. Kempvissen kunnen tot 500 eitjes leggen, dus je moet van tevoren weten wat je gaat doen met zoveel jongen.
- Gebruik altijd fijnmazige netten om de vissen te vangen. Standaard netten beschadigen de vinnen.
- Verwijder altijd dood, niet opgegeten voer uit de kweekbak, anders zal het vergaan en zorgen voor bacteriële infecties.
- Geef heel jonge vissen geen vlokvoer of tabletten, dit is te groot en ze zullen het niet eten. Ze zullen omkomen van de honger of worden gedood door een bacteriële infectie veroorzaakt door het vergane voer.
- Sommige kwekers geven de voorkeur aan heel kleine tanks (soms maar 8 liter) om te kweken. Het is waar dat dit het kweekproces zal versnellen (er is minder ruimte voor het vrouwtje om zich te verstoppen), maar tegelijkertijd zul je de jongen veel eerder moeten verhuizen naar een grotere bak. Dit kan riskant zijn en resulteren in de dood van sommige of zelfs alle jongen als het niet voorzichtig wordt uitgevoerd.
- Je kunt aquariums van 40 liter met tot 4 afscheidingswanden gebruiken om opgroeiende mannetjes van elkaar te scheiden. Dit staat het gebruik van een verwarmingselement en een filter toe, en dat zorgt weer voor een veel gezondere omgeving dan individuele kleine potjes of bakken.
- Sommige paartjes paaien niet, ofwel omdat ze elkaar niet mogen, ofwel omdat er iets mis is met één van de twee.
- Jongen van hoge kwaliteit krijg je door een kweekpaar van hoge kwaliteit. Als het je gaat om het verkopen van de jongen is het een goed idee om te investeren in goede kweekparen.
- Het kan voorkomen dat je moeilijke beslissingen moet maken in het geval van misvormde vissen. Als er sprake is van lijden kun je euthanasie overwegen. [1] X Bron Probeer nooit vissen te kweken met misvormingen zoals scheve ruggengraten of vreemd gevormde vinnen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Er kan van alles misgaan tijdens de kweek. Wees voorbereid op wat mislukkingen voordat het goed gaat.
- Het kweken van kempvissen vergt een grote investering van tijd, werk en geld. Het is geen makkelijke hobby.
- Verantwoordelijke kwekers doen grondig onderzoek naar genen en kenmerken en ze weten zeker dat ze genoeg plek hebben voor de jongen. Kweken zonder voorwerk kan leiden tot ongewenste jongen.
- Wees voorzichtig met het toevoegen van chemicaliën en medicijnen aan de bakken. Medicijnen waar in kleine doseringen levens mee gered kunnen worden kunnen doden bij te hoge doseringen. Lees de verpakking en bijsluiters goed door, gebruik nooit meer dan nodig.
Advertentie
Dingen die je nodig hebt
- Twee aquariums voor volwassen kempvissen
- Een kweekbak met deksel en licht
- Een afscheiding of de glazen stolp van een olielamp
- Een verwarmingselement dat het water op 27 graden Celsius houdt
- Een filter
- Een sifon
- Een pipet
- Verstopplekken (planten, pvc-buis, enz.)
- Fijnmazige netten
- Antischimmelmedicatie geschikt voor het kweken van Siamese kempvissen
- Levend voer voor de volwassenen (Artemia of muggenlarven)
- Voer voor de jongen (microwormen of infusiora)
- Diepvriesvoer, vlokken of tabletten
- Bakken voor de jonge mannetjes (50-100)
- Een groot ‘jongenaquarium’ (120-200 liter)
Bronnen
Advertentie