PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ben je vastbesloten om sneller te leren lezen? Snellezen heeft niets te maken met het doorploegen van boeken en teksten zonder te begrijpen wat je leest of zonder er plezier aan te beleven. Het gaat eerder over het leren verhogen van het leestempo en tegelijkertijd opnemen van informatie op een prettige manier. Lees verder bij Stap 1 om hiermee van start te gaan.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het verhogen van je leestempo

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel vaardigheden die je nodig hebt om je leessnelheid te verhogen heb je niet van nature in je systeem zitten, dus zal je dagelijks moeten oefenen tot ze een tweede natuur zijn geworden. Zelfs 15 tot 20 minuten oefenen, elke dag, kan een enorm verschil uitmaken als het gaat om je gemiddelde leestempo.
    • Het verbeteren van je leessnelheid kost tijd, omdat je op een volledig nieuwe manier leert lezen. Onthoud goed dat het je jaren trainen heeft gekost om als kind goed te leren lezen, dus wees geduldig met jezelf.
    • Een goede manier om je voortgang in de gaten te houden is door jezelf regelmatig te klokken. Pak de stopwatch en meet hoeveel woorden je per minuut kunt lezen. Hoe meer je oefent, hoe hoger dit getal uit zou moeten komen.
  2. Als je bezig bent om jezelf te trainen sneller te lezen is het handig om te beginnen met eenvoudig leesmateriaal – iets wat je leuk vindt of waar je onmiddellijk wat aan hebt – tot je vaardigheden beter zijn geworden.
    • Iets als een reishandboek of autobiografie van een beroemdheid is een goede optie. Beginnen met iets zwaars – zoals een studieboek van natuurkunde – kan heel erg tegenvallen en ervoor zorgen dat je ontmoedigd raakt.
    • Als je vaardigheden eenmaal zijn gegroeid en je hebt geleerd waar je in een tekst op moet letten, dan zal je merken dat je veel beter in staat bent om langere en moeilijke teksten te kunnen verwerken. Tegen deze tijd heb je een goed idee gekregen welke technieken het best bij je passen en herken je de belangrijkste onderdelen van een tekst.
  3. Het is een goed idee om met je vingers, of een visitekaartje, het leestempo aan te geven en bij te houden waar je bent tijdens het lezen. En omdat het gebruiken van een aanwijzer ervoor zorgt dat je niet hoeft terug te lezen, is dit niet het enige voordeel.
    • Door de aanwijzer snel langs elke regel te bewegen en langs de pagina naar beneden te laten glijden, kun je het leestempo aangeven, omdat je ogen worden gedwongen het hulpmiddel bij te houden.
    • Denk over je ogen als magneetjes die aangetrokken worden door alles dat beweegt – dus ook door je vinger die over de pagina glijdt!
  4. Je brein heeft wat tijd nodig om in het ritme van lezen te zinken, vooral als je uit een andere activiteit komt die actiever is. Moedig jezelf aan om minstens 15 minuten tegelijk te lezen om ervoor te zorgen dat je brein tijd heeft om de focus aan te passen.
    • Je zult steeds beter worden in het vinden van je focus met oefenen.
    • Het is niet erg om pauze's te nemen.
  5. Naast het toepassen van speciale leestechnieken om je leestempo te verhogen, is het ook belangrijk dat je een andere houding aanneemt tegenover lezen in het algemeen.
    • Het is beter om lezen niet als taak te zien, of karwei, maar als een kans om iets te kunnen leren, tot vermaak of om je horizon te verbreden.
    • Het maakt niet uit wat het onderwerp is – het kan een boek zijn over statistiek of een historisch verslag van de mijnbouw in Colorado – zolang je het onderwerp maar benaderd met een open geest en een bereidheid om te leren, zal je merken dat het hele proces een stuk leuker wordt en gemakkelijker om door te komen.
  6. Ondanks de voordelen van snellezen, is het belangrijk om te weten wanneer je de snelheid naar beneden moet bijstellen om echt te kunnen begrijpen wat je leest.
    • Het heeft geen zin om tekst vluchtig door te nemen, als het een rem zet op het volledig begrijpen van het leesmateriaal of het onthouden van bruikbare informatie. Dus is één van de belangrijkste vaardigheden die je kunt ontwikkelen de mogelijkheid om de weten wanneer je langzamer moet lezen.
    • Als laatste: er zijn teksten die je nooit vluchtig door zou mogen nemen. Dit zijn romans, klassieke literatuur, dichtkunst en toneelstukken. Dit soort teksten zijn creatieve kunstwerken waarbij het belangrijk is en de bedoeling, om elk woord te lezen en soms zelfs te analyseren. Je verliest veel van de waarde van deze teksten als je ze te snel probeert te lezen. [1]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het doorbreken van slechte gewoonten

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel mensen spreken de woorden die ze lezen geluidloos uit – of door hun lippen te bewegen of omdat ze de woorden in hun hoofd horen. Dit heet subvocalisatie en is één van de belangrijkste problemen als het gaat om het verhogen van de leessnelheid.
    • Hoewel het uitspreken van woorden een effectieve manier is om kinderen te leren lezen, helpt het niet om sneller te leren lezen. Dit omdat je door subvocalisatie de woorden niet sneller kunt lezen dan je ze uitspreekt – en dat is vaak niet zo snel.
    • Door subvocalisatie terug te dringen, is het in potentie mogelijk om de leessnelheid te verdubbelen of verdrievoudigen. Je kunt het vormen van de woorden met je mond tegengaan door je mond bezig te houden met andere zaken – kauwgum kauwen, neuriën of wat dan ook. Voorkomen dat je de woorden in je hoofd hoort terwijl je leest is wat moeilijker, maar kun je bereiken door je te concentreren, oefening, en de kunst van mindfulness. [2]
  2. Een andere, veel voorkomende gewoonte waardoor de leessnelheid enorm wordt afgeremd, is door elk individueel woord apart te lezen. Lees in plaats daarvan in woordgroepen.
    • De meeste ervaren lezers, bijvoorbeeld, lezen de zin 'het paard staat in de stal' als 'het' + 'paard' + 'staat' + 'in' + 'de' + 'stal', en verwerken dus elk woord apart.
    • Maar je brein beschikt juist over verbazingwekkende vermogens om ontbrekende informatie aan te vullen, dus als je het brein kunt trainen om de zin ' het paard staat in de stal ' als een enkel stuk informatie te zien, waarin de kernwoorden 'paard' en 'stal' voor komen, dan vult je brein het ontbrekende deel in.
    • Op deze manier kun je eenzelfde begripsniveau bereiken uit een stuk tekst, terwijl je niet meer dan ongeveer 50% van de woorden leest. Hierdoor wordt de leessnelheid zienderogen versneld.
  3. Wanneer kinderen leren lezen, wordt ze aangeleerd om elk woord afzonderlijk te lezen, voor ze verder gaan met de volgende. Maar je ogen zijn in staat om veel meer woorden tegelijkertijd op te nemen – tot wel 4 of 5 – waardoor het lezen een stuk efficiënter kan verlopen.
    • Probeer je gezicht te ontspannen en je blik te verbreden tijdens het lezen – hierdoor ga je merken dat je in staat bent om meer tekst tegelijkertijd op te nemen. Probeer in ieder geval 4 woorden tegelijkertijd te lezen, voor je verder gaat met de volgende groep woorden.
    • Probeer daarnaast om je perifere zicht te gebruiken tijdens het lezen. Dit zorgt ervoor dat je tot het einde van een regel kunt lezen, zonder de noodzaak om je ogen opnieuw te focussen, waardoor je dus tijd bespaart.
  4. Regressie is de praktijk van het twee of drie keer herlezen van dezelfde zin, of een zinsdeel, of dit nu bewust of onbewust gebeurt. Dit zorgt er duidelijk voor dat er veel tijd wordt verspilt tijdens het lezen, zonder dat het ten goede komt van je tekstbegrip.
    • Sommige mensen herlezen omdat ze kwijtraken waar ze ook al weer zijn in de tekst en dan maar overnieuw beginnen met de pagina of alinea. Je kunt dit voorkomen door een aanwijzer, zoals een potlood, adreskaartje of vinger, te gebruiken tijdens het lezen.
    • Andere lezers kampen met regressie vanuit het gevoel de tekst de eerste keer niet goed te hebben begrepen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk jezelf ervan te verzekeren dat je volledig geconcentreerd aan het lezen bent – lezen is een actieve bezigheid, niet passief – dus is het belangrijk om vanaf de start op te gaan in het geboden materiaal, zodat je de neiging kunt voorkomen een gedeelte of de hele tekst nogmaals te moeten lezen.
    • Daarnaast zal je moeten bepalen of te tekst belangrijk genoeg is om te herlezen – als je het basisconcept van elke zin of alinea goed hebt begrepen (ook al heb je niet elk woord meegekregen) dan is het opnieuw lezen alleen maar tijdverspilling. [3]
  5. Veel mensen zijn langzame lezers omdat ze proberen te lezen in een omgeving die daar niet geschikt voor is. Als je snel wilt lezen 'en' het materiaal dat voor je ligt goed wilt absorberen, dan zal je alle afleiding, zowel van binnen als van buiten, moeten minimaliseren.
    • Lees niet in een lawaaiige omgeving, met de tv die aanstaat, of met de radio aan op de achtergrond. Je zult merken dat je toch afgeleid wordt, waardoor je gedwongen bent om stukken tekst of woorden te herlezen, of dat je extra gaat subvocaliseren om dat wat je leest te kunnen verwerken. Lees in een stille, rustige omgeving waar je alleen met je te lezen tekst bezig hoeft te zijn – probeer niet te gaan multitasken.
    • Probeer ook de afleiding door ongewenste gedachten tegen te gaan, zoals het nadenken over problemen op je werk of besluiten wat je wilt maken voor het avondeten. Je innerlijke stem kan moeilijk zijn om even uit te zetten – dit vereist focus en concentratie – maar als je het kunt klaarspelen, dan zal je merken dat je veel sneller leest. [4]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het veranderen van de manier waarop je leest

PDF download Pdf downloaden
  1. Eén van de meest efficiënte manieren om je leessnelheid te vergroten is door het materiaal wat je moet doornemen eerst voor te beschouwen, voor je het gaat lezen. Dit kan helpen om een eerste indruk van de tekst te krijgen en te bepalen of het waard is om helemaal te lezen.
    • Om het leesmateriaal voor te beschouwen lees je eerst de hele alinea, daarna de eerste zin van elke daaropvolgende alinea en uiteindelijk de hele laatste alinea.
    • Zoek in de tussentijd naar koppen, opsommingen en dikgedrukte woorden. Hiermee heb je nog niet alle details in handen, maar het helpt bij het identificeren van de belangrijkste delen waar je later naartoe terug kunt keren, en wat je verder kunt overslaan.
    • Dit is een goede techniek voor lange, onbekende of moeilijke teksten waar je een eerste begrip van probeert op te bouwen. [5]
  2. Een andere techniek is het simpelweg scannen (met je ogen) van het materiaal om de kernbegrippen uit de tekst te kunnen halen. Hiermee kun je een eerste idee krijgen waar de tekst over gaat, zonder dat je tekst verspilt aan de kleine details.
    • Bijvoorbeeld in de tekst 'de angstaanjagende leeuw besloop zijn nietsvermoedende prooi – de antilope,' is het niet nodig om elk afzonderlijk woord te lezen om de betekenis te achterhalen. Door de tekst te scannen op sleutelwoorden kun je de verkorte zin 'leeuw - besloop - antilope' construeren, wat in principe hetzelfde betekent.
    • Op deze manier kun je de tijd die het je kost om een tekst te lezen met de helft verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van je begrip. Deze techniek kun je het best gebruiken voor eenvoudige, korte teksten, zoals in kranten en tijdschriften.
  3. Als je een artikel, boek of scriptie leest met als enige doel om snel nieuwe informatie op te nemen, dan is een handige techniek het lezen van alleen de eerste en laatste zin van elke alinea, zeker als het stof is wat je al eerder hebt geleerd of gelezen.
    • Veel studiemateriaal kan erg veel herhaling bevatten en langdradige uiteenzettingen van een eenvoudig concept. Als je al een idee hebt gekregen van het concept, dan is het niet nodig om de hele alinea, regel voor regel door te nemen.
    • Dit geldt ook voor kranten en tijdschriftartikelen – als je alleen maar een eerste indruk wilt krijgen van de inhoud, dan is het verbazingwekkend hoeveel kennis je kunt opdoen door alleen maar de eerste en laatste zin van elke alinea te lezen.
  4. Als je probeert om je leessnelheid te vergroten, dan moet je wennen aan het idee om informatie die je al kent of begrijpt over te slaan, omdat het lezen van die tekst weinig toegevoegde waarde heeft.
    • Jij kunt zelf besluiten welke stukken tekst het waard zijn om te lezen en welke kunnen worden overgeslagen, door te zoeken naar kernwoorden, of de eerste zin van elke alinea te lezen. Hiermee krijg je een prima eerste indruk over wat de tekst inhoud en geeft je de kans om te beslissen of het je tijd waard is.
    • Dit geldt ook voor zaken waarin je niet geïnteresseerd bent. Als je zoiets als memoires of een historisch verslag leest, dan is het prima om die delen over te slaan waarin je niet geïnteresseerd bent. Dit gaat misschien in tegen je natuur als lezer, maar het zal je veel tijd besparen en zorgt er tegelijkertijd voor dat je voldoende interesse houdt in wat je leest.
    • Dat gezegd is het ook belangrijk dat je geen spijt hebt omdat je een boek niet uitleest waar je geen plezier aan beleeft, of waar je niets van leert. Veel boeken zijn niet goed geschreven of slecht vertaald en leveren geen goede prestatie als het gaat om het uitleggen van lastig te begrijpen onderwerpen. Probeer ongeveer 10% van elk boek dat je open hebt liggen te lezen, en als je merkt dat het niet werkt voor jou, leg het dan neer en probeer een andere. Hiermee bespaar je tijd en heb je meer profijt op de lange duur.
  5. Eén van de grootste problemen waar lezers mee kampen als ze proberen om sneller te lezen, is het onthouden en terughalen van informatie. De belangrijkste methode om hier wat aan te doen is door een meer actieve en betrokken lezer te worden, maar er zijn nog een paar andere technieken die je kunt uitproberen.
    • Koppel concepten in het boek aan dingen die je al weet. Het koppelen van complexe ideeën aan je eigen ervaringen, herinneringen en emoties kan helpen om het geleerde gemakkelijker te herinneren. Een eenvoudig voorbeeld, waardoor je een gegeven makkelijker kunt onthouden, is het koppelen van het Franse woord heureux (gelukkig zijn) aan een plezierige herinnering waarbij je echte gevoelens van geluk hebt ervaren.
    • Onderstreep belangrijke informatie en maak een samenvatting. Gebruik een potlood of marker om belangrijke begrippen en ideeën te onderstrepen of markeren (of maak een oor aan hele pagina's). Ben je klaar met het boek, ga dan naar deze uitgelichte informatie en gebruik ze om een samenvatting te maken van 200-300 woorden. Door dit te doen krijg je de beschikking over een database van naslagwerken die je in de toekomst kunt gebruiken, waardoor je ook nog eens het geleerde makkelijker onthoudt. [6]
    Advertentie

Tips

  • Jonge kinderen maken vaak nog fouten tijdens het leren lezen, dus mogen ze lekker rustig aan doen. Probeer niet om dit proces te haasten of versnellen omdat ze bezig zijn met het leggen van de fundering van goede, solide leesvaardigheden. Als je wilt dat je kind wat sneller gaat lezen, doe dit dan zeer geleidelijk. Als lezen een martelgang wordt, riskeer je dat het kind alle interesse verliest. Als je kind een grote woordenschat heeft kunnen opbouwen en het al heerlijk vindt om boeken te lezen, dan kun je misschien overwegen om je kind te helpen iets sneller te lezen met behulp van de hier beschreven methoden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.446 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie