PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Of je nu varkens wilt grootbrengen om hun vlees te verkopen of ze als huisdieren wilt houden, voor allebei deze doeleinden is het belangrijk om te weten hoe je de dieren het beste kunt huisvesten en verzorgen. Zowel het vlees als de mest van varkens zijn erg waardevol. Door de populariteit van biologisch eten zijn steeds meer mensen zich ervan bewust waar vlees vandaan komt en veel consumenten kopen liever van kleine, lokale boeren dan van grote corporaties. Scrol daarom snel naar Stap 1 om erachter te komen hoe je varkens het beste groot kunt brengen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je varkens huisvesten

PDF download Pdf downloaden
  1. Varkens hebben een droog, veilig verblijf nodig waarin ze beschermd zijn tegen het weer en genoeg bewegingsvrijheid hebben. Sommige mensen beweren dat een volgroeid varken nog geen twee vierkante meter ruimte nodig heeft. Als je je varkens gezond wil houden, heb je per varken echter minimaal 4,5 vierkante meter ruimte nodig. [1] Hou er bij het bouwen van je verblijf rekening mee dat het verstandig is om een rechthoekige ruimte te creëren. Maak het verblijf het liefst twee keer zo lang als breed.
    • Hou ook in gedachten dat varkens geneigd zijn hun behoeften in de buurt van water te doen. Zet waterbakken daarom liever niet in de buurt van hun voerbakken en behuizing, maar aan de andere kant van het verblijf.
    • Heb je een schuur vol lege stallen, dan kun je overwegen je varkens hier te houden. Je zult dan echter wel regelmatig mest moeten verwijderen.
  2. 2
    Zet een stevige draadomheining om het verblijf heen. Gebruik een geweven hek dat geschikt voor varkens is en onderaan een plank heeft om graafpartijen te ontmoedigen. De beste manier om een hek te bouwen is door eerst af te meten waar het hek komt te staan en vervolgens een stevige houten omheining om dit gebied heen te zetten. Als deze omheining eenmaal staat, kun je de hekken van draad tegen de houten omheining bevestigen zodat de varkens het hek niet zomaar om kunnen duwen. [2]
    • Een verplaatsbaar elektrisch hek is een prima optie voor varkens die regelmatig ingezet worden om het land van andere boeren te bemesten. Zo kun je deze varkens makkelijk in en uit hun verblijf drijven.
  3. 3
    Geef de varkens een goede schuilplaats. Als varkens de hele dag in de zon staan, kunnen ze net als mensen verbranden. Tijdens de koudere maanden vinden de dieren het bovendien prettig om uit de wind te staan. Het beste is daarom om een open schuurtje in het omheinde gebied te plaatsen. Veel varkensboeren raden aan per varken voor anderhalf tot twee vierkante meter schaduw te zorgen. Het schuurtje hoeft overigens niet groot en ook niet hoog te zijn. Van enkele pallets kun je makkelijk zelf iets bouwen. [3]
    • Let op dat je het schuurtje voor een deel open houdt zodat het er 's zomers niet te heet wordt.
    • Leg in de winter genoeg hooi in het hok zodat ook je kleinere varkens warm blijven.
  4. Het cliché is waar: varkens zijn dol op modder. Varkens hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren en in de zomermaanden ziet een modderpoel er voor varkens net zo verfrissend uit als een zwembad voor mensen. Om een modderpoel te bouwen, kun je hiervoor een geschikt deel van het verblijf selecteren. Eventueel kun je de poel met een hek omheinen om te voorkomen dat het hele verblijf binnenkort vol modder ligt. Graaf de grond in het gebied goed om en voeg vervolgens een of twee keer per dag water toe (in warmere maanden misschien meer). [4]
    • Modder verkleint de kans dat je varkens luizen krijgen, geeft de dieren de kans om te graven en houdt hun huid gezond.
  5. Een varken van 45 kilo kan dagelijks wel 700 gram mest produceren. Je kunt dit gebruiken om je tuin of andere gewassen mee te bemesten, maar kunt ook overwegen de mest aan andere boeren of tuinders te verkopen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De varkens grootbrengen

PDF download Pdf downloaden
  1. Varkens groeien het snelst als het warm weer is (tussen de 15 en 21°C is ideaal). Koop je dieren dus het liefst aan het begin van de lente of in de nazomer. Zo kun je ervoor zorgen dat de biggetjes in de ideale temperatuur zo goed mogelijk groeien. Het zal je misschien verbazen, maar een big van 22 kilo kan 100 dagen later zomaar 113 kilo wegen. Een behoorlijke groeispurt dus!
  2. Of je een varken nu voor zijn vlees of als huisdier aanschaft, zorg dat je het dier bij een goede fokker koopt. Tenzij je bereid bent veel geld uit te geven, kun je je varken het beste bij een boerderij bij jou in de buurt aanschaffen. Let er bij de koop op dat je biggetje geen jeuk heeft en niet te veel hoest. Als je opvalt dat een op de vijf varkens op de boerderij die je bezoekt er niet gezond uitziet, kun je hier het beste voor de zekerheid geen dier kopen. [5]
    • Vergeet niet dat markten waar meerdere fokkers hun dieren naartoe brengen, voor varkens erg stressvol zijn. Hierdoor zullen ze ook sneller ziektes oplopen.
  3. Varkens drinken ontzettend veel water. Gemiddeld gaat er per varken zo'n 7,5 tot 15 liter water doorheen. Zet dan ook een flinke waterbak of badkuip neer en vul deze regelmatig met schoon water bij. Let er bij de aanschaf van een waterbak wel op dat je hem aan de grond vastmaakt. Losse bakken zien varkens namelijk als ideaal speelmateriaal.
  4. Zoals je misschien al geraden had, zijn varkens grote eters. Over het algemeen kun je voorgemengde voersoorten gebruiken om te zorgen dat je varkens alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Een big van 22 kilo heeft voer nodig dat voor 16% uit proteïne bestaat, terwijl een big van 56 kilo aan 14% proteïne genoeg heeft, hoewel sommige varkensboeren het liefst 16% voor al hun varkens aanhouden. Een varken moet gemiddeld zo'n 450 gram per dag aankomen.
  5. Varkens worden weleens wandelende vuilnisbakken genoemd omdat ze zoveel lusten. Let erop dat je dieren voeding binnenkrijgen die geschikt is voor varkens. Naast de normale voeding kun je ze als aanvulling eventueel groente en fruit geven. Het is in Nederland verboden om varkens keukenafval of vleesproducten te voeren.
    • Vergeet niet dat sommige dingen die voor mensen giftig zijn (zoals rabarberbladeren of bepaalde bessen) ook voor varkens slecht kunnen zijn. Voer je varkens bijvoorbeeld ook geen rauwe aardappels, aangezien die giftig kunnen zijn of bacteriën kunnen bevatten.
  6. Door hun voorliefde voor modder krijgen varkens vrij snel inwendige parasieten. Vraag je dierenarts je een anthelminthicum voor te schrijven dat eventuele wormen meteen doodt. Je kunt je varkens het beste elke vier tot zes weken ontwormen. [6]
  7. Ben je van plan je varkens te verkopen, dan kun je dit het beste doen als ze tussen de 90 en 114 kilo wegen. Als de varkens klaar zijn om verkocht te worden, wordt hun prijs op basis van hun gewicht en hun gezondheid bepaald. Je kunt de dieren op een veiling, maar ook aan particulieren of lokale inkopers verkopen. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een slachthuis in je omgeving.
    Advertentie

Tips

  • Koop geen extreem jonge biggetjes, maar liever jongen die de eerste 6 weken van hun leven bij hun moeder hebben doorgebracht.
  • Om luizen en mijten uit de buurt te houden, kun je legale pesticiden gebruiken.
  • Vergeet niet regelmatig te controleren of de omheining nog heel is. Varkens zijn intelligente dieren die van nature graven. Zwakke punten in het hek hebben ze voordat je het weet gevonden en zodra ze de kans krijgen, breken de dieren uit.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Voer varkens nooit rauw vlees. In dit vlees kunnen ziektes aanwezig zijn en varkens kunnen onverkoopbaar worden als ze op rauw vlees zijn grootgebracht.
Advertentie

Benodigdheden

  • Houten panelen
  • Varkensdraad en schrikdraad
  • Water
  • Bad
  • Voer
  • Een varken

Over dit artikel

Deze pagina is 5.438 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie