PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Weten hoe je vee moet injecteren, subcutaan (SQ-onderhuids), intramusculair (IM-direct in de bloedtoevoer van de spier) en intraveneus (IV-direct in de ader, doorgaans de halsslagader), is nodig om vee te kunnen behandelen met vaccins en andere medicatie. Ga naar de dierenarts voor vaccins en medicijnen voor je vee en om instructies te krijgen over het juist injecteren van je dieren. Zoek de hulp van de dierenarts als intraveneus injecteren nodig is, aangezien dit veel moeilijker is dan SQ of IM injecteren.

Methode 1
Methode 1 van 6:

Je voorbereiden op de injectie

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is veel makkelijker en veiliger om injecties toe te dienen aan vee dat bedwongen is. Je kunt een kophek of drijfhek gebruiken om de koe te bedwingen. Welke methode van bedwinging je ook gebruikt, zorg er altijd voor dat de koe zo goed vastzit dat jij of iemand anders niet gewond kan raken. [1]
    • Een drijfhek is een smalle stal met verstelbare wanden, die groot genoeg is voor één volwassen koe. De panelen voorkomen dat het dier kan bewegen. Het heeft mogelijk ook een kalmerend effect op het dier. Aan de voorkant en achterkant zitten ook hekken, om het dier stil te houden. Hierdoor is de nek gemakkelijk te bereiken voor injecties.
  2. Lees en volg altijd de instructies op het etiket van de medicatie of het vaccin, voor de juiste dosis en wijze van toepassing. De fabrikant van het middel is wettelijk verplicht om instructies op het etiket te vermelden, evenals waarschuwingen, informatie over de beoogde micro-organismen en andere belangrijk informatie. [2]
    • Als je kunt kiezen tussen intramusculair (IM) en subcutaan (SQ) injecteren, kies dan altijd de SQ. Het is minder invasief, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is dat waardevol vlees wordt beschadigd. [3] Sommige medicatie moet echt middels IM-injectie worden toegepast om goed opgenomen te worden door het lichaam.
  3. De plek waar de injectie gegeven moet worden, met name bij rundvee, is een plek die de injectiedriehoek wordt genoemd. Dit driehoekige gebied is te vinden aan elke zijde van de nek van de koe en bevat weinig vitale structuren (zoals bloedvaten en zenuwen). De injectiedriehoek is het breedst bij de schouder en loops taps ophoog richting het oor. De verkoopwaarde van dit vlees is minder dan dat van de romp, waardoor het minder waarschijnlijk is dat je geldt misloopt als je het vlees wilt gaan verkopen. [4] De herkenningspunten voor het vinden van de driehoek zijn: [5]
    • De bovenste grens ligt onder de ruggenwervel, langs de lijn van buiging in de nek.
    • De onderste, of gehoekte, grens loop langs en boven de lijn van de halsslagader, welke in het midden van de nek zit.
    • De achterste grens (het dichtst bij het achterste van de koe) volgt de lijn boven de punt van de schouder, welke omhoog loopt richting de bovenlijn of bovenkant van de schouder.
  4. Het verschil tussen deze twee is dat je met een reguliere spuit handmatig controleert hoeveel van het medicijn er in de koe wordt geïnjecteerd. De doseerspuit brengt een van te voren ingestelde hoeveelheid van het medicijn in, wat handig is bij het toedienen aan meer dan één dier.
    • Een spuit bestaat uit drie onderdelen: de behuizing (die het medicijn bevat), de zuiger (die strak in de behuizing past) en de naald. Spuiten zijn van plastic en kunnen niet vaker dan één of twee keer gebruikt worden, waarna ze weggegooid moeten worden. Plastic spuiten worden geleverd in 1, 2, 3, 5, 12, 20, 35 en 60 cc (1 cc=1 ml) maten. Gebruik de geschikte maat spuit voor de dosis die je gaat toepassen. Een dosis in één spuit mag voor slechts één dier gebruikt worden.
    • Een doseerspuit of doseerpistool heeft een glazen behuizing (waar meerdere dosis inzitten) en een zuiger die een dikke, rubberen sluitring aan het uiteinde bevat om een vacuüm te vormen. Verder bevat het een naald en een trekkerhandvat dat vergelijkbaar is met het handvat van een kitpistool. Aan sommige spuiten kan optioneel een fles bevestigd worden. Doseerspuiten worden geleverd in maten van 5, 12,5, 20, 25 en 50 ml.
  5. Als je meer dan één vaccinatie of medicijn moet toedienen, dan moet de volgende injectie worden toegepast op een plek die ten minste 10 cm (ongeveer de breedte van je handpalm) verwijderd is van de locatie van de eerste injectie. [6]
    • Als de medicatie steeds op dezelfde plek inspuit, is het moeilijker voor het lichaam van de koe om die te absorberen. De medicaties kunnen ook met elkaar reageren en ineffectief worden, of een nadelige reactie veroorzaken die het dier kan doden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 6:

De naald selecteren

PDF download Pdf downloaden
  1. De afmeting van de naald wordt in maten weergegeven. De maat van een naald is omgekeerd evenredig aan zijn diameter, dus hoe kleiner de maat, des te groter de naald. A huid van een kalf is bijvoorbeeld dunner dan die van een volwassen koe, waardoor je een dunnere naald van grotere maat kunt gebruiken. Gebruik de dunste maat mogelijk om te verzekeren dat de koe zo min mogelijk pijn voelt, maar niet zo dun dat er een grote kans bestaat dat de naald breekt. [7]
    • Om een injectie te geven aan een kalf dat minder dan 225 kg weegt, is een naald met een maat van 18- 20 (g) met een lengte van 2,5 cm ideaal.
    • Voor grotere dieren die meer dan 225 kg wegen, heb je een naald met een maat van 16-18 g nodig, met een lengte van 3,75 cm.
    • Het ras kan ook een rol spelen bij het bepalen van de maat van de naald. Blank Angus rundvee heeft bijvoorbeeld een dunnere huid dan Herefords. Je hebt dus geen 16 g naald nodig om de dunnere huid van de Black Angus te doorboren.
  2. Je hebt een kortere naald nodig voor subcutane injecties, en een langere voor intramusculaire injecties. [8]
    • Je hebt voor SQ-injecties geen langere naald dan 1,25-2,5 cm nodig, omdat je alleen de huid hoeft te doorboren.
    • Voor IM- en IV-injecties zijn naalden met een lengte van 3,75 cm of meer het beste.
  3. Je kunt dezelfde naald voor wel 15 injecties gebruiken, zolang hij recht en scherp blijft. Vervang altijd de naald als je een nieuw medicijn gaat toepassen, aangezien de oude voor contaminatie kan zorgen. [9]
    • Probeer een gebogen naald of een naald met bramen nooit recht te buigen, het is namelijk waarschijnlijk dat hij afbreekt bij het rechtbuigen of tijdens het injecteren. Deze naald moet bij het chemisch afval.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 6:

Medicatie in de spuit trekken

PDF download Pdf downloaden
  1. De naald heeft een dopje wanneer je hem aan de spuit bevestigd, dan zou ten minste moeten als het een nieuwe, schone naald is. Duw de naald op de spuit, zo dat hij blijft zitten en er niet gemakkelijk vanaf komt.
  2. Neem de dop van de naald af zodat hij klaar is om medicatie in de spuit te zuigen. Je kunt geen medicatie in de spuit zuigen als de dop nog op de naald zit.
  3. De aluminium dop beschermd de opening van het flesje en voorkomt dat de vloeistof eruit kan lekken als het bijvoorbeeld omvalt of ondersteboven gekeerd wordt. Gebruik je vingernagels om de dop te verwijderen. Gebruik nooit een mes of ander scherp object, omdat dit de rubberen dop kan beschadigen en tot contaminatie kan leiden.
  4. Voordat je dit doet, trek je dezelfde hoeveelheid lucht in de spuit als je medicatie uit de fles wilt trekken. [10] Dit maakt het makkelijker in de vloeistof in de spuit te trekken. Steek vervolgens de naald in de rubberen dop.
    • De rubberen dop fungeert als vacuüm, om lucht uit het flesje te houden. Wanneer de naald erdoorheen wordt geduwd, wordt het vacuüm niet verbroken.
  5. Nadat je de lucht in de spuit in het flesje hebt geduwd, houdt je het flesje zo omhoog dat het bijna verticaal boven de spuit is gepositioneerd, trek de zuiger dan langzaam naar achteren. Trek de gewenste hoeveelheid vloeistof in de spuit. [11]
    • Het is belangrijk om het flesje boven de spuit te houden, zodat de zwaartekracht helpt om de vloeistof op te zuigen en je geen lucht in de spuit zuigt.
  6. Het flesje verlagen zorgt ervoor dat de vloeistof zich (middels de zwaartekracht) naar de onderkant van het flesje verplaatst en de naald in het lucht -gedeelte van het flesje terecht komt. Het vervolgens verwijderen van de naald verzekert dat er geen vloeistof weglekt.
  7. Berg het flesje op een koele, droge plek op waar het niet beschadigd kan raken, bijvoorbeeld in een koelbox of gereedschapskist die speciaal bedoeld is voor het opbergen van benodigdheden voor het injecteren van vee.
  8. Tik met je vinger tegen de spuit om eventuele bellen die niet vanzelf omhoog drijven los te tikken. Duw de zuiger dan langzaam en voorzichtig in om de luchtbellen uit de spuit te duwen. [12]
    • Dit is met name belangrijk als je IM- of IV-injecties gaat toepassen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 6:

Een subcutane (SQ) injectie geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je rechtshandig bent, houd de spuit dan in je rechterhand (en vice versa als je linkshandig bent). Identificeer de injectiedriehoek en kies een plek in het midden van deze denkbeeldige driehoek. Gebruik je linkerhand om wat van de huid van het dier samen te knijpen tussen je duim en je wijs- en middelvinger. Til dit stukje huid omhoog, van de nek van het dier af, om een tent te vormen. [13]
  2. De punt van de naald kan onder je duim worden geplaatst. Waar je de punt van de naald plaatst, is afhankelijk van waar jij je comfortabel bij voelt en waar de kans dat je jezelf prikt het kleinst is. [14]
    • Let erop dat je de zuiger (bij een spuit) of trekker (bij een doseerspuit) niet aanraakt.
  3. Gebruik de wijsvinger van de hand waarmee je de naald vast hebt om de naald in het midden van één kant van de tent te geleiden. Dit verzekert dat je de naald slechts halverwege inbrengt, in plaats van volledig in de huidplooi, waardoor de kans dat je een spier of bloedvat raakt wordt verkleind.
  4. Als de naald eenmaal op de vereiste diepte zit, laat je de huid los en duw je de zuiger omlaag of trek je de trekker van de spuit in. Pas langzame, maar constante druk toe op de spuit. Als je injectie eenmaal is toegediend, trek je de naald terug, plaats je de dop erop en leg je de spuit op een droog, schoon oppervlak voor toekomstig gebruik, bijvoorbeeld om het volgende dier te injecteren.
  5. Duw met je hand op de injectielocatie en wrijf er een paar seconden overheen, zodat de locatie niet al te veel bloedt en om te verzekeren dat de injectievloeistof er niet uitlekt. Een SQ-injectie zou niet zoveel moeten bloeden als een IM- of IV-injectie, als er überhaupt bloeding is. Er is echter wel een groter risico op het weglekken van de injectievloeistof. Dit lekken kan hevig zijn als de huid zeer strak is of als er teveel vloeistof op één plek is ingespoten.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 6:

Een intramusculaire (IM) injectie geven

PDF download Pdf downloaden
  1. Omdat intramusculaire injecties pijnlijker zijn SQ-injecties, moet je proberen om de pijn die koe voelt wanneer de naald wordt gebracht te verminderen. Om de pijn te verminderen slaan de meeste dierenartsen voordat de naald wordt ingebracht twee of drie keer stevig met de palm van hun hand tegen de nek van de koe. Het wordt sterk aanbevolen om deze methode te volgen. [15]
    • Met je hand tegen de nek van de koe slaan maakt de zenuwen ongevoelig, waardoor de koe het binnendringen van de naald waarschijnlijk niet voelt en dus niet zo zal schrikken.
  2. Houd de spuit in je dominante hand (rechts, als je rechtshandig bent). Identificeer vervolgens de injectiedriehoek en kies een gebied in het midden. Maak je dan klaar om de naald in te brengen, in een loodrechte hoek ten opzichte van de huid. [16]
  3. Houd de naald loodrecht op het huidoppervlak en duw de naald met een krachtige duw door de huid in de spier. Dit moet direct nadat er een paar tegen de nek is geslagen worden gedaan. De koe kan op dit moment terugdeinzen, wees er dus op voorbereid dat de koe wat beweegt tussen de hekken. Als hij niet gewend is aan contact met mensen kan dit wat heftiger zijn.
    • Controleer of je een ader of slagader hebt geraakt. Om dit te doen trek je de zuiger van de spuit iets naar achteren en bekijk je of er bloed in de spuit terecht komt. Als je ziet dat er bloed in de spuit komt, dan heb je een bloedvat geraakt. Je moet de spuit terugtrekken en het opnieuw proberen op een andere plek, die ongeveer 2,5 cm van de huidige locatie is verwijderd. [17]
  4. Als je eenmaal weet dat je geen bloedvat hebt geraakt, kun je het medicijn toepassen. Duw de zuiger langzaam in totdat de koe de juiste dosis heeft ontvangen. Als je meer dan 10 ml IM toepast, zorg er dan voor dat je niet meer dan 10 ml per injectielocatie geeft. [18]
    • Nadat je de spuit hebt verwijderd, duw je even met je vingers op de injectieplek, om bloeding te voorkomen.
    Advertentie
Methode 6
Methode 6 van 6:

Een intraveneuse (IV) injectie geven

PDF download Pdf downloaden
  1. [19] Een IV-injectie vereist veel vaardigheid en oefening. Het is een gespecialiseerde techniek die doorgaans niet door de eigenaar van het vee wordt uitgevoerd. Als je de IV-injectie niet op juiste wijze kunt toedienen of niet precies weet hoe het moet, neem dan contact op met de dierenarts en laat de procedure door hem uitvoeren.
  2. Je kunt dit doen door de zijkant van de nek met je vingers te betasten (hij zit onder de denkbeeldige driehoek), boven de keelhuid. Je zult de halsslagader voelen kloppen. Als je hem eenmaal hebt gevonden, duw je op de onderkant van de ader om hem naar buiten te duwen. Dit helpt je om de ader beter te vinden tijdens het toepassen van de injectie. [20]
  3. Luchtbellen kunnen, als ze in de halsslagader worden gespoten, ernstige gezondheidsrisico's en zelfs overlijden veroorzaken. Als er lucht in de spuit zit wanneer de medicatie erin zit, houd de spuit dan recht omhoog en tik er met je vingers tegenaan totdat de luchtbellen omhoog drijven. [21] Verwijder de bellen door de zuiger iets in te drukken totdat alle luchtbellen zichtbaar zijn verdwenen. Er zal een beetje van het medicijn uit de naald komen terwijl je dit doet.
  4. Steek de naald langzaam maar stevig in de uitstekende halsslagader. Je weet of je de slagader goed hebt geraakt, wanneer slechts een beetje trekkracht aan de zuiger bloed in de spuit zuigt, wat zich met de inhoud mengt. In tegenstelling tot SQ- en IM-injecties is dit hier een goed teken.
  5. Druk de zuiger zeer langzaam in, zodat de vloeistof geleidelijk in de ader van de koe terecht komt. Als je de vereiste hoeveelheid medicatie eenmaal hebt toegepast, verwijder je de naald voorzichtig. Plaats je hand op de injectielocatie en duw er een paar seconden op, om de bloeding die bij dit soort injecties voorkomt te verminderen.
    Advertentie

Tips

  • Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je een koe een injectie geeft. Hij kan specifieke tips voor jouw koe geven.
  • Sla vaccins op gepaste wijze op. Vaccins die koel bewaard moeten worden, moet in een koelbox met ijskompressen worden bewaard (vooral op hete zomerdagen); vaccins die op kamertemperatuur bewaard moeten worden, moeten gedurende de gebruiksperiode in een koelbox met warme kruiken worden bewaard, vooral in de winter.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga niet aan de binnenkant van het hek bij het vee staan, tenzij je geplet wilt worden. Werk altijd van buitenaf met het vee, nooit van binnenuit.
  • Vermijd het om je hoofd tussen de tralies of hekken te plaatsen, aangezien dat voor jou in ernstige of fatale verwonding kan resulteren.
Advertentie

Benodigdheden

  • Naalden (schoon en gedesinfecteerd)
  • Spuiten (van de juiste maat)
  • Vaccin of medicatie
  • Kophek en drijfhek (of ander bedwinginsmiddel) met hanteerfaciliteiten
  • Vee dat behandeld of gevaccineerd moet worden

Over dit artikel

Deze pagina is 6.546 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie