Pdf downloaden
Pdf downloaden
Kippen zijn geweldig. Ze zijn grappig, lief, schattig en zorgen voor een dagelijkse dosis verse eieren. Deze gevederde vrienden kakelen zich een weg naar jouw achtertuin en je hart. Met voldoende aandacht, liefde en natuurlijk kippenvoer heb je voor je het weet een hele toom gezonde en blije kippen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het houden van kippen.
Stappen
-
Ga na of er lokale regels zijn over het houden van kippen. In sommige steden is het niet toegestaan om kippen te houden. Als het wel is toegestaan, kunnen er regels zijn waar je je aan moet houden. Bijvoorbeeld over het aantal kippen dat je mag hebben. Kijk, voordat je kippen aanschaft, of er in jouw gemeente regels zijn voor het houden van kippen.
- Op sommige plekken mag je geen hanen hebben omdat die teveel lawaai maken. Helaas betekent dat dat je niet kunt fokken met je hennen. Gelukkig leveren jouw hennen ook zonder haan eieren of vlees op.
- Op sommige plekken geldt een maximum voor het aantal kippen dat je mag hebben. Als je graag veel kippen wil, ga dan eerst na of dat mag.
-
Zorg dat je voor kippen kunt zorgen. Voordat je kippen aanschaft, wil je zeker weten dat je ook daadwerkelijk voor ze kunt zorgen. Dit heb je in ieder geval nodig:
- Voldoende ruimte. Zorg dat je weet waar het kippenhok komt en waar de kippen buiten kunnen lopen. Per kip heb je ongeveer 1 m2 buitenruimte nodig.
- Voldoende geld. Elke ochtend een gratis ei is toch niet zo gratis. Kippen hebben voer nodig, zaagsel om in te liggen, een kippenhok en een ren, om maar een paar dingen te noemen.
- Een passende agenda. Kippen kosten veel tijd. Je moet ze dagelijks voeren, water bijvullen, het hok schoonmaken, eieren rapen en een oogje in het zeil houden als de kat van de buren op jacht is.
-
Laat je buren weten dat je kippen wil. Voordat je een tuin vol gekakel hebt, is het aardig om je buren te laten weten wat je van plan bent.
- Als je buren moeite hebben met het lawaai, overweeg dan om alleen hennen aan te schaffen en geen haan. Een haan kan een hoop kabaal maken.
- Als je buren bang zijn dat de kippen in hun tuin komen, zorg er dan voor dat de kippen altijd in hun hok en ren blijven. Je kunt een kippenhok kopen waarbij de kippen zo vanuit het hok de ren in kunnen lopen.
- Als je buren jouw plan nog steeds niet zien zitten, koop ze dan om met de belofte dat ze wekelijks een doosje verse eieren krijgen.
-
Doe veel onderzoek. Als je nog nooit eerder voor kippen gezorgd hebt, weet dan waar je aan begint. Het kan veel werk zijn om kippen te houden en je wil zeker weten dat je ze goed verzorgt en dat je geen beginnersfouten maakt.
- Er is heel veel informatie te vinden op websites, blogs, forums, enzovoorts. Je kunt ook advies vragen aan mensen die al kippen hebben, of een boek over kippen kopen.
-
Weet wat de voor- en nadelen zijn van het houden van kippen. Er zijn veel voordelen èn veel nadelen aan het houden van kippen, en het kan geen kwaad deze te kennen.
- Voordelen van kippen zijn dat ze ongedierte eten en slakken, onkruid en groen keukenafval eten, ze produceren mest voor je tuin, ze leggen verse eieren, ze zijn goed gezelschap, leuk om naar te kijken en gewoon heel leuke dieren.
- Nadelen van kippen zijn dat ze veel tijd en geld kosten, veel ruimte in je tuin innemen, je planten opeten en vliegen aantrekken.
-
Bepaal wat het doel is van jouw kippen. Waarom wil je kippen houden? Voor de eieren, voor het vlees, om mee te doen aan shows of als huisdier? Er zijn veel kippenrassen en het ene ras is geschikter voor het ene doel dan het andere ras.
- Bepaal ook hoe oud je wil dat je kippen zijn. Je kunt bevruchte eieren kopen (die je dan zelf moet uitbroeden), kuikens of volgroeide kippen. Als je nog nooit eerder kippen gehouden hebt, dan kun je het best volgroeide kippen kopen in plaats van kuikens of bevruchte eieren. Zelf eieren uitbroeden is wel een heel mooie belevenis, en kippen zijn een stuk tammer als je ze zelf opvoedt.
-
Bepaal welk ras je wil. Elk ras heeft zijn eigen kenmerken. Sommige rassen zijn tammer dan andere, sommige zijn geschikter om eieren te leggen dan andere, en met sommige kun je juist beter fokken. Rassen met een uniek uiterlijk zijn beter geschikt voor shows, en krielkippen (kleinere versies van gewone kippen) zijn makkelijker te houden als huisdier. [1] X Bron
- Als je graag veel eieren wil, kies dan een ras dat veel eieren legt zonder dat de kip vaak broeds wordt. ‘Broeds’ betekent dat de kip de neiging heeft de eieren te gaan uitbroeden. Rassen die geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld het Twents Hoen, de Leghorn, Welsumer of Barnevelder.
- Als je kippen wil om het vlees te eten, kies dan een ras dat snel groeit, zoals de Noord Hollandse Blauwe.
- Wil je kippen die er bijzonder uitzien en daar misschien zelfs mee naar shows gaan? Kijk dan op internet welk ras je mooi vindt. Voor shows is elk ras geschikt dat er kleurrijk en uniek uitziet. Hou er rekening mee dat showrassen vaak minder eieren leggen en minder aardig zijn dan andere kippen.
- Als je kippen alleen wil vanwege het gezelschap, kijk dan wat voor rassen makkelijk verkrijgbaar zijn bij jou in de buurt. Bijvoorbeeld de New Hampshire is een tam ras. Of neem krielkippen: deze zijn een stuk kleiner dan gewone kippen, en daardoor makkelijker te houden als huisdier. Bovendien eten ze zo’n 70% minder voer dan een gewone kip. [2] X Bron
- Je kunt ook een ras kiezen dat geschikt is voor zowel eieren als vlees.
- Hou bij het kiezen van het ras rekening met het klimaat en hoe je ze kunt huisvesten. Sommige rassen zijn meer geschikt voor warmere klimaten, en andere voor koudere. Als je weinig ruimte hebt, dan kun je kiezen voor krielkippen. Die hebben veel minder ruimte nodig dan gewone kippen.
- Hou er rekening mee dat je misschien niet het ras kunt krijgen dat je op internet uitgekozen hebt. Als je bij jou in de buurt kippen koopt, is het aanbod misschien niet heel groot.
-
Zoek uit waar je bij jou in de buurt kippen kunt kopen. Zoals hierboven al aangegeven, lukt het je misschien niet om het ras te vinden dat je graag wil, maar met een beetje geluk vind je een ras dat er op lijkt.
- Er zijn genoeg plekken waar je kippen kunt kopen. Kijk bijvoorbeeld eens op een verkoopwebsite zoals Marktplaats en op het prikbord van supermarkten in dorpen bij jou in de buurt.
- Kun je op die manieren geen kippen vinden, ga dan eens langs bij een lokale boer om te vragen of hij kippen wil verkopen.
-
Besluit of je scharrelkippen wil of niet. Je kunt je kippen in een afgeschermd deel van je tuin laten lopen, in een ren, of ze in hun hok laten.
- Scharrelkippen zijn vaak gelukkiger dan opgehokte kippen. Ze krijgen meer daglicht, krijgen meer voedingsstoffen binnen door wat ze van de bodem eten, eten slakken en nemen dagelijks een zandbad.
- Een ren is helemaal afgesloten met gaas, ook aan de bovenkant. Dat betekent dat roofvogels er niet bij kunnen. Omdat je kippen wel buiten lopen, krijgen ze nog steeds meer voedingsstoffen binnen en kunnen ze dagelijks een zandbad nemen.
- Als je je kippen altijd in hun hok laat zitten, moet je het hok vaker schoonmaken. Je kippen hebben minder vrijheid en zullen minder gelukkig zijn.
Advertentie
-
Koop of bouw een kippenhok. Het kippenhok moet groot genoeg zijn voor het aantal kippen dat je wil houden. Een kippenhok moet een goede ventilatie hebben maar het mag niet tochten, en er mogen geen roofdieren in kunnen komen. Je kunt een kippenren kopen bij grotere dierenspeciaalzaken of bij tuincentra die ook dierenbenodigdheden verkopen. Ook online zijn kippenhokken te koop. Afhankelijk van het formaat en hoe luxe het hok is, betaal je tussen de € 150 en € 2000 voor een kippenhok.
- Als je twee rechterhanden hebt, kun je ook proberen zelf een kippenhok te bouwen. Online zijn verschillende bouwtekeningen te vinden.
- Je kippen hebben ongeveer 1 m2 vloeroppervlak per kip nodig. Voor krielkippen heb je aan de helft genoeg (dus 0,5 m2 per kip).
- Zet het kippenhok op een plek waar voldoende gras en aarde is. Kippen eten graag gras en badderen graag in droge aarde (dus niet in de modder). Als je alleen gras en tegels hebt in je tuin, zet dan een grote bak met zand in het kippenhok, bijvoorbeeld het onderste deel van een kattenbak.
- Overweeg om een ren te verbinden aan je kippenhok. Je kippen kunnen dan vrijer rondscharrelen maar blijven beschermd tegen roofdieren.
- Koop een paar stokken voor in het hok. Veel kippen slapen liever niet op de grond maar gaan graag ‘op stok’. Zorg dat de stokken niet te dun zijn, want dan hebben de kippen geen houvast. Zorg ook dat de stokken allemaal op dezelfde hoogte zitten. Als één kip hoger zit, worden de andere kippen jaloers en gaan ze vechten.
- Koop of bouw een paar legnesten voor in het kippenhok. Dat is de plek waar je kippen eieren leggen. Zorg dat er minimaal één legnest is voor elke vier hennen. Doe stro in de legnesten zodat het op een nest lijkt. Zorg dat de legnesten zo groot zijn dat een kip zich er makkelijk in kan bewegen. Zorg dat je makkelijk bij de legnesten kunt, zodat je de eieren eruit kunt halen. Hou hier rekening mee als je een kippenhok koopt of bouwt. Veel kippenhokken die je kunt kopen hebben al legnesten die je van buitenaf open kunt maken. Je kunt dan de eieren uit het legnest pakken zonder dat je de andere kippen stoort.
- Leg een absorberende bodembedekking in het kippenhok, bijvoorbeeld zaagsel. Op die manier kun je het kippenhok makkelijker schoonmaken; als je de bodembedekking vervangt neem je ook het vuil mee.
- Als je geen kippenhok kunt kopen of bouwen, kun je kippen ook in een warme, goed geventileerde schuur houden.
-
Zorg dat er geen roofdieren bij je kippen kunnen komen. Vossen en roofvogels vinden kippen prima smaken, maar ook honden en katten willen je kippen wel eens meer aandacht geven dan je lief is. Zorg dat je kippenhok en kippenren goed dicht zijn, en er geen gaten in zitten waar een roofdier doorheen zou kunnen komen.
- Als je een kippenren hebt, zorg dan dat de bovenkant bedekt is met gaas.
- Zorg ook dat de bodem beschermd is zodat roofdieren niet onder het hok kunnen graven en op die manier alsnog het hok binnen kunnen komen.
- Controleer of er geen gaten zijn waar een roofdier doorheen zou kunnen. Dek gaten die te groot zijn af met bijvoorbeeld een stuk hout.
-
Koop de juiste benodigdheden voor je kippen. Als je voor kippen zorgt, wil je alles regelen wat nodig is voor ze. Bijvoorbeeld een waterbak, het juiste voer, maar ook schoonmaakmiddelen.
- Koop een voerbak en een waterbak. Als je van plan bent kuikens te krijgen, zorg dan dat je een drinkbak of drinker koopt die het water doseert, waardoor je niet een open bak met water hebt staan. Daarmee is de kans kleiner dat je kuikens te water raken en verdrinken. Bijkomend voordeel van een doseringssysteem is dat het water schoner blijft.
- Koop het juiste voer voor je kippen. Voor kuikens is er speciaal kuikenvoer, met extra eiwitten. Naast echt kippenvoer kun je groenvoer geven als tussendoortje, bijvoorbeeld sla, komkommer, broccoli, appel of banaan.
- Koop genoeg bodembedekking. Elke keer als je het kippenhok schoonmaakt vervang je de bodembedekking; zorg dus dat je daar voldoende van op voorraad hebt.
- Koop zo nodig een warmtelamp. Als je kuikens wil grootbrengen heb je een warmtelamp nodig. Ook voor volwassen kippen kan een warmtelamp zinvol zijn, vooral als het ’s winters erg koud is.
Advertentie
-
Kies het juiste soort kippenvoer. Kippenvoer is verkrijgbaar in verschillende vormen: als korrel, meel of mix. Kippen zijn erg goed in het morsen van hun eten. Het voordeel van korrels is dat de kippen deze alsnog opeten als ze uit de voerbak vallen. Het voordeel van meel is dat het de kippen langer bezighoudt, maar als ze het morsen blijft het liggen. Als je een mix (of gemengd kippenvoer) gebruikt, zul je zien dat je kippen als eerste de lekkerste granen opeten. Zorg dan dat je kippen de voerbak helemaal leeg eten voordat je deze weer vult, omdat anders je kippen niet alle voedingsstoffen binnenkrijgen.
- Voor legkippen zijn er speciale legkorrels, die zorgen voor een sterke eierschaal.
-
Vul het kippenvoer aan met supplementen. Geef in een apart bakje kippengrit. Het grit zorgt ervoor dat je kippen hun voer beter kunnen verteren. Kippengrit bevat kalk, wat belangrijk is voor legkippen. Als je kippen vrij rond kunnen scharrelen dan heb je geen kippengrit nodig voor de vertering; ze vinden dan zelf genoeg alternatieven op de grond.
-
Geef je kippen af en toe tussendoortjes. Kippen kunnen vrijwel alle restjes van groente en fruit uit de keuken eten. Ook zijn er speciale kippensnoepjes te koop.
- Geef je kippen nooit avocado, rabarber, ui, knoflook, rauwe aardappelen of eieren, citrusvruchten, alcohol, chocola of eten waarin zout zit.
-
Zorg dat je kippen altijd water hebben. Kippen drinken ongeveer 150 milliliter water per kip per dag. Zorg dat het water altijd vers is en maak de waterbak dagelijks schoon.
-
Hou het voer vers en schoon. Dek de voerbak ’s nachts af zodat er geen ongedierte bij kan komen. Als je fruit of groente hebt gegeven en je kippen hebben dat niet helemaal opgegeten, haal het dan ’s avonds weer weg en gooi het weg.Advertentie
-
Laat je kippen in en uit hun hok. Zorg dat de kippen ’s ochtends hun hok uit kunnen. Wanneer het ’s avonds donker wordt zorg je dat ze weer hun hok in gaan. Tel je kippen om zeker te weten dat ze compleet zijn en er niet nog een rondscharrelt in je tuin.
- Na verloop van tijd leren je kippen dat het hok hun thuis is. Ze zullen dan zelf ’s avonds al naar binnen gaan. Dat scheelt jou een hoop werk. Als het toch lastig blijkt om de kippen naar binnen te krijgen, lok ze dan met kippensnoepjes.
- Overdag kun je het hok prima open laten, zodat je kippen zelf vanuit de ren het hok in en uit kunnen. ’s Nachts, als alle kippen in het hok zitten, wil je dat het hok dicht blijft. Overdag lopen de kippen het hok in en uit om eieren te leggen, te eten en te drinken, en om te ontsnappen aan de warmte of juist aan de kou.
-
Raap dagelijks de eieren. Blije kippen leggen elke dag een ei. Als je elke dag de eieren raapt, weet je zeker dat ze vers zijn. Op warme dagen kun je beter twee keer per dag de eieren rapen.
- Verzamel de eieren in een mand of doos, zodat er niet een uit je vingers glipt. Als je toch een ei laat vallen, zorg dan dat je de bende direct opruimt.
-
Maak het kippenhok dagelijks schoon. Het schoonmaken van het kippenhok is belangrijk omdat je daarmee ziektes voorkomt. De bodembedekking moet regelmatig ververst worden en eens in de zoveel tijd maak je het hele kippenhok schoon. Hoe vaak je dat moet doen is afhankelijk van hoeveel kippen je hebt en of ze veel of weinig in hun hok zitten. Hoe meer het hok gebruikt wordt, hoe vaker je het schoon moet maken.
- Doe werkhandschoenen aan en verwijder de bodembedekking. Veeg het hok, ga er met de tuinslang door, maak de legnesten schoon, de stokken en de voer- en drinkbakken.
Advertentie
-
Kijk dagelijks hoe het met je kippen gaat. Bouw een dagelijkse routine op. Voer je kippen, ververs het water, raap eieren, enzovoorts. Hou hun gedrag in de gaten; wees alert op veranderingen om zeker te zijn dat je kippen gezond zijn.
- Zwaar ademen, troebele ogen, kale plekken, verminderde eierproductie, minder eten of drinken zijn allemaal signalen dat je kip ziek kan zijn. Ook als je kippen sloom worden of opeens bij elkaar op een kluitje gaan zitten is dat een teken dat er iets aan de hand is. Ga met je kip naar een dierenarts als een van deze verschijnselen zich voordoet.
- Als een van je kippen een wondje heeft dat bloedt, haal die kip dan bij de andere kippen weg om te voorkomen dat de andere kippen aan de wond gaan pikken. Hou de kip apart totdat de wond genezen is en zet haar dan pas terug bij de andere kippen.
-
Zorg voor droge aarde of zand waar je kippen in kunnen 'badderen'. Met zo’n zandbad houden kippen zichzelf schoon en het voorkomt dat parasieten (zoals mijten of luizen) zich tussen de veren nestelen.
-
Doe je kippen zo nodig in bad. Als je met je kippen naar een show wil, of ze zijn gewoon enorm vies, overweeg dan om ze in bad te doen. En als je toch bezig bent, maak dan ook het kippenhok schoon.
- Als bad kun je een grote emmer gebruiken. Je maakt de kip vervolgens schoon met water en een milde zeep. Het is handig als je daarvoor een kopje of kan gebruikt waarmee je water over je kip kunt gieten. Ook een spons kan een goed hulpmiddel zijn.
Advertentie
Tips
- Als bodembedekking kun je zaagsel, stro of dennennaalden gebruiken. Ook hooi is bruikbaar, maar absorbeert minder goed.
- Het kan slim zijn om niet meer dan een stuk of zes kippen te houden in hetzelfde hok. Als je meer kippen bij elkaar hebt, is de kans groter dat ze gaan vechten.
- Zet het water op rughoogte van de kippen in plaats van op de grond. Kippen kunnen niet slikken en gooien hun kop achterover om het water te laten zakken. Ze kunnen dus makkelijker drinken als het water wat hoger staat. Zet het niet zo hoog dat ze er niet meer bij kunnen.
- Kippen zijn sociale dieren. Zorg daarom dat je er meer dan één koopt, als je kippen neemt.
- Als jouw kippen hun eieren in de tuin leggen in plaats van in het legnest, leg dan een nep-ei in het legnest. Je kippen leren dan dat ze daar hun eieren moeten leggen in plaats van in de tuin.
- Als je kuikens wil grootbrengen, overweeg dan om kuikens te kopen in plaats van bevruchte eieren. Van kuikens weet je wat het geslacht is, dus je weet hoeveel hennen je koopt en hoeveel hanen. Bovendien weet je van tevoren niet zeker of alle eieren ook uitkomen.
- Als je op vakantie gaat, zorg dan dat je iemand regelt die voor jouw kippen zorgt terwijl jij weg bent.
- Niet alle kippen leggen volgens hetzelfde schema eieren. Sommige kippen leggen elke 24 uur een ei, en sommige slechts enkele keren per week. Zorg dat je weet hoeveel eieren je kunt verwerken en hou rekening met het legschema van je kippen.
- Als je graag een haan wil, hou het dan bij één. Meerdere hanen gaan met elkaar vechten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg dat het voer niet gaat rotten of schimmelen. Daar kunnen je kippen ernstig ziek van worden. *Als je het kippenhok niet regelmatig schoonmaakt, wordt het een paradijs voor mijten, luizen of zelfs ratten. Je vergroot daarmee de kans dat je kippen ziek worden.
- Zorg dat je kippenhok goede ventilatie heeft. Kippen produceren ammoniak en kooldioxide en je wil niet dat dat in het hok blijft hangen. Het hok moet echter niet gaan tochten; daar kunnen kippen niet goed tegen.
- Geef je kippen nooit avocado, rabarber, ui, knoflook, rauwe aardappelen of eieren, citrusvruchten, alcohol, chocola of eten waar zout in zit.
- Zorg dat je minimaal twee kippen hebt. Kippen zijn sociale dieren en gaan zich vervelen als ze in hun eentje zijn. Ze kunnen er zelfs depressief en eenzaam door worden.
- Wees niet verbaasd als je kippen in de winter geen eieren leggen; ze houden dan een winterstop.
- Hou honden en katten uit de buurt van je kippen en zorg dat ze niet in de kippenren en het kippenhok kunnen komen.
Advertentie
Benodigdheden
- Kippenhok
- Stokken
- Legnesten
- Bodembedekking
- Kippengaas
- Voerbak
- Drinkbak
- Kippenvoer
- Schoonmaakmiddelen
- Emmer
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 9.656 keer bekeken.
Advertentie