Leeuwenkopkonijnen zijn kleine konijnen die duidelijk harige manen om hun kop hebben. Ze zijn inderdaad duidelijk te onderscheiden van andere konijnenrassen door deze opmerkelijke pluk lange vacht tussen en rond de oren. Daarom hebben ze de naam leeuwenkop . Dit ras komt oorspronkelijk uit Engeland en is nog niet officieel erkend. [1] X Bron Voor een leeuwenkop zorgen is vrijwel gelijk aan het zorgen voor andere konijntjes, het vereist liefde en aandacht om ze gezond en gelukkig te houden, maar zijn unieke vacht heeft ook specifieke aandacht nodig.
Stappen
-
Wees geduldig. Doe geen overhaaste aankoop, en koop er nooit een als impuls omdat je toevallig een mooi leeuwenkop konijn in een dierenwinkel ziet. Doe eerst je huiswerk en denk goed na over of je een leven lang goede zorg kunt bieden aan een leeuwenkop. Realiseer je dat ze tot 10 jaar oud kunnen worden, dus dit is een langetermijnsverplichting. [2] X Bron
-
Overweeg de doorlopende kosten voor het verzorgen van je leeuwenkop konijn. Wees je ervan bewust dat de initiële aankoopprijs van een leeuwenkop relatief laag kan zijn in vergelijking tot de kosten van het doorlopende onderhoud. Er zijn de aanschafkosten van rennen en hokken, bodembedekking en voer. Dan zijn er nog de kosten voor dierenartszorg, mogelijk het nagelknippen en tandenvijlen, en preventieve gezondheidszorg zoals producten om vliegenbroed te voorkomen (wanneer vliegen op de huid broeden) en vaccinaties. [3] X Bron
- Bovendien kunnen er onverwachte kosten zijn, zoals wanneer je konijn ziek wordt en je dierenartskosten oplopen.
-
Zoek een leeuwenkop konijn bij een konijnenopvang. Een konijnenopvang is een goede mogelijkheid en het is goed mogelijk dat je daar een leeuwenkop vindt dat een nieuw thuis zoekt. Grote instellingen werken samen met dierenartsen, dus je nieuwe konijn zal waarschijnlijk gecontroleerd en gezond verklaard zijn.
- Veel instellingen krijgen vaak nestjes ongewenste konijnen aangeleverd, als de eigenaren dachten dat ze twee konijnen van hetzelfde geslacht hadden, maar in werkelijkheid een mannetje en vrouwtje hadden, dus is er een goede kans dat je in de opvang het konijntje vindt dat je zoekt.
-
Ga naar een konijnenfokker. Voor een konijnenfokker in de buurt kun je contact opnemen met een plaatselijke kleindierenvereniging. [4] X Bron [5] X Bron Maak een afspraak om een fokker te bezoeken en zijn konijnen te zien. Controleer dat de konijnen in ruime verblijven gehouden worden met ruim voldoende middelen zoals schone bodembedekking, voer, schuilplekken en speeltjes. De konijnen moeten er alert en onderzoekend uitzien, heldere ogen hebben zonder afscheiding, gladde, glanzende vachten en geen loopneuzen, hoesten of niezen. Kijk naar de keutels in de ren en verzeker je ervan dat ze droog zijn, niet waterig of diarree.
-
Kijk voor een leeuwenkop konijn bij een dierenwinkel. Wees je ervan bewust dat konijnen uit dierenwinkels verhuisd zijn en kunnen lijden aan stress, wat konijnen gevoelig kan maken voor ziektes en aandoeningen. Het is ook moeilijk om de omstandigheden waarin het konijn gefokt is te beoordelen, en dus te weten of dit ethisch verantwoord en diervriendelijk gedaan is.
- Fokkers zonder scrupules aanmoedigen is ongewenst omdat dit onnodige spanning voor de dieren laat voortduren.
Advertentie
-
Besluit of je het konijn binnen of buiten gaat houden. Het is goed om konijnen als huisdieren te houden, omdat buitenkonijnen vergeten kunnen worden en gemakkelijker verwaarloosd worden. [6] X Betrouwbare bron American Society for the Prevention of Cruelty to Animals Ga naar de bron Maar één nadeel van het binnen houden van konijnen is het gebrek aan blootstelling aan gras, zon en frisse lucht, wat allemaal basisbehoeften zijn.
- Kies een ren die roofdierbestendig en uitbraakveilig is om het konijn veilig te houden. Overweeg om de ren zelf te bouwen.
- Je zou een compromis kunnen sluiten en je konijn alleen buiten zetten als het goed weer is, of hem anders te trainen om een tuigje te dragen zodat je hem mee naar buiten kunt nemen, maar de controle houdt.
-
Zorg dat de kooi van het konijn klaarstaat voordat je hem thuisbrengt. Als de kooi binnenshuis is, dan zou hij klaar moeten staan in een ruimte waar het konijn jou kan zien, maar ook rust en vrede kan hebben. De kooi van je konijn moet een plek hebben waar hij kan slapen, met veel bodembedekking, een voerbak en een waterfles.
- Je leeuwenkop moet nooit in een kooi zitten met bodembedekking van zachthout (ceder of den), omdat dit luchtwegproblemen kan veroorzaken. Kies een merk met veilige, hergebruikte bodembedekking, of gebruik een zachte handdoek. Een goede keuze is fleece, vooral als je leeuwenkop zindelijk is.
- Koop de kooi groot genoeg zodat het konijn kan rond bewegen. Het moet minstens 4x de lengte van je konijn zijn. Nog beter dan een kooi is een grote ren of slaapkamer, het allerbeste is vrij rond laten lopen! Zet een bakje voor zijn voer in de kooi, en vergeet het water niet!
- Als je meer dan één leeuwenkop hebt, zorg er dan voor dat ze allemaal hun eigen voer- en waterbak hebben, zodat geen enkel konijn over de anderen kan domineren. Het is het beste om de bakjes aan beide uiteinden van de ren te zetten om dit te voorkomen.
- Zorg ervoor dat elk konijn een eigen schuilplek heeft. Als de konijnen niet met elkaar om kunnen gaan, dan kunnen ze de spanning verminderen door zich terug te trekken in hun eigen ruimte. Als dit niet aangeboden wordt, dan kunnen de konijnen gaan vechten om hun voorzieningen.
-
Zorg ervoor dat je huis konijnveilig is als het konijn binnen gaat wonen. Konijnen vormen uitstekende huisdieren maar je moet je wel voorbereiden. Het meest belangrijk om te weten is dat konijnen knagen en kauwen, en vrolijk aan elektrische kabels zullen knagen met desastreuze consequenties. Ga op de grond liggen en kijk rond naar alles wat het konijn kan pakken en op kan knagen. Verwijder alle gevaren of maak ze veilig, zoals het plaatsen van kabelbeschermers over elektrische bedrading.
-
Je konijn thuisbrengen. Geef je konijntje een paar dagen om te wennen. Praat regelmatig met hem, maar haal hem niet uit de kooi. Laat ook de kinderen hem niet aanraken.
- Je konijntje kan diarree hebben van de stress, als hij pas aangekomen is. Voer hem wat havermout om te helpen.
TIP VAN EEN DESKUNDIGEDierenarts, Royal College of Veterinary SurgeonsDr. Elliott is dierenarts met meer dan dertig jaar ervaring. In 1987 studeerde ze af aan de Universiteit van Glasgow en werkte daarna 7 jaar lang als dierenarts. Vervolgens werkte ze meer dan tien jaar als dierenarts bij een dierenkliniek.Pippa Elliott, erkend dierenarts: "Naar een nieuw huis verhuizen is voor alle konijnen stressvol. Laat je konijn aan zijn nieuwe omgeving wennen voordat je hem oppakt. Zorg dat er een plek is in de kooi waar je konijn zich kan verstoppen en dek de kooi deels af zodat hij zich nog veiliger voelt."
Advertentie
-
Voer je konijn. Praat met je dierenarts over het juiste dieet voor je konijn. Over het algemeen moet je konijn een beperkte hoeveelheid pellets krijgen (ongeveer 1/8 kop per 500 gram lichaamsgewicht), verse groente en ongelimiteerde hoeveelheden timotheehooi (of als het konijn jonger dan 7 maanden is alfalfahooi). Omdat konijnen vatbaar zijn voor nierstenen en blaasgruis, moet je groenten met veel calcium, zoals broccoli, beperken.
- Lekkers zoals appels, wortels, bananen enz. kunnen in kleine hoeveelheden gevoerd worden (een paar eetlepels per dag).
- Zorg er altijd voor dat je konijn altijd water heeft.
- Als vuistregel kun je aanhouden dat elk voersoort veel van een bepaalde voedingsstof bevat. Om te voorkomen dat het konijn te veel van een voedingsstof binnenkrijgt, wat kan resulteren in een gezondheidsprobleem (bijvoorbeeld teveel oxalaat in wortels, wat blaasgruis kan veroorzaken), moet je nooit hetzelfde verse voer twee dagen achter elkaar geven. Door variëteit te bieden kun je deze valkuil vermijden.
- Geef je konijn nooit, echt nooit menselijke etenswaren, zoals zoete biscuitjes. De stofwisseling van het konijn is niet ontworpen om suiker te verteren en het zal diabetes veroorzaken bij je konijn.
- Zorg ervoor dat je konijn ruim voldoende vezels heeft om te helpen wol blokkades (haarballen) te voorkomen en tanden gezond te houden, en borstel je leeuwenkop dagelijks om dezelfde reden.
-
Borstel je leeuwenkop konijn dagelijks. De leeuwenkop heeft een zachte, donzige vacht, en als hij dit verzorgt en grote hoeveelheden zachte vacht doorslikt, dan kan dit leiden tot darmverstoppingen. Om dit te voorkomen, en om een band te smeden tussen jou en je konijn, kun je je leeuwenkop dagelijks borstelen.
- Gedurende de tijd van het jaar waarin je leeuwenkop het meest verhaart (lente en herfst) moet je hem vaker borstelen.
- Schenk met name aandacht aan de langere vacht, of de 'manen' tussen de oren van het konijn. Het is belangrijk om dit haar netjes te houden. Kam het door om knopen en klitten te vermijden, maar je moet voorzichtig zijn rond de kwetsbare delen van het gezicht van het konijn, vooral zijn ogen.
- Controleer de achterkant van je leeuwenkop elke dag. Vliegenbroed komt voor wanneer er urine of ontlasting aan de achterkant van het konijn blijft plakken. Dit trekt vliegen aan, die dan eieren leggen in de vervuilde vacht. Die eieren komen uit als maden, die zich weer ingraven in het vlees van het konijn.
- Controleer om dit te voorkomen de vacht elke dag op vervuiling, en maak de achterkant van het konijn onmiddellijk schoon met een vochtig plukje watten, als het vies is. Wees scherp op kleine witte punten die aan de vacht vastzitten (vliegeneitjes) en haal ze direct weg. Als je maden ziet, neem dan direct contact op met je dierenarts voor een spoedafspraak.
-
Geef je leeuwenkop konijn een goede preventieve gezondheidszorg. Je konijn moet minstens eens per jaar gecontroleerd worden door een konijnvriendelijke dierenarts. Vaccinaties zijn een belangrijk onderdeel van het beschermen van de gezondheid van je konijn, en variëren tussen de verschillende regio's. Overleg met de dierenarts over wat nodig is in jouw regio. Op dit moment zijn er vaccinaties beschikbaar om je konijn te beschermen tegen myxomatose en HVD (virale hemorragische diarree). HVD wordt veroorzaakt door een agressief virus dat je mee naar binnen kunt nemen onder je schoenen, dus zelfs al heb je een huiskonijn, dan zou je toch de vaccinatie moeten overwegen.
- Konijnen zijn ook vatbaar voor een parasiet met de naam Encephalitozoon cuniculi, dat neurologische schade, nierfalen en zichtproblemen kan veroorzaken bij middelbare en oudere konijnen. Er wordt geschat dat rond de 75% van de konijnen deze parasiet meedragen, hoewel ze er niet allemaal ziek van worden. Overleg met je dierenarts over een behandeling met een product dat fenbendazol bevat. [7] X Bron
- Wees je ervan bewust dat vrouwelijke konijnen een groot risico op baarmoederkanker lopen. Met dit bewustzijn bevelen dierenartsen nu routinematig steriliseren van vrouwelijke konijnen aan op jonge leeftijd, vanaf ongeveer 5 maanden. [8] X Bron
-
Wees waakzaam voor tekenen van een slechte gezondheid. Waarschuwingstekens van een probleem zijn een natte kin (tandproblemen), waterige ogen, of een afscheiding van de ogen (infectie of overgroeide tandwortels), gewichtsverlies, ongewoon teruggetrokken zijn of diarree. Controleer ook dat je konijn regelmatig eet. Als een konijn gedurende 24 uur niet eet, dan gaan zijn ingewanden slapen en begint er een schadelijke cirkel van verval.
- Als je bezorgd bent, bel dan direct je dierenarts.
- Leeuwenkoppen wegen tussen de 1 en 2 kilo (als ze raszuiver zijn). Als hij zwaarder is dan 2 kilo, dan is hij ofwel te zwaar of zwanger (of het is een kruising waarbij een van de ouders geen dwerg was). Om te zien of je konijn te zwaar of te licht is, kun je met je hand over zijn ruggengraat gaan, waarbij je zacht drukt. Als je de ruggengraat helemaal niet kunt voelen, dan is je konijn te zwaar. De ruggengraat moet glad aanvoelen, met afgeronde bulten. Als de bulten bijna puntig aanvoelen en duidelijk voelbaar, dan is het konijn te licht.
Advertentie
Tips
- Voer je konijn niet te veel fruit, omdat deze veel suiker bevatten en diabetes kunnen veroorzaken.
- Zorg ervoor dat je huisdier te allen tijde vers drinkwater heeft.
- Probeer niet om de nagels van je konijn te knippen; konijnen hebben veel zenuwen in hun nagels, die samengeknepen of geknipt kunnen worden. Neem hem in plaats daarvan mee naar de dichtstbijzijnde dierenwinkel.
Waarschuwingen
- Sommige konijnen grommen wanneer ze blij zijn om je te zien, maar meestal doen ze dit als ze klaar zijn om aan te vallen. Hun oren zullen ook naar achteren gestoken zijn.
- Let op symptomen die ziekte aangeven. Konijnen kunnen ziek worden of ze kunnen konijnenziekten krijgen, let op de volgende symptomen: Diarree, verstopte neus, vliegenbroed of overgroeide tanden.
- Leeuwenkoppen houden van aandacht, maar als ze niet meer vastgehouden willen worden en je blijft ze toch vasthouden, dan kunnen ze je bijten of krabben.
Bronnen
- ↑ http://www.konijnenhouden.nl/p/konijnenrassen.html
- ↑ http://animals.mom.me/average-lifespan-lionhead-bunny-6595.html
- ↑ http://www.rabbit.org/journal/2-12/fly-strike.html
- ↑ https://www.bunnybunch.nl/informatie/Fokkerslijst-van-konijnenfokkers/
- ↑ http://www.kleindierliefhebbers.nl/
- ↑ https://www.aspca.org/pet-care/small-pet-care/general-rabbit-care
- ↑ https://www.bunnybunch.nl/informatie/cat/konijnen-medischeinformatie/post/wormen-bij-het-konijn/
- ↑ http://lionheadrabbit.com/rabbit-care/health-concerns/