PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je hebt net een nieuwe piercing laten zetten en je weet niet zeker of de klachten waar je last van hebt een normaal onderdeel van het genezingsproces zijn, of dat het om een infectie gaat. Leer om de tekenen van een geïnfecteerde piercing te herkennen zodat je de plek op de juiste manier kunt behandelen, hij gezond blijft en er goed uit blijft zien. Let op pijn, zwellingen, roodheid, warmte, pus en ernstigere symptomen, en zorg dat je altijd de juiste technieken gebruikt om een infectie zo veel mogelijk te voorkomen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

De tekenen van een infectie herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je net een piercing hebt laten zetten, dan is het normaal dat de plek roze is. Iemand heeft immers net je huid doorboord en een wond veroorzaakt. Als de plek echter roder wordt of de roodheid zich uitbreidt, dan is dit een teken van een mogelijke infectie. [1] Houd je piercing in de gaten of maak er foto’s van en let op of de plek gedurende een dag of twee minder rood of juist roder wordt.
  2. De plek rondom de nieuwe piercing zal waarschijnlijk gedurende 48 uur opzwellen terwijl je lichaam zich aanpast aan wat het als wond ziet. Na die periode zou de zwelling weg moeten trekken. Als de plek steeds sterker opzwelt, weer opzwelt nadat hij een tijdje normaal is geweest of de zwelling gepaard gaat met roodheid en pijn, dan is er sprake van een infectie. [2]
    • De zwelling kan ervoor zorgen dat een lichaamsdeel minder goed kan functioneren, bijvoorbeeld als je tong opgezwollen is en je hem maar moeilijk kunt bewegen. Als de plek rondom de piercing te pijnlijk of opgezwollen is om te bewegen, dan kan het zijn dat je een infectie hebt.
  3. Pijn is voor je lichaam de manier om aan te geven dat er iets mis is. Je piercing zelf zou binnen ongeveer twee dagen geen pijn meer moeten doen. Rond die tijd zou de zwelling ook af moeten nemen. Het is normaal dat de pijn steekt, klopt of brandt, en dat de plek gevoelig is. Als de pijn langer dan enkele dagen aanhoudt of erger wordt, dan kan dat een teken van een infectie zijn. [3]
    • Als je je nieuwe piercing per ongeluk irriteert, zal de plek natuurlijk een beetje pijn doen. Waar je op moet letten is of de pijn erger wordt en niet wegzakt.
  4. Als de plek rood en opgezwollen is en pijn doet, dan is hij ook warm. Als je piercing erg ontstoken of geïnfecteerd is, dan kan het voelen alsof hij warmte afgeeft en kan hij zelfs heet aanvoelen. [4] Was altijd eerst je handen als je de plek van de piercing aan gaat raken om te kijken of hij warm is.
  5. Kijk of je vocht of pus ziet . Het is volkomen normaal en gezond dat er bij een nieuwe piercing wat helder of strokleurig vocht uit de wond vloeit, dat dan in de vorm van een korst rondom het sieraad opdroogt. Dit is lymfevloeistof en hoort bij het genezingsproces. Als het vocht daarentegen dik, witachtig of gekleurd (geel of groen) is, dan gaat het waarschijnlijk om pus. Pus kan ook een onaangename geur hebben. [5]
    • Dik, melkachtig en gekleurd vocht dat uit de wond komt moet als een teken van een infectie gezien worden. Ga naar je huisarts als er pus uit de wond komt.
  6. Als je op de dag dat je de piercing hebt laten zetten last van ongemak hebt, dan gaat het waarschijnlijk niet om een infectie. Het duurt over het algemeen een dag of langer voordat de tekenen van een infectie optreden. De kans is tevens klein dat je een infectie krijgt als je je piercing al lange tijd hebt en de plek genezen is.
    • Een oude piercing kan echter geïnfecteerd raken als de plek gewond raakt. Door een snijwondje of een kapotte huid kunnen er bacteriën in je lichaam komen.
  7. Als de piercing zich op een plek bevindt die vatbaarder is voor infecties, dan moet je sneller aan een infectie denken. Vraag je piercer hoe groot de kans is dat je piercing geïnfecteerd raakt.
    • Een navelpiercing moet je goed schoonmaken. Omdat hij zich op een warme en soms vochtige plek bevindt, is de kans groter dat hij geïnfecteerd raakt.
    • Bij een tongpiercing is de kans op een infectie groter vanwege de bacteriën in je mond. Vanwege de plek waar je tong zich bevindt kan een geïnfecteerde tongpiercing tot serieuze complicaties leiden, zoals een infectie aan de hersenen. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een infectie voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak je nieuwe piercing goed schoon . Je piercer zou je precies moeten vertellen hoe je je nieuwe piercing schoon moet maken en suggesties moeten geven voor producten die je voor het schoonmaken gebruikt. De juiste schoonmaakmethode verschilt per soort piercing, dus zorg dat je duidelijke instructies op papier krijgt. Over het algemeen moet je de volgende eenvoudige richtlijnen volgen:
    • Maak een piercing in de huid schoon met warm water en ongeparfumeerde antibacteriële zeep, of met een warme zoutoplossing.
    • Breng geen ontsmettingsalcohol of waterstofperoxide op de nieuwe piercing aan. Deze middelen zijn te agressief en kunnen de huid beschadigen en irriteren.
    • Gebruik geen antibiotische zalf of crème. Dergelijke middelen houden vuil vast en laten de piercing niet ademen.
    • Maak je piercing zo vaak schoon als je piercer aanraadt –- niet vaker of minder vaak. Als je je piercing niet vaak genoeg schoonmaakt, dan kunnen er zich vuildeeltjes, korstjes en dode huidcellen ophopen. Als je je piercing te vaak schoonmaakt, dan kan de huid geïrriteerd raken en uitdrogen. Beide verstoren het genezingsproces.
    • Beweeg of draai het sieraad voorzichtig bij het schoonmaken om het middel in de piercing te krijgen en het sieraad ermee te bedekken. Dit geldt niet voor sommige soorten piercings, dus vraag het altijd eerst aan je piercer.
  2. Naast het gebruiken van de juiste schoonmaakmethoden kan het zorgen voor je piercing onnodige pijn en infecties voorkomen. Enkele algemene richtlijnen voor het zorgen voor je piercing zijn:
    • Slaap niet bovenop je nieuwe piercing. Het sieraad kan tegen de dekens, lakens of kussens wrijven, waardoor je last van irritatie krijgt en de plek vies wordt. Slaap op je rug als je een navelpiercing hebt laten zetten. Als je nieuwe piercing zich in je gezicht bevindt, gebruik dan een reiskussen en zorg dat je piercing boven het middelste 'gat' ligt.
    • Was je handen voordat je de piercing en de plek eromheen aanraakt. [7]
    • Haal het sieraad er niet uit voordat de plek genezen is. [8] Als je dat doet, groeit het gaatje waarschijnlijk dicht. Als de plek geïnfecteerd is, bevindt de infectie zich nu in je huid.
    • Probeer ervoor te zorgen dat er geen kleren langs je nieuwe piercing wrijven. Draai het sieraad ook niet rond, tenzij je de plek schoonmaakt. [9]
    • Vermijd zwembaden, meren, rivieren, bubbelbaden en andere wateren totdat je piercing genezen is. [10]
  3. Een op de vijf piercings raakt geïnfecteerd, en dat is doorgaans omdat er bij het zetten van de piercing niet met gesteriliseerde middelen gewerkt wordt of de piercing na het zetten niet goed verzorgd wordt. [11] Laat alleen piercings zetten bij een getrainde professional bij een betrouwbare en schone piercingstudio. Voordat je je piercing laat zetten vraag je je piercer om je te laten zien hoe en waar de gebruikte hulpmiddelen gesteriliseerd worden. De piercer zou een autoclaaf moeten hebben en alle oppervlakken schoon moeten maken met bleekmiddel en een desinfecterend middel.
    • Een piercer mag alleen een nieuwe naald gebruiken uit een steriele verpakking en mag nooit een gebruikte naald gebruiken. Hij of zij moet tevens een paar nieuwe wegwerphandschoenen dragen bij het zetten van de piercing. [12]
    • Een piercer mag nooit een piercingpistool gebruiken. Ga weg als je een piercingpistool ziet en ga naar een professional zodat je zeker weet dat hij of zij steriel werkt.
    • In Nederland moeten piercers een vergunning van de GGD hebben om hun werk uit te mogen voeren. Bovendien moeten ze zich aan bepaalde richtlijnen voor de hygiëne houden. Op deze site kun je zoeken naar piercingstudio’s met een vergunning.
    • Zet geen piercing bij jezelf en vraag niet om een vriend die geen opleiding tot piercer heeft om een piercing bij je te zetten.
  4. Het hebben van een allergische reactie op een sieraad is niet hetzelfde als het krijgen van een infectie, maar alle dingen die je nieuwe piercing irriteren vergroten de kans op een infectie. Als de allergische reactie hevig is, kan het ook zijn dat je je nieuwe sieraad eruit moet halen. Zorg dat je altijd kiest voor een hypoallergeen sieraad zodat de kans het grootst is dat de plek goed geneest.
  5. Weet hoe lang het duurt voordat je piercing geneest . Je kunt een piercing op een hoop verschillende plekken laten zetten en door verschillende soorten weefsels op plekken met een goede of minder goede doorbloeding. De genezingstijd kan dus erg verschillen. Weet hoe het precies bij jouw piercing zit zodat je weet hoe lang je er extra goed voor moet zorgen (als jouw piercing hier niet bij staat, vraag het dan aan je piercer): [14]
    • Kraakbeen in het oor, neusgat, wang, tepels, navel en dermaal/microdermaal/oppervlakte: zes tot twaalf maanden
    • Oorlel, wenkbrauw, neustussenschot, lip, labret, moedervlek en Prins Albert: zes tot acht weken
    • Clitoris: vier tot zes weken
    • Tong: vier weken
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een infectie behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Probeer een huismiddeltje bij een lichte infectie. Los een theelepel (5 gram) tafelzout, zeezout of Epsomzout op in 250 ml warm water in een schoon glas of beker. Gebruik bij voorkeur een plastic wegwerpbekertje zodat je bij iedere behandeling een nieuwe bekertje kunt gebruiken. Laat de piercing weken of maak een kompres door een schoon washandje nat te maken met de zoutoplossing. Doe dit twee of drie keer per dag en laat de piercing steeds een kwartier weken. [15]
    • Als je na twee tot drie dagen geen verbetering ziet of de symptomen verergeren, neem dan contact op met je huisarts.
    • Zorg dat je de hele piercing aan beide kanten van het gat onderdompelt in de zoutoplossing. Blijf de piercing regelmatig schoonmaken met warm water en een milde antibacteriële zeep.
    • Je kunt prima een kleine hoeveelheid antbiotische zalf op de wond deppen als hij geïnfecteerd is.
  2. Als je lichte tekenen van een infectie ziet, zoals wat roodheid of een lichte zwelling die niet wegtrekt, dan kun je prima je piercer bellen en om advies vragen hoe je de plek moet verzorgen. Je kunt tevens naar de piercingstudio gaan als er vocht uit de wond begint te stromen. Een piercer heeft zo veel piercings gezien dat hij of zij je waarschijnlijk kan vertellen of het vocht er normaal uitziet of niet.
    • Dit geldt alleen als je je piercing door een professional hebt laten zetten. Als dat niet zo is, neem dan contact op met je huisarts als je medische vragen hebt.
  3. Bij een geïnfecteerde piercing is doorgaans alleen de plek rondom de piercing geïnfecteerd. Als de infectie zich echter verspreidt of in de bloedbaan terechtkomt, dan kun je een ernstige, levensbedreigende systemische infectie oplopen. Bij een ernstige infectie kun je last hebben van koorts, rillingen, misselijkheid , overgeven en duizeligheid. [16]
    • Als je merkt dat de pijn, zwelling en roodheid in de buurt van je piercing zich uit beginnen te breiden naar een groter oppervlak, ga dan direct naar de huisarts. Dit kan een teken zijn dat de infectie erger wordt en zich naar grotere delen van je lichaam verspreidt.
    • Je huisarts zal je waarschijnlijk antibiotica voorschrijven om een ernstige infectie te voorkomen. Als de infectie al in je bloed zit, dan moet je wellicht naar het ziekenhuis en intraveneus met antibiotica behandeld worden.
    Advertentie

Tips

  • Let vooral op infecties aan piercings in het gezicht of de mond. Deze piercings bevinden zich dicht bij de hersenen en infecties daar zijn dus bijzonder gevaarlijk.
  • Een korstje rondom je piercing duidt niet altijd op een infectie. Meestal is dit onderdeel van het genezingsproces.
  • Gebruik geen zeep of zalf op je piercing als je denkt dat de plek geïnfecteerd is. Gebruik alleen een warme zoutoplossing (een kwart theelepel zout opgelost in 250 ml water). Als je piercer of arts iets anders aangeraden heeft, dan mag je dat wel gebruiken.
  • Als je vermoedt dat er iets mis is, ga dan naar je piercer of huisarts voordat het probleem erger wordt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ga direct naar de huisarts als je symptomen hebt die betrekking hebben op het hele lichaam, zoals misselijkheid, overgeven, rillingen, duizeligheid en verwardheid. Een infectie in je bloedbaan is zeer ernstig en kan levensbedreigend zijn. [17]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 119.083 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie