Na er online zoveel over gehoord en gezien te hebben, geef je er dan eindelijk aan toe en probeer je het zogenaamde spiegelbeeldfilter op TikTok uit. En net als iedereen vind je het gezicht dat je vervolgens aanstaart behoorlijk verrassend: is je gespiegelde gezicht echt dat wat iedereen ziet? Het kan zonder meer vreemd zijn om de omgekeerde versie van je eigen gezicht te zien, maar raak niet in paniek; je bent gewoon niet gewend aan dit beeld van jezelf! In dit artikel leggen we uit of mensen het omgekeerde beeld van je zien zoals op een foto, of het beeld van jezelf dat jij in de spiegel ziet. Vervolgens geven we antwoord op de vraag waarom we de neiging hebben de gespiegelde versie van onszelf mooier te vinden. En voor wie graag nog meer wil weten over spiegelbeelden versus foto’s leggen we je bovendien uit welk beeld waarheidsgetrouwer is. Lees als je hier nieuwsgierig naar bent dus snel verder!
Dingen die je moet weten
- Andere mensen zien jou omgekeerd, en zien je dus niet zoals jij jezelf in de spiegel ziet. Het beeld dat jij van jezelf in de spiegel ziet is eigenlijk omgedraaid.
- Je hebt de neiging het beeld van jezelf in de spiegel mooier te vinden, omdat je er vertrouwd mee bent en dus verwacht de onderdelen van je gezicht in spiegelbeeld te zien.
- In feite zijn spiegels betrouwbaarder dan foto’s, omdat een spiegel minder vatbaar is voor vervorming en je er een beeld in 3D van jezelf in ziet dat ook nog eens in beweging is.
- Kijk naar je omgekeerde beeld in een spiegel door twee spiegels tegen elkaar te plaatsen. Houd ze schuin tegen elkaar zodat de randen elkaar raken en een rechte hoek vormen.
Stappen
-
Je ziet er anders uit omdat je gewend bent aan het omgekeerde beeld van jezelf. Als je je spiegelbeeld mooier vindt dan het omgekeerde beeld van jezelf, dan ben je niet de enige! De meeste mensen geven de voorkeur aan hun spiegelbeeld, omdat dat de persoon is die ze dagelijks zien. Het omgekeerde beeld van jezelf kan er vreemd uitzien, omdat je je gespiegelde beeld op foto’s en filters niet zo vaak ziet. Dit komt in feite door het effect van de gewenning door blootstelling, waardoor we de neiging hebben dingen die we vaak zien mooier te vinden dan dingen die we niet zo vaak zien. [2] X Bron
- Dit verklaart waarom uit onderzoek is gebleken dat mensen zelf hun gespiegelde beeld meestal mooier vinden, terwijl hun vrienden of partners vaak juist de voorkeur geven aan hun ongespiegelde beeld.
- Misschien ervaar je het als schokkend dat andere mensen je eigenlijk omgekeerd zien, maar maak je niet druk, want je ziet er op die manier echt niet raar of minder mooi uit. Het kan zijn dat je niet aan het omgekeerde beeld van jezelf gewend bent, maar toch is dat het gezicht dat je vrienden en familie kennen en waar ze van houden. Of je nou gespiegeld of omgekeerd bent, je bent nog steeds jezelf!
-
In de omgekeerde versie van jezelf hebben je gelaatstrekken de neiging er voor jou meer uit te springen. Omdat je minder gewend bent aan je gespiegelde gezicht, komen de lijnen en rondingen van je gezicht niet overeen met dat wat je verwacht te zien. Dit benadrukt vaak de asymmetrie van je gezicht, waardoor je kunt denken dat je er vreemd of vervormd uitziet. [3] X Bron
- Niemand heeft een perfect symmetrisch gevormd gezicht, en dat geldt ook voor modellen en beroemde acteurs. Laat je dus niet ontmoedigen door het omgekeerde beeld van jezelf. De verhoudingen van je gezicht zijn hetzelfde, of je nou in de spiegel kijkt of met vrienden in gesprek bent. Je bent gewoon meer gewend aan je spiegelbeeld, en daarom vind je dat mooier.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-clarity/202209/why-you-dont-think-your-photos-look-you
- ↑ https://psycnet.apa.org/record/1979-31008-001
- ↑ https://www.theatlantic.com/health/archive/2014/03/why-selfies-sometimes-look-weird-to-their-subjects/359567/
- ↑ https://glassbeast.com/do-i-look-like-the-mirror-or-camera/
- ↑ https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2012.00022/full
- ↑ https://indianapublicmedia.org/amomentofscience/reflection-experiment.php
- ↑ https://youtu.be/x2owiSx0biU?t=384