Pdf downloaden Pdf downloaden

Een abrikoos is een kleine, zachte steenvrucht die vooral door zijn zoete vruchtvlees geschikt is om te drogen. Je kunt abrikozen zelf thuis drogen in de oven of een droogapparaat. Gedroogde abrikozen zijn lekkere snacks en kunnen heel goed aan gerechten worden toegevoegd.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Abrikozen drogen in de oven

Pdf downloaden
  1. [1] Fruit dat niet rijp genoeg is kan zuur worden wanneer het gedroogd wordt. In ons land worden geen abrikozen geteeld. De abrikozen die je in Nederland kunt kopen komen van half mei tot halverwege augustus uit Griekenland, Frankrijk en Spanje en van eind november tot en met december uit Zuid-Afrika. Er zijn altijd rijpe vruchten te koop, dus haal die in plaats van abrikozen te kopen die je rauw opeet.
  2. Abrikozen zijn rijp in de late zomer of ergens tussen juli en september, afhankelijk van het jaar. Abrikozen zijn in ons land echter het hele jaar door verkrijgbaar.
  3. Als je bang bent dat de abrikozen te rijp worden voordat je tijd hebt om ze te drogen, dan kun je ze maximaal een week in de koelkast bewaren.
  4. Laat ze enkele minuten in water weken om het vuil los te krijgen en spoel ze dan af onder de kraan. Gooi abrikozen met lelijke plekken weg.
  5. Snijd ze doormidden langs de groef om vervolgens de pit te kunnen verwijderen.
  6. Duw aan de buitenkant het middelste deel naar boven, zodat er meer vruchtvlees blootgesteld wordt aan de lucht. Je droog de abrikozen met het vruchtvlees naar boven toe.
  7. Als je een groot ijzeren rooster hebt, leg die dan op de bakplaat om de droogtijd te verkorten. [2]
  8. Zorg dat je tussen de helften steeds ongeveer evenveel ruimte houdt.
  9. Abrikozen drogen het beste bij een temperatuur lager dan 90 graden Celsius. 80 graden Celsius is een goede temperatuur voor het drogen van abrikozen.
  10. Zet de bakplaten met de roosters in de oven.
  11. Draai ze op de helft van de tijd om om te zorgen dat ze gelijkmatig drogen. De vruchten zouden een beetje zacht maar leerachtig moeten zijn wanneer ze klaar zijn.
    • De kooktijd hangt af van de grootte van de abrikozen en de temperatuur waarop je ze droogt. Als je de oven instelt op een temperatuur van 90 graden, zullen de abrikozen sneller gedroogd worden dan wanneer je kiest voor 80 graden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Abrikozen drogen in een droogapparaat

Pdf downloaden
  1. Maak ze schoon met vers water, net zoals je gedaan hebt bij de droogmethode met de oven.
  2. Snijd ze langs de groef met een schilmesje doormidden. Haal de pit eruit en gooi die weg.
  3. Schil de vruchten niet. Duw aan de buitenkant het middelste deel omhoog totdat het vruchtvlees uit elkaar geduwd wordt.
  4. Leg de halve abrikozen op de roosters met het vruchtvlees naar boven toe. Zorg dat je ruimte overhoudt tussen de stukken fruit zodat de lucht er beter omheen kan stromen.
  5. Stel het droogapparaat in op een temperatuur van 60 graden Celsius. Lees de gebruikershandleiding om erachter te komen of dit de lage, gemiddelde of hoge stand van het droogapparaat is. [3]
  6. Het duurt langer om grotere stukken abrikoos te drogen.
  7. Zet de potten op een koele, donkere plek als een voorraadkast neer. De abrikozen zullen meerdere maanden lang goed blijven.
    Advertentie

Tips

  • Maak de gedroogde abrikozen zoeter door een mengsel van 250 ml water en 4 eetlepels (60 ml) citroensap te maken en naar smaak honing toe te voegen. Laat de abrikozen enkele minuten in het mengsel weken voordat je ze op het rooster legt.
  • Scheid grotere en kleinere abrikozen van elkaar en droog ze apart van elkaar. Als je een hoeveelheid abrikozen droogt met verschillende groottes, zullen sommige abrikozen te droog worden en anderen te veel vocht vasthouden en gaan rotten.
  • Je kunt gedroogde abrikozen weer hydrateren door ze 2 tot 4 uur te bedekken met vruchtensap. Je kunt ze dan voor gerechten gebruiken waarvoor je vers fruit nodig hebt. [4]
Advertentie

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Droogapparaat
  • Schilmesje
  • IJzeren rooster
  • Keukenwekker
  • Honing
  • Citroensap
  • Vruchtensap
  • Water

Over dit artikel

Deze pagina is 4.387 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie