Pdf downloaden
Pdf downloaden
Of je nu daarheen gaat waar het gras groener is of je stopt gewoon uit frustratie met je baan -- de laatste dag op het werk kan behoorlijk emotioneel zijn. Probeer er een gedenkwaardige dag van te maken door oprecht te zijn en open. Omdat je in de toekomst met sommige van je collega's nog contact zou kunnen hebben, professioneel of persoonlijk, is het absoluut essentieel dat je hier tactvol en fatsoenlijk mee omgaat. Of je dit nu persoonlijk of via e-mail afhandelt, afscheid nemen hoeft niet stressvol te zijn.
Stappen
-
Laat iedereen weten dat je eerder vertrekt. De laatste dag is meestal niet de beste tijd om iedereen te laten weten dat je niet weer terugkomt. Het kan haastig overkomen of zelfs onbeleefd om met een voet buiten de deur nog net even "de groeten" te roepen. Neem de tijd om iedereen te laten weten wat je plannen zijn en wanneer je weggaat, zodat iedereen op de hoogte is.
- Een algemene regel is dat het management minstens twee weken van tevoren op de hoogte zal moeten zijn, maar dit kan ook in je contract zijn vastgelegd. Zorg er in ieder geval voor dat je baas het als eerste weet.
- Nadat je het aan de leiding hebt laten weten kun je de rest van de werkvloer gaan informeren. Doe dit wanneer je er een goed gevoel bij hebt, of wanneer het past, maar voor de laatste werkdag.
-
Neem op tijd afscheid van iedereen. Doe dit de dag voor je laatste dag op het werk, zodat dit minder gespannen en volgepakt kan verlopen, zeker als je nog werk te doen hebt. Wachten tot de voorlaatste dag geeft je ook de mogelijkheid om al je projecten af te ronden zonder dat je collega's om de haverklap binnen komen lopen om gedag te zeggen. [1] X Bron
- Heb je eenmaal aangekondigd dat je gaat vertrekken dan is de kans groot dat je veel tijd kwijt bent aan binnenlopende collega's die allemaal even een praatje willen maken. Het is daarom wel zo handig om dit pas te doen als al je taken zijn afgerond.
-
Neem individueel afscheid van elke collega, voor zover mogelijk. Zorg dus dat alles daarvoor klaar is. Dit geeft voor jezelf en de anderen een gevoel van afsluiten, omdat dit de laatste keer is dat je als collega's onder elkaar bent.
- Hou er wel rekening mee dat je natuurlijk gewoon bepaalde collega's ook buiten je werk om nog zult zien, behalve als je gaat verhuizen. Je kunt eventueel een feestje geven voor een selecte groep collega's buiten kantoor om.
- Als je collega vertrekt, dan kun je met een paar collega's afspreken om allemaal langs te gaan en in tegelijkertijd afscheid te nemen. Door de eerste stap te nemen kan dit voor je collega een stuk gemakkelijker worden.
-
Netwerk met mensen voor je weggaat. Probeer middels de verschillende sociale media met zoveel van je collega's als mogelijk te netwerken voor je weggaat. Doe dit alleen met die mensen waar je graag mee in contact wilt blijven, en heb niet het gevoel dat je iedereen als vriend moet aanmerken op Facebook om dit gemakkelijker te maken.
- In de weken voor je vertrek is het een idee om met collega's contact te maken op zakelijke platforms zoals LinkedIn, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Dit kan een uitstekende manier zijn om ervoor te zorgen dat je zakelijke contacten hebt, voor het geval dat je die in de toekomst nodig hebt.
-
Houd het kort. Gaat het om een zakelijke omgeving, houd het dan ook zakelijk. Het is helemaal niet nodig om er een uitgebreid vertoon van te maken. Vertel je collega's dat het leuk was om samen te werken, wens iedereen het beste en vertel dat je binnenkort nog wel even contact opneemt. Complexer dan dat hoeft het niet te zijn.
- Als een van je collega's weggaat, probeer dan te onthouden dat hij/zij waarschijnlijk met nog veel andere mensen zal moeten spreken, dus houd het kort. Ook al vind je het jammer dat die persoon weggaat, houd dat voor je en maak eventueel plannen voor een ander moment.
- Het is prima om iets te zeggen in de lijn van, "Mark! Geweldig samengewerkt. Jammer dat je weggaat. Laat me even weten hoe het met je gaat, okay?"
-
Blijf positief. Als je gevraagd is om te vertrekken, of je vertrekt uit frustratie, dan kan het een uitdaging zijn om je in te houden tijdens het afscheid van collega's. Probeer toch kalm te blijven om jezelf zo zakelijk mogelijk voor te stellen. Blijf positief en houd het kort, zelfs al voel je veel frustraties. Je bent achteraf blij als je dat hebt gedaan.
-
Nodig vrienden uit voor een meer persoonlijk moment/bijeenkomst na het werk. De werkvloer kan soms wat verwarrend zijn omdat er mensen rondlopen waar je veel vaker mee omgaat en collega's die je min of meer oppervlakkig kent (naast personen waar je niet goed mee overweg kunt). Een groot feest houden voor iedereen heeft geen zin, als het er de gelegenheid niet voor is.
- Als het wat rustiger is geworden, nodig dan een paar collega's uit om na het werk nog even wat te drinken of voor een etentje, zodat je wat openlijker kunt praten en even bij kunt komen. Dit kan een uitstekende manier zijn om wat tijd te spenderen met de mensen waar je daadwerkelijk ook na je vertrek nog contact mee wilt houden.
Advertentie
-
Stuur een e-mail naar iedereen binnen het bedrijf. Als je een algemeen afscheid wilt nemen van je afdeling of het hele bedrijf, en het is te moeilijk of niet mogelijk om van deur tot deur te gaan, stuur dan een bedankje door middel van een e-mail. Vergeet ook die mensen niet die je niet zo goed kent, om ervoor te zorgen dat je niemand overslaat. Een e-mail kan het volgende bevatten:
- Beste collega's: Zoals jullie misschien wel hebben gehoord zal ik vanaf morgen niet meer jullie collega zijn. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken voor de prettige samenwerking. Ik zou graag contact willen houden en ben te bereiken via (jouw e-mail) of via mijn LinkedIn profiel. Het was een fantastische tijd. Met vriendelijke groet, (jouw naam).
-
Houd de toon positief. Je komt misschien in de verleiding om te gaan schrijven over moeilijke tijden, zeker als je bent ontslagen. Maar het is beter om positief te blijven en zodoende jezelf zo goed mogelijk te presenteren. Daardoor wordt het ook gemakkelijker om in een later stadium met sommige van je ex-collega's te netwerken.
- Het is altijd verstandig om met een vrolijke noot te eindigen, dus probeer zo positief mogelijk te zijn over je ervaringen bij het bedrijf. Dit is zeker belangrijk als je een e-mail stuurt naar je leidinggevende.
-
Houd de e-mail kort en to-the-point. Laat het geen lange verhandeling worden, maar beperk je tot enkele regels. Het is niet nodig om de daadwerkelijke reden dat je vertrekt uit de doeken te doen. Als mensen vragen hebben, dan kun je aangeven dat ze contact met je op kunnen nemen of persoonlijk kunnen spreken. Noem alleen dat je verder gaat en hebt besloten dat het tijd is voor wat anders.
-
Vergeet niet om je contact gegevens te vermelden, als je dat wilt. Je afscheidsmail kan eindigen met je contactgegevens. Vermeld je mobiele nummer, e-mailadres en Linkedin-ID zodat je collega's contact met je op kunnen nemen. [2] X Bron Die dit niet als je hier geen prijs op stelt.
- Je kunt natuurlijk ook alleen een paar collega's je contactgegevens geven. Ook dit kun je in een aparte e-mail doen, zodat iedereen dezelfde gegevens heeft.
-
Lees je e-mail drie keer over voor je deze verstuurt. Heb je de opzet klaar, lees deze dan goed door om er zeker van te zijn dat er geen fouten in staan en grammaticaal correct is. Controleer ook of de toon van de mail vriendelijk is en positief, maar wel zakelijk blijft.
- Zorg dat je de e-mail naar iedereen stuurt die je wil bereiken.
- Lees de e-mail hardop om na te gaan of er delen niet goed in elkaar zitten.
-
Praat met vrienden persoonlijk. Het is over het algemeen wat kil om goede vrienden binnen het bedrijf alleen maar een e-mail te sturen om ze te laten weten dat je vertrekt. Behalve als het onmogelijk is, probeer toch waar nodig persoonlijk afscheid te nemen. Ook je leidinggevenden zal je persoonlijk moeten laten weten dat je vertrekt, op z'n minst via de telefoon.
- Als om wat voor reden dan ook persoonlijk afscheid niet mogelijk is, stuur vrienden dan een e-mail waarin je ze persoonlijk bedankt voor de samenwerking en zorg ervoor dat ze je contact gegevens krijgen zodat ze buiten het werk om toch nog contact op kunnen nemen.
- Een voorbeeld van een persoonlijke e-mail kan iets zijn als: Beste (naam van collega), Zoals je waarschijnlijk wel hebt gehoord zal ik binnenkort niet meer bij dit bedrijf werken. Ik heb enorm plezierig met je samengewerkt en zal je positieve energie missen. Je kunt me bereiken via telefoon (nummer) of e-mail (adres). Het was een fantastische tijd! Hartelijke groet, (je naam).
Advertentie
-
Doe geen valse beloftes. Als je echt niet van plan bent om contact te houden met Dennis van de boekhouding, beloof dat dan ook niet. Behalve dat je misschien wel het gevoel hebt dat je dat dan ook zal moeten doen, komt het ook onecht over en niet oprecht. Wees eerlijk en oprecht en voel je niet onder druk staan om plannen te maken met mensen waar je geen plannen mee wilt maken.
- Als je het wat onbeleefd vindt om wel plannen te maken met die maar niet met die andere, zeg er dan niets over. Het is niet nodig om iedereen te laten weten dat je met een bepaald persoon regelmatig voetbal gaat kijken, mocht je het idee hebben dat andere collega's daardoor in hun wiek geschoten zijn.
-
Gebruik die laatste dag niet om je baas eens even de waarheid te zeggen. Geen gescheld, gevloek, slaan met de deuren. Je laatste dag hoort rustig, waardig en kort te zijn. Ook al heb je het gevoel dat je door je baas te kort bent gedaan op wat voor manier dan ook, toch is het meestal een slecht idee om dit op de laatste dag te laten ontaarden in een knallende ruzie, die wie weet wel bij machte is om ervoor te zorgen dat je moeilijker aan een volgende baan komt. Wees een professional, ook al heb je daar helemaal geen zin in.
- Als je echt reden hebt om nog iets te bespreken, doe dat dan in een persoonlijk gesprek en houd dit zo zakelijk mogelijk. Vertel je leidinggevende (of wie dan ook waar je een probleem mee hebt) dat je graag in privé nog even een gesprek wilt hebben.
- Op sommige werkplekken is het niet ongewoon om een eindgesprek te hebben, waarbij je de kans krijgt om je frustraties vrijelijk uit te spreken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat het je baan gaat kosten. Je gaat toch al weg, dus je kunt open zeggen wat je dwars zit.
-
Kom niet aan met cadeautjes. Het is niet belangrijk om je collega te bedelven onder presentjes en het kan ervoor zorgen dat sommige van je collega's zich niet op hun gemak voelen bij het gebaar. Het is onnodig en komt pretentieus over. Nogmaals , het is een zakelijke omgeving, dus gedraag je zakelijk.
- Als je echt het gevoel hebt dat je iets mee wilt nemen, dan is een doos gebak of donuts voor je directe collega's een perfecte manier om iets terug te doen, maar voel je zeker niet verplicht om dure cadeaus weg te gaan geven om afscheid te nemen. Dat is overdreven.
- Als je collega weggaat en je wilt de beste wensen overbrengen, dan is een kaartje een prima manier om dit te doen. Dus, nogmaals, een gouden horloge is nergens voor nodig.
-
Doe niet denigrerend over het bedrijf ten overstaan van je collega's. Gebruik het feit dat je weggaat niet als gelegenheid om al je frustraties en teleurstelling voor de voeten van je ex-collega's te gooien die daarna puin kunnen gaan ruimen. Probeer op een positieve manier te vertrekken en maak het niet vervelend voor iedereen die achterblijft.
- Evenzo is het een bijzonder slecht idee om op te scheppen over hoe geweldig je nieuwe baan wel niet is, ook al is dat zo. Vergeet niet dat je collega maandag gewoon weer naar het werk toe moeten gaan en je wilt niet een giftige werksfeer in je kielzog achterlaten.
-
Vertrek niet gewoon zonder iets te zeggen. Door dit in mysteries te hullen kunnen mensen een verkeerde indruk krijgen en achterdochtig worden wat schadelijk kan zijn voor jouw of andere collega's. Als je dit moeilijk vindt, dan zal je toch eraan moeten geloven omdat dit ook andere mensen persoonlijk aangaat. Nogmaals, je hoeft er niet iets groots van te maken: houd het kort maar krachtig en vertrek dan. Het is voorbij voor je het weet.Advertentie
Tips
- Als je weg bent gewerkt of ontslag hebt gekregen, schrijf dan alleen e-mails naar mensen waarmee je het meest mee hebt samengewerkt en die zich bewust zijn van de situatie.
- Je kunt ook informatie geven over wie jouw functie over zal nemen, zodat ex-collega's weten met wie ze contact op moeten nemen.
Advertentie
Bronnen
Advertentie