PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Aluinkristallen maken is een eenvoudig, snel en leuk wetenschappelijk experiment. Het proces voor het maken van aluinkirstallen is veilig en je hebt er maar enkele huishoudelijke artikelen voor nodig. Met voedingskleurstoffen kun je ook de kleur van de kristallen veranderen. Je kunt binnen een paar dagen zoveel aluinkristallen maken als je wilt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een starterkristal kweken

PDF download Pdf downloaden
  1. Om met deze methode kristallen te laten groeien, heb je nodig: aluin, twee potten, een lepel, heet water, een houten potlood, nylondraad, plasticfolie en voedingskleurstof (optioneel). [1] De voedingskleurstof wordt gebruikt om de kleur van het kristal te veranderen als je dat zou willen, maar is niet nodig voor het maken van het kristal zelf.
    • Aluin is te vinden bij de kruiden in de supermarkt. Het wordt over het algemeen gebruikt om groenten te pekelen. [2]
    • Aluin kan irritatie aan de ogen veroorzaken, maar is niet giftig. Raak je ogen niet aan of doe een veiligheidsbril op. [3]
    • Er wordt aanbevolen om glazen potten te gebruiken omdat je met heet water werkt. Door de glazen potten is het ook gemakkelijker om de vorming van kristallen te zien.
    • Het potlood moet lang genoeg zijn om op de pot te kunnen blijven zitten.
  2. Voor het kweken van je kristal moet je een oplossing van heet water en aluin maken. Een verzadigde oplossing houdt in dat je voldoende aluin toevoegt zodat het niet meer kan oplossen in het water. Het water hoeft niet te koken, maar de aluin lost wel sneller op in warm water dan in koud water.
    • Voeg een kopje heet water toe aan een pot. Roer een eetlepel aluin erdoor tot hij oplost. Blijf aluin toevoegen en roer tot de aluin ophoudt met oplossen. Waarschijnlijk blijft er een beetje aluinpoeder op de bodem van de pot liggen.
    • Voeg in dit stadium voedingskleurstof toe om het water te kleuren.
  3. Je kunt deze stap overslaan als er geen onopgelost poeder achterblijft op de bodem van de pot waarin je de oplossing hebt gemengd. Als er poeder is, giet dan de aluinoplossing in een nieuwe pot en zorg ervoor dat er geen poeder in de nieuwe pot komt.
    • Laat geen deeltjes achter in de oplossing als je goede kristallen wilt kweken.
    • Was de originele pot, je gaat hem later gebruiken voor de tweede groeifase.
  4. Er mogen geen stof- of vuildeeltjes in de pot komen. Doe dit door de opening van de pot te bedekken met plasticfolie, plastic of door er een stuk karton er overheen te leggen. Plasticfolie of plastic hebben de voorkeur omdat je er een strakkere afdichting mee krijgt. [4]
    • Voor een sterke afdichting, wikkel je een elastiek om de plasticfolie of plastic.
  5. Bewaar de pot ergens uit de buurt en waar niemand hem kan omstoten. Als de pot wordt geschud, dan zullen er geen kristallen worden gevormd. Op plekken met warmere lucht groeien de kristallen sneller. Laat de pot minstens 24 uur staan. Controleer na 24 uur of er zich kristal heeft gevormd. [5]
    • Je mag de pot langer laten staan, maar als er al kristallen aan de onderkant zitten, dan kun je ze als zaadjes gebruiken om grotere kristallen te kweken.
  6. Zodra de kristallen zijn gevormd op de bodem van de pot, moet je de oplossing overbrengen naar een nieuwe pot, zodat je je zaadkristallen kunt kiezen. Let er bij het inschenken op dat er geen kristallen in de nieuwe pot vallen. Je moet ervoor zorgen dat alleen de aluinoplossing in de nieuwe pot komt.
    • Ook kun je nog een lepel aluin in de pot doen om het aluin dat zich tot kristallen heeft gevormd te vervangen.
  7. Haal de kristallen uit de pot en droog ze af met keukenpapier. Onderzoek ze en kies het grootste transparante kristal met platte zijkanten uit. Dit kristal dient als basis om een grotere kristal te laten groeien. [6]
    • Je merkt misschien dat sommige kristallen elkaar overlappen. Deze zijn niet geschikt om grotere kristallen te laten groeien. Kies een enkele kristal om als zaadje te gebruiken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een groter kristal kweken

PDF download Pdf downloaden
  1. Pak de nylondraad en bind het kristal vast door een lus om het kristal te maken. De draad moet strak genoeg zitten om het kristal op zijn plaats te houden als het eenmaal is opgehangen. Als alternatief kun je de draad aan het kristal lijmen met een beetje secondelijm. [7]
    • Er wordt hiervoor doorschijnende nylondraad aanbevolen omdat het kristal eromheen groeit. Donkerdere kleuren zouden in het kristal zichtbaar zijn.
    • Bind het andere uiteinde van de draad om een potlood of ijslollystokje.
    • Ga voorzichtig te werk als je secondelijm gebruikt om de draad te bevestigen.
  2. Gebruik de originele oplossing die je hebt gebruikt om de zaadkristallen te kweken. Leg het potlood dwars op de opening van de pot zodat het kristal in de oplossing hangt. [8]
    • Voeg meer aluin toe aan de oplossing, als je dat nog niet hebt gedaan, om de eerder gevormde kristallen te vervangen.
    • Doe het zaadkristal pas in de oplossing als dit tot kamertemperatuur is afgekoeld. Het kristal zal anders oplossen als het water nog warm is. [9]
  3. Dek de pot goed af om stof en vuil buiten te houden. Stof- en vuildeeltjes kunnen de kristalvorming verstoren. Bedek de bovenkant van de pot met plasticfolie of plastic. Zelfs een servetje of een stuk papier eroverheen leggen is voldoende om het te bedekken.
    • Je kunt een strakkere afdichting maken door een elastiek om de plasticfolie of plastic te binden.
  4. Bewaar de pot op een plek waar niemand bij kan. Als de pot wordt omgestoten of verplaatst, dan zullen de kristallen niet groeien. Het kan een paar dagen duren voordat het kristal in omvang begint te groeien. [10]
    • Bewaar het kristal op een koele plaats zodat het niet oplost.
    • Controleer het kristal na een paar dagen. Je kunt zien hoeveel het is gegroeid door de plek van de nylondraad in het kristal.
  5. Na een paar dagen merk je misschien dat het kristal niet verder lijkt te groeien. Dit komt waarschijnlijk doordat de oplossing niet langer verzadigd is. Terwijl het kristal groeit, wordt er aluin uit de oplossing gehaald en aan het kristal toegevoegd. Voeg meer aluin toe om het kristal verder te laten groeien. [11]
    • Haal het kristal eruit, voeg een lepel aluin toe en roer tot het is opgelost. Hang het kristal weer in de pot en laat het nog een paar dagen groeien.
    • Je kunt dit proces herhalen totdat het kristal de gewenste grootte heeft.
  6. Je kunt het in een glazen kast bewaren of buiten. Let op dat je het kristal niet nat maakt, want het water lost het kristal op. Stof het kristal af door er voorzichtig op te deppen met een droge en zachte doek.
    • Maak kristallen van verschillende groottes en kleuren.
    • Als je je afgewerkte kristal per ongeluk nat maakt, neem dan snel een stuk keukenpapier of een doek en dep het droog tot het grotendeels droog is. Misschien lost het daarbij een beetje op, maar niet veel.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Aluingeodes maken met eierschalen

PDF download Pdf downloaden
  1. Om nep geodes te maken, heb je het volgende nodig: eierschalen, een glazen bak, aluin, heet water, hobbylijm, een klein penseel en voedingskleurstof. Al deze artikelen zijn verkrijgbaar bij de supermarkt. Je kunt aluin vinden bij de kruiden, omdat het wordt gebruikt voor het inmaken van groenten.
    • De eierschalen moeten voor gebruik in de breedte doormidden worden gesneden, uitgewassen en gedroogd.
    • De kristallen van de geode kunnen met voedingskleurstof worden gekleurd, maar dit is optioneel.
    • De glazen bak moet groot genoeg zijn om de eierschaal volledig in water onder te dompelen.
  2. Doe een beetje hobbylijm op een stuk krant en gebruik een penseel om er de binnenkant van de eierschaal mee te coaten. Je hebt maar een dun laagje lijm nodig, net genoeg om het aluin aan het oppervlak te laten hechten.
    • Laat de lijm niet drogen tussen deze stap en de volgende.
  3. Terwijl de lijm nog nat is, strooi je wat aluinpoeder op de lijm. Het poedervormige aluin zal dienen als uitgangspunt voor de groei van een kristal. Als je kleinere kristallen wilt, bedek de binnenkant van het ei dan helemaal met aluin – de kristallen kunnen niet erg groot worden als ze dicht bij elkaar staan.
    • Als je grotere kristallen wilt, strooi dan weinig aluin en laat wat ruimte tussen de poederkorrels.
    • Laat de eierschaal een nacht drogen.
  4. Gebruik heet water om een oplossing te maken die volledig verzadigd is met aluin (waar er geen aluin meer in zal oplossen). Gebruik voldoende water om het bakje te vullen, zodat de eierschaal volledig ondergedompeld wordt. Voeg een eetlepel aluin toe en roer om het op te lossen. Blijf aluin toevoegen totdat het niet meer oplost in het water. Op dit punt is de oplossing verzadigd.
    • Voeg voedingskleurstof toe om de kleur van de geode te veranderen.
    • Laat de oplossing tot kamertemperatuur afkoelen.
  5. Zodra de oplossing is afgekoeld, breng je hem over in de bak die je voor de groeifase gaat gebruiken. Leg het ei voorzichtig in de bak en zorg ervoor dat hij volledig bedekt is met de oplossing.
    • Bedek de bovenkant van de bak met plasticfolie of plastic om stof buiten te houden.
  6. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de aluinkristallen groter vanaf de startpunten op de eierschaal. Het kan een paar dagen duren voordat de kristallen uitgroeien tot een aanzienlijke grootte. Controleer elke dag de eierschaalgeode en verwijder hem uit de oplossing als je tevreden bent met de groei van de kristallen.
    • Bewaar het experiment op een plek waar er niet tegenaan gestoten kan worden. Als het wordt gestoten of verplaatst, dan zullen de kristallen niet goed worden gevormd.
    • Zodra je de eierschaal uit de oplossing hebt gehaald, heb je een aluinkristalgeode gemaakt!
    Advertentie

Tips

Advertentie

Waarschuwingen

  • Wees altijd voorzichtig wanneer je met heet en kokend water werkt, dit kan brandwonden veroorzaken.
Advertentie

Benodigdheden

  • Aluinpoeder
  • Heet water
  • Lepel
  • Potlood
  • Nylondraad
  • 2 glazen potten
  • Plasticfolie
  • Voedingskleurstof
  • Witte hobbylijm
  • Kleine verfpenseel
  • Schone eierschalen

Over dit artikel

Deze pagina is 4.296 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie