PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Tonsillitis betekent ontsteking van de amandelen, de twee ovale stukjes weefsel achterin de keel. Naast zwelling zijn andere symptomen van amandelontsteking een zere keel, moeite met slikken, een stijve nek, koorts, hoofdpijn en gele of witte vlekjes op de amandelen. Amandelontsteking kan worden veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. De behandeling van amandelontsteking hangt af van de oorzaak en hoe vaak de ziekte optreedt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Huismiddeltjes proberen

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Mensen nemen vaak één tot drie dagen vrij van hun werk, afhankelijk van hoe ernstig de infectie is. Dit kan worden opgevolgd door een volle "rustige week", waarbij men wel naar werk of school gaat, maar sociale afspraken, klusjes en andere dingen nog even uitstelt tot men zich beter voelt. Praat zo zacht en weinig mogelijk terwijl je herstelt.
  2. [2] Je kunt een verzachtend mengsel maken om de pijn door amandelontsteking te verminderen. Meng een theelepel citroensap, een eetlepel honing, een theelepel kaneel kaneel en een eetlepel appelazijn in een glas met heet water en drink het geheel of gedeeltelijk op. Water helpt ook om uitdroging van de keel en irritatie van de amandelen te voorkomen.
    • Hete thee, warme bouillon en andere warme dranken kunnen verzachtend werken voor de keel.
    • Naast hete drankjes kunnen ijslolly's de keelpijn ook verzachten.
  3. [3] Meng een theelepel (5 ml) zout met 250 ml warm water. Gorgel met het zoute water, spuug het uit en herhaal wanneer nodig om de keelpijn die wordt veroorzaakt door de amandelontsteking te verminderen.
  4. Het is belangrijk om zo min mogelijk bloot te staan aan irriterende stoffen die de amandelontsteking kunnen verergeren, zoals droge lucht, schoonmaakmiddelen of sigarettenrook. [4] Je kunt ook een luchtbevochtiger gebruiken om de lucht in huis vochtig te houden.
  5. [5] Veel zuigtabletten bevatten een stofje dat de keel plaatselijk verdooft, zodat de pijn vermindert.
  6. [6] Raadpleeg altijd je huisarts voordat je één van de volgende alternatieve remedies probeert, zodat je zeker weet dat het veilig voor je is in combinatie met eventuele andere aandoeningen die je hebt. Gebruik door kinderen of jongeren wordt niet aangeraden. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:
    • Papaïne. Dit ontstekingsremmende enzym kan de ontsteking van de amandelen verminderen.
    • Serrapeptase. Dit is een ander ontstekingsremmend enzym dat bij amandelontsteking kan helpen.
    • Gladde iep, in zuigtabletten. Dit helpt goed tegen de pijn.
    • Andrographis. Dit wordt veel gebruikt bij de behandeling van koorts en keelpijn.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Professionele hulp inschakelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je denkt dat je een amandelontsteking hebt, ga dan naar de huisarts of naar de eerste hulp (als je niet snel genoeg bij je huisarts terecht kunt) zodat de diagnose kan worden gesteld met behulp van een keelkweek. [7] Het is belangrijk na te gaan of de amandelontsteking is veroorzaakt door Groep-A-streptokokken. Hierbij is een behandeling met antibiotica nodig, want als het niet behandeld wordt kan het tot mogelijk gevaarlijke complicaties leiden.
    • Het goede nieuws is dat je door het inschakelen van medische hulp meestal snel en zonder complicaties van de infectie af raakt.
    • Amandelontsteking kan ook door andere dingen worden veroorzaakt, zoals een virusinfectie. Het wordt niet altijd veroorzaakt door de streptokkenbacterie; toch is het altijd het beste om naar de huisarts te gaan om deze mogelijkheid uit te laten sluiten.
  2. [8] Eén van de belangrijkste dingen die een huisarts nagaat als je amandelontsteking hebt, is of je wel voldoende kunt eten en drinken.
    • Artsen raden aan om de pijn te bestrijden zodat je weer kunt eten en drinken.
    • In extreme gevallen van gezwollen amandelen, kan de arts corticosteroïden toedienen om de zwelling te verminderen. [9]
    • Als je helemaal niet kunt eten of drinken zal de arts je misschien vocht en voeding via een infuus geven om aan te sterken tot de corticosteroïden en pijnstillers werken, en de pijn en zwelling genoeg zijn afgenomen om weer normaal te kunnen eten en drinken. [10]
  3. In bijna alle gevallen van amandelontsteking zal de huisarts aanraden om paracetamol of ibuprofen te slikken om de pijn binnen de perken te houden. [11] Beide medicijnen zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, zonder recept. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking.
    • Paracetamol is een goede keus, omdat dat zowel de pijn als de koorts bestrijdt. [12] In de meeste gevallen wordt de amandelontsteking veroorzaakt door een infectie, dus met paracetamol kun je de koorts ook verminderen.
    • Wees wel voorzichtig met paracetamol, want net als bij zoveel soorten medicatie kun je makkelijk een overdosis krijgen. Zorg dat je goed bijhoudt hoeveel je hebt genomen, en overschrijd de hoeveelheid van drie gram per dag niet. Drink geen alcohol als je paracetamol slikt.
  4. [13] Misschien moet je tot wel 10 dagen penicilline slikken als de huisarts heeft bepaald dat de amandelontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie.
    • Vraag om alternatieve antibiotica als je allergisch bent voor penicilline.
    • Maak de hele kuur af, ook al voel je je beter. Door de rest van de kuur niet af te maken kan de amandelontsteking terugkomen of erger worden, of je kunt complicaties ontwikkelen.
    • Vraag je huisarts wat je moet doen als je een dosis van je antibiotica bent vergeten in te nemen.
  5. Als antibiotica niet werkt, of als je chronisch of regelmatig last hebt van ontstoken amandelen, kan het verwijderen ervan het laatste redmiddel zijn. Als je meerdere keren in de afgelopen 1-3 drie jaar amandelontsteking hebt gehad, heb je misschien chronische tonsillitis.
    • Een chirurg verwijdert de amandelen achter uit de keel. Dit is de uiterste behandelingsmogelijkheid bij amandelontsteking, en wordt soms ook uitgevoerd bij mensen die last hebben van slaapapneu of ademhalingsproblemen door vergrote amandelen.
    • Meestal is de operatie in een dag klaar, maar patiënten hebben vaak 7 tot 10 dagen nodig om helemaal te herstellen. [14]
    • De beslissing om de amandelen te verwijderen is afhankelijk van de ernst van de klachten. Ook de frequentie van de klachten – hoe vaak treden ze op – speelt hierbij een rol. [15]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Schakel onmiddellijk medische hulp in als je moeite hebt met ademen of slikken, als je hoge koorts hebt of gaat ijlen. Dit zijn tekenen van een ernstige infectie die op tonsillitis lijkt, peritonsillair abces genaamd. Dit kan dodelijk zijn en moet onmiddellijk behandeld worden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 32.170 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie