Pdf downloaden Pdf downloaden

Antisociale persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die wordt gekarakteriseerd door een volwassen persoon die het aan empathie ontbreekt en niet in staat is om berouw te tonen. In het dagelijkse leven en de popcultuur worden de termen “psychopaat” en “sociopaat” veel gebruikt om te verwijzen naar iemand met APD, maar deze termen worden niet gebruikt in een klinische omgeving. [1] Klinisch is APD de diagnose van iemand die chronisch manipulatief, oplichtend, roekeloos en vaak gevaarlijk is. Mensen met APD vallen binnen een spectrum, daarbij symptomen vertonend van variabele ernst (niet iedereen die eraan lijdt is een seriemoordenaar of oplichter, zoals de films het afschilderen), maar iemand binnen het APD spectrum kan moeilijk zijn om in je omgeving te hebben en soms gevaarlijk. Leer hoe je iemand met antisociale persoonlijkheidsstoornis kunt herkennen, zodat je jezelf en de persoon die eraan lijdt beter kunt beschermen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

De symptomen van APD herkennen

Pdf downloaden
  1. Om de diagnose van APD te krijgen, moet een persoon minstens drie van de antisociale gedragingen, zoals geclassificeerd in de DSM (Diagnostic Statistical Manual), vertonen. [2] De DSM is de officiële verzameling van alle psychische aandoeningen en hun symptomen en wordt gebruikt door psychologen om een diagnose te bepalen. [3]
  2. Iemand met antisociale persoonlijkheidsstoornis zal een verleden hebben van herhaaldelijke arrestaties voor grote of kleine misdaden. Deze misdaden beginnen vaak in de pupertijd en gaan door wanneer ze volwassen zijn. Mensen met antisociale persoonlijkheidsstoornis zijn ook geneigd om problemen met drugs en alcoholmisbruik te hebben, wat betekent dat ze gearresteerd kunnen zijn geweest voor bezit of gebruik van drugs of ze hebben een aantekening voor rijden onder invloed.
    • Je kunt overwegen zelf een onderzoek te doen naar de achtergrond als de persoon zijn verleden niet aan jou wil vrijgeven.
  3. Lijders aan de aandoening zullen levenslange gewoontes van dwangmatig liegen vertonen, zelfs over alledaagse of irrelevante dingen. Wanneer ze ouder worden, kan dit patroon van liegen veranderen in een vorm van oplichterij, waarbij ze anderen manipuleren voor hun eigen gewin, met gebruik van hun leugens. Als aanvullend symptoom kunnen ze pseudoniemen ontwikkelen om zich achter te verschuilen, hetzij om mensen te kunnen oplichten, of gewoon als andere vorm van liegen.
  4. Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis neigen ernaar om veiligheid van zowel zichzelf als anderen te negeren. Ze kunnen ofwel een potentieel gevaarlijke situatie negeren, of zichzelf of iemand anders expres in gevaar brengen. Op kleine schaal kan dit inhouden dat ze op hoge snelheid rijden of gevechten met vreemden uitlokken, in meer extreme gevallen kan het betekenen dat ze andere personen fysiek verwonden, martelen of gewoon verwaarlozen.
  5. Het komt veel voor bij lijders aan deze aandoening dat ze niet in staat zijn om vooruit te plannen, zowel voor de korte termijn als de lange termijn. Het kan zijn dat ze geen correlatie zien tussen hun huidige gedrag en resultaten op de lange termijn, zoals bijvoorbeeld hoe drugsgebruik nu en naar de gevangenis gaan hun toekomstige plannen kan beïnvloeden. Het kan zijn dat ze dingen snel doen zonder oordeel, of impulsieve beslissingen maken zonder na te denken.
  6. Fysieke aanvallen door individuen met APD kunnen enorm variëren, van een bargevecht tot kidnapping en marteling. Hoe dan ook, iemand met antisociale persoonlijkheidsstoornis zal een achtergrond hebben van mensen fysiek mishandelen, waar ze al dan niet voor gearresteerd zijn. Als ze eerder in hun leven een antisociale gedragsstoornis hadden, dan zal dit patroon zich uitgestrekt hebben tot in hun kindertijd, waarbij ze andere kinderen mishandelden of misschien hun ouders of verzorgers.
  7. Degenen met antisociale persoonlijkheidsstoornis hebben het traditioneel moeilijk om banen te behouden, krijgen meerdere klachten van hun leidinggevenden en collega’s, en kunnen achterstallige rekeningen en schulden hebben. Over het algemeen zal de patiënt financieel of werkgerelateerd niet stabiel zijn, en zal hij zijn geld onverstandig uitgeven.
  8. Dit is vaak een van de meest in verband gebrachte symptomen van de afwijking; iemand die APD heeft, zal niet in staat zijn om empathie te voelen voor iemand die hij pijn gedaan heeft. Als hij gearresteerd is voor een gewelddelict, dan zal hij zijn motief/acties rationaliseren en weinig tot geen reden zien om zich bezwaard of schuldig te voelen over zijn gedrag. Hij zal het moeilijk hebben om iemand te begrijpen die van streek is door zijn eigen gedrag.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Omgaan met een persoon met APD

Pdf downloaden
  1. Hoewel het moeilijk kan zijn om het contact te verbreken met een goede vriend of familielid, het kan nodig zijn om jezelf wat afstand te geven van een persoon die lijdt aan antisociale persoonlijkheidsstoornis. Dit kan nodig zijn voor je eigen emotionele of zelfs fysieke veiligheid.
  2. Een relatie onderhouden met een persoon die lijdt aan antisociale persoonlijkheidsstoornis kan behoorlijk moeilijk zijn. Als je een persoon met APD niet kunt vermijden, dan moet je duidelijke grenzen stellen voor wat je beschouwt als acceptabele interactie met die persoon. [4]
    • Door de aard van de ziekte, zullen degenen die lijden aan APD de grenzen testen en overschrijden. Het is belangrijk dat je standhoudt en counseling of praatgroepen zoekt om je te helpen de situatie te beheersen. [5]
  3. Als je een relatie hebt met een persoon met APD, vooral als die persoon ook serieus gewelddadig is, [6] dan moet je de waarschuwingssignalen herkenen om jezelf en anderen te beschermen. Geen enkele voorspelling kan 100% accuraat zijn, maar Gerald Juhnke beveelt aan om uit te kijken naar waarschuwingssignalen met de Engelse acroniem DANGERTOME: [7]
    • Waanideeën (of gewelddadige fantasieën)
    • Toegang tot wapens
    • Geregistreerd verleden van geweld
    • Betrokkenheid bij bendes
    • Uitingen van voornemen om anderen kwaad te doen
    • Geen berouw over toegebrachte schade
    • Problematisch misbruik van alcohol of drugs
    • Openlijke bedreigingen van kwaad doen aan anderen
    • ’Kortzichtige focus op kwaad doen aan anderen
    • Uitsluiting van anderen of verhoogde isolatie
  4. Als je een escalatie bemerkt in bedreigingen, of voelt dat een dreiging van geweld onvermijdelijk is, neem dan contact op met je plaatselijke wijkagent. Het kan zijn dat je stappen moet ondernemen om jezelf of anderen te beschermen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Antisociale persoonlijkheidsstoornis begrijpen

Pdf downloaden
  1. Antisociale persoonlijkheidsstoornis kan moeilijk te herkennen zijn, omdat er zoveel mogelijke symptomen en variaties zijn die kunnen voorkomen. Als resultaat daarvan kan het zijn dat iemand de aandoening heeft wanneer hij niet alle noodzakelijke symptomatische vereisten heeft. Alleen een gekwalificeerde psychische gezondheidsspecialist kan dan een officiële diagnose bieden. Maar, je kunt tekenen van de afwijking herkennen door te kijken naar een combinatie van symptomen, voorkomend gedurende een leven. [8]
    • Antisociale persoonlijkheidsstoornis lijkt in veel opzichten op een narcistische persoonlijkheidsstoornis; iemand kan een diagnose krijgen met symptomen van beiden.
    • Mensen die lijden aan antisociale persoonlijkheidsstoornis vertonen vaak een gebrek aan empathie; ze vertonen ook manipulatie en bedrog.
  2. Het is een ding om iemand ervan te verdenken een persoonlijkheidsstoornis te hebben, maar het is iets heel anders om die persoon een "diagnose" te geven, tenzij je een gekwalificeerde psychiater of psycholoog bent. Als de persoon waar je je zorgen over maakt een familielid of vriend is, probeer hem dan te steunen richting professionele hulp.Behandeling kan psychotherapie en rehabilitatie omvatten.
    • Antisociaal gedrag hoeft niet altijd gerelateerd te zijn aan een aandoening. Sommige mensen voelen zich er gewoon prettig bij om roekeloos te leven en slechte gewoontes te vormen zoals zorgeloos en onverantwoordelijk leven.
    • Wees je ervan bewust dat mensen die lijden aan antisociale persoonlijkheidsstoornis zelden behandeling willen omdat ze vaak niet geloven dat er iets mis is met ze. [9] Het kan zijn dat je volhardend moet zijn om de persoon hulp te geven en hem uit de gevangenis te houden.
  3. Antisociale persoonlijkheidsstoornis is veroorzaakt door een unieke combinatie van biologische en sociale factoren, die zich manifesteren gedurende een hele levensloop van een persoon. Iemand met antisociale persoonlijkheidsstoornis zal symptomen tonen vanaf de tijd dat hij een kind was, maar hij kan geen klinische diagnose krijgen tot hij minstens 18 jaar is. Aan de andere kant kunnen de symptomen van antisociale persoonlijkheidsstoornis verdwijnen na de leeftijd van 40-50 jaar; ze verdwijnen niet helemaal, maar ze worden vaak minder, hetzij als resultaat van biologische factoren, of sociale conditionering. [10]
    • Men denkt dat persoonlijkheidsspectrum stoornissen gedeeltelijk genetisch zijn, en daardoor nooit helemaal verdwijnen. [11]
  4. Mensen met deze aandoening hebben vaak een onderliggend probleem met misbruik van substanties, zoals een drugsverslaving of drugsafhankelijkheid. Een epidemiologisch onderzoek ontdekte dat mensen met antisociale persoonlijkheidsstoornis 21 keer meer kans hebben dan het gewone publiek om alcoholmisbruik en afhankelijkheid te vertonen. [12] Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Individuele gevallen zijn uniek en APD vereist geen alcohol of drugsmisbruik.
  5. Hoewel wetenschappers niet precies weten waarom, manifesteert antisociale persoonlijkheidsstoornis zich primair bij mannen. Onderzoek geeft aan dat mannen drie van elke vier diagnoses van APD uitmaken. [13]
    • APD kan zich verschillend presenteren bij mannen en vrouwen. Waar mannen een grotere waarschijnlijkheid hebben om roekeloosheid en geweld te demonstreren in de vormen van verkeersgeweld, dierenmishandeling, het beginnen van gevechten, gebruik van wapens en brandstichten, zal het bij vrouwen eerder een rapportage zijn van het hebben van veel seksuele partners, wegrennen, en gokken. [14] [15]
  6. Omdat de ziekte alleen gedeeltelijk gezien wordt als biologisch, is een ernstige risicofactor om het op gang te brengen uitgebreide kindermishandeling. Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis zijn vaak fysiek en emotioneel mishandeld door iemand in hun directe omgeving gedurende vele jaren. Ze kunnen ook geleden hebben onder langere periodes van verwaarlozing als kinderen. De mishandelaars zijn vaak ouders die ook antisociale neigingen hebben, wat ze doorgeven aan hun kinderen. [16]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Letten op vroege waarschuwingssignalen

Pdf downloaden
  1. Antisociale gedragsstoornis is de jongere tegenhanger van antisociale persoonlijkheidsstoornis; in feite is antisociale gedragsstoornis antisociale persoonlijkheidsstoornis voor kinderen. Het wordt aangetoond door pestgedrag, respectloosheid voor leven (slecht behandelen van dieren), woede en autoriteitsproblemen, onvermogen om berouw te tonen of te voelen, en over het algemeen slecht of crimineel gedrag. [17]
    • Deze gedragsproblemen worden vaak vroeg zichtbaar en zijn ontwikkeld rond het 10e jaar. [18]
    • De meeste psychologen en psychiaters zien antisociale gedragsstoornissen als een top voorspeller van een toekomstige diagnose van antisociale persoonlijkheidsstoornis. [19]
  2. Antisociale gedragsstoornis omvat gedrag dat moedwillig anderen kwetst, waaronder agressie naar andere kinderen, volwassenen en dieren. Het is gedrag dat gedurende een periode wordt herhaald of verder ontwikkeld, meer dan dat het beperkt blijft tot een geïsoleerd incident. [20] De volgende gedragingen kunnen antisociale gedragsstoornis aangeven: [21]
    • Pyromanie (obsessie met vuur)
    • Aanhoudend bedplassen
    • Wreedheid tegen dieren
    • Pesten
    • Vernielen van eigendommen
    • Diefstal
  3. Zowel antisociale gedragsstoornis als antisociale persoonlijkheidsstoornis kunnen niet gemakkelijk behandeld worden met psychotherapie. [22] Behandeling is gecompliceerd door de gemeenschappelijke kenmerken van comorbiditeit, wat de trend is van antisociale gedragsstoornis laten samenvallen met andere stoornissen zoals substantiemisbruik problemen, stemmingstoornissen of psychopaten. [23]
    • Dit tegelijk hebben van twee of meer stoornissen maakt de behandeling van deze mensen steeds complexer, het noodzakelijk makend om psychotherapie, medicatie en andere benaderingen erbij te betrekken. [24]
    • De effectiviteit van zelfs een veelzijdige benadering kan variëren op basis van de ernst van het individuele geval. Ernstigere gevallen zullen minder waarschijnlijk dan mildere gevallen succesvol reageren op behandeling. [25]
  4. Kinderen die lijden aan ODD dagen autoriteit uit, maar ze voelen zich verantwoordelijk voor de consequenties van hun acties. [26] Ze dagen vaak volwassenen uit, breken de regels en geven anderen de schuld van hun problemen.
    • ODD kan succesvol behandeld worden met psychotherapie en medicatie. Deze behandeling omvat vaak het betrekken van ouders in familie cognitieve gedragstherapie en het geven van training in sociale vaardigheden aan het kind. [27]
  5. Het is mogelijk om antisociale gedragsstoornis te behandelen voordat het zich ontwikkelt naar APD, vooral als de symptomen van antisociale gedragsstoornis mild zijn. [28]
    • Hoe ernstiger de symptomen van antisociale gedragsstoornis zijn bij een kind, hoe meer waarschijnlijk het is dat het kind antisociale persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt als volwassene.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je gelooft dat een vriend of familielid antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft, spoor hem dan aan om direct behandeling te zoeken. Doe je best om veilig te blijven, om te voorkomen dat je gemanipuleerd of mishandeld wordt door de patiënt.
Advertentie

Bronnen

  1. http://psychcentral.com/disorders/antisocial-personality-disorder-symptoms/
  2. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. Washington, D.C: American Psychiatric Association
  3. http://www.drugs.com/health-guide/antisocial-personality-disorder.html
  4. Mayo Clinic Staff. (2013). Antisocial personality disorder. Mayo Clinic. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antisocial-personality-disorder/basics/treatment/con-20027920
  5. Mayo Clinic Staff. (2013). Antisocial personality disorder. Mayo Clinic. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antisocial-personality-disorder/basics/treatment/con-20027920
  6. Moeller, F.G., & Doughert, D.M. (2001). Antisocial personality disorder, alcohol, and aggression. Alcohol Research and Health, 25(1), pp. 5-11.
  7. Juhnke, G. (2010). The DANGERTOME personal risk threat assessment scale: An instrument to help aid immediate threat assessment for counselors, faculty, and teachers. Journal of Creativity in Mental Health, 5, p. 177-191.
  8. http://psychcentral.com/disorders/antisocial-personality-disorder-symptoms/
  9. http://www.mentalhealthamerica.net/conditions/personality-disorder
  1. Glenn, A.L., Johnson, A.K., & Raine, A. (2013). Antisocial personality disorder: A current review. Current Psychiatry, 15, pp. 427-435. DOI: 10.1007/s11920-013-0427-7
  2. Glenn, A.L., Johnson, A.K., & Raine, A. (2013). Antisocial personality disorder: A current review. Current Psychiatry, 15, pp. 427-435. DOI: 10.1007/s11920-013-0427-7
  3. Moeller, F.G., & Doughert, D.M. (2001). Antisocial personality disorder, alcohol, and aggression. Alcohol Research and Health, 25(1), pp. 5-11.
  4. Alegria, A.A., Blanco, C., Petry, N.M., Skodol, A.E., Liu, S.M., Grant, B., & Hasin, De. (2013). Sex differences in antisocial personality disorder: Results from the National Epidemiological Survey on Alcohol and Related Conditions. Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment, 4(3), pp. 214-222. DOI: 10.1037/a0031681
  5. Robins, L.N., Tipp, J.E., & Przybeck, T. (1991). Antisocial personality. in L.N. Robins & Regier (Eds.), The epidemiologic catchment area study (pp. 258-290). New York, NY: The Free Press.
  6. Mikulich-Gilbertson, S.K., Slomonsen-Sautel, S., Sakai, J.T., & Booth, R.E. (2007). Gender similarities and differences in antisocial behavioral syndromes among injection drug users. The American Journal of Addictions, 16, 372-382. DOI: 10.1080/10550490701525558
  7. http://psych.med.nyu.edu/patient-care/conditions-we-treat/antisocial-personality-disorder
  8. http://www.webmd.com/mental-health/mental-health-conduct-disorder
  9. Stickle, T. R., Kirkpatrick, N.M., & Brush, L.N. (2009). Callous-unemotional traits and social information processing: Multiple risk-factor models for understanding aggressive behavior in antisocial youth. Law and Human Behavior, 33. pp. 515-529. DOI: 10.1007/s10979-008-9171-1
  10. Corff, Y.L., & Toupin, J. (2014). Overt versus covert conduct disorder symptoms and the prospective prediction of antisocial personality disorder. Journal of Personality Disorders, 28(6), pp. 864-872.
  11. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. Washington, D.C: American Psychiatric Association
  12. Stickle, T. R., Kirkpatrick, N.M., & Brush, L.N. (2009). Callous-unemotional traits and social information processing: Multiple risk-factor models for understanding aggressive behavior in antisocial youth. Law and Human Behavior, 33. pp. 515-529. DOI: 10.1007/s10979-008-9171-1
  13. Hatchett, G.T. (2015). Treatment guidelines for clients with antisocial personality disorder. Journal of Mental Health Counseling, 37(1), pp. 15-27.
  14. Glenn, A.L., Johnson, A.K., & Raine, A. (2013). Antisocial personality disorder: A current review. Current Psychiatry, 15, pp. 427-435. DOI: 10.1007/s11920-013-0427-7
  15. Mayo Clinic Staff. (2013). Antisocial personality disorder. Mayo Clinic. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antisocial-personality-disorder/basics/treatment/con-20027920
  16. Mayo Clinic Staff. (2013). Antisocial personality disorder. Mayo Clinic. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antisocial-personality-disorder/basics/treatment/con-20027920
  17. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. Washington, D.C: American Psychiatric Association
  18. Mayo Clinic Staff. (2015). Oppositional defiant disorder. Mayo Clinic. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oppositional-defiant-disorder/basics/treatment/con-20024559
  19. Corff, Y.L., & Toupin, J. (2014). Overt versus covert conduct disorder symptoms and the prospective prediction of antisocial personality disorder. Journal of Personality Disorders, 28(6), pp. 864-872.

Over dit artikel

Deze pagina is 7.547 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie