Pdf downloaden
Pdf downloaden
Virussen en malware kunnen je computer onbruikbaar maken en je bestanden vernietigen. Antivirussoftware is ervoor gemaakt om virussen te vinden en onderscheppen voordat ze schade kunnen aanrichten. Op Windows-computers is een antivirusprogramma onmisbaar, en ook op Mac en Linux kan het heel handig zijn. Lees dit artikel om antivirussoftware te installeren voor het besturingssysteem dat jij gebruikt.
Stappen
-
Begrijp de noodzaak van antivirussoftware. Windows is het meest virusgevoelig van de drie grote besturingssystemen. Het heeft de meeste gebruikers en de zwakste ingebouwde beveiliging. Antivirusprogramma's kunnen je computer beschermen tegen malware die via e-mail, USB-sticks, downloads, websites en andere wegen binnenkomen.
-
Vind een antivirusprogramma. Er zijn verschillende gratis opties beschikbaar die goede bescherming bieden voor de doorsnee gebruiker. Deze programma's worden regelmatig bijgewerkt met nieuwe virusdefinities die de nieuwste dreigingen kunnen herkennen.
- Als je regelmatig te maken hebt met besmette bestanden of websites, kun je misschien beter kiezen voor krachtigere betaalde bescherming. De meeste betaalde antivirusprogramma's zijn beschikbaar tegen een jaarlijkse prijs.
- Zorg er altijd voor dat je je gratis of betaalde antivirussoftware van een betrouwbare bron downloadt. Er zijn vele programma's die zeggen antivirussoftware te zijn, maar in feite zelf malware zijn. Lees dus altijd eerst recensies en download alleen producten van bedrijven die al langere tijd bestaan.
- Windows 10 en 8 hebben Windows Defender, een gratis antivirusprogramma van Microsoft. Deze is standaard ingebouwd.
-
Installeer het antivirusprogramma. Zorg ervoor dat er geen andere programma's open staan terwijl je het programma installeert. Je moet waarschijnlijk ook verbonden zijn met het internet om aanvullende bestanden en updates te downloaden.
- Sommige gratis antivirusprogramma's worden geleverd met werkbalken voor je webbrowser. Deze kunnen bescherming bieden, maar ze kunnen ook je zoekopties veranderen en oude computers nog trager maken. Je kunt dit voorkomen door de werkbalken te deselecteren tijdens de installatie.
-
Werk het programma bij. Start na de installatie je computer opnieuw op en werk het programma bij. Het programma dat je hebt gedownload is waarschijnlijk niet de allernieuwste versie. Je moet dus verbinding maken met de servers van je antivirusprogramma en de laatste updates downloaden. Bij de meeste antivirusprogramma's kun je met je rechtermuisknop klikken op het icoontje in de taalbalk, en vervolgens klikken op 'Bijwerken'.
- Werk je virusdefinities wekelijks bij. De meeste antivirusprogramma's werken zichzelf automatisch bij. Dubbelcheck de instellingen van je programma om er zeker van te zijn dat je alle benodigde updates krijgt.
-
Scan je computer. Nu je het programma hebt geïnstalleerd en bijgewerkt, is het tijd om je computer te scannen. Dit kan wel een paar uur duren, afhankelijk van het aantal bestanden dat gescand moet worden en de snelheid van je computer.
-
Stel een geplande scan in. Antivirussoftware is het effectiefst als het automatisch werkt. Open de instellingen van je antivirusprogramma en zoek naar de optie 'Plannen'. Probeer om een scan in te plannen op een tijdstip dat je computer wel aan staat, maar je hem niet gebruikt. Liefst scan je je computer elke week. Scan je computer vaker als je regelmatig te maken hebt met risicovolle bestanden.
-
Werk Windows bij. De beste manier om je computer te beschermen is door Windows altijd bijgewerkt te houden. Microsoft brengt regelmatig beveiligingsupdates uit voor Windows, waarmee kwetsbare delen van het besturingssysteem worden gerepareerd.Advertentie
-
Begrijp de noodzaak van antivirussoftware. Mac OS X is al een lange tijd veiliger dan Windows, door de manier waarop het besturingssysteem is ontworpen. Bovendien gebruikten minder mensen Mac OS, waardoor er minder virussen voor werden ontwikkeld. Inmiddels is het aantal Macgebruikers drastisch gestegen, maar het is nog steeds niet zo populair als Windows, waar de meeste virus-ontwikkelingen plaatsvinden.
- Het belangrijkste nut van antivirussoftware op een Mac is het tegenhouden van malware voor andere apparaten. Virussen zijn zo verspreid via e-mail, en je eigen computer raakt dan misschien niet besmet, maar je kunt het virus makkelijk verspreiden naar andere, kwetsbaardere, computers.
-
Vind een antivirusprogramma. Vanwege de kleine kans op besmetting van je apparaat is betaalde antivirussoftware niet nodig. Download dus een gratis optie die van de grond af is ontworpen voor Mac OS X.
-
Installeer en open de antivirussoftware. Door de kleine kans op besmetting hoef je niet continu je computer te scannen. Wel kun je je antivirusprogramma gebruiken om zelf verdachte bestanden en e-mails te controleren.
-
Werk Mac OS X bij. Apple brengt regelmatig nieuwe beveiligingsupdates uit om zwakke plekken te herstellen. Houd je Mac dus bijgewerkt om ervoor te zorgen dat je systeem zo veilig mogelijk is.Advertentie
-
Begrijp de noodzaak van antivirussoftware. Van de drie grote besturingssystemen is Linux het best beveiligd tegen virussen. Dit komt zowel door de lage gebruikersaantallen als door de ingebouwde veiligheid van de software. Omdat programma's direct via de distributie worden geïnstalleerd is er weinig risico op besmetting.
- Het belangrijkste nut van antivirussoftware op Linux is het tegenhouden van malware voor andere apparaten. Virussen zijn zo verspreid via e-mail, en je eigen computer raakt dan misschien niet besmet, maar je kunt het virus makkelijk verspreiden naar andere, kwetsbaardere, computers.
-
Vind een antivirusprogramma. Bekijk je repository om te zien welke antivirusprogramma's er beschikbaar zijn voor jouw Linuxdistributie. De meeste distributies bieden gratis antivirussoftware aan. Deze programma's zijn gecontroleerd door de Linux-gemeenschap en zijn ontwikkeld om zo licht mogelijk te zijn.
-
Installeer en open de antivirussoftware. Door de kleine kans op besmetting hoef je niet continu je computer te scannen. Wel kun je je antivirusprogramma gebruiken om zelf verdachte bestanden en e-mails te controleren.
-
Werk je Linuxdistributie bij. Door je besturingssysteem bij te werken, werk je ook meteen al je programma's bij, en herstel je eventuele zwakke plekken. Dit proces werkt grotendeels automatisch. Controleer wel even je instellingen om er zeker van te zijn dat Linux alles zelf bijwerkt.Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 2.102 keer bekeken.
Advertentie