PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Voordat de gevaren van asbest algemeen bekend waren, werd het op grote schaal gebruikt als bouwmateriaal in woon- en bedrijfsgebouwen. Hoewel de gezondheidsrisico's van asbestvezels inmiddels bekend zijn, is het nog steeds in veel gebouwen te vinden. Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezeltjes die niet met het blote oog te zien zijn. Om het te kunnen identificeren, moet je weten welke materialen je moet onderzoeken, op zoek gaan naar labels van de fabrikant en deskundigen raadplegen wanneer je twijfelt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Mogelijke asbestmaterialen identificeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Zoek de naam van de fabrikant en/of de productnaam op het isolatiemateriaal en kijk op internet om te zien of er asbest in zit. De bouwdatum van een gebouw kan je ook veel vertellen over het asbestrisico. Gebouwen die tussen de jaren '40 en '80 van de vorige eeuw zijn gebouwd, bevatten zeer waarschijnlijk nog steeds asbest. In de jaren tachtig van de vorige eeuw verminderde het gebruik van asbest, maar het werd niet in een keer afgeschaft. Sommige gebouwen uit die tijd kunnen dus nog steeds asbesthoudende materialen bevatten. Een gebouw van na 1995 bevat vrijwel zeker geen asbest meer.
  2. Aan de buitenkant van gebouwen werden asbestplaten vaak door middel van aluminium strips met elkaar verbonden. Deze strips werden op hun plaats gehouden door kleine koploze spijkertjes. Aan de binnenkant van een gebouw werden de asbestplaten op dezelfde manier, maar dan vaak met kunststof of houten strips, tegen elkaar aan bevestigd. Wanneer je deze strips ziet, kan het zijn dat dit te maken heeft met de aanwezigheid van asbest. Ook moet je de eventuele lijmsoort die werd gebruikt om twee materialen samen te voegen controleren, omdat die ook vaak asbest bevatte.
  3. Asbestmaterialen hebben vaak een patroon op het oppervlak dat eruit ziet als kleine kuiltjes of ondiepe kraters die het gehele oppervlak bedekken. Latere materialen hebben een gladdere textuur. Hoewel dit geen onfeilbare identificatie is, rechtvaardigt het zien van een kuiltjespatroon op het oppervlak het nemen van voorzorgsmaatregelen voor asbest.
  4. Voor het maken van diverse buitenmaterialen is gebruik gemaakt van asbest. Dakbedekking en wandpanelen behoren tot de meest voorkomende materialen die asbest bevatten en zullen als ze breken gemakkelijk vezels in de lucht verspreiden. Ook werd er asbest door het cement gemixt dat aan de buitenkant van gebouwen als isolatiemateriaal werd aangebracht.
    • De meeste oudere cementplaatproducten bevatten asbest. Dit type materiaal ziet eruit als dun beton met vezels die er doorheen lopen en werd bijvoorbeeld gebruikt als golfplaat dakbedekking en gevelpanelen.
  5. Vloeren, wanden en plafonds zijn vaak gemaakt van asbesthoudende materialen. Let op een olieachtige uitstraling van vloertegels, wat aangeeft dat ze zijn gemaakt van asbest, gebonden met asfalt. Vinyltegels en decoratieve wandpleister bevatten ook vaak asbest.
    • Voordat bekend werd dat het gevaarlijk was, gebruikte men soms ingeblazen asbest voor plafondtegels en in plafonds boven gipsplaten. Dit type asbest is grijs of gebroken wit van kleur, met vezels erin.
  6. Naast de gebruikelijke bouwmaterialen werd asbest ook gebruikt voor een aantal andere functies. Deze zijn te vinden in elk systeem in een huis of gebouw. Enkele voorbeelden hiervan zijn: [1]
    • Isolatiemateriaal
    • Buizen
    • Rookkanalen
    • Overkappingen
    • Brandveilige materialen (deuren, kasten, enz.)
    • Dakranden
    • Ondervloeren
    • Afdichtmateriaal
    • Stopverf
    • Rondom pijpen (lijkt op meerdere lagen papier die om de pijp gewikkeld zijn)
  7. Asbest is een zeer sterk, duurzaam materiaal. Het is niet gevoelig voor water zoals veel andere materialen dat wel zijn. Om die reden werd asbest vaak gebruikt op plaatsen als badkamers en kelders om te voorkomen dat er waterschade zou ontstaan.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Zoeken naar identificatiekenmerken

PDF download Pdf downloaden
  1. Asbest werd geproduceerd in veel verschillende vormen en maten om verschillende functies te kunnen vervullen. Zo werden er bijvoorbeeld grote asbestplaten gebruikt als wandbekleding en waren er asbestlamellen die dienden als dakpannen. Elke soort bekleding heeft een andere plek waar je eventueel de informatie van de fabrikant kunt vinden. Deze informatie maakt soms duidelijk of het materiaal asbest bevat of niet. [2]
  2. Zodra je het materiaal hebt geïdentificeerd, kijk je of je een informatiecode kunt vinden die de fabrikant ergens heeft gestempeld of afgedrukt. Als je deze vindt, zoek dan naar een materiaalcode - zoals AC (bevat asbest) of NT (bevat geen asbest). Niet alle asbestmaterialen zullen deze informatie hebben. [3]
  3. Sommige fabrikanten gebruikten op verschillende tijdstippen verschillende codes. Als je codes of markeringen op het materiaal kunt vinden, probeer dan de betekenis op te zoeken. Soms kun je de betekenis van de code vinden en het asbestgehalte bepalen. Andere keren wordt er geen informatie over de code vermeld. [4]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een deskundige om een analyse vragen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je het niet zeker weet, ga er dan vanuit dat het materiaal asbest is. Als je echt zekerheid wilt hebben, neem dan een deskundige in de arm die speciaal gekwalificeerd is om asbest te identificeren. Dat kan een ervaren aannemer zijn, of bijvoorbeeld een bouwinspecteur. Deze experts zijn te vinden op het internet. [5]
  2. Probeer niet zelf een monster te nemen, want dan zou je jezelf (en anderen in je omgeving) kunnen blootstellen aan asbest. Laat een gekwalificeerde professional het monster nemen, want die heeft de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen en gereedschappen om de klus te klaren. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn dat ze een overall, handschoenen en een gezichtsmasker dragen, voordat ze een stukje van het materiaal afbreken en in een verzegelde container plaatsen. Ze gebruiken meestal een hoogrendementsstofzuiger (HEPA) om de minuscule stofdeeltjes op te vangen en de omgeving te reinigen. [6]
    • De professional zal ook zijn gebruikte spullen en het afval van de HEPA-stofzuiger volgens de voorschriften van het gebied waar je woont afvoeren.
    • Een labtest kan je met zekerheid vertellen of een materiaal asbest bevat of niet.
  3. Of breng het zelf bij een gecertificeerd laboratorium langs. Als er een in jouw buurt is, kunt je er naartoe rijden en het monster daar afgeven. Als je het per post moet versturen, volg dan alle wettelijke richtlijnen voor het versturen van asbest. Het lab zal het materiaal identificeren en daar met jou contact over opnemen. [7]
    Advertentie

Tips

  • Het verwijderen van asbest mag niet worden uitgevoerd door personen zonder vergunning; vraag om hulp van een erkende asbest-verwijderingsdeskundige.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt en draag rubber handschoenen, een gezichtsmasker en kleren die je hele lichaam bedekken.
  • Ga er vanuit elk materiaal waar je niet zeker van bent in principe asbest bevat en neem passende voorzorgsmaatregelen. [8]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.157 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie