Pdf downloaden
Pdf downloaden
Aseksuelen (die zichzelf vaak "Aces" noemen) zijn mensen die geen seksuele aantrekking voelen tot andere mensen, van welk geslacht dan ook (hoewel het etiket erg groot is, en er redelijk wat speelruimte is). Lees dit artikel als aseksualiteit nieuw voor je is, of als jouw geliefde aseksueel is.
Stappen
-
Wees je natuurlijke zelf. Als je van nature niet aseksueel bent, dan kun je jezelf niet aseksueel maken. Als je van nature wel aseksueel bent, dan kun je jezelf niet seksueel maken. Probeer nooit om iemand anders te zijn dan je bent, ongeacht de druk die er op je geplaatst kan worden. Je kunt een poosje net doen alsof je je op een bepaalde manier voelt, maar de waarheid zal de leugen altijd achterhalen. Wat jouw persoonlijke voorkeuren ook zijn, er is niets mis met je seksualiteit. Wees jezelf, omdat je prachtig bent zoals je bent.
-
Laat je niet beperken door labels. Je moet begrijpen dat de menselijke seksualiteit ontzettend ingewikkeld is. Er is geen enkel hokje waar iemand precies in past. Zelfs als je het perfecte hokje gevonden denkt te hebben, zal dat hokje niet altijd perfect zijn. Laat je in die wetenschap niet een bepaald hokje in dwingen, en dwing jezelf er ook niet in. Doe waar jij je op je gemak bij voelt.
-
Maak onderscheid tussen verschillende soorten aantrekking. Voor aseksuelen is het ontzettend belangrijk om te weten dat er verschillende soorten aantrekking zijn. Er is seksuele aantrekking en romantische aantrekking. Per definitie ervaren aseksuelen geen seksuele aantrekking; romantische aantrekking kunnen ze daarentegen wel voelen.
- Dit houdt in dat je tegelijkertijd homoseksueel en aseksueel kunt zijn. Zo kun je romantische gevoelens koesteren voor mensen van hetzelfde geslacht, maar toch geen seks met hen willen hebben.
- De meeste aseksuelen doen overigens wel aan zoenen, knuffelen, lepeltje-lepeltje, en andere toegenegen handelingen. Denk niet dat je dat niet mag.
-
Maak onderscheid tussen seksuele behoeften. Aseksuelen maken vaak het onderscheid tussen de fysieke behoefte aan seks (dit beschouwen ze net als honger, of toiletbezoek), en het verlangen naar seksuele gemeenschap met een ander persoon. Als je bijvoorbeeld de behoefte voelt om de masturberen (zelfs op porno of andere seksuele fantasieën), maar de interesse verliest als je aan een specifiek iemand denkt, dan kan het zijn dat je aseksueel bent.
-
Ga op zoek naar informatiebronnen. Er zijn hartstikke veel informatiebronnen die je aan kunt boren. Ook online is er een zeer actieve aseksuele gemeenschap. Wellicht kun je via een vertrouwenspersoon op school of via een lokale kliniek informatie vinden over aseksualiteit. De bronnen kunnen je meer informatie verschaffen, en kunnen je helpen om je gevoelens in kaart te brengen. Tegelijkertijd word je zo in staat gesteld om contact te leggen met lotgenoten.
- Er is ook een ander label, dat men "Questioning" noemt—dit houdt in dat je je nog niet op een seksuele voorkeur hebt vastgelegd of nog zoekend bent. Als je nog niet zeker weet waar jouw voorkeuren liggen, kan dit een handig label zijn.
-
Leer mensen kennen die net als jij zijn. Het kan ontzettend goed voor je zijn om andere mensen te leren kennen die onder de vlag van de LHBTQ-gemeenschap varen. Zo kun je je gevoelens en ervaringen delen met gelijkgezinde lotgenoten, en zul je erachter komen dat jij volstrekt normaal bent en dat er niets aan jou mankeert. Er zijn andere mensen net als jij! Neem deel aan (online) groepsgesprekken om mensen te vinden die er dezelfde ideeën en gevoelens op nahouden als jij.
-
Aanvaard veranderingen. Dat je besloten hebt om jezelf nu onder de aseksuelen te scharen, hoeft niet te betekenen dat je dat voor altijd hoeft te doen. Misschien ben je in het verleden wel seksueel geweest, en zul je dat in de toekomst weer zijn. Je behoeften en verlangens kunnen op den duur veranderen, en dat is niets om je schuldig over te hoeven voelen.
-
Laat je niet onder druk zetten. Uit de kast komen is een uiterst persoonlijke ervaring. Het antwoord op de vraag wanneer het juiste moment om uit de kast te komen is, is "wanneer jij denkt dat het het juiste moment is". Laat niemand je overtuigen om wel of niet uit de kast te komen. Als jij het mensen wilt vertellen, vertel het dan. Als je dat niet wilt, doe het dan niet. Weet alleen wel dat als je een relatie met iemand begint, je het vroeg of laat zult moeten vertellen—en vroeg geniet in dezen de voorkeur. Het wordt heus niet makkelijker, en als je wacht kunnen er alleen maar problemen van komen.
-
Maak er tijd voor vrij. Als je uit de kast gaan komen, dan is het verstandig om de tijd en locatie zorgvuldig uit te kiezen. Kies een rustig moment uit, waarop jullie allebei genoeg tijd hebben om te praten. Zorg er ook voor dat jullie allebei rustig en goedgehumeurd zijn.
-
Wees recht voor zijn raap. Wind er geen doekjes om, en zeg dat je aseksueel bent. Mijd onzeker en/of verontschuldigend taalgebruik. Leg precies uit hoe jij je voelt. Je hoeft je namelijk nergens schuldig om te vullen. Als de situatie nogal gevoelig ligt, dan kun je een proefballonnetje oplaten door te vragen of je gesprekspartner iets over aseksualiteit weet, of wat hij/zij ervan denkt. Anders is het het beste om het gesprek in deze trant te beginnen:
- "Hey, ik wil met je praten over iets dat ontzettend belangrijk voor me is. Vind je dat goed? Laten we er even voor gaan zitten. Ik wil je, omdat je erg belangrijk voor mij bent, laten weten dat ik aseksueel ben."
-
Leg uit wat aseksualiteit is. Doe dit nadat je verteld hebt over jezelf. Vraag of hij/zij weet wat aseksualiteit is, en bied aan om uit te leggen wat het is en hoe het precies werkt. Je hoeft niet dieper in te gaan op persoonlijke details over je voorkeuren dan je zelf wilt.
- Schep een context. Als dit concept helemaal nieuw is voor iemand, dan wil je het uitleggen op een manier die hij/zij begrijpt. Gebruik voorbeelden die hij/zij begrijpt. Het is meestal het makkelijkst om culturele voorbeelden te gebruiken om jouw situatie mee te vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan Sheldon Cooper van The Big Bang Theory, en/of sommige uitvoeringen van Sherlock Holmes—ook dat zijn aseksuelen. Je kunt ook de vergelijking trekken met historische figuren, zoals Boeddha.
- Reik informatiebronnen aan. Zorg ervoor dat je wat extra informatie bij je hebt, zeker als je met ouders of partners in gesprek gaat. De kans is namelijk groot dat zij in verwarring of verontrusting gebracht zullen worden door jouw onthulling. Je kunt ervoor kiezen om wat informatie uit te printen, of een digitale versie te versturen. Vraag hen echter vooraf of ze die informatie wel willen ontvangen. Het heeft geen enkele zin om iemand iets op te dringen waar hij/zij geen behoefte aan heeft, zeker niet als hij/zij nogal moeite heeft jouw bekentenis te accepteren. Als je dat toch doet kan dat extra spanning opleveren.
-
Geef ze de kans om je vragen te stellen. Het is volkomen normaal om vragen te hebben. Omdat aseksualiteit niet zo vaak voorkomt, en sommige mensen niet eens weten dat het überhaupt bestaat, dien je je niet beledigd te voelen als men er moeite mee heeft je te begrijpen. Gun hen de tijd om te leren, en laat weten dat je altijd bereid bent om vragen te beantwoorden.
-
Trek gewenste grenzen. Vertel hen waar je wel en niet bereid bent om over te praten. Doe dat voor of na je uitleg. Hiermee voorkom je beledigende vragen. Als je geen details over je gevoelens prijs wilt geven, zeg dat dan. Als je niet veel kwijt wilt over je persoonlijke seksleven, zeg dat dan.
-
Ga op zoek naar andere aseksuelen. De eenvoudigste manier om als aseksueel een relatie te vinden, is door een andere aseksueel te daten. Je kunt mensen vinden en ontmoeten via lokale steungroepen, door gebruik te maken van online datingsites die zich specifiek richten op aseksuelen, of door je vrienden te vragen om je te koppelen (als je mazzel hebt).
-
Ga op zoek naar ruimdenkende mensen. Als je geen andere aseksuelen kunt vinden met wie je kunt daten, of er geen kunt vinden met wie je een emotionele klik hebt, dan is het misschien nodig om een relatie aan te gaan met iemand wie wel seksueel is. Probeer een band te scheppen met iemand van wie je weet dat hij/zij open van geest is, of om wie je veel geeft. Als jullie allebei wat water bij de wijn doen, zou de relatie zomaar succesvol kunnen worden.
-
Laat de relaties zich op natuurlijke wijze ontwikkelen. Probeer een relatie nooit te forceren. Forceer jezelf niet, maar forceer ook een ander niet. Dat iemand die jij ontmoet ook aseksueel is, betekent natuurlijk niet dat jullie met elkaar moeten trouwen. Luister naar je hart. Dat is een stuk belangrijker dan een relatie aangaan omwille van de relatie.
-
Bespreek je situatie met je partner. Als je besluit te willen daten met iemand die seksueel is, dan zul je je situatie na een tijdje uit moeten leggen. Leg de situatie zo vroeg als mogelijk uit, maar zorg er wel voor dat je je daarbij op je gemak voelt. Daten met een aseksueel iemand kan een flinke uitdaging zijn voor seksuele mensen. Geen van jullie verdient het om gekwetst te worden.
- Zelfs als jullie allebei aseksueel zijn, is het waarschijnlijk verstandig om jullie ideeën over de relatie te bespreken. Net als bij ieder ander mens, verschillen ook aseksuele mensen van elkaar. Bespreek waar jullie je bij op je gemak voelen en waarbij niet, en wat jullie al dan niet nodig hebben.
-
Stel wat grondregels op. Het is, ongeacht met wie je datet, verstandig om wat grondregels en verwachtingen op te stellen. Dit zal helpen bij eventuele ongemakkelijkheid in de toekomst. Weet dat het belangrijk is dat jullie allebei aan het woord komen, en dat de behoeften van elke partij geldig en belangrijk zijn. Zo zitten gezonde relaties in elkaar.
-
Zorg voor continue, open communicatie. Communicatie is de sleutel tot succes van elke aseksuele relatie. Als een van jullie ergens mee zit, dan is het belangrijk dat er een veilige en begripvolle sfeer is waarin jullie de problemen met elkaar kunnen bespreken.
-
Ga op zoek naar manieren om samen plezier te hebben. Bij aseksuele relaties komt over het algemeen geen seks kijken (hoewel dat niet per definitie zo is), maar ze omvatten doorgaans wel alle andere facetten van relaties. Jullie kunnen op date gaan, het eerste seizoen van Seinfeld kijken met zijn tweeën, samen boeken lezen, concerten bezoeken, naar feestjes gaan… wat dan ook. Weet dat er altijd meer is dan alleen seks. Relaties draaien om veel meer dan alleen seks.
-
Probeer een uitlaatklep te vinden voor je partner. Als je met een seksueel iemand datet, dan moet je waardering op kunnen brengen voor het feit dat aan zijn/haar seksuele behoeften voldaan moet worden. Hoe jullie dat samen doen hangt helemaal van jullie af. Je zou hem/haar bijvoorbeeld aan kunnen moedigen om met andere mensen te vrijen. In plaats van aan je eigen verlangens te voldoen, kun je gaan vrijen om daadwerkelijk de liefde te bedrijven met je partner. Je kunt ervoor kiezen om je partner te bevredigen met speeltjes, in plaats van met je lichaam. Praat erover, en probeer een manier te vinden die voor jullie allebei werkt.
-
Doe wat voor jullie werkt. Aan het eind van het liedje draait de relatie om wat voor jullie allebei het beste werkt. Laat andere mensen jullie niet veroordelen, noch vertellen hoe een relatie eruit zou moeten zijn. Als jij en je partner gelukkig en tevreden zijn, dan doet al het andere er niet doe.
-
Herken een slechte match. Zelfs als je iemand echt leuk vindt en je de tijd die jullie samen doorgebracht hebben fijn vindt, kan het zijn dat jullie gewoon niet bij elkaar passen. Als je partner seksuele behoeften heeft waar jij gewoon niet aan kunt voldoen, of als hij/zij jouw behoeften niet kan respecteren, dan is het wellicht beter om de relatie te beëindigen
Tips
- Ongeveer 1-2% van de bevolking is aseksueel. [1] X Bron Je hoeft je dus niet vreselijk eenzaam of vreemd te vinden (als je aseksueel bent).
- Tumblr is een geweldig trefpunt voor de LHBT+ (tegenwoordig steeds vaker MOGAI genoemd: Marginalized orientations, gender alignments, and intersex) gemeenschap.
Waarschuwingen
- Zoek hulp als je gevoelens je te veel worden. We willen dat jij je prachtige geest kunt blijven delen met de rest van de wereld!
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 8.503 keer bekeken.