Avocado — dat gladde, romige fruit, boordevol met voedingsstoffen, is een essentieel ingrediënt voor gerechten zoals guacamole. Het kan gekweekt worden uit de pit, die je overhoudt nadat je het vruchtvlees eromheen gegeten hebt. Hoewel het een tijd kan duren voordat een avocadoplant die vanuit de pit gekweekt is vruchten draagt (dat kan 7-15 jaar duren), is het kweken van je eigen avocadoplant een leuk project dat veel voldoening geeft, en waarbij je ondertussen ook nog eens een prachtig uitziende plant hebt. Als je plant volgroeid is kan je gaan wachten op de avocado's die eraan zullen groeien, of je kan het proces versnellen door je plant te enten of te oculeren, door takken aan je plant te laten groeien, die veel vruchten geven. Welke methode je ook kiest, hieronder kun je lezen hoe je avocado's uit het niets laat groeien!
Stappen
-
Ga op zoek naar een warme, deels zonnige plek voor je avocadoplant. Avocadoplanten zijn tropische planten die van de zon houden. De avocadoplant groeit in Centraal Amerika, Mexico en de Caraïben. De plant groeit dan ook optimaal in een warm en vochtig klimaat en dat probeer je na te bootsen. [1] X Betrouwbare bron University of California Division of Agriculture and Natural Resources Ga naar de bron Avocado's groeien goed in zonnige gebieden zoals Californië, en hebben veel zonlicht nodig. Jonge avocadoplanten kunnen echter beschadigd raken door te veel direct zonlicht (vooral als ze nog niet veel bladeren hebben). Als je dus een avocado uit een pit wilt laten groeien, is het belangrijk dat je een plek voor je plant hebt waar de plant slechts een deel van de dag zonlicht krijgt, en niet constant in direct zonlicht staat.
- Een zonnige vensterbank is een hele goede plek voor het kweken van een avocadoplant. Door je plant op de vensterbank te plaatsen zorg je er niet alleen voor dat je de plant slechts een deel van de dag zonlicht geeft, maar het betekent ook dat je de temperatuur en luchtvochtigheid goed kunt reguleren.
-
Vermijd kou, wind en vorst. De meeste avocadoplanten kunnen slecht tegen guur weer. Sneeuw, koude wind, en grote temperatuurverschillen, die ook schadelijk voor de meest taaie planten zijn [2] X Bron , kunnen dodelijk zijn voor een avocadoplant. Als je in een tropisch of subtropisch klimaat leeft waar de winters mild zijn, kun je de avocadoplant waarschijnlijk het hele jaar buiten zetten. Als je echter in een gebied leeft waar de temperatuur in de winter waarschijnlijk onder het nulpunt daalt, dan kun je je avocadoplant het beste in de winter binnen zetten, zodat de plant beschermd is tegen de elementen.
- De tolerantie tegen de kou verschilt per avocadosoort. De soorten die hieronder genoemd worden kunnen door vorst beschadigd raken bij de volgende temperaturen: [3]
X
Bron
- Caribisch: -1 ºC
- Guatemalteeks: -1 ºC
- Hass: -1 ºC
- Mexicaans: -2 ºC
- De tolerantie tegen de kou verschilt per avocadosoort. De soorten die hieronder genoemd worden kunnen door vorst beschadigd raken bij de volgende temperaturen: [3]
X
Bron
-
Gebruik goed bemeste aarde die water goed afvoert. Net zoals zo veel andere planten groeit een avocadoplant goed in rijk bemeste en losse aarde. Dit soort aarde biedt genoeg voeding om de plant te helpen om sterk te worden, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de plant niet te veel water krijgt en dat er genoeg lucht door de aarde kan circuleren. Probeer een voorraad van dit soort aarde aan te leggen (een met teelaarde en compost), en gebruik het als potgrond, als er eenmaal genoeg wortels en een stam aan de plant zitten.
- Voor alle duidelijkheid, je hoeft de potgrond niet bij het begin van het kweken al klaar te hebben, want een avocadopit wordt eerst in water geweekt, alvorens de pit in de aarde gestopt wordt.
-
Gebruik potgrond met een relatief lage pH-waarde. Net zoals de meeste tuinplanten groeit een avocadoplant het beste in aarde met een lage pH-waarde (met andere woorden, aarde die zurig is, niet alkalisch of basisch). Voor een optimaal resultaat zet je de plant in aarde met een pH van 5-7. Als de pH-waarde hoger ligt, wordt het voor de avocadoplant lastiger om belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer en zink, te absorberen, waardoor de plant minder goed kan groeien. [4] X Bron
- Als de pH-waarde van de aarde te hoog is, kun je overwegen daar iets tegen te doen, zodat de pH-waarde van je tuin daalt, zoals het toevoegen van compost. Of je zet planten in je tuin die goed gedijen bij alkalische grond. Je kan ook goede resultaten boeken met het toevoegen van stoffen als sulfaat of sulfur. Zie dit artikel voor meer informatie over pH .
Advertentie
Beginnen bij de pit
-
Verwijder en was de pit. Het is makkelijk om de pit uit een rijpe avocado te halen. Snijd de avocado met een mes in de lengte aan beide kanten doormidden, en pak de avocado vervolgens met je handen om de helften uit elkaar te trekken. Haal de pit uit de helft waar het nog in vast zit. Daarna was je de avocadopit grondig, zodat eventuele restjes avocado die nog op de pit zitten, verwijderd worden en de pit schoon en glad is.
- Gooi het vruchtvlees van de avocado niet weg — je kan er guacomole van maken, het op een geroosterde boterham smeren, of het gewoon rauw als een heerlijke voedzame snack eten.
-
Week de pit in water. Avocadopitten worden niet direct in de grond gestopt — het is nodig om ze in water te weken totdat er genoeg wortels en stengels aan de pit zijn gegroeid die de plant kunnen ondersteunen. Een gemakkelijke manier om de pit in water te weken, is om drie tandenstokers in de pit te steken, en de pit zo in een grote kom of kop te plaatsen, dat het aan de rand blijft hangen. Maak je geen zorgen — de plant raakt hier niet beschadigd door. Vul de kop of kom met water totdat de onderkant van de pit net onder water staat.
- Zorg dat de pit recht omhoog wijst terwijl de pit in het water hangt. De bovenkant van de pit is een beetje rond of puntig (zoals de bovenkant van een ei), terwijl de onderkant, die in het water hangt, een beetje platter is, en vaak vlekkerig en donker, in vergelijking tot de rest van de pit.
-
Zet de kom met het water en de pit bij een zonnig raam en ververs het water als het nodig is. Na een tijdje zet je de pit in de kom met water op een plek waar het af en toe zonlicht krijgt (en bijna geen direct zonlicht), zoals een vensterbank waar slechts een paar uur zon per dag komt. Een keer per week leeg je de kom, en die vul je weer met vers water zodat het schoon blijft. Schenk er na een paar dagen wat water bij als het water daalt tot onder de onderkant van de pit. Na een paar weken tot ongeveer anderhalve maand zal je zien dat er wortels aan de onderkant van de pit gaan groeien, en dat er een kleine stam aan de bovenkant groeit.
- De eerste fase waarin er niets lijkt te gebeuren, duurt vaak wel twee tot zes weken. Toch is de avocado al die tijd hard bezig om wortels te vormen, ook al zie je dat niet altijd. [5] X Bron Het lijkt misschien alsof de pit niets doet, maar heb geduld — uiteindelijk zie je de eerste wortels en de stengel uit de pit groeien.
-
Als de stam ongeveer 15 cm hoog is, knip je de stam af. Als je ziet dat er wortels en een stam aan de avocado groeien, ga je door met het observeren van de groei en het geven van water als dat nodig is. Als de stam ongeveer 15 cm hoog is geworden, snoei je deze terug naar ongeveer 7-8 cm. Binnen een paar weken zie je, als alles goed gaat, dat er nieuwe wortels aan de pit groeien en dat de stam bezig is om een bredere, vollere plant te worden.
-
Plant de avocadopit. Een paar weken nadat je de stam hebt gesnoeid, als de wortels van de avocado, stevig zijn en voldoende gegroeid, en als de stam nieuwe bladeren gevormd heeft, dan plant je de avocado in een pot. Haal de tandenstokers uit de pit, en plant de pit met de wortels naar beneden in aarde die rijk is aan compost, en die vrij los is, zodat het water goed afgevoerd kan worden. Voor een optimaal resultaat neem je een pot van 25-30 cm diameter. Bij een kleinere pot loop je het risico dat de wortels te weinig ruimte krijgen, waardoor de groei van de avocado geremd wordt als je de plant niet tijdig verpot.
- Bedek de pit niet volledig met aarde — bedek de wortels, maar laat de bovenste helft van de pit vrij.
-
Geef de plant regelmatig water. Net nadat je de avocado geplant hebt geef je de plant water. Je schenkt het water voorzichtig in de pot, net zolang totdat het water opgenomen is door de aarde. Het is de bedoeling dat je de aarde een beetje vochtig maakt, en dat je voorkomt dat de aarde te nat of modderig wordt.
-
Hard de avocadoplant. Als je een plant buiten gaat zetten, dan helpt het als je de plant geleidelijk aan de weersomstandigheden buiten aan laat passen, ofwel je laat de plant harden . Eerst zet je de pot op een plek waar vrijwel de hele dag de zon indirect schijnt. Verplaats de pot geleidelijk aan naar plekken waar het lichter en lichter is. Uiteindelijk is de plant er klaar voor om in constant, direct zonlicht te kunnen staan.
-
Steeds als de plant 15 cm gegroeid is, haal je de bladeren eraf. Als je plant eenmaal in een pot staat, ga je door met je gewoonte om de plant regelmatig water en fel zonlicht te geven, terwijl de plant alsmaar groter wordt. Meet de groei af en toe met een liniaal of meetlint. Als de stam van de plant ongeveer 30 cm hoog geworden is, trek je de bladeren die uit de top van de stam groeien eraf. De rest van de bladeren laat je intact. Naarmate de plant verder groeit, verwijder je steeds als de plant weer 15 cm gegroeid is, de jongste bladeren die het hoogst aan de stam groeien.
- Hierdoor wordt de plant aangemoedigd om nieuwe takken te vormen, waardoor de avocadoplant er uiteindelijk voller en gezonder uit ziet. Maak je geen zorgen dat je je plant pijn doet — avocadoplanten zijn taai genoeg om zonder problemen te herstellen van het regelmatige snoeien.
Advertentie
Enten
-
Laat de avocadoplant een halve tot 1 meter hoog groeien. Zoals hierboven al genoemd is, betekent het groeien van een avocado vanuit de pit niet dat je binnen afzienbare tijd avocado's zal oogsten. Sommige avocadoplanten doen er een paar jaar over voordat ze vruchten dragen, [6] X Bron maar andere doen er langer over en geven soms zelfs helemaal geen vruchten. Om te zorgen dat de plant snel vruchten geeft, en om jezelf ervan te verzekeren de vruchten mooi en lekker zijn, kun je de techniek, die door professionele kwekers toegepast wordt, toepassen — enten. Om te enten heb je een avocadoplant nodig die al mooie vruchten produceert, en een avocadozaailing, die minstens 60-75 cm hoog is.
- Probeer een ent te vinden die niet alleen gehard en gezond is, maar ook mooie avocado's produceert. Het is bij enten de bedoeling dat twee planten een plant worden, en daarom is het zaak dat je een zo gezond mogelijke ent vindt, zodat de plant op de lange termijn geen last van ziektes krijgt.
-
Begin in de lente. Het is het makkelijkst om de twee planten een te laten worden terwijl ze actief aan het groeien zijn, en voordat het weer te droog wordt. Begin in de lente, en ga er vanuit dat het proces van het enten ongeveer vier weken zal duren.
-
Maak een snee in de vorm van een T in de stam van de zaailing. Gebruik een scherp mes, en maak een snee ter hoogte van ongeveer 20-30 cm, van de grond af gerekend, in de vorm van een T, in de stam van de plant. Snijd horizontaal door ongeveer een derde van de dikte van de stam, draai het mes dan en snijd ongeveer 2,5 cm diep in de stam naar beneden, richting de aarde. Gebruik het mes om de schors van de stam daar weg te snijden.
- Natuurlijk moet je erop letten dat je niet te ver in de stam snijdt. Het doel van het snijden is dat je de schors langs de stam opent, zodat je er een nieuwe tak in kan plaatsen, zonder dat je de zaailing (de onderstam) daarbij beschadigt.
-
Snijd een tak van de ent. Nu zoek je een gezond uitziende tak op de ent die je hebt uitgekozen, en die al vruchten geeft. Haal deze van de plant af door de tak schuin af te snijden, ongeveer ruim 1 cm onder het begin de tak, en die ongeveer 2,5 onder het begin van de tak eindigt. Als de tak in het midden van een andere tak of twijg zit, in plaats van aan de stam, snijd dan ook 2,5 cm boven het begin van de tak, zodat je de tak goed kan weghalen.
-
Voeg de tak samen met de zaailing (de onderstam). Daarna schuif je de tak, die je zojuist weggehaald hebt van de ent, in de T-vormige snee van de onderstam. Het is de bedoeling dat het groene gedeelte onder de schors van de twee planten elkaar raakt — als dat niet het geval is dan zou het enten wel eens kunnen mislukken. Als de tak eenmaal in de snee van de zaailing zit, dan zet je het op zijn plaats vast met een elastiekje, tie wrap of entband (dit kan je bij de meeste tuincentra kopen).
-
Wacht tot de tak zich hecht aan de zaailing. Als het enten goed gegaan is, dan genezen de tak en de zaailing uiteindelijk allebei, zodat ze samen naadloos in elkaar overgaan en een plant zijn geworden. Als dit in de lente gedaan wordt, dan duurt dit meestal minder dan een maand. Als de plant volledig genezen is, dan kan je het elastiekje, entband of tie wrap weghalen. Als je wilt, dan kun je de stam van de onderstam ongeveer 2 tot 5 cm boven de nieuwe tak afsnijden, zodat de laatste de stam wordt.
- Houd in gedachten dat avocado's die uit de pit gekweekt worden, pas na 5-13 jaar bloeien en vruchten geven. [7] X Bron
Advertentie
-
Geef de plant regelmatig water, maar niet te veel. In vergelijking tot veel andere planten in je tuin, heeft de avocadoplant waarschijnlijk veel water nodig. Het is belangrijk om je te realiseren dat te veel water funest voor de plant is, en dat geldt voor bijna alle planten, dus ook voor avocado's. Probeer te voorkomen dat de aarde er waterig of modderig uitziet, doordat je te veel of te vaak water hebt gegeven. Gebruik potgrond waarin overtollig water goed afgevoerd kan worden (een met veel compost erin werkt meestal goed). Als je avocadoplant in een pot staat, zorg dan dat de pot gaten in de bodem van de pot heeft, zodat het water eruit kan stromen. Als je deze eenvoudige tips opvolgt, kan je er bijna zeker van zijn dat je plant niet te veel water krijgt.
- Als de bladeren van je plant geel worden en je hebt de plant regelmatig water gegeven, dan kan dit erop wijzen dat je te veel water gegeven hebt. Stop dan meteen met water geven en geef pas weer water als de aarde weer droog is.
-
Voeg niet te vaak compost toe. Misschien heb je zelfs helemaal geen compost nodig om te zorgen dat je avocadoplant sterk en gezond wordt. Maar als je de compost op de juiste manier geeft, dan het de groei van een jonge plant echt een boost geven. Als de plant al sterk en redelijk groot is, kan je citrusmest aan de aarde toevoegen, tijdens de lente waarin de plant het meeste groeit. Volg daarbij de instructies op die op de verpakking van het mestmiddel staan. Geef er niet te veel van — als het traditionele mest betreft, kan je het beste niet te vele geven. Geef de plant altijd water na het bemesten, zodat de mest goed door de aarde geabsorbeerd kan worden, en meteen naar de wortels van de plant door kan stromen.
- Zoals zoveel planten kunnen avocadoplanten beter niet bemest worden als ze nog jong zijn, want dan zijn ze erg gevoelig voor de verbranding van bladeren en kleine wortels, die kan optreden door bemesting. Probeer minstens een jaar te wachten voordat je overgaat op bemesting.
-
Wees alert op tekenen van bodemverzouting. In vergelijking met de meeste planten zijn avocadoplanten erg gevoelig voor het ophopen van zout in de aarde. Avocadoplanten die lijden onder een te hoog zoutgehalte in de aarde hebben vaak dorre bladeren met verbrande , bruine uiteinden, waar het overtollige zout zich allemaal heeft opgehoopt. Om de bodemverzouting tegen te gaan, kan je de manier waarop je de plant water geeft aanpassen. Probeer tenminste een keer per maand de plant extra veel water te geven, waarbij je de aarde helemaal onder water laat lopen. De zware waterstroom voert al het opgehoopte zout diep in de aarde met zich mee, tot onder de wortels door, waar het zout minder schade kan aanrichten aan de plant. [8] X Bron
- Planten in potten zijn vooral erg gevoelig voor bodemverzouting. Zet de pot een keer per maand in de gootsteen of ergens buiten, en laat water rijkelijk door de pot stromen, en laat het er via de bodem weer uit stromen.
-
Zorg dat je weet hoe je omgaat met veel voorkomende plagen en ziekten bij avocadoplanten. Net zoals bij elke gekweekte groente, kunnen avocadoplanten aan een keur van plagen en ziekten lijden, waardoor de kwaliteit van de vruchten minder wordt, en waardoor de hele plant ernstig beschadigd kan worden. Het is cruciaal om hier goed mee om te gaan, als je een gezonde en productieve avocadoplant wilt kweken. Hieronder noemen we de meest voorkomende avocadoplagen en -ziekten — als je meer informatie wilt, raadpleeg dan een botanische vereniging of zoek op internet: [9] X Bron
- Bacterievuur — "Roestkleurige" ingevallen rotte plekken, waar soms gom uit sijpelt.Snijdt de getroffen plekken op de takken eraf. Bacterievuur op de stam kan tot gevolg hebben dat de plant sterft.
- Wortelrot — Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel water. De bladeren worden dan geel, ze gaan slap hangen, en vallen er uiteindelijk af, zelfs als de plant verder in optimale conditie voor een goede groei verkeert. Stop meteen met water geven, en, als het ernstig is, graaf dan de wortels uit en stel ze aan de lucht bloot. Wortelrot kan fataal zijn voor de plant.
- Schimmel en meeldauw — Dode plekken op de plant. Vruchten en bladeren op deze plekken verdorren en sterven af. Verwijder de aangetaste plekken meteen van de plant, en was het tuingereedschap waarmee je ze hebt weggehaald meteen, voordat je dit weer gebruikt.
- Spint — dit veroorzaakt gele vlekken op de bladeren die snel uitdrogen. Beschadigde bladeren kunnen afsterven en van de takken vallen. Gebruik een chemische pesticide, of een natuurlijk middel dat insecten doodt. Beide soorten middelen zijn te koop bij tuincentra.
- Boorkever — deze boren zich in de stam waarbij ze kleine gaten maken, waar sap uit kan sijpelen. Preventieve zorg is bij deze plaag het beste — zorg dat de plant gezond is en voldoende voedingsstoffen krijgt, want dan is de plant minder bevattelijk voor de plaag. Als de kevers zich al in de plant bevinden, haal de beschadigde takken dan weg, zodat ze zich niet kunnen verspreiden.
Advertentie
Tips
- Er is compost te koop die bijzonder goed werkt voor avocadoplanten. Als je dit soort compost gebruikt zoals het aangegeven wordt op de verpakking, dan heeft dit bijna altijd een goed effect op de plant. Andere compost kan ook goed werken, vooral als de grond waar de avocado in staat, om een of andere reden niet optimaal is voor de groei van de plant. Aangezien je het resultaat van het kweken zal gaan eten, is het raadzaam om biologische compost te kopen, in plaats van chemische.
Waarschuwingen
- Hoewel het klopt dat je zelf een avocadoplant kan kweken uit de pit, is het belangrijk dat je weet dat een plant die uit de pit gekweekt is, anders zal zijn dat de moederplant, en dat het wel 7-15 jaar kan duren voordat de plant vruchten gaat geven. Vruchten van een plant die uit de pit gekweekt is hebben vaak een wat andere smaak dan de moederplant.
- Als de bladeren bruin en dor aan de uiteinden worden, dan is er te veel zout opgehoopt in de aarde. Laat water in de pot stromen en laat het een aantal minuten door de aarde heen stromen.
Benodigdheden
- Avocadopit
- Kom of kop om de zaailing in te laten groeien
- Tandenstokers
- Pot om de zaailing in te planten als die eenmaal ontkiemd is.
- Compost
- Mes
- Elastiek / tie wraps of entband
- Biologisch bestrijdingsmiddel (optioneel)
Bronnen
- ↑ http://ucanr.edu/sites/alternativefruits/Avocados/
- ↑ http://extension.umd.edu/learn/winter-damage-landscape-plants
- ↑ http://www.californiaavocadogrowers.com/cultural-management-library/effects-freezes-avocado-trees
- ↑ http://ucanr.org/sites/gardenweb/files/29079.pdf
- ↑ http://www.californiaavocado.com/grow-your-own-avocado-tree/
- ↑ http://faq.gardenweb.com/faq/lists/seed/2002114535011263.html
- ↑ http://ucavo.ucr.edu/General/Answers.html#anchor1425683
- ↑ http://www.garden.org/searchqa/index.php?q=show&id=59551&ps=3&keyword=avocado&adv=0
- ↑ http://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/avocado/avocado-pests-and-diseases.htm