PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het schoonmaken van babyflesjes lijkt soms een eindeloos karwei, waardoor het verleidelijk kan zijn om de juiste reiniging zo nu en dan eens over te slaan. Het is echter ontzettend belangrijk om de babyflesjes grondig schoon te maken. Het immuunsysteem van baby’s is namelijk nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze een stuk vatbaarder zijn voor ziektes die veroorzaakt worden door de bacteriën in vieze flesjes. Om de gezondheid en veiligheid van de baby te kunnen blijven waarborgen, ga je naar Stap 1 om te leren hoe je babyflesjes op de juiste manier schoonmaakt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Flesjes schoonmaken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de baby gegeten heeft, kun je de fles gelijk onder de kraan afspoelen.
    • Je kunt het flesje later grondig schoonmaken als je daar meer tijd voor hebt. Met deze stap voorkom je dat er zich oude melk of vuil in het flesje verzamelt.
    • Probeer om heet water te gebruiken bij het afspoelen—hiermee worden de flesjes extra effectief schoongemaakt.
  2. Als je babyflesjes schoonmaakt, is het handig om de juiste spullen bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je beschikt over:
    • Een flessenborstel (waarmee je de onderkant en zijkanten van de fles goed kunt schoonmaken) en een speenborstel (waarmee je de rubberen speen, waar zich vaak bacteriën nestelen, goed kunt schoonmaken).
    • Afwasmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor babyflesjes. Dit is een zeer mild, niet-giftig middel dat geen zeepresten in/op de flesjes achterlaat.
    • Als je plastic babyflesjes gebruikt, zorg er dan voor dat er geen BPA (bisfenol A) in zit—dit is een lichaamsvreemd hormoon dat de werking van oestrogeen nabootst, dat in 2012 door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verboden is. [1]
  3. Voordat je je flesjes schoon gaat maken, is het belangrijk om eerst het gootsteen dat je gaat gebruiken schoon te maken—zo verwijder je bacteriën en chemicaliën die mogelijk gevaar op zouden kunnen leveren.
    • Gebruik een (schuur)spons om de onder- en zijkanten van het gootsteen goed schoon te maken. Gebruik hiervoor heet water, en maak ook het gebied rondom de afvoerplug goed schoon. Indien nodig kun je gebruik maken van een beetje zuiveringszout—zuiveringszout kan fungeren als natuurlijk ontsmettingsmiddel.
    • Als het gootsteen goed schoon is, kun je het vol laten lopen met heet water (zo heet als je handen aankunnen) en afwasmiddel.
  4. Als je babyflesjes schoonmaakt, is het onbelangrijk om ze helemaal uit elkaar te halen en alle onderdelen apart te wassen—de fles, de ring en de speen, allemaal apart.
    • Dit is belangrijk omdat er oude melk tussen de ring en de speen kan gaan zitten. Dit kan bacteriegroei veroorzaken
    • Plaats alle onderdelen van de fles in het hete zeepwater en maak ze allemaal apart schoon. Gebruik de flessenborstel voor de fles, en de speenborstel voor de plastic spenen en ringen. [2]
  5. Als jouw flesjes vaatwasserbestendig zijn, dan kun je ze gewoon in de machine doen. lled dishwasher safe, you can go ahead and wash them in the dishwasher. [3]
    • Plaats de flesjes ondersteboven op het bovenste rooster van de vaatwasser, zodat ze zo ver mogelijk bij het verwarmingselement uit de buurt staan.
    • In de babyspeciaalzaak kun je speciale, vaatwasserbestendige mandjes kopen waar je de spenen en ringen in kunt doen.
  6. Na het afwassen dien je de afzonderlijke flesonderdelen af te spoelen met heet water, om eventuele belletjes en zeepresten te verwijderen.
    • Plaats de onderdelen op een afdruikrekje voor babyflesjes (in allerlei schattige ontwerpen verkrijgbaar in de babyspeciaalzaak).
    • Zorg ervoor dat de flesjes op een goed geventileerde plek kunnen afdruipen, zodat ze goed droog worden. In flesjes die te lang vochtig blijven kan er schimmel in groeien.
  7. Als de flesjes eenmaal droog zijn, dien je je handen grondig met warm water en zeep te wassen voor je de baby te eten gaat geven.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Flesjes steriliseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel ouders ooit geadviseerd werd om de flesjes na ieder gebruik te steriliseren, wordt dit niet langer als noodzakelijk beschouwd.
    • Volgens de American Academy of Pediatrics volstaat het schoonmaken van de flesjes met heet water en zeep—mits het veilig is om dat water te drinken. [4]
    • Het is echter nog steeds nodig om nieuwe flesjes voor het eerste gebruik te steriliseren, en om flesjes te steriliseren die na gebruik met putwater schoongemaakt zijn.
  2. Als je de flesjes moet steriliseren, dan kun je dat doet met een elektrische stoomsterilisator of een magnetronstoomsterilisator.
    • Met beide soorten sterilisator worden de flesjes omgeven door stoom van 100º Celsius, waardoor eventueel aanwezige bacteriën gedood worden.
    • Met de elektrische sterilisator voeg je water toe, plaats je de flesjes, ringetjes en speentjes goed uit elkaar, doe je het deksel erop, de stekker in, en zet je de sterilisator aan. Het steriliseren van de flesjes zal ongeveer tien minuten in beslag nemen.
    • Met magnetronsterilisatie werkt dat precies hetzelfde. Als de flesjes in de sterilisator staan, plaats je die in de magnetron, en zet je die gedurende vier tot acht minuten (afhankelijk van het wattage van de magnetron) op de hoogste stand in de magnetron.
  3. De ouderwetse manier om flesjes te steriliseren, is door ze in een pan kokend water te doen.
    • Breng een grote pan water aan de kook, voeg daar de flesonderdelen aan toe, plaats het deksel op de pan, en laat de onderdelen minstens drie minuten koken.
    • Deze methode werkt vooral goed met babyflesjes van glas, maar werkt ook voor flesjes van plastic (mits ze geen BPA bevatten).
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Flesjes schoonmaken op reis

PDF download Pdf downloaden
  1. Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes als je onderweg flesjes schoon moet maken.
    • Neem altijd een klein flesje afwasmiddel en een flessenborstel met je mee. Bewaar deze in een hersluitbare plastic zak.
    • Gebruik wegwerpbare melkzakjes, zodat je maar één fles hoeft mee te nemen. Deze zakjes kun je na elke voerbeurt vervangen, zodat het flesje alleen ’s avonds schoongemaakt hoeft te worden.
    • Als je ergens verblijft waar een magnetron is, dan kun je een draagbare magnetronsterilisator met je meenemen als je op reis bent.
  2. Als je voorbereid op pad gegaan bent, en je dus afwasmiddel en een flessenborstel met je meegebracht hebt, dan kun je de flesjes in elke beschikbare wasbak schoonmaken.
    • Zorg er alleen wel voor dat je de wasbak eerst goed schoonmaakt om al het zichtbare vuil te verwijderen.
    • Als je de flesjes gewassen hebt, kun je ze op een schone handdoek leggen om af te drogen.
  3. Als het water uit de wasbak die je gebruikt hebt niet geschikt is voor consumptie, dan kan het nodig zijn om de flesjes te steriliseren terwijl je onderweg bent.
    • Zoals hierboven gezegd is, kun je dit het makkelijkst doen met een draagbare magnetronsterilisator. Als je echter geen gebruik kunt maken van een magnetron, dan zul je de flesjes moeten steriliseren met een reiswaterkoker en een flessentang.
    • Vul de waterkoker met water, doe de stekker in het stopcontact, en breng het water aan de kook. Schenk het kokende water over de (afgewassen) flesonderdelen in de wasbak. Gebruik de tang om de onderdelen uit de wasbak te pakken en op een schone handdoek te leggen waar ze kunnen drogen.
    Advertentie


Over dit artikel

Deze pagina is 8.352 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie