PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Ballet begon aan de koninklijke hoven in het begin van de zeventiende eeuw, en vroege vormen van deze verfijnde kunst gingen vergezeld van lange rokken en houten klompen. Balletdansen is zeer populair over de hele wereld, en het leren van deze dansvorm kan helpen bij het ontwikkelen van een sterk lichaam, ruimtelijk en ritmisch inzicht, en verbetering van de coördinatie. Mensen die ballet leren blijven ook gedurende hun hele volwassen leven flexibel, wat deze techniek de basis maakt voor de opleiding van allerhande soorten dans. Hoewel ballet toewijding en serieuze training vereist, kun je de basisbegrippen leren om jezelf voor te bereiden op verdere studie. Leer je voor te bereiden op de training, de fundamentele houdingen en enkele van de eerste technieken die je waarschijnlijk bij ballet zult tegenkomen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je voorbereiden op het dansen

PDF download Pdf downloaden
  1. Rek je spieren grondig op . Stretchen is belangrijk voor het losmaken van de spieren, het sterker maken van spieren en je houding langer te maken. Het is belangrijk dat dit aan het begin van elke balletsessie gebeurt, met inbegrip van voor een voorstelling. Wanneer je begint met ballet, is het belangrijk om dagelijks gedurende ten minste 15-30 minuten te rekken, zodat de spieren voldoende gelegenheid hebben om zich op te warmen, wat het risico op kwetsuren verkleint. Je moet ook rekken om te 'ontspannen' na het balletdansen.
  2. Goed passende balletschoenen horen strak te zitten, maar niet zo strak dat ze de doorbloeding belemmeren en gevoelloosheid veroorzaken in je voeten. Er zijn verschillende stijlen en soorten schoenen, dus vraag aan je balletdocent of een verkoper in de winkel om advies, waarbij je aangeeft wat je dansdoelen zijn.
    • Koop geen schoenen om in te groeien, omdat je voeten er gebogen en plat uit zullen zien wanneer je pointe. Ze horen zo te passen dat het koord iets los is vastgebonden. Als je koord langer is dan je pink, moet je het afknippen tot het ongeveer de lengte heeft van je nagel. De veter is alleen maar voor het verbeteren van de pasvorm. Het is niet gemaakt om te grote schoenen dicht te binden.
    • Als je geen balletschoenen kunt kopen, dan is dat oké. Gebruik sokken zonder zolen, zodat je kunt draaien!
  3. Het belangrijkste is dat het je goed zit en dat je geen flodderige of losse kleding draagt, zodat je je bewegingen en houdingen goed kunt controleren in de spiegel. Een gewone zwarte leotard en roze panty's zijn meestal een veilige keuze. Roze of zwarte balletslippers zijn ook geschikt.
    • Als je bent aangemeld voor een les, neem dan contact op met je docent over een eventueel verplicht tenue. Sommige balletscholen willen dat studenten allemaal hetzelfde dragen en anderen vereisen mogelijk enkel een soort van leotard en maillots en soms balletrokjes. Ze vereisen meestal strak passende kleding zodat ze kunnen zien dat je spieren zich goed aanspannen, enz.
  4. Ballet gaat minder over het leren van de bewegingen dan over het perfectioneren ervan. De bewegingen zelf zijn relatief duidelijk, maar het vereiste aannemen van de posities, de timing en de elegantie vergen een leven lang oefenen. Om deze reden is het altijd beter om ballet in een balletstudio te oefenen onder begeleiding van een goede instructeur, die je houdingen kan corrigeren en ervoor zorgen dat je correct danst. Een dansstudio is voorzien van spiegels voor het corrigeren van je posities en om te zien wat je precies doet, evenals een barre voor het oefenen van de posities. [1]
    • Als je thuis wilt oefenen, zorg er dan voor dat je genoeg open ruimte vrij hebt om te bewegen, bij voorkeur op een hardhouten vloer. De rug van een stoel kan de behoefte aan een barre vervangen. Plaats een grote spiegel, zodat je je houdingen kunt controleren en zien wat je doet.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De grondbeginselen van de barre leren

PDF download Pdf downloaden
  1. Aan de barre leer je de basisprincipes van ballet, die belangrijk zijn terwijl je verder komt. Als je net begint hoort oefenen aan de barre een belangrijk onderdeel te zijn van de dansles. Dit is essentieel voor het opbouwen van je kracht, wendbaarheid en flexibiliteit, dus beschouw het niet als verspilde tijd. Als je dit zou overslaan, lukt het niet om goed te kunnen dansen. Zelfs professionele dansers beginnen elke les aan de barre.
  2. De hoeksteen van ballet, en de basis van waaruit alle meer gecompliceerde bewegingen worden ontwikkeld, zijn de vijf startposities (en de 'parallelle positie' die sommigen als de zesde positie beschouwen). Je zult niets anders kunnen leren tot je deze zes beginposities hebt geoefend, geperfectioneerd en ze een gewoonte zijn geworden. Deze moeten zo ingebakken zijn in je spiergeheugen, dat ze deel uitmaken van je DNA.
    • Alle posities moeten ofwel naar de barre toe of met je linkerhand op de barre worden geoefend. Beginnende dansers starten meestal met het lichaam naar de barre gekeerd, en gevorderden of verder gevorderde dansers beginnen meestal met de linkerhand op de barre tijdens het oefenen van posities.
  3. In de eerste positie moeten je voeten naar buiten worden gedraaid en bij de hakken samenkomen. Je benen zijn recht en staan bij elkaar, je rug is recht en je hoofd houd je hoog. Handhaaf een uitstekende houding en evenwicht.
  4. Bij de tweede positie staan je voeten in dezelfde hoek als de eerste, behalve dat je voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar staan. Maak je steunbasis breder, maar houd dezelfde houding en poise bij de tweede positie zoals in de eerste. Oefen het overstappen van de eerste naar de tweede positie, zonder de hoek van je enkels te wijzigen.
  5. Om naar de derde positie te gaan, breng je de leidende voet (meestal je dominante voet of de voet die je gebruikt om mee te schoppen) achter je andere voet. De hak van je leidende voet moet op gelijke hoogte staan met het enkelbandje van je andere balletschoen. Duw je heupen naar voren en blijf in balans. Je benen dienen recht te zijn en je schouders iets naar achteren getrokken.
  6. Om van de derde naar de vierde positie te gaan, verplaats je je leidende voet naar achteren, verspreid je je gewicht in een achterwaartse richting, net zoals je deed van de eerste naar de tweede positie.
  7. Hier worden de posities iets ingewikkelder. Om de overgang naar de vijfde positie te maken, breng je je andere voet terug naar je leidende voet, je enkel buigend zodat je hak boven de teen van je leidende voet staat. Je knie dient licht gebogen te zijn, maar je rug en schouders moeten zeer recht en in balans blijven. Oefen deze overgang vaak.
  8. Beide voeten komen samen, naast elkaar, zoals parallelle lijnen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Plié's, tendu's en extensies oefenen

PDF download Pdf downloaden
  1. Watermark wikiHow to Balletdansen
    Plié's lijken op squats, uitgevoerd in elk van de verschillende standpunten. Er zijn twee soorten plié's: de grande plié en demi plié. Beginners doen plié's in de eerste en tweede positie. Gevorderden en vergevorderden doen ze in alle posities, behalve de derde en zesde.
    • Om een demi plié te doen, maak je met je benen een soort ruit. Buig je knieën en squat, zodat elke knie een perfecte hoek van 90 graden vormt met je bovenbeen en je scheen. Je moet ondersteuning zoeken van je gewicht op de bal van je voeten, je hielen van de grond houden en je kuitspieren aanspannen terwijl je squat.
    • Om een grande plié te doen moet je nog verder door je knieën gaan, zodat je bovenbenen bijna parallel aan de vloer staan. Ook laat je je arm zakken terwijl je dit doet. Als je plié's oefent, probeer je je rug zeer recht en je houding stevig te houden.
  2. Watermark wikiHow to Balletdansen
    Tendu's zijn in wezen points en het strekken met je leidende voet. De typische tendu-combinatie is tendu en kruis, wat betekent 'in een kruis'. Je staat in principe in de eerste positie en wijst met je leidende teen naar voren, zijwaarts en achterwaarts.
    • Het is gebruikelijk om de vloer te markeren met tape om het leren makkelijker te maken. Je doet een volledige stap naar voren, leidend met je hak waarbij je teen naar een punt gaat voor je. De afstand moet voor, zijwaarts en achter je gelijk zijn.
    • De exacte afstand van de stap zal variëren, afhankelijk van de danser(es) en de lengte van je been. Maak met je tendu een rechthoekige driehoek met je benen, waarbij je standvoet recht blijft en je leidende voet ver genoeg gaat om je been recht te maken.
  3. Watermark wikiHow to Balletdansen
    Ga zeer recht staan, in de eerste of vijfde positie. Je kunt naast of naar de barre gekeerd gaan staan. Naarmate je verder komt zal je sterk genoeg worden om het gecentreerd te doen.
    • Til een been naar de zijkant of voorkant, waarbij het recht blijft en zo hoog als je kunt. Point je voeten zodra je voet van de vloer komt. Houd beide knieën zeer recht en handhaaf een correcte houding . Het is belangrijk om je heup of achterwerk niet op te heffen om op die manier je been hoger te krijgen. Draai altijd je been naar buiten, nooit naar binnen.
    • Zorg voor een correcte techniek door langzaam je been te laten zakken en in de positie te staan van waaruit je bent begonnen; meestal de eerste of vijfde positie.
  4. Watermark wikiHow to Balletdansen
    Zorg ervoor dat je in balans bent door te testen of je de barre kunt loslaten. Houd je been hoog. Dit maakt je sterker. Zorg ervoor dat je niet je schouders laat hangen of met je kern naar of uit de buurt van je uitgestrekte been leunt.
  5. De volgende stap in je balletopleiding is 'en pointe', waar je pointe-schoenen voor nodig hebt en balanceert op je tenen. Het is een van de meest uitdagende en spannende onderdelen van de balletstudie, en moet worden gedaan met de hulp van een ervaren instructeur. Dit wordt meestal pas gedaan na vier of vijf jaar gevorderde tot vergevorderde balletstudie.
    • Ga nooit en pointe dansen zonder toestemming van je leraar! In de meeste balletscholen willen de docenten niet eens dat je thuis en pointe gaat. Dit is omdat je zonder ervaring je teen- en voetspieren kunt verstuiken. Probeer eerste kort en pointe te gaan, en dit vervolgens langzaam uit te breiden.
    Advertentie

Tips

  • Een goede manier om je balans te oefenen is om een passé op de tenen (relevé) te doen, telkens als je je tanden poetst. Houd dit zo lang mogelijk vast en wissel dan.
  • Ga niet en pointe (teenschoenen) tot je ballet instructeur zegt dat je er klaar voor bent! Je kunt ernstige schade toebrengen aan je tenen, voetbotjes en benen als je er niet klaar voor bent.
  • Wennen aan nieuwe balletschoenen zal pijn doen en het kost tijd om ze te in te dansen. Gebruik niet altijd alleen maar die schoenen, maar ook andere. Hebt je slechts één paar, doe dan afwisselend wel en geen sokken aan.
  • Een manier om je enkels sterker te maken is door op één voet te balanceren met je ogen dicht. Het is verrassend moeilijk!
  • Kies direct een andere leraar als je huidige het belang van de juiste plaatsing van de heup en de romp niet benadrukt.
  • Oefen en pointe alleen met springen wanneer je een partner hebt om je op te vangen.
  • Gebruik een trainingsband om de spieren in je voeten sterker te maken.
  • Een andere manier om je enkels sterker te maken is 12 of meer keren per dag op je tenen te gaan staan.
  • Forceer niets. De docent heeft technieken om je te laten zien hoe het moet, of kan zelfs besluiten dat je lichaam in een bepaald stadium nog niet in staat is om iets te doen.
  • Forceer het naar buiten draaien nooit. Dit kan anders letsel toebrengen aan je knieën. Het naar buiten draaien komt vanuit je heupen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Balletschoenen (platte om mee te beginnen); bleekroze is de gebruikelijke kleur, maar zwart of wit zijn ook mogelijkheden (vraag de school naar hun voorkeur of eis).
  • Leotard of een andere kostuum vereist door de school
  • Haarbanden, clips en pennen - de meeste scholen willen dat je haar bij elkaar is gebonden, of zelfs in een knot gedaan.
  • Balletmaillots - meestal bleekroze/huidskleur; Deze panty's zijn verschillend in textuur vergeleken met de meeste gewone maillots.
  • Lint - veel balletschoenen koop je zonder lint, in welk geval je je eigen lint eraan moet naaien; dit hoort lichtroze, zwart of wit te zijn; passend bij de kleur van de schoen. Sommige scholen prefereren schoenen zonder lint en alleen elastiek; vraag ernaar voordat je gaat naaien.
  • Een ouder of een vertrouwde volwassene die je van en naar de lessen, repetities en concerten kan begeleiden.
  • Waterfles – zorg dat je voldoende water drinkt; uitdroging is zeer schadelijk voor je gezondheid.

Over dit artikel

Deze pagina is 5.862 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie