Pdf downloaden
Pdf downloaden
Ballonnen zijn feestelijke aanvullingen op verjaardagsfeestjes en vele andere leuke evenementen. Ze opblazen is echter niet altijd even leuk, aangezien je er meestal een goed stel longen voor nodig hebt of een ballonpomp, en niet te vergeten wat tijd en geduld. Of je nu één ballon of honderd moet opblazen, ter decoratie of een voor een wetenschappelijk experiment, er zijn verschillende manieren om het opblazen van een ballon een beetje gemakkelijker en misschien zelfs leuk te maken!
Stappen
-
Maak de ballon wat flexibeler door hem in alle richtingen uit te rekken. Als je het rubberachtige latex van de ballon eerst met je handen oprekt, is het veel gemakkelijker om die daarna met de mond op te blazen. Het oprekken van de ballon zal het latex soepeler maken, waardoor je bij het opblazen minder weerstand ondervindt. [1] X Bron
- Rek de ballon in alle richtingen uit, ervoor oppassend dat het latex scheurt. Zorg ervoor dat je de ballon niet te veel uitrekt, of je loopt het risico dat de ballon knalt tijdens het opblazen. Hier en daar een paar keer oprekken is voldoende.
-
Knijp het tuitje van de ballon met je wijsvinger en duim vast. Dit zorgt ervoor dat de ballon in positie is voor het opblazen. Pak het uiteinde van de ballon ongeveer een kwart 1 cm onder de lip van de opening vast. Je wijsvinger komt aan de bovenkant en je duim aan de onderkant.
-
Haal diep adem en 'kus' de ballon. Gebruik je lippen om een afdichting te vormen rond de opening van de ballon. Je lippen horen net voorbij de lip van de opening van de ballon te zijn en tegen je duim en wijsvinger gedrukt.
-
Blaas in de ballon. Dit is dezelfde actie zoals wanneer je gewoon met opgebolde wangen blaast, maar nu in de ballon, en je wangen moeten ontspannen zijn.
- Probeer je lippen getuit te houden en strak, terwijl je in de ballon blaast. Je wangen zullen met wat lucht worden gevuld, maar ze mogen niet opbollen — dat moet de ballon doen!
- Denk aan hoe een trompettist in een hoorn blaast: handhaaf een goede embouchure of gezichtsspierspanning, vooral als je longen zwak zijn of je het moeilijk vindt om de ballon te vullen met lucht.
- Zorg voor een goede afdichting tussen de lip van de ballon en je lippen, om de druk vol te blijven houden.
-
Werk eraan om de eerste weerstand te overwinnen. Om redenen die tot meer wetenschappelijk debat aanleiding hebben gegeven dan je zou denken [2] X Bron , is de eerste keer blazen in een ballon altijd het moeilijkst. [3] X Bron Maar de ballon zal geleidelijk groter worden na het overwinnen van de eerste weerstand. Dit is even wennen, dus blijf blazen totdat de ballon groter wordt, en gebruik die ervaring vervolgens om de volgende ballon op te blazen.
- Als het na de eerste poging nog steeds moeilijk is om een ballon op te blazen, trek dan voorzichtig aan de opening van de ballon als je er voor de tweede keer in gaat blazen.
- Vind je het moeilijk, rek dan de tuit van de ballon op en sluit de tuit van de ballon daarna af met je duim en wijsvinger terwijl je ademhaalt.
-
Knijp de ballon dicht als je even een pauze moet nemen. Wil je een adempauze tussen het blazen, knijp de ballontuit dan dicht met je duim en wijsvinger. Laat vervolgens je greep los nadat je de ballontuit weer in je mond hebt gedaan.
-
Stop voor de ballon gaat knallen. Wanneer je merkt dat de ballon zich verzet tegen verdere expansie, dan is het opblazen klaar. Als de tuit van de ballon aanzienlijk wordt opgeblazen, dan betekent dit dat je de ballon te ver hebt opgeblazen en moet je wat lucht laten ontsnappen, totdat de tuit weer plat is.
-
Knoop de ballon dicht. Wanneer de ballon zich sterk begint te verzetten tegen verdere expansie, is het tijd om de ballon dicht te knopen. Je ballon is opgeblazen. Nu kun je beginnen met het opblazen van de volgende ballon(nen)!
- Knijp de ballon dicht aan de basis van de tuit, met je wijsvinger en middelvinger.
- Strek de tuit en wikkel die rond wijsvinger en duim.
- Steek de opening van de ballon door de lus die je net hebt gemaakt en trek de knoop strak terwijl je je vingers lostrekt.
Advertentie
-
Maak de opening van de ballon vast aan het mondstuk van de pomp. Het mondstuk hoort gegroefd te zijn zodat die een goede grip heeft op de opening van de ballon.
-
Begin met pompen. Bij een handpomp trek je de hendel naar buiten en druk je die weer in. Bij een voetpomp trap je op het pedaal en laat je die weer los. Het is niet nodig om een latexballon eerst op te rekken.
-
Knoop de ballon dicht wanneer die vol is. Gebruik wederom de handige gids van wikiHow!Advertentie
-
Schroef de inflator op de heliumfles. De inflator is een metalen buis met een schroefdraad aan het ene uiteinde en een mondstuk aan het andere. Schroef het stevig op de uitlaat aan de bovenkant van de fles. [4] X Bron
-
Druk de juiste adapter op het uiteinde van de inflator. De meeste inflators zijn voorzien van twee kegelvormige adapters van kunststof. De kleinere is voor folieballonnen; de grotere voor latexballonnen. Druk de adapter stevig aan op de inflator die je nodig hebt. [5] X Bron
-
Open het ventiel. Draai aan de hendel bovenop de heliumtank tegen de klok in om het ventiel te openen en helium in de inflator te laten lopen. Als het ventiel opent hoor je een sissend geluid, maar blijft dit aanhouden, dan is er sprake van een lek. Sluit het ventiel en neem contact op met de leverancier van de heliumfles. [6] X Bron
-
Maak de ballon vast op de adapter. Schuif de opening van je ballon ver genoeg over de adapter tot er geen lucht meer langs kan. Wikkel je duim en wijsvinger rond de mond van de ballon om er zeker van te zijn dat de opening is afgesloten. [7] X Bron
-
Druk op de adapter. Gebruik de hand waarmee je de ballonmond vasthoudt om de adapter lichtjes naar beneden te duwen. Hiermee open je het uiteinde van de inflator en wordt er een stoot helium in de ballon geblazen. Stop met het omlaag drukken wanneer de ballon voldoende is gevuld. [8] X Bron
- Let goed op, want een volle heliumfles kan een ballon heel snel vullen. Wees niet verbaasd als je een paar ballonnen laat knallen voor je het onder de knie hebt!
-
Knoop de ballon dicht. Met een latexballon zal je dezelfde manoeuvre als altijd gebruiken: maak een lus rond twee vingers en steek de tuit van de ballon door de gevormde lus om deze af te binden. De meeste folieballonnen zijn echter zelfsluitend, zodat je alleen maar druk hoeft uit te oefenen op de mond om lekkage te voorkomen. [9] X Bron
-
Sluit de heliumfles. Wanneer je klaar bent met het vullen van ballonnen, gebruik je het volgende proces voor het veilig voorbereiden om de heliumfles terug te brengen: [10] X Bron
- Schakel het ventiel op de top van de tank (door deze met de klok mee te draaien).
- Duw de adapter naar beneden om achtergebleven helium in de inflator vrij te geven.
- Maak de adapter los en schroef de inflator los.
Advertentie
-
Voeg twee eetlepels zuiveringszout toe aan een leeggelopen latexballon. Steek het kleine uiteinde van een trechter in de opening van de ballon om dit veel gemakkelijker te maken. Twee eetlepels is ongeveer gelijk aan 30 g. [11] X Bron
-
Doe 120 ml azijn in een kleine frisdrankfles. Gebruik een schone, droge en lege fles. Nogmaals, een trechter maakt dit een stuk gemakkelijker (maar spoel wel eerst eventueel residu van de baksoda weg). 120 ml is ongeveer gelijk aan 120 gr. [12] X Bron
-
Plaats de mond van de ballon over de bovenkant van de fles. Rek de mond van de ballon over de fles als je een goede afdichting wilt maken. Laat de rest van de ballon bungelen langs de zijkant, zodat er (nog) geen baksoda in de fles valt. [13] X Bron
-
Laat de baksoda in de fles vallen. Til de slappe ballon boven de fles en trek hem iets omhoog, zodat de baksoda recht naar beneden in de fles kan vallen. Zorg ervoor dat je de opening van de ballon niet van de fles trekt. [14] X Bron
-
Observeer de chemische reactie. Je kunt een ballon opblazen met baksoda en azijn vanwege de zich uitzettende kooldioxide gemaakt door de chemische reactie tussen de twee belangrijkste ingrediënten. Vooral kinderen zullen ervan genieten om te zien hoe de ballon zichzelf vlak voor hun ogen zal opblazen!Advertentie
Tips
- Zeer grote of kleine ballonnen kunnen aanzienlijke weerstand bieden tegen een eerste expansie en twee keer blazen vergen om door de eerste fase te komen. Lange, dunne ballonnen die worden gebruikt om vormen te maken, zijn bijzonder moeilijk om op te blazen.
- Soms kan zachtjes op de lip van de ballon bijten terwijl je blaast helpen om deze op zijn plaats te houden.
- Overweeg te investeren in een goedkope pomp als je routinematig veel ballonnen moet opblazen. Het is de investering waard. Berg hem ergens op waar je hem gemakkelijk terug kunt vinden.
- Als je een groot aantal ballonnen moet opblazen en werkt op een school, vraag dan een groepje kinderen om de ballonnen voor je op te blazen. De meeste kinderen vinden het geweldig om ballonnen op te blazen en zullen je er graag bij helpen!
Advertentie
Waarschuwingen
- Mensen kunnen duizelig worden wanneer ze veel ballonnen opblazen. Als je licht wordt in je hoofd, pauzeer dan even om op adem te komen.
- Sommige mensen zijn gewoon niet in staat om ballonnen op te blazen als gevolg van de inspanning die het blazen vergt. Als dat voor jou geldt, maak je dan niet druk. Zoek een pomp om het werk voor je te doen, of vraag iemand met een grotere longcapaciteit en meer uithoudingsvermogen om je te helpen. Niet iedereen kan ballonnen opblazen.
- Blaas de ballon niet te ver op. Knal! Je leert snel genoeg wanneer een ballon te ver is opgeblazen.
- Blaas niet te hard (een duidelijk signaal zijn opgebolde wangen), omdat dit de druk in de sinussen te hoog doet oplopen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.europhysicsnews.org/articles/epn/pdf/2010/01/epn20101p31.pdf
- ↑ https://physics.stackexchange.com/questions/122505/why-is-filling-a-balloon-from-your-mouth-much-harder-initially
- ↑ https://www.europhysicsnews.org/articles/epn/pdf/2010/01/epn20101p31.pdf
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dYKWeuw0Fl0
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dYKWeuw0Fl0
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dYKWeuw0Fl0
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dYKWeuw0Fl0
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dYKWeuw0Fl0
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dYKWeuw0Fl0
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=dYKWeuw0Fl0
- ↑ https://www.education.com/science-fair/article/balloon-gas-chemical-reaction/
- ↑ https://www.education.com/science-fair/article/balloon-gas-chemical-reaction/
- ↑ https://www.education.com/science-fair/article/balloon-gas-chemical-reaction/
- ↑ https://www.education.com/science-fair/article/balloon-gas-chemical-reaction/
Advertentie