Pdf downloaden
Pdf downloaden
Basilicum is heel makkelijk te kweken en het maakt van iedere maaltijd een culinair hoogstandje! Verse basilicum smaakt niet alleen beter dan gedroogde, het smaakt ook echt anders , alsof het niet hetzelfde kruid is. Dit artikel legt je uit hoe je basilicum moet planten en oogsten.
Stappen
-
Kies het soort basilicum dat je wilt gaan kweken. Basilicum bestaat in allerlei soorten, en ze smaken en ruiken allemaal anders. Lees je in over verschillende soorten basilicum en kies er eentje - of een paar - die je het lekkerst lijkt en koop daar de zaadjes van. Hier zijn een paar ideetjes:
- Kaneelbasilicum ruikt echt naar zoete kaneel, en het heeft bijzonder mooie en lekker ruikende bloemen.
- Citroenbasilicum bevat citral, een aromatisch bestanddeel dat ook in citrusvruchten zit, en het ruikt dus naar citroen.
- Paarse basilicum wordt vaak ter decoratie gekweekt, maar het ruikt ook heerlijk en heeft prachtige bloemen.
- Er zijn ook meerjarige soorten basilicum die ieder jaar terugkomen, zoals Afrikaanse blauwe basilicum (met mooie blauwe nerven op de bladeren) en Thaise basilicum. De meeste soorten zijn echter eenjarig, die moet je dus ieder jaar opnieuw planten.
- Griekse basilicum is moeilijker te kweken, maar groeit in prachtige kleine struikjes die goed houdbaar zijn.
-
Begin binnen, vier tot zes weken voor de laatste nachtvorst. Basilicum heeft warme lucht en zon nodig, dus het is het makkelijkst om de zaadjes binnen te planten zodat ze niet beschadigd raken door vorst.
- Na 15 mei is de kans op nachtvorst gewoonlijk voorbij.
-
Bereid de zaaibakjes voor. Vul een ondiepe bak of individuele bakjes met een mengsel van gelijke delen perliet, vermiculiet en turf. Druk het mengsel een beetje aan zodat er geen luchtbellen in zitten. Maak het vochtig zodat de juiste omstandigheden ontstaan voor de zaadjes om te ontkiemen.
-
Plant de zaadjes. Doe een of twee zaadjes in elk bakje. Bedek ze met een een dun laagje aarde. Dek de bakjes af met doorzichtig huishoudfolie zodat het goed vochtig blijft. Zet de bakjes bij een zonnig raam. Haal het plastic er twee maal per dag vanaf en besprenkel de bakjes met water.
-
Haal het folie weg zodra er kleine spruiten ontstaan. Als je de eerste groene sprietjes door de aarde ziet steken is het tijd om het folie weg te halen. Blijf de spruiten twee keer per dag water geven, zorg dat de aarde niet uitdroogt. Als de plantjes een paar centimeter groot zijn en blaadjes gaan ontwikkelen moet je ze in een grotere pot zetten.Advertentie
-
Verpot de basilicumplanten. Als zich twee paar blaadjes hebben gevormd kun je de basilicum in de tuin of in permanente potten zetten. Basilicum kan niet tegen vorst, dus zet ze niet te vroeg buiten. Zet ze op een plek waar ze veel zon krijgen en waar een goede afwatering is. [1] X Bron
- Om basilicum in de tuin te planten graaf je kuiltjes met minstens 15 cm tussenruimte. Zet de worteltjes in de gaten en vul de gaten tot aan de stengels met aarde. Druk de aarde om de planten lichtjes aan zodat er geen grote luchtbellen meer zitten.
- Als je de basilicum in een bak of pot zet moet die groot genoeg zijn om de volgroeide planten te kunnen bevatten; zet ze 15 cm uit elkaar, want ze worden groot.
-
Hou de aarde vochtig, maar niet te nat. Basilicum groeit het beste in aarde met een goede afwatering en kan er niet tegen om in water te staan. Geef de volgroeide planten elke dag in de ochtend water, zodat het water opgezogen en verdampt kan worden, in plaats van dat de wortels de hele nacht in het water blijven staan.
-
Haal bloemknoppen weg. Als je bloemknoppen ziet, knip die er dan uit, samen met twee paar blaadjes die eronder groeien. Door het bloeien van de plant komt een hormoonverandering op gang waardoor de smaak van de blaadjes snel achteruit gaat, en zullen de bladeren ook minder snel groeien. Dit gebeurt vooral als er veel zon is geweest. Je zult merken dat de plant slapper wordt en dat de blaadjes minder vol en smakelijk zijn als dit gebeurt.
-
Let op ziektes en plagen. Bladluis en andere beestjes houden van basilicum; de beste manier om ervan af te komen is ze met de hand te verwijderen. Je kunt ook brandnetels een paar weken in een bak water laten staan, de drab die ontstaat zeven en de plantjes met het water dat overblijft besproeien. Als je plantjes tekenen van schimmel vertonen krijgen ze misschien niet genoeg zonlicht, of staan ze te dicht op elkaar. Haal de kleinere plantjes weg zodat de grote meer ruimte hebben.Advertentie
-
Oogst en snoei de plant. [2] X Bron Terwijl de plant groeit haal je de bovenste twee paar blaadjes weg als de stengel een redelijke hoogte heeft bereikt. Als je goed kijkt zie je aan de basis van elk blad twee heel kleine blaadjes die uitgroeien als de stengel er tussen wordt afgesneden. Snij dichtbij de kleine blaadjes, maar zorg dat je ze niet beschadigt.
- Door dit te doen zorg je dat de plant zijn energie stopt in de sterkere stengels en blaadjes. Het voorkomt dat de plant te wild wordt. [3] X Bron
- Haal niets bij de onderkant van de stengel weg, dan wordt je plant lang en dun. Je wilt dat het een soort struikje wordt, dus haal blaadjes bovenin weg.
-
Geniet van je verse basilicum. Spoel de blaadjes af en gebruik de basilicum om pesto te maken, of een salade Caprese met tomaten en verse mozzarella.
-
Bewaar de basilicum in de koelkast. Je hebt waarschijnlijk veel meer basilicum dan je op kunt, dus bewaar de rest in de koelkast. Was de blaadjes, laat ze drogen en wikkel ze in keukenpapier. Doe ze in een bakje met een deksel dat goed luchtdicht afsluit.
-
Vries de basilicum in. Het werkt niet zo goed om de blaadjes in zijn geheel in te vriezen, dus pureer ze voordat je ze invriest. Doe de blaadjes in een blender met een klein beetje water. Pureer tot het glad is, doe het in een diepvriesbakje en stop het in de vriezer tot je het nodig hebt. [4] X BronAdvertentie
Tips
- Als de stengels van de zaailingen lang en dun zijn, krijgen ze waarschijnlijk niet voldoende licht.
- Als je in de volle grond zaait, zorg dan dat je het bovenste laagje grond goed vochtig houdt. Normaal wordt geadviseerd de bovenste laag grond droog te laten worden om te veel bewateren te voorkomen, maar zaadjes en zaailingen hebben maar heel korte worteltjes en kunnen de diepere lagen dus nog niet bereiken.
- Het is ook mogelijk om basilicum na de laatste vorst in de volle grond te zaaien. Omdat je dan wat achter loopt is het goed om snelgroeiende soorten te kiezen, zoals citroenbasilicum.
- Geef de plantjes twee keer per dag een heel klein beetje lauw water, tot ze goed ontwikkeld zijn.
- Als je basilicum dicht bij tomaten en paprika's plant schijnen ze de smaak daarvan te verbeteren, en houden ze ongedierte op afstand.
Advertentie
Waarschuwingen
- Pas op dat je de blaadjes niet nat maakt als je de plantjes water geeft, dan kunnen de bladeren vlekken krijgen.
- Als je de plantjes van binnen naar buiten verhuist, doe dat dan op een warm moment zodat de overgang niet te groot is.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 41.338 keer bekeken.
Advertentie