PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

We gebruiken batterijen om van alles aan te drijven, van zaklampen tot auto's. Het kan echter problematisch zijn om een lege batterij af te voeren. Omdat batterijen verschillende gevaarlijke materialen bevatten, waaronder zware metalen en zuren, kunnen ze ernstige schade toebrengen aan het milieu als ze niet goed worden afgevoerd. Breng verschillende soorten batterijen naar de juiste recyclingfaciliteiten, faciliteiten voor gevaarlijke materialen of naar inleverpunten in de omgeving. Doe wat onderzoek om te bepalen wat de regels en opties zijn met betrekking tot het afvoeren van batterijen in jouw omgeving. Zorg er ook voor dat je lege batterijen op juiste wijze opslaat en verzorgd totdat je ze inlevert, om het risico op brand en gevaarlijke chemische lekken te minimaliseren.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Verschillende soorten batterijen afvoeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Alkalinebatterijen zijn de batterijen die in de meeste eenvoudige apparaten zitten, bijvoorbeeld zaklampen, speelgoed, afstandsbedieningen en rookalarmen. Ze zijn in verschillende maten beschikbaar, van AAA tot 9V. De juiste afvoermethode voor alkalinebatterijen kan afhankelijk zijn van de lokale afvalregels. [1]
    • De meeste alkalinebatterijen die na 1996 zijn geproduceerd zijn gemaakt van relatief ongevaarlijke materialen en kunnen in de afvalbak.
    • Sommige landen of gemeenten vereisen echter toch dat alkalinebatterijen als schadelijk afval wordt beschouwd. In deze gevallen moeten de batterijen gerecycled worden of bij een bepaalde faciliteit worden ingeleverd.
    • Je kunt alkalinebatterijen ter recycling inleveren bij lokale elektronicawinkels, recyclingscentra of buurthuis. Bekijk legebatterijen.nl voor inleverlocaties bij jou in de buurt.
  2. Aangezien autoaccu's loodzuur bevatten, kunnen ze niet bij het reguliere afval worden afgevoerd of gerecycled worden. [2] Veel grote winkels accepteren lege of gebruikte autoaccu's. Je kunt de accu's ook inleveren bij een recyclings- of afvoerfaciliteit die gespecialiseerd is in gevaarlijke materialen.
  3. Oplaadbare batterijen bevatten nikkel en cadmium, welke gevaar voor het milieu kunnen opleveren als ze op de vuilnisbelt of in een verbrandingsoven terechtkomen. Deze batterijen moeten worden ingeleverd bij een inzamelpunt voor gevaarlijk afval, een recyclingsfaciliteit of een elektronicawinkel die batterijen recyclet. [3]
    • Veel elektronicawinkels accepteren gebruikte batterijen ter recycling. Kijk op legebatterijen.nl voor een inleverpunt bij jou in de buurt.
  4. Deze batterijen zitten meestal in elektronica, zoals je mobiele telefoon, digitale camera, tablet of laptop. Lithium-ionbatterijen kunnen gerecycled worden bij een recyclingscentrum of een inzamelpunt voor gevaarlijk afval, maar kunnen ook gedoneerd worden aan hergebruikers en recyclers. [4]
    • Sommige bedrijven zijn gespecialiseerd in recyclen en hergebruik van lithiumbatterijen en andere elektronische onderdelen. Dergelijke bedrijven vind je eenvoudig door op internet te zoeken.
    • Controleer bij elektronicawinkels bij jou in de buurt of ze lithium-ionbatterijen accepteren.
  5. Deze batterijen worden gebruikt in gehoorapparaten en horloges. Ze bevatten kwikoxide, lithium, zilveroxide of zinklucht. Ze beschouwd als gevaarlijke materialen en moeten daarom worden ingeleverd bij een inleverpunt voor gevaarlijke materialen, om op juiste wijze afgevoerd te worden. [5]
    • Knoopcelbatterijen bevatten zeer giftige materialen en mogen nooit bij het huishoudelijk afval worden gegooid.
    • Je kunt knoopcelbatterijen soms inleveren bij elektronicawinkels. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De lokale regels voor de afvoer van batterijen verkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. De juiste manier van afvoer voor verschillende soorten batterijen kan per regio aanzienlijk verschillen. Bekijk de website voor jouw provincie, stad of gemeente voor informatie over de afvoer van batterijen in jouw gebied. Bijvoorbeeld:
  2. Als je eenmaal informatie hebt over de lokale regelgeving met betrekking tot de afvoer van batterijen, moet je de juiste faciliteiten vinden in jouw omgeving. Sommige regio's bieden programma's waarbij gevaarlijk afval aan huis worden opgehaald of regelmatig naar een centrale locatie kan worden gebracht. [7]
    • Gebruik voor Nederland de website legebatterijen.nl om te zoeken naar locaties voor de recycling of afvoer van batterijen bij jou in de buurt.
  3. In veel landen bieden bibliotheken de mogelijkheid om batterijen in te leveren. Ook bij sommige buurthuizen kun je batterijen inleveren ter recycling. [8]
  4. Het bedrijf dat het vuilnis of recyclebaar materiaal aan huis afhaalt, biedt mogelijk ook een ophaaldienst voor gevaarlijk afval. Zelfs als ze je batterijen niet kunnen ophalen, is er mogelijk een inleverpunt waar je de batterijen en andere gevaarlijke materialen naartoe kunt brengen.
  5. Veel bedrijven accepteren batterijen ter recycling of afvoer. In veel gevallen kun je de batterijen eenvoudigweg terugbrengen naar de winkel waar je ze hebt gekocht. Als je niet zeker weet of een winkel batterijen inneemt, bel dan van te voren. Als de winkel de batterijen niet inneemt, weten ze wellicht wel een ander inleverpunt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Lege batterijen opbergen voordat ze worden afgevoerd

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel soorten batterijen bevatten gevaarlijke materialen, zoals kwik, lood en zuur. Terwijl je wacht totdat je de batterijen kunt afvoeren, moet je ze ergens bewaren waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen, aangezien zij geschaad kunnen worden door ermee te spelen of ze door te slikken. [9]
    • Als je vermoedt dat een kind of huisdier een batterij heeft ingeslikt, neem dan direct contact op met de nooddiensten.
  2. Als je batterijen corroderen of oververhit raken, kunnen ze lekken of breken. Het is ook belangrijk om de batterijen niet op te slaan in de buurt van ontvlambare materialen, aangezien dit brandgevaar kan opleveren. [10]
  3. Soms zijn batterijen die leeg lijken niet helemaal leeg. Als de positieve en negatieve polen van oude batterijen elkaar raken, kan dat een elektrische stroom veroorzaken, wat kan leiden tot brand. Dit risico kan geminimaliseerd worden door een stukje plakband op de polen van je oude batterijen te plakken totdat je ze kunt afvoeren. [11]
    • Er kan brand ontstaan als de polen van de batterijen in aanraking komen met geleidende materialen (zoals sleutels, staalwol en andere objecten die waarschijnlijk in je rotzooilade liggen).
  4. Je batterijen opbergen in een niet-geleidende houder verlaagt het risico op brand, lekken en breken.
    • Als je de originele verpakking van je batterijen nog hebt, dan is dit een relatief veilige houder om je oude batterijen in op te bergen.
    • Overweeg om bijzonder gevaarlijke batterijen, zoals 9V alkaline batterijen, knoopcelbatterijen, loodzuurbatterijen en lithiumbatterijen, individueel te verpakken.
  5. Het mengen van batterijen met verschillende chemische samenstellingen kan resulteren in lekkage en gevaarlijke chemische reacties. Als je meerdere soorten batterijen hebt om af te voeren, verpak ze dan apart.
    Advertentie

Tips

  • Veel gebieden hebben strikte regels met betrekking tot de afvoer van batterijen. Batterijen mogen doorgaans niet worden afgevoerd bij het huishoudelijk afval. Ze moeten worden ingeleverd bij een erkend inzamelpunt voor gevaarlijk afval of een recyclingscentrum voor batterijen. Stads- en rijksoverheden bieden inleverpunten. In veel gevallen kun je lege batterijen inleveren bij winkels die batterijen verkopen, waarna ze zonder kosten voor de consument worden afgevoerd.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.779 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie