PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is begrijpelijk dat er best veel mensen zijn die willen leren beatboxen. Het lijkt op het eerste gezicht misschien moeilijk, maar beatboxen verschilt eigenlijk niet erg van het normale menselijke spreken. Je hoeft alleen maar een beetje gevoel voor ritme te hebben en bepaalde letters en klinkers op een speciale manier te leren uitspreken, totdat je stukje bij beetje de beatbox-taal gaat beheersen. Je begint met de basisklanken en -ritmes, en naarmate je er beter in wordt, ga je verder met de meer verfijnde ritmes en klankpatronen.

Deel 1
Deel 1 van 5:

Basisbeatboxtechnieken

PDF download Pdf downloaden
  1. Om te beginnen moet je de drie basisklanken van het beatboxen leren beheersen: de bass-drum {b}, de hi-hat {t} of {ts}, en de snare-drum {p} of {pf}. Oefen door deze klanken te combineren tot een 8-slag ritme, bijvoorbeeld: { b t pf t / b t pf t } of { b t pf t / b b pf t }. Let op de juiste timing. Begin langzaam en bouw later snelheid op. [1]
  2. De eenvoudigste manier om een bass-drum geluid te produceren is door de letter ‘b’ te zeggen. Om de klank luider en pittiger te maken, kun je een zogenaamde lip-oscillatie doen. Hierbij laat je lucht langs je lippen trillen – zoiets als een scheetje nadoen met je mond met het puntje van je tong tussen je lippen. Als dit je eenmaal lukt, maak de klank dan zo kort mogelijk. [2]
    • Laat de b klinken alsof je de b van het woord ballon zegt.
    • Laat nu, met je lippen op elkaar, de druk toenemen.
    • Je moet het loslaten van je lippen net genoeg controleren om ze een korte tijd te laten trillen.
  3. Maak een simpel ‘ts’ geluid met je tanden op elkaar. Plaats het puntje van je tong achter je voortanden voor een zacht hi-hat geluid en gebruik de gewone t-stand voor een zwaarder hi-hat geluid. [3]
    • Adem langer uit om het geluid van een open hi-hat te creëren.
  4. Je kunt bijvoorbeeld opeenvolgende hi-hat geluiden maken door ‘tktktk’ te doen, waarbij je het midden van je tong gebruikt voor de ‘k’. [4] Je kunt een open hi-hat geluid maken door langer uit te ademen bij de ‘ts’, zodat het meer lijkt op ‘tss’. Een andere manier om een realistisch high-hat geluid te produceren is om de ‘ts’ te doen met je kiezen op elkaar.
  5. De eenvoudigste manier om een snare-drum geluid te maken is door de letter 'p' te zeggen. Maar het maken van een 'p' geluid is eigenlijk te stil. [5] Om het luider te krijgen kun je verschillende dingen doen: de eerste is gebruik maken van lip-oscillatie. Je perst de lucht langs je lippen waardoor ze gaan trillen. Bij de tweede manier adem je uit terwijl je tegelijkertijd een 'ph' geluid maakt.
    • Om de 'p' interessanter en meer snare-drumachtig te laten klinken, voegen de meeste beatboxers een tweede geluid toe aan het initiële 'p' geluid: pf ps psh bk.
    • De {pf} variatie is vergelijkbaar met de basdrum, alleen gebruik je de voorkant van je lippen in plaats van de zijkant, en je spant ze meer aan.
    • Trek je lippen een beetje in, zodat je lippen een soort van verborgen zijn, alsof je geen tanden hebt.
    • Bouw een beetje luchtdruk op achter de verborgen lippen.
    • Zwaai je lippen uit (niet letterlijk) en laat vlak voordat ze terugkomen in hun normale positie (onverborgen) de lucht los met een 'p'-geluid.
    • Meteen nadat je de lucht losliet en het 'p' geluid maakte, leg je je onderlip strak tegen je ondertanden aan en maakt een 'fff' geluid.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 5:

Tussenliggende beatboxtechnieken

PDF download Pdf downloaden
  1. Nadat je de drie basis beatboxgeluiden hebt leren beheersen, wordt het tijd om over te gaan op deze tussenliggende technieken. Deze zijn misschien wat moeilijker, maar oefening baart kunst.
  2. Dit doe je door je lippen op elkaar te duwen en met je tong en kaken druk op te bouwen, duw je tong vanuit de achterkant van je mond naar voren en sluit tegelijkertijd je geopende kaken. Open je lippen even aan de zijkanten, zodat de lucht kan ontsnappen en er een bass-drumgeluid ontstaat. [6] Voeg wat druk toe met je longen, maar niet zo veel dat je daarna een luchtig geluid hoort.
    • Als je geen mooi basgeluid krijgt, moet je je lippen wat meer ontspannen. Als het helemaal niet op een bass-drum geluid lijkt, moet je je lippen juist wat strakker aanspannen, of ervoor zorgen dat de lucht beter langs de zijkanten van je lippen ontsnapt.
    • Een andere manier om het te benaderen is door ‘puh’ te zeggen. Vervolgens laat je de ‘uh’ weg, zodat alles wat je hoort de eerste ‘p’ is, die eruit komt alsof je een fles champagne opentrekt. Doe je best om geen ‘uh’ geluid te laten horen, en probeer er ook geen ademgeluid of luchtgeluid bij te maken.
    • Als je je daar prettig bij voelt, kun je je lippen nog iets strakker zetten en een grotere hoeveelheid lucht door je lippen persen om een harder klinkend bass-drumgeluid te krijgen.
  3. Breng je tong naar de achterkant van je mond en bouw druk op met je tong of met je longen. Gebruik je tong als je snelheid wilt, of gebruik je longen als je geluid maakt en tegelijkertijd wilt inademen. [7]
    • Zeg ‘pff’ en stop met de ‘ff’ zo snel mogelijk na de ‘p’. Door de mondhoeken op te trekken en je lippen heel strak op elkaar te houden bij het maken van de eerste ‘p’ klinkt het realistischer. Je kunt via deze techniek ook de toonhoogte van het snare-drum geluid veranderen.
  4. Zeg eerst ‘ish’. Probeer vervolgens ‘ish’ te zeggen zonder de ‘sh’ aan het eind. [8] Maak het erg staccato (kort); je krijgt dan een soort kreungeluidje achter in je keel. Overdrijf het een beetje, zodat je een duidelijke, geaccentueerde slag hoort.
    • Als dat eenmaal goed lukt, voeg dan de ‘sh’ toe aan het eind en je krijgt een synthesizerachtig snare geluid. Je kunt ook werken aan het verplaatsen van de kreun, zodat het voelt alsof het van bovenin je keel komt, voor een hoger drumgeluid, of zodat het meer voelt alsof het van onderuit je keel komt, voor een lager drumgeluid.
  5. De spit snare wordt meestal gebruikt in trap beats, omdat het een zeer scherpe en snelle snareklank is. Je kunt ook op hetzelfde moment mee-neuriën, waardoor je wat meer klankvariatie en muzikaliteit aan je repertoire kunt toevoegen. Dit geluid is echter best moeilijk onder de knie te krijgen, dus wees geduldig en geef niet op.
    • Er zijn drie variaties van de spit snare: bovenlip over de onderlip, beide lippen gelijk en onderlip over de bovenlip. Ze verschillen niet veel qua geluid en worden op bijna dezelfde manier gedaan, dus doe gewoon wat het beste bij je past.
    • Vul je wangen met lucht en laat die door je lippen ontsnappen op een van de drie manieren de je gekozen hebt. Pers de lucht langzaam naar buiten. Als je dat eenmaal kunt, forceer dan de lucht snel naar buiten, dan heb je de spit snare.
  6. Dit is een van de makkelijkere geluiden om te maken. Fluister (dus niet hardop) ‘tsjish’. Doe het dan nog eens, maar deze keer klem je je tanden op elkaar en haal je de klinker eruit, ga van ‘tsj’ meteen naar ‘sh’ met weinig of geen overgang, en je hebt een bekkengeluid. [9]
  7. Plaats het puntje van je tong daar waar je boventanden en je gehemelte samenkomen. Houd je lippen ongeveer een halve centimeter van elkaar en adem krachtig in door je mond. Merk op hoe de lucht langs je tanden en tong suist en een soort van klein, haastig geluid maakt. Adem dan nog een keer krachtig in, maar sluit dan ineens je lippen; je moet een beetje het gevoel hebben dat ze dicht klappen, zonder een klappend geluid te maken.
  8. Vergeet niet adem te halen ! Het zal je verbazen hoeveel menselijke beatboxers flauwvallen omdat ze vergeten dat hun longen zuurstof nodig hebben. Misschien kun je beginnen met je ademhaling in de beat op te nemen. Uiteindelijk zul je tijdens het oefenen merken dat je longcapaciteit toeneemt.
    • Een tussenliggende techniek is het inademen tijdens een snare-drumgeluid, aangezien dit de minste hoeveelheid longcapaciteit vereist. Een goeie beatboxer zal vaak hebben geoefend om de ademhaling door te laten gaan tijdens het beatboxen van elk afzonderlijk geluid (zie vorige stap), waardoor de ademhaling wordt gescheiden van de beat. Hierdoor kunnen verschillende soorten bas geluiden, snare-drumgeluiden en zelfs sommige hi-hat geluiden zonder pauze worden voortgezet.
    • Als alternatief voor ademhalingsoefeningen zijn er veel geluiden die je kunt maken terwijl je inademt, zoals variaties op de snaredrum- en handklapgeluiden.
  9. Iets dat de mensen vaak verbaast is hoe beatboxers lange tijd kunnen beatboxen zonder buiten adem te raken. Nou, het antwoord is dat je terwijl je geluid maakt tegelijkertijd inademt! We noemen dit naar binnen gerichte geluiden. [10] Je zult ontdekken dat sommige van de beste geluiden op deze manier worden gemaakt.
    • Er zijn vele manieren om naar binnen gerichte geluiden te maken. Bijna elk geluid dat naar buiten kan worden gemaakt, kan ook naar binnen worden gemaakt - hoewel het enige oefening vergt om het goed te doen.
  10. Microfoontechniek is erg belangrijk voor een goede uitvoering, of als je gewoon de geluiden die je met je mond maakt wilt versterken. Er zijn verschillende manieren waarop je een microfoon vast kunt houden. [11] Je kunt de microfoon net zo vasthouden als wanneer je zingt, maar sommige beatboxers vinden dat als je de microfoon tussen je ring- en middelvingers plaatst met je wijsvingers bovenop de bol van de microfoon en je duim aan de onderkant, dit resulteert in een cleaner, helderder geluid.
    • Probeer om niet in de microfoon te ademen terwijl je beatboxt.
    • Veel beatboxers leveren slechte prestaties omdat ze de microfoon verkeerd vasthouden en daardoor de kracht en helderheid van de geluiden die ze produceren niet optimaal tot hun recht kunnen komen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 5:

Gevorderde beatbox-technieken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je je eenmaal de basisvaardigheden hebt eigen gemaakt, wordt het tijd om enkele geavanceerde technieken te leren. Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt. Met een beetje oefening kun je ze uiteindelijk allemaal doen.
  2. Dit kun je gebruiken in plaats van de gewone bass-drum. Er is ongeveer 1/2-1 beat voor nodig. Om een sweeping bass-drum te doen, begin je alsof je op het punt staat een gewone bass-drum te doen. Laat je lippen dan los zodat ze gaan trillen als je er lucht langs blaast en zorg ervoor dat je de vibratie op het voorste deel van je lippen concentreert. Raak dan met je tong de binnenkant van je ondertanden aan en duw hem naar voren. Je kunt verschillende geluiden en toonhoogtes creëren door bij de uitademing een 's' of 'sh' geluid te maken.
  3. Dit wordt gedaan door een ‘oef’ geluid te maken, alsof je in je maag wordt gestompt. Houd je mond hierbij gesloten. [12] Als het goed is voel je het in je borstkas.
  4. Dit wordt op dezelfde manier gedaan als de techno-bass, maar je zet je mond alsof je een ‘shh’ geluid gaat maken. Je kunt nog steeds tegelijkertijd het bass geluid maken.
  5. Dit wordt gedaan door de luchtstroom van een van de voorgaande technieken om te draaien. Scratchen is een vaak verkeerd begrepen techniek en omvat verschillende tong- en lipbewegingen, afhankelijk van het instrument dat je probeert te scratchen. Om het beter te begrijpen, neem je een beat op. Gebruik hiervoor een muziekprogramma, zoals Windows Sound Recorder, en draai het vervolgens achterstevoren af.
    • Leren om die omgekeerde geluiden na te bootsen verdubbelt letterlijk je repertoire. Probeer ook eens een geluid te maken, en dan direct daarna het omgekeerde (want: een bass geluid gevolgd door het omgekeerde geluid in snelle opeenvolging, creëert het standaard ‘scratch’ geluid).
    • De ‘crab scratch’:
      • Open je hand en buig je vingers 90 graden. Zet je duim omhoog tegen je hand aan.
      • Houd je lippen strak. Leg de rand van je hand op je lippen met de omhoog gerichte duim naast je mond. Vouw je bovenlip een klein beetje over de rand van je hand heen.
      • Zuig nu lucht naar binnen. Je kunt ook je andere hand er omheen vouwen voor een krachtiger geluid.
  6. Blaas zachtjes door je mond, met je mond in de vorm van de letter ‘f’. Door iets harder te blazen op de beats 2 en 4, krijg je de accenten.
  7. Fluister het woord ‘kauw’ en doe het dan nog eens zonder de ‘auw’ door te laten. Maak de ‘k’ een beetje harder en je krijgt een rimshot. [13]
  8. De tong-bas is een zeer veelzijdige maar eenvoudige techniek om te leren. Een van de manieren om dit te leren is door 'rs' te zeggen, met een rollende tong. Zodra dit lukt, voeg je meer druk toe om het geluid te versterken.
    • Een andere manier om dit te leren is door je tong net boven het harde gedeelte boven je tanden te plaatsen en uit te ademen. Er zijn vele variaties op deze techniek, zoals de ‘tanden-bass’, wat een soort tong-bass is, maar dan met je tong direct op je tanden.
  9. Dit is in het begin een hele moeilijke techniek, maar als het eenmaal lukt, kun je hem op elk moment toepassen. Begin met gewone klikgeluiden te oefenen. Maak dan van je tong een hol bekertje en trek hem vanaf de achterkant van je boventanden naar achteren terwijl je inademt. Je kunt je tong ook scheef houden terwijl je dit doet. [14]
  10. Deze techniek is gemakkelijker als zingen, maar als je net begint kan het toch een beetje lastig zijn. Om te beginnen moet je je realiseren dat er twee manieren zijn om te neuriën: de ene is vanuit de keel (zeg ‘ahh’) en de andere gaat door de neus (‘mmmmmm’), wat aanzienlijk moeilijker is om aan te wennen, maar wel veel meer mogelijkheden geeft.
    • De sleutel tot het neuriën en beatboxen tegelijk is om te beginnen met een baseline of melodie in gedachten. Luister naar ‘rap hooks’, of ze nu wel of niet worden geneuried (luister bijvoorbeeld naar Parliament Funkadelic's ‘Flashlight’ en oefen het neuriën van de melodie, probeer er dan overheen te beatboxen; James Brown is ook geweldig voor melodieën).
    • Zoek in je muziekcollectie naar baselines and melodieën om te neuriën, en probeer dan enkele van jouw beats, of die van iemand anders, er overheen te zetten. Het is sowieso belangrijk om te leren hoe je een melodie of baseline moet neuriën, vooral als je van plan bent om te leren zingen. Dit is het gebied van beatboxen dat originaliteit en creativiteit vergt!
    • Als je hebt geprobeerd om te beatboxen en tegelijkertijd te neuriën, heb je vast gemerkt dat je een deel van je vaardigheid met bepaalde beattechnieken hebt verloren (de techno-bass en techno-snare zijn moeilijk, en bij de click roll is het bijna helemaal niet te doen). Leren wat werkt kost tijd en oefening.
    • Als je ooit in een beatboxtoernooi terechtkomt, onthoud dan goed dat hoewel uithoudingsvermogen en snelheid zeker belangrijk zijn, het gebruik van nieuwe en interessante melodieën en baselines het publiek altijd voor je zal winnen.
  11. Dit is een geavanceerde techniek die in de wereld van het beatboxen niet veel gebruikt wordt. Er zijn verschillende manieren waarop je naar binnen kunt zingen/neuriën. Wanneer je tijdens het beatboxen echt in ademnood komt, kan het een goed idee zijn om naar binnen te neuriën. Je kunt gewoon dezelfde melodie blijven neuriën, maar de toonhoogte zal waarschijnlijk veranderen.
    • Met wat oefening kun je deze toonhoogteverandering tot op zekere hoogte corrigeren, maar veel beatboxers die gebruik maken van het naar binnen neuriën besluiten de melodie te veranderen bij het omschakelen.
  12. Neurie in falsetto (dat is met een hoog stemmetje, zoals Mickey Mouse). [15] Trek nu de achterkant van je tong op, om het geluid dunner en scherper te maken. Doe vlak voor elke noot een losse lip-oscillatie (bass-drum). Sluit vervolgens je ogen, laat je gaan en doe alsof je Louis Armstrong bent!
  13. De kunst is om medeklinkers in lijn te brengen met de bass-drum en klinkers met de snare-drum. Probeer niet om een hi-hat toe te voegen, want zelfs de beste beatboxers hebben daar moeite mee.
  14. Dit staat bekend als de keelbas. Begin met te doen alsof je slijm uit je keel haalt of gromt als een dier. Het resulterende geluid zal wat schraperig zijn, dus pas de achterkant van je mond aan tot je een stabiele toonhoogte krijgt. Nadat je dit hebt bereikt, verander je de vorm van je mond om de sweep (vegende) geluiden te maken en dat zal de klankkleur veranderen met behoud van de toonhoogte.
    • Je kunt de toonhoogte veranderen door de trilling in verschillende gebieden van je keel te veranderen. Twee variaties hiervan zijn de vocale baslijn en de vibrerende bas. De vocale baslijn gebruikt keelbas en je eigen stem op hetzelfde moment. Als je eenmaal een balans tussen de twee klanken hebt gevonden, kan het een extra dimensie toevoegen om tegelijkertijd te zingen en te beatboxen.
    • Let op: als je dit langere tijd achter elkaar doet, kun je (tijdelijk) last van je keel krijgen. Vergeet niet om veel water te drinken.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 5:

Zingen en beatboxen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zingen en beatboxen tegelijkertijd lijkt (vooral in het begin) een onmogelijke taak. Maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Hieronder staat een voorbeeld dat je op weg kan helpen. Je kunt eerst deze basistechniek gebruiken en dit later aanpassen aan een willekeurig nummer.
    • {b}If your {pff}mother {b}{b}on{b}{pff}ly knew{b}knew{pff} ('If Your Mother Only Knew' van Rahzel). [16]
  2. Luister een paar keer naar het nummer dat je wilt beatboxen om uit te vinden waar de beat naartoe gaat. In het bovenstaande voorbeeld zijn de beats gemarkeerd.
  3. Dit zal je helpen om meer bekend te raken met het liedje.
  4. Bij de meeste nummers komt de beat voor de woorden. In dit geval:
    • ‘If’ - Omdat het woord ‘if’ in ons voorbeeld begint met een klinker, is het gemakkelijk om de bas in te passen net voor het woord, alsof je ‘bif’ zegt. Let er wel op dat de ‘b’ laag moet zijn. Als je voor het eerst begint kun je - indien nodig - de beats eerst van de woorden gescheiden laten.
    • ‘Mother’ - Het woord ‘mother’ begint met een medeklinker. In dit geval zou je de ‘m’ kunnen laten vallen en vervangen door ‘pff’ omdat de klank er al snel op lijkt. Of je zou het woord een beetje kunnen laten stotteren, zodat de beat eerst komt, en dan het woord, een beetje vertraagd. Als je voor het eerste kiest, zul je uiteindelijk ‘pffother’ zingen. Merk op dat je boventanden contact maken met je onderlip; dit is wat het m-achtige geluid creëert. Als je dit kunt, zal het een stuk beter klinken.
    • ‘On’ - Voor een dubbele beat op ‘on’, kun je de toonhoogte neuriën terwijl je ‘b-b-on’ doet, en dan meteen binnenkomen met ‘b pff-ly knew’, terwijl je de toonhoogte neuriet. Bij de ‘on’ zou je kunnen merken dat het geluid afbreekt als je de tweede bassbeat doet. Om dit te verhelpen, neurie je door je neus. Dit kun je doen door de achterkant van je tong tegen het zachte stuk van je gehemelte omhoog te duwen, zodat je je keel afsluit. Je neuriet dan door je neus en dit wordt niet onderbroken door wat je met je mond doet.
    • ‘Knew’ - Het woord ‘knew’ weerklinkt en vervaagt.
  5. Deze stappen kunnen worden aangepast voor elk liedje met een beat. Blijf oefenen met verschillende liedjes, zodat je later gemakkelijker kunt improviseren.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 5:

Patronen

PDF download Pdf downloaden

Aangepaste drumtabel

De eerste regel is voor het snare-drumgeluid. Dit kan een tong-snare zijn, een lip-snare of een andere snare. Daaronder de hi-hat, en de derde regel is de bas. Daaronder kan nog een regel worden toegevoegd voor diverse andere geluiden, die onderaan het tabblad moeten worden vermeld en die alleen van toepassing zijn op dat specifieke patroon. Hier een voorbeeld:

S |----|K---|----|K---||----|K---|----|K---|

H |--T-|--T-|--T-|--T-||----|----|----|----|

B |B---|----|B---|----||B---|----|B---|----|

V |----|----|----|----||--W-|--W-|--W-|--W-| De W spreek je uit als ‘wat’. Beats worden gescheiden door enkele lijnen, maateenheden door dubbele lijnen.

Hier een sleutel voor de symbolen:

Bass-drum

Snare-drum

Hi-hat

Andere

Basis beat

Dit is de basisbeat. Alle beginners moeten hiermee beginnen en van daaruit verder gaan.

S |----|K---|----|K---||----|K---|----|K---|

H |--T-|--T-|--T-|--T-||--T-|--T-|--T-|--T-|

B |B---|----|B---|----||B---|----|B---|----|

Dubbele hi-hat

Deze klinkt cool en is een goede oefening om je hi-hat te versnellen zonder gebruik hoeven te maken van de opeenvolgende hi-hat geluiden.

S |----|K---|----|K---||----|K---|----|K---|

H |--TT|--TT|--TT|--TT||--TT|--TT|--TT|--TT|

B |B---|----|B---|----||B---|----|B---|----|

Aangepaste dubbele hi-hat

Dit is een meer geavanceerde beat, die je alleen moet proberen als je het dubbele hi-hat patroon perfect kunt uitvoeren. Je wisselt het ritme van het dubbele hi-hat patroon hiermee af om het interessanter te maken.

S |----|K---|----|K---||----|K---|----|K---|

H |--TT|----|TT--|--TT||--TT|----|TT--|--TT|

B |B---|--B-|--B-|----||B---|--B-|--B-|-B--|

Gevorderde beat

Dit is een zeer geavanceerde beat. Probeer het alleen als je de bovenstaande patronen en de opeenvolgende hi-hat (tktktk) onder de knie hebt.

S |----|K---|----|K---||----|K---|----|K---|

H |-tk-|-tk-|tk-t|-tkt||-tk-|-tk-|tkSS|--tk|

B |B--b|---B|--B-|----||B--b|---B|--B-|----|

Techno-beat

S |----|G---|----|G---||----|G---|----|G---|

H |--tk|--tk|--tk|--tk||--tk|--tk|--tk|--tk|

B |U---|----|U---|----||U---|----|U---|----|

Drum en bass-basisbeat

S |--P-|-P--| |S |-P--P|-P----P-|

H |----|----|{3x}|H |-----|-.tk.t-t|

B |B---|B---| |B |B-BB-|B--.B---|

Simpele maar coole beat

Deze bevat 16 beats. Je kunt hem opsplitsen in 4 keer 4 beats. Hij klinkt vooral cool als je hem sneller doet.

|B t t t |K t t K |t k t B |K t t K |

1--------2--------3--------4-------

Geweldige ‘This is why I’m hot’-beat

Waar een D staat, doe je een dubbele bass-drum beat.

S |--K-|--K-|--K-|--K-|

H |-t-t|t--t|-t-t|t--t|

B |B---|-D--|B---|-D--|

De standaard hip-hopbeat

S |----|K---|----|K---|

H |-tt-|-t-t|tt-t|-ttt|

B |B--B|--B-|--B-|----|

Snoop Dogg’s ‘Drop It Like It’s Hot’-beat

Bij de t-regel gebruik je de tong-click. Het getal 3 staat voor een relatief open mond, voor een hoger open geluid. De 1 staat voor een kleine ‘o’-vormige mond, voor een lage tong-click, en 2 staat voor iets daar tussenin. De beat is vrij moeilijk en je kunt hem oefenen met alleen de bass en de snare, totdat je het gevoel hebt dat je klaar bent om de tong-clicks toe te voegen. Daarnaast kun je een hoge ‘snoooop’ toevoegen die je in je keel neuriet. Luister naar het liedje om te horen hoe het klinkt.

v|snoooooooooooooooo

t|--3--2--|1--2----|

S|----k---|----k---|

B|b--b--b-|--b-----|

v|ooooooooooooooooooop

t|--1--2--|3--2----|

S|----k---|----k---|

B|b--b--b-|--b-----|

Je eigen patronen creëren

Wees niet bang om raar klinkende beats te gebruiken. Speel met de locatie van de verschillende geluiden. Zolang je maar ‘in the flow’ bent, zit je altijd goed.

Tips

  • Zorg ervoor dat je weet hoe je moet beatboxen terwijl je uitademt, maar dat je het ook kunt terwijl je inademt. Dit is vooral belangrijk als je tegelijk wilt zingen en beatboxen.
  • Neem regelmatig een slok water om te voorkomen dat je mond uitdroogt.
  • Probeer je mond en neus te bedekken om een luider of meer akoestisch geluid te krijgen bij het beatboxen zonder microfoon.
  • Probeer andere beatboxers te vinden om samen mee te beatboxen. Het is leuk en je kunt vast ook nog dingen leren van je nieuwe vrienden.
  • Beatboxers gebruiken vaak een laag geluid, maar probeer toch verschillende geluiden uit, om te zien welke het beste bij je passen.
  • Kijk in een spiegel om te zien hoe je gezicht eruit ziet tijdens het beatboxen.
  • Luister naar muziek van bekende beatboxers, zoals Killa Kela, Rahzel, Speiler, Roxorloops, Black Mamba, S&B, Biz Markie, Doug E. Fresh, Matisyahu, Max B, Blake Lewis (‘American Idol’ finalist), Bow-Legged Gorilla, of zelfs Bobby McFerrin (van ‘Don't worry be happy’, die dit hele nummer heeft gemaakt met alleen zijn eigen stem, opgenomen op verschillende tracks, om veel verschillende 'instrumenten' te creëren).
  • Oefen waar je maar kunt en zo vaak mogelijk. Omdat je niets anders nodig hebt dan je eigen lichaam, kun je thuis, op je werk, op school, in de bus (als je durft), dus overal waar het maar kan, oefenen. Een van de beste plekken om te oefenen is in de badkamer, omdat daar een goede akoestiek is en de beats er een stuk beter klinken.
  • Oefen altijd met een consistent tempo. Dit betekent dat je moet proberen dezelfde snelheid te behouden in een patroon.
  • Bepaalde soorten lip-gloss kunnen echt goed helpen om voor langere tijd te beatboxen zonder last te krijgen van droge lippen. Het is ook gezond voor je lippen.
  • Beatboxen is voor iedereen anders. Als jouw geluid niet precies zo klinkt als bij iemand anders, blijf je het proberen, maar het kan zijn dat het gewoon een beetje anders blijft klinken. Dat geeft niks.
  • Als je begint met beatboxen, of probeert een moeilijke beat te doen, begin dan altijd te oefenen met weinig geluid. Op deze manier gaat de beat gemakkelijker en soepeler. Na een tijdje krijg je de timing precies goed en dan kun je je gaan concentreren op het volume en de helderheid. Dit is ook makkelijker qua onthouden, want je hebt ze eerst al zachtjes geoefend.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Je zult ook af en toe buiten adem raken, dus zorg ervoor dat je weet hoe je goed ademt.
  • Probeer jezelf eerst wat te beperken, om de spieren in je gezicht de tijd te geven om gewend raken aan dit soort oefeningen. Als je gezicht pijnlijk aanvoelt, stop dan even.
  • Als je voor het eerst begint, en de dingen lukken niet meteen, geef niet op. Als je doorzet, zul je merken dat het je veel plezier geeft en dat je ook nog eens geweldige muziek kunt maken.
  • Je mond zal waarschijnlijk niet gewend zijn aan de plotselinge nieuwe druk die je er op zet. Je kaken en/of je lippen kunnen in het begin pijnlijk aanvoelen. Zorg dat je in het begin niet te hard van stapel loopt en het beatboxen rustig opbouwt, dan zal je er niet te veel last van ondervinden.
  • Drink geen koffie tijdens het beatboxen, want koffie droogt zowel je keel als je mond uit. Hetzelfde geldt voor thee. Drink gewoon water.
  • Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voordat je begint, want een droge keel en mond zijn merkbaar qua geluid. Neem tijdens het oefenen ook af en toe een slok water. Veel beatboxplezier!
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.362 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie