Bedwantsen waren ooit een wereldwijde plaag en een gevaar voor de volksgezondheid, maar halverwege de twintigste eeuw daalden hun aantal sterk. Tegenwoordig is de bedwants weer bezig met een opmars, omdat hij resistent is geworden voor insecticiden die veel worden gebruikt. Bedwantsen zijn echte wereldreizigers en laten zich gemakkelijk meenemen in bagage, kledingstukken en meubels. Om van bedwantsen af te raken moet je bij de eerste tekenen van een plaag direct reageren met een gecombineerde aanpak van preventie, schoonmaken en chemische behandelingen. Bedwantsen kunnen zeer hardnekkig zijn, dus je zult flink wat doorzettingsvermogen moeten hebben als je ze wilt bestrijden.
Stappen
-
Herken de tekenen van een bedwantsenplaag. Je weet waarschijnlijk dat je bedwantsen hebt als je uitslag hebt die op muggenbeten lijkt. Vaak ontstaan die 's nachts, maar als het een erg grote plaag is kun je ze ook overdag krijgen. Een beet van de bedwants zwelt op en verspreidt zich, in tegenstelling tot die van een mug. De beten kunnen ook in een rijtje staan, en een brandend gevoel geven. Een muggenbeet blijft gewoon rond en ziet er netter uit.
-
Let op andere tekenen van bedwantsen. Je moet ook zoeken naar de bedwantsen zelf, en de lichtbruine velletjes van de poppen (jonge bedwantsen). Vaak zie je donkere vlekjes van opgedroogde uitwerpselen (bloed) langs de naden van het matras, of waar de bedwantsen zich ook bevinden. Het kan een beetje stinken naar bedorven frambozen of opgedroogd bloed.
-
Laat de naam bedwants je niet van de wijs brengen. Bedwantsen kunnen op elke plek zitten waar mensen zitten of liggen. Je vindt ze onder bureaus op school, op bankjes in restaurants, op computers in de bibliotheek, in stoelen, ziekenhuisbedden, in gordijnen of op muren van winkels. Net als in tapijten. Je hoeft maar dicht langs een muur waar bedwantsen zitten te lopen en je neemt ze mee naar huis. Bedwantsen kunnen zich goed vasthouden aan stof. Vervoersknooppunten zoals vliegvelden, treinstations of busterminals zijn ook broedplekken waar je goed moet uitkijken.
- Ze kunnen zich ook vasthouden aan gordijnrails, airconditioners, ventilatoren en zelfs de binnenkant van elektronica.
-
Geloof het stereotype dat bedwantsen alleen voorkomen in vieze huizen en gemeenschappen niet. Ook in veel welvarende gemeenschappen en huishoudens komen bedwantsen voor. Een zakenreis kan ook het begin van een bedwantsenplaag zijn.Advertentie
-
Haal je bed uit elkaar en zet de onderdelen aan één kant. De doorzichtige stof die op een boxspring ligt moet er ook afgehaald worden om goed te inspecteren en eventueel te behandelen. Kijk goed naar scheuren en gaten in het frame, vooral als het van hout is (bedwantsen houden meer van hout en van stof, dan van metaal of plastic).
- Het is moeilijk om een matras en boxspring goed te behandelen, daarom moeten besmette onderdelen soms helaas weggegooid worden.
- Je kunt ook een speciale matrashoes om het besmette matras heen doen waar bedwantsen niet uit kunnen ontsnappen zodat je ze uithongert. Dan hoef je geen nieuw matras of boxspring te kopen, en kun je je matras in het vervolg gemakkelijker inspecteren en behandelen. (Het uithongeren van de bedwantsen kan wel 400 dagen duren, dus zorg dat de hoes er minimaal zo lang omheen blijft zitten.) [1] X Bron
- Bedwantsen kunnen zich ook verstoppen in spullen die je onder het bed hebt opgeborgen.
-
Maak je nachtkastjes en ladekasten leeg. Bekijk ze van binnen en van buiten, en draai ze om zodat je het houtwerk aan de onderkant kunt inspecteren. Vaak verstoppen de bedwantsen zich in scheuren, hoekjes en uitsparingen.
-
Controleer beklede stoelen en banken. Let goed op de naden, kieren, franjes en knopen. Een bank kan vol bedwantsen zitten als hij ook gebruikt wordt om op te slapen.
-
Kijk op andere bekende plekken. Dit zijn bijvoorbeeld onder de randen van kamerbreed tapijt (vooral achter het bed en onder meubelen), in scheuren van houten kozijnen en balken op het plafond. Bedwantsen verzamelen zich graag op bepaalde plekken, maar je kunt ook hier en daar een eenling of wat eitjes vinden.
-
Gebruik een zaklamp. Professionele ongediertebestrijders spuiten soms een spoelmiddel op basis van pyrethrine in kieren om te kunnen zien waar de bedwantsen zich ophouden.Advertentie
-
Gebruik geïntegreerde bestrijdingstechnieken. Bij deze aanpak combineer je verschillende technieken zoals preventieve maatregelen, schoonmaken en het gebruik van chemicaliën op de plekken die besmet zijn.
-
Pak alle besmette voorwerpen in en stop ze in de wasmachine (op minimaal 50ºC). Kleinere voorwerpen die niet gewassen kunnen worden, kun je soms ontsmetten door ze te verhitten. Individuele voorwerpen kun je in plastic verpakken en een paar dagen op een warme, zonnige plek leggen (een thermometer moet in het midden van deze voorwerpen minstens 50ºC aangeven). Bedwantsen kunnen ook niet tegen temperaturen onder het vriespunt, maar je zult ze dan minimaal twee weken aan de vrieskou moeten blootstellen. Je kunt niet van een bedwantsenplaag in je huis afkomen door alleen maar de thermostaat hoger of lager te zetten.
- Was al je beddengoed op een heet programma, en doe het daarna op de hoogste stand in de droger. Pak al je beddengoed, kleding, leren tassen, matrashoezen, teddyberen, enz. Was het op het heetst mogelijke programma in de wasmachine, met waszak en al. Doe het daarna in de droger en zet die op het heetste programma. Je kunt je spullen ook naar een wasserij brengen, dat heeft als voordeel dat de spullen het huis uit zijn terwijl dat wordt ontsmet.
- Als iets niet gewassen kan worden, maar je wilt het ook niet weggooien (bijvoorbeeld een dure leren tas), spuit er dan een niet-giftige insectenspray op, doe het in een plastic zak die je goed dichtknoopt en laat het een paar maanden zo liggen.
- Breng het naar de stomerij om vieze geurtjes te verwijderen, als dat nodig is.
-
Behandel je spullen met stoom. Bij een doe-het-zelfzaak kun je stoomreinigers huren. Je kunt ook gewoon een waterkoker gebruiken waar je een flexibele slang aan bevestigt. Met stoom kun je bedwantsen en de eitjes doden. Spuit grondig met stoom in alle hoeken en naden.
-
Stofzuig je huis. Daarmee verwijder je bedwantsen en eitjes uit je matras, tapijt, muur en andere oppervlakken. Let goed op naden, randjes en plooien van je matras en boxspring, en ga helemaal langs de randen van je vloerbedekking. Gooi je stofzuigerzak daarna in een vuilniszak die je goed dichtmaakt. Het kan goed zijn om je tapijt daarna nog met stoom te behandelen, om alle bedwantsen en eitjes die je gemist hebt nog te doden.
- Een stofzuiger met HEPA-filter is hiervoor zeer effectief.
-
Repareer scheuren in stucwerk en plak randjes van het behang goed vast zodat de bedwantsen daar niet in kunnen gaan wonen. Verwijder vogelnestjes en nesten van andere wilde dieren zo veel mogelijk.
-
Overweeg om insecticide te gebruiken. Je kunt bestrijdingsmiddelen (meestal pyrethrine) in spleten en uitsparingen waar bedwantsen zich verstoppen spuiten. Als je de spleten en uitsparingen eerst schoonmaakt met de stofzuiger kan er meer insecticide in. Bestrijdingsmiddelen uit een spuitbus die onder druk staat zorgen ervoor dat de bedwantsen zich gaan verspreiden, waardoor je ze lastiger weg krijgt. Je kunt ook een poeder gebruiken om holtes in de muren en de zolder te behandelen.
- Herhaal de behandeling met insecticide als de bedwantsen er na twee weken nog steeds zijn. Het kan lastig zijn om alle verstopplekken en eitjes in een keer te vinden.
- Pas op voor verdelgingsmiddelen uit de winkel (vaak zijn meerdere behandelingen nodig) die onnodig veel rommel en gif bevatten. Veel van deze middelen werken niet eens goed, en zijn heel duur. Probeer andere opties.
-
Schakel de hulp in van een bedrijf dat aan ongediertebestrijding doet. Ervaren bedrijven weten waar ze de bedwantsen kunnen vinden, en hebben allerlei middelen tot hun beschikking. Huiseigenaren of bewoners moeten de vakmannen wel assisteren. Het is belangrijk om toestemming te geven voor het inspecteren en behandelen van het huis, en overtollige spullen moeten eerst worden verwijderd.
-
Gooi aangetaste spullen weg. In sommige gevallen moet je matrassen en boxsprings die zijn besmet met bedwantsen weggooien. Omdat bedwantsen zich door het hele huis kunnen verspreiden, kan het ook nodig zijn om aangrenzende kamers en appartementen te inspecteren. Wees doortastend: maak de spullen kapot zodat niemand in de verleiding komt om ze mee te nemen naar huis waardoor het probleem verder wordt verspreid.
-
Breng silicagel aan. Maal enkele silicakorrels fijn en strooi ze door je hele slaapkamer. Leg wat op je matras, rondom je bed en langs de muren. De silicagel plakt vast aan de bedwants, en die kan het er niet meer afschudden, waardoor hij uitdroogt en doodgaat. [2] X Bron Pas op dat je het niet inademt.
- Diatomeeënaarde heeft hetzelfde effect als silicagel, en kan ook in de naden van het matras en langs de randen van je boxspring worden gebruikt. De bedwantsen snijden zich aan de scherpe microdeeltjes waardoor ze doodbloeden.
- Als je een kat hebt, verschoon de kattenbak (silicakorrels) dan elke 5 dagen zodat de uitgekomen eitjes ook uitdrogen. Blijf dit 5 weken doen.
-
Gebruik tea-tree-olie om mee schoon te maken. Met deze olie kun je bedwantsen in huis uitroeien.
- Maak je huis van boven tot onder grondig schoon.
- Was al je beddengoed en kleding, en voeg een paar druppels tea-tree-olie toe aan je wasmiddel.
- Stofzuig al je tapijten en maak ze schoon.
- Haal alle bedden uit elkaar. Bespuit ze met tea-tree-olie.
- Breng in je hele huis, zowel binnen als buiten, een speciale bedwantsenspray aan. Zo maak je deze spray: Meng 500 ml water met 18 druppels tea-tree-olie en bespuit alles in je huis hiermee - de tapijten, bedden en meubels.
- Gebruik schoonmaakalcohol om de bedwantsen en de eitjes direct te doden. Het is heel goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Giet de schoonmaakalcohol in een plantenspuit en spuit het direct op de bedwantsen en eitjes. De alcohol verbrandt de bedwantsen. Je kunt je matras en boxspring hier ook mee doorweken.
Advertentie
-
Protesteer tegen afval op straat. Bedwantsen verstoppen zich graag in grofvuil, dus als er vaak grofvuil vlak bij je huis staat, komen ze ook makkelijk bij jou naar binnen. Het ziet er ook niet uit voor de buurt, en het stinkt.
-
Neem voorzorgsmaatregelen in je huis. Koop een speciale matrashoes om je matras en boxspring mee te bedekken. Zorg dat de ritsen van goede kwaliteit zijn en dat de stof niet snel scheurt. Koop geen goedkope versie, want daar kunnen bedwantsen gewoon doorheen bijten.
-
Pas op met het kopen van tweedehands bedden, beddengoed en meubels. Bekijk elk voorwerp in elk geval heel goed voordat je het je huis in haalt.
-
Bekijk bedden en hoofdeindes heel goed als je op reis bent. In sommige landen, zoals de V.S. zijn hoezen tegen bedwantsen in hotels verplicht.
-
Haal je bagage van de grond af.
-
Wees waakzaam. Ook winkels, vrachtwagens en treinstellen kunnen vol zitten met bedwantsen, dus als nieuwe meubels daarin hebben gezeten kun je een plaag in huis halen. Als je weet waar je op moet letten kun je een plaag voorkomen, of in elk geval snel ingrijpen.Advertentie
Tips
- Je vindt bedwantsen vaak in de hoeken van het matras. Controleer die plekken heel goed.
- Afhankelijk van je tolerantie voor insectenbeten, ontdek je misschien pas dagen later dat je bent gebeten, terwijl sommige mensen het meteen voelen.
- De bedwantsen zien eruit alsof ze dood zijn wanneer ze zich verstoppen, maar dat zijn ze niet. Ze bewegen meestal pas als je er stoom op spuit. Zorg dat je door blijft gaan met stomen tot ze niet meer bewegen.
- Breng toverhazelaar aan op je huid om de jeuk te stillen.
- Kijk af en toe of je nieuwe beten hebt. Dan kun je problemen in het vervolg voorkomen.
- Bedwantsen laten zich overdag meestal niet zien. Ze komen pas 's nachts uit hun schuilplaatsen gekropen.
- Het grondig behandelen van een huis, hotel of appartement kan van een paar uur tot een paar dagen duren.
- Een behangstomer is een goedkoop alternatief voor de duurdere stoomreiniger, en vaak krachtiger.
- Bedwantsen kunnen wel een jaar zonder eten. Als je je matras wilt afdekken met een hoes, doe dat dan minimaal een jaar.
- Kijk ook in de plooien van de zomen van je gordijnen. Dat is ook een favoriete verstop- en broedplek.
Waarschuwingen
- Bedwantsen kunnen drie maanden of langer zonder eten (bloed) dus zo lang blijven ze soms op hun verstopplek.
- Als je herhaaldelijk door bedwantsen bent gebeten, kan de huid gevoelig worden voor het speeksel van de bedwants, waardoor je een allergische reactie krijgt. Krab niet aan de rode, jeukende plekjes, want dan kunnen ze ontstoken raken. Als je denkt dat je gebeten bent door bedwantsen, ga dan naar de huisarts. Hij/zij kan antibiotica voorschrijven of een crème tegen de jeuk of allergische reactie.
- Bedwantsen kunnen lange afstanden afleggen en in koffers, kleding, auto's, vliegtuigen, cruiseschepen en andere vervoersmiddelen overleven.
- Bedwantsen zijn meestal niet allemaal dood na je eerste poging om ze te verdelgen. Je zult meerdere pogingen moeten doen om ze allemaal te doden, dus hou vol. Misschien moet je wel vier tot vijf behandelingen doen.
- Verspreid bedwantsen niet. Slaap nergens anders dan in je eigen bed. Als je toch moet reizen, koop dan een nieuwe koffer en pak die buiten het huis in, bijvoorbeeld in je auto, en neem alleen kleding mee die echt schoon is en die je hebt gecontroleerd op bedwantsen.
- Gebruik geen bestrijdingsmiddelen die giftige en gevaarlijke stoffen bevatten.
- Het gif van een bedwants kan zich ophopen in het lichaam, waardoor je soms pas na jaren een allergische reactie krijgt op de plek waar je bent gebeten.