Pdf downloaden
Pdf downloaden
Er zijn verschillende vormen van beeldhouwen die over het algemeen in twee kampen kunnen worden onderverdeeld: toevoegen waarbij materiaal wordt toegevoegd om het beeld te vormen (klei, was, karton, papier-maché, etc.) en weghalen waarbij materiaal weggehaald wordt om een beeld te maken (steen, hout, ijs, etc.) Deze handleiding geeft je de basiskennis voor beide methoden, zodat je snel op weg kunt gaan om de Michelangelo in jezelf te kunnen vinden.
Stappen
-
Schets je beeldhouwwerk. Het is belangrijk om altijd eerst een tekening te maken van het beeld dat je voor ogen hebt. Dit hoeft niet een geweldige tekening te zijn, maar helpt om te zien waar alles moet komen en hoe de overgang is tussen de vormen. Teken de beeldhouwwerk vanuit meerdere hoeken. Misschien wil je een nog gedetailleerdere schets maken, zeker voor die delen met veel details.
-
Creëer de basis. Als je beeldhouwwerk ergens op staat, dan is het een goed idee om dat eerst te maken om vervolgens de rest van het beeld daarop te construeren. Doe je dit in een later stadium, dan is de structuur van de standaard minder solide. Je kunt dit maken van hout, metaal, klei, steen of een willekeurig ander materiaal.
-
Maak een armatuur. 'Armatuur' is een woord dat beeldhouwers gebruiken om een 'ondersteuning' mee aan te duiden. Het is als het skelet van je beeldhouwwerk. Het zorgt ervoor dat stukken niet afbreken, en ook al heeft niet elk deel van het beeld een armatuur nodig, is het zeker van belang voor stukken als de armen en de benen, die van het lichaam af bewegen en gemakkelijk afbreken.
- Een armatuur kan gemaakt worden van dun of dik ijzerdraad, buizen, pvc-buis, houtblokken, stokken of willekeurig welk materiaal dat geschikt is voor je project.
- Begin met de 'wervelkolom' van het stuk en creëer van daaruit vertakkingen voor de 'ledematen'. Je ontwerpschets kan hierbij goed van pas komen, zeker als de schets op ware grootte is gemaakt.
- Veranker het armatuur op of aan een standaard voor je verder gaat.
-
Vul de basisvorm in. Afhankelijk van waar je beeldhouwwerk van zal worden gemaakt, kan het nodig zijn om een onderlaag te maken van een ander materiaal. Dit is de gewone praktijk als je werkt met polymeer klei. Een onderlaag kan helpen om de hoeveelheid materiaal die je nodig hebt te verminderen (minder kosten en gewicht), dus overweeg of dit geschikt is om te gebruiken.
- Veel gebruikte materialen zijn krantenpapier, tin of aluminiumfolie, afplakband of schilderstape, en karton.
- Maak de tape of het opvulmateriaal losjes vast rond het armatuur, waarmee je de eerste basisvorm van je beeldhouwwerk creëert. Je wilt ruimte overhouden om te gebruiken voor het uiteindelijke materiaal waarvan je het beeld gaat maken, dus overdrijf niet met de opvulling!
-
Ga van de grote naar de kleinere vormen. Begin met het toevoegen van het beeldhouwmateriaal. Start met het maken van de grote delen (de 'grote spiergroepen') naar de kleinere (de 'kleine spiergroepen'). Werk toe naar de details. Voeg materiaal toe en haal het weer weg, al naar gelang noodzakelijk is, maar wees voorzichtig dat je niet teveel weghaalt, omdat het moeilijk kan zijn om dit te herstellen.
-
Voeg de details toe. Is de grote vorm klaar, begin dan met afronden, uitsnijden, en het vormen van de fijnere details. Dit zijn onderdelen zoals het haar, de ogen, de contouren en vormen van de spieren, vingers, tenen, etc. Detailleer het beeldhouwwerk tot het er redelijk af uitziet.
-
Voeg er texturen aan toe. De laatste stap van het daadwerkelijke beeldhouwen is om textuur aan te brengen in je beeldhouwwerk, als je dat wilt. Dit is belangrijk voor het creëren van een meer realistisch beeld, maar is niet noodzakelijk als je in een andere stijl wilt werken. Je kunt gebruik maken van gereedschappen om textuur toe te voegen, je kunt je eigen tools maken van huishoudelijke gereedschap.
- Met de juiste gereedschappen is een algemeen geldende regel dat hoe fijner de punt, hoe meer gedetailleerd je kunt werken. Gekromd gereedschap is voor het afschrapen van klei en een mes is bedoeld waar je denkt dat het voor is.
- Je kunt je eigen gereedschappen maken van proppen tinfolie, tandenborstels, tandenstokers, halsketting, kogel van een kogellager, kammen, breinaalden, messen, etc.
-
Cureer je beeldhouwwerk. Je zal het beeldhouwwerk moeten bakken of laten drogen, wat maar past bij het materiaal dat je kiest. Volg de aanwijzingen van de fabrikant van het materiaal.
-
Verf je beeldhouwwerk. Als je het beeld dat je hebt gemaakt wilt beschilderen, doe dit dan pas na het bakken. Het kan zijn dat je er special verf voor nodig hebt, afhankelijk van het materiaal waarvoor je hebt gekozen. Het beschilderen van polymeerklei, bijvoorbeeld, vereist enamelverf.
-
Het mengen van media. Je kunt het extra interessante maken door het mengen van verschillende media. Hiermee kun je het beeld er realistischer uit laten zien of er een interessante kleur en textuur aan toevoegen. Overweeg eens om echte kleren te gebruiken, of het gebruiken van een pruik of echt haar, in plaats van het boetseren van haar.Advertentie
-
Maak een schets van het beeldhouwwerk. Start met het maken van voorstudie in klei, was of een ander materiaal waar je snel een model mee kunt maken van je beeldhouwwerk. Dit gebruik je als 'schets'. Je kunt hier de afmetingen goed op bekijken en dit gebruiken tijdens het bewerken van steen of ander beeldhouwmateriaal.
-
Modelleer de basisvorm. Je kunt met het model als voorbeeld en je afmetingen markeringen aanbrengen op het steen of hout van je beeld, op die plekken waar je moet beginnen met snijden of hakken. Als je bijvoorbeeld weet dat je beeldhouwwerk niet meer dan 14 inches hoog zal worden, dan weet je dat je al het materiaal boven de 15 inch weg kunt halen. Laat wat ruimte over voor fouten en beweging, maar werk in ieder geval de vorm van het beeld uit het ruwe blok.
-
Maak gebruik van een punteerapparaat. Met behulp van een punteerapparaat of een ander meetapparaat, kun je beginnen met het meten van je ' beeldhouwschets' en markeer dezelfde locaties en diepte op het blok steen of hout.
-
Snijdt de details uit. Met behulp van de juiste tools voor je materiaal begin je met het weghalen van hout of steen en het egaal maken van de punten die je hebt gemarkeerd met de pointing machine.
-
Schuur je beeldhouwwerk. Maak met steeds fijner schuurpapier het beeldhouwwerk zo glad als je wilt.
-
Klaar! Voeg er nog een paar extra details aan toe en geniet van je beeldhouwwerk.Advertentie
Tips
- Zorg dat het buiten opgeruimd is, als je het beeld buiten tentoon wilt stellen, anders valt het werk niet op.
Advertentie
Waarschuwingen
- Wees voorzichtig met het gereedschap dat je gaat gebruiken in je project.
- Veel materiaal staat erom bekend dat het giftige dampen of afval veroorzaakt. Wees er voorzichtig mee.
Advertentie
Benodigdheden
- Klei, karton, plaatwerk, stenen, of andere beeldhouwmateriaal
- Gereedschap geschikt is voor je beeldhouwgrondstof
- Een of meerdere schetsen
Advertentie