Pdf downloaden
Pdf downloaden
Begonia’s zijn klassiekers waar tuiniers van houden omdat ze makkelijk groeien en mooie kleuren hebben. Of je nu een nieuwe huisplant aan je verzameling toevoegt, iets nieuws in de hangmand zet of iets toevoegt aan je buitentuin, begonia’s zijn altijd een goede keuze. Alhoewel het eenjarige planten zijn en elk jaar opnieuw geplant moeten worden, zijn ze absoluut de moeite waard.
Stappen
-
Kies een soort begonia uit. Er zijn twee hoofdsoorten begonia’s: begonia's die uit zaden groeien en begonia's die uit bloembollen voortkomen. De begonia’s die uit zaden komen, zijn wat kleiner en zijn moeilijk te kweken, terwijl begonia’s uit bollen sterker en groter zijn. Beide varianten bestaan in vele kleuren, zoals roze tinten, wit, paars, geel en rood. Begonia’s uit zaden en uit bollen zijn beide eenjarige planten, alhoewel de bollen bewaard kunnen worden en in de jaren erna weer in de grond kunnen worden gestopt. Als je geen zin hebt in gedoe met zaden en bollen, kun je bij een tuincentrum een kleine begonia in een pot kopen en deze overplanten.
- Heel soms kun je een meerjarige begoniasoort vinden, maar deze zijn zeldzaam.
- Je kunt ook begonia’s vermeerderen door ze te stekken.
-
Zoek een plek uit. Begonia’s doen het, net als andere veel voorkomende bloemen, zowel binnen als buiten goed. Ze houden van schaduw, waardoor ze goed in je verzameling huisplanten passen. Als je begonia’s binnen in een pot staan, zoek dan een plekje uit op het oosten, westen of zuiden, dichtbij een raam. Ze doen het ook goed op een veranda, waar veel indirect zonlicht komt. Als je ze in de tuin plant, is het belangrijk om ze een schaduwrijk plekje te geven onder een grotere plant of op het noorden.
- Begonia’s kunnen gedeeltelijk in de zon staan, maar vermijd direct zonlicht.
- Als je geen plek vrij hebt op de vensterbank, kun je begonia’s dichtbij een lamp zetten, zodat ze toch voldoende licht krijgen.
-
Bereid de bodem voor. Of niet, want begonia’s groeien beter zonder geprepareerde aarde dan in de gebruikelijke potgrond. Meng 2/3 veenmos met 1/3 potgrond zonder geprepareerde aarde (verkrijgbaar bij tuincentra). Begonia’s houden van een zure, goed waterdoorlatende grond. Met veenmos kun je zo’n omgeving creëren. Als je buiten aarde gebruikt, meng het dan met veenmos en organisch materiaal om zo de beste omstandigheden te scheppen voor je begonia’s.
- Week veenmos eerst in kokend water en laat het vervolgens afkoelen voordat je het gebruikt voor het planten van begonia’s.
- Je kunt vloeibare meststof gebruiken (20-20-20) om de aarde/aardemix te verrijken met voedingsstoffen voor de begonia’s.
-
Het moment van planten. Begonia’s zijn eenjarige planten, dus ze groeien niet elk jaar terug. Daarom moet je ze halverwege de lente opnieuw planten. Begonia’s kunnen niet goed tegen koude temperaturen en vorst, dus wacht met planten tot minstens een week na de laatste vorst. Of je kunt ze eerst binnen in een pot planten en later buiten overplanten wanneer het weer warmer wordt. [1] X BronAdvertentie
-
Bereid je tuin/bloembak voor. Als je de begonia’s buiten plant, kun je een gat graven van 5-7 cm diep om zaden en bollen te planten, of groot genoeg om de wortels te bedekken van een plant die uit een pot komt. Begonia’s die in verhoogde plantenbakken of potten worden gezet, hebben een pot nodig die net iets groter is dan de omvang van hun wortelknol. In een grotere bak kun je ze tussen andere potplanten neerzetten. Begonia’s hebben niet veel plek nodig, dus je kunt ze dichtbij andere planten zetten of aan de rand van een plantenbak. [2] X Bron
-
Plant de begonia’s. Doe de bloembollen, zaden of plantjes in de gaten die je hebt gegraven. Eén begonia per gat, maar ze kunnen wel dicht op elkaar worden geplant. Bedek de wortelknol, bloembol of zaden met 5-7 cm aarde of potgrond. Als de begoniaplant klein is, breek dan de wortelknol een beetje voordat je hem in het gat zet.
-
Geef de plant water. De meeste planten hebben extra water nodig na het planten, zodat een ‘overplantschok’ wordt voorkomen. Geef de begonia’s een flinke scheut water, zodat de aarde nat is, maar niet drassig. Vervolgens hebben de planten om de paar dagen water nodig, met de hand of met behulp van een sproeisysteem. Begonia’s kunnen niet tegen te veel water, dus houd de grond waar ze staan niet constant nat. Als het veel regent, kun je ze beter op de veranda of binnen zetten om te voorkomen dat ze verdrinken.
-
Houd de tuin bij. Als je begonia’s in een pot op de veranda of binnen staan, krijg je niet veel te maken met onkruid. Maar als je planten in de tuin staan, is het belangrijk om om de paar dagen onkruid te wieden. Voeg één keer per maand vloeibare meststof toe (20-20-20) of meng een beetje compost met veenmos om voedingsstoffen toe te voegen. Je kunt eventueel mulch neerleggen, want zo houdt de grond vocht vast (en hoef je dus minder vaak water te geven) en voorkom je de groei van onkruid.
-
Haal verlepte bloemen weg. De bloemen van de begonia worden uiteindelijk bruin en sterven af. Haal de afgestorven bloemen weg. Snijd ze af of pluk ze, zodat de groei gestimuleerd wordt en voedingsstoffen worden verdeeld over andere delen van de plant. Haal aan het einde van het bloeiseizoen alle afgestorven bloemen weg en behoud de groene delen. Op deze manier worden de voedingsstoffen in de bol opgeslagen voor het volgende seizoen, in plaats van dat ze naar de bloemknoppen gaan die toch al zijn afgestorven.
-
Bescherm je planten tegen plagen. Planten die buiten staan, lopen altijd het risico te worden aangevallen door de natuur, maar planten die binnen staan kunnen ook last hebben van plagen. Zorg ervoor dat slakken en naaktslakken niet bij de begonia’s kunnen komen door eischalen te vergruizen en om de onderkant van de steel te strooien. Planten die binnen staan hebben meestal last van wolluis, deze kun je bestrijden door de planten regelmatig te bespuiten met een plantenspuit met een alcoholoplossing. Andere plagen kun je tegengaan met een milde insecticide die bij tuinieren gebruikt wordt. Vraag advies aan een medewerker van een tuincentrum over de beste methode voor je begonia’s. [3] X Bron
-
Pluk de begonia’s. Begonia’s worden niet vaak in boeketten gebruikt omdat ze geen lange steel hebben, maar je kunt ze plukken en voor andere decoratieve doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld als droogbloemen. Knijp of pluk de bloemen boven het gebladerte. Pas op dat je niet te veel bladeren en steel meeneemt. Je kunt er zo veel plukken als je wilt tijdens het groeiseizoen, want ze groeien binnen een paar dagen weer aan.
-
Bescherm de planten tegen de kou. Als de begonia’s niet zijn vergaan wanneer het buiten begint te vriezen, kun je ze redden door ze binnen te zetten. Dit werkt alleen met planten die buiten al in een pot stonden. Zet ze in een zonnige vensterbank. De begonia’s zullen de eerste twee weken dat ze binnen staan veel bladeren verliezen, maar dat is normaal voor planten die overgeplant worden. Na een tijdje passen ze zich aan hun nieuwe omgeving aan.
-
Bewaar de bollen. Wanneer je planten aan het einde van het jaar klaar zijn voor de winter, kun je de bollen van de begonia’s bewaren om ze in de lente weer in de grond te stoppen. Wacht tot de plant helemaal bruin is en trek alle bladeren en stengels van de bol. Leggen de bollen op een rek op een koele droge plek en laat ze 5 tot 7 dagen drogen. Als ze helemaal droog zijn, kun je ze opbergen. Je kunt de bollen bewaren in een kartonnen doos vol veenmos totdat je ze in de lente weer plant. [4] X BronAdvertentie
Tips
- Je kunt stukken van de begonia’s afhalen en binnen in water zetten om wortel te schieten. Wanneer de wortels goed ontwikkeld zijn, kun je de stek in een pot zetten, zodat hij tot een nieuwe begoniaplant uit kan groeien.
- Je kunt begonia’s opkweken uit zaad, maar het duurt ongeveer 4 maanden voordat ze naar buiten kunnen. De zaden zijn erg kwetsbaar, dus het is moeilijk om op deze manier begonia’s te kweken.
Advertentie
Benodigdheden
- Veenmos
- Zand
- Meststof
- Water
- Schoffel
- Pot met afvoergaatjes
- Hangende plantenmanden
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 19.374 keer bekeken.
Advertentie