PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De normale draagtijd bij een kat is 9 weken, en een zwangere kat zal al snel na de bevruchting zowel lichamelijke veranderingen als veranderingen in haar gedrag beginnen te vertonen. [1] Door te leren die veranderingen op te merken kun je makkelijker bepalen of je kat inderdaad zwanger is. Om het echt zeker te weten kun je alleen nog altijd het beste met je kat naar de dierenarts gaan. Tenzij je professioneel kattenfokker bent moet je je kat eigenlijk laten steriliseren—overbevolking door katten is een serieus probleem, waardoor er helaas een heleboel katten moet worden afgemaakt omdat er geen onderdak voor ze is.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Tekenen van vruchtbaarheid herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je kat vruchtbaar is en niet zo lang geleden krols is geweest, dan is ze mogelijk zwanger.
    • Vrouwelijke huiskatten worden seksueel actief als de dagen langer worden en het buiten warmer wordt, meestal tussen de lente en de herfst.
    • Bij een vrouwtjeskat begint de bronsttijd (krolsheid) meestal als het buiten wat warmer wordt en ze op ongeveer 80% van haar volwassen gewicht is. Dit betekent dat in bepaalde zeldzame gevallen een kat van pas vier maanden oud als krols kan worden.
  2. Wanneer een kat krols wordt treden er duidelijke veranderingen in haar gedrag op die bedoeld zijn om een kater aan te trekken. Dit gedrag duurt vier tot zes dagen. [2]
    • Een kat die op het punt staat krols te worden zal in eerste instantie tekenen vertonen van rusteloosheid, ze zal aanhankelijker worden, op een lage toon miauwen en meer eetlust hebben dan normaal. [3]
    • Zodra een kat krols begint te worden zal ze gaan 'roepen'—door aan een stuk door indringend te miauwen of te jammeren— en kan het zijn dat ze ineens geen honger meer heeft.
    • Een krolse kat is veel aanhankelijker naar mensen toe, rolt over de grond en steekt haar achterlijf omhoog terwijl ze met haar achterpoten trapt en haar staart opzij houdt. [4] [5]
  3. Als je kat krols is kan dat veel verdergaande effecten hebben dan alleen maar raar gedrag—het zou heel goed kunnen dat je kat zwanger is.
    • Als je tot de conclusie komt dat je kat kort geleden krols is geweest, dan bestaat er zeker een kans dat ze zwanger is geraakt.
    • Nadat een kat krols is geweest zal ze een meer 'rustige fase' ingaan die 8 tot 10 dagen duurt, en waarin ze rustiger gedrag zal vertonen. Na de rustige fase zal je kat echter opnieuw krols worden, en dit kan zo doorgaan vanaf april tot ergens in september. [6]
    • Om te voorkomen dat je kat krols wordt of onverwacht zwanger raakt, kun je haar het beste zodra ze daar groot genoeg voor is laten steriliseren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Signalen van zwangerschap opmerken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als een poes 15 tot 18 dagen zwanger is worden haar tepels meer 'rozeachtig' van kleur, of ze worden juist roodachtig en groter.
    • Haar borsten kunnen uitzetten, en het kan zijn dat er een melkachtige vloeistof uitkomt.
    • Grotere tepels zijn ook een teken van krolsheid, dus bedenk dat grotere tepels niet per se hoeft te betekenen dat je kat zwanger is.
  2. Van de zijkant gezien hebben zwangere katten vaak een beetje een holle rug en een rondere, uitpuilende buik.
    • Bij veel poezen wordt deze holle rug pas later tijdens de zwangerschap zichtbaar.
    • Als je kat gewoon dik is, dan is ze als het goed is overal dik en heeft ze ook een dikke nek en dikke pootjes, in plaats van alleen een dikke buik.
  3. Een paar dagen voordat de jongen geboren worden zal je kat nestelgedrag gaan vertonen terwijl ze zich voorbereid op de komst van haar kroost.
    • Het kan zijn dat je kat een rustig plekje opzoekt, zoals een kast, en met dekens, handdoeken of andere lappen in de weer gaat om een plek te creëren waar ze haar jongen kan werpen.
    • Als je merkt dat je kat nestelgedrag vertoont terwijl je eerder niet in de gaten had dat je kat zwanger was, ga dan zo snel mogelijk met de poes naar de dierenarts voor een prenatale controle.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Voor een zwangere kat zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. De dierenarts kan bevestigen of je vermoeden klopt en je advies geven over de juiste verzorging. Vraag aan de dierenarts hoe je de moederpoes moet verzorgen en hoe je jezelf en de moeder het beste op de geboorte kunt voorbereiden .
    • Vraag de dierenarts de buik van de kat te onderzoeken; na 17-25 dagen kan een ervaren dierenarts de embryo’s meestal voelen.
    • Laat het voelen van de embryo’s aan de dierenarts over—als je zelf gaat voelen zou dat een miskraam tot gevolg kunnen hebben. [7]
  2. Als de dierenarts na het voelen van de buik om te bepalen of er embryo’s aanwezig zijn nog twijfelt aan een mogelijke zwangerschap, kan hij of zij daarnaast met behulp van een ultrasound bevestigen of je kat wel of niet zwanger is, en bovendien bepalen hoe veel jonge poesjes er in de buik zitten, mocht ze inderdaad zwanger zijn. [8]
    • Na 20 dagen zwangerschap zal de dierenarts met een ultrasound ook de hartslag van de foetussen kunnen voelen.
  3. Na ongeveer 45 dagen zwangerschap kun je met behulp van een röntgenfoto de skeletjes van de ongeboren poesjes zien, waarmee de zwangerschap en het aantal poesjes in het nest kunnen worden bevestigd. [9]
    • Normaal zal de dierenarts twee röntgenfoto’s maken om het aantal poesjes te kunnen tellen en de buik vanuit verschillende hoeken te kunnen zien. Bovendien kunnen op deze manier eventuele problemen zichtbaar worden.
    • Het maken van röntgenfoto’s is niet schadelijke voor de poes of voor de jongen.
    • Een röntgenfoto werkt beter om het aantal poesjes te kunnen tellen dan een ultrasound, al zijn beide methoden nooit 100% zeker.
  4. Met name vaccinaties kunnen een risico vormen voor de moederpoes of haar jongen tijdens de zwangerschap.
    • Overleg voordat je welke vorm van medicatie dan ook aan je poes of, na de bevalling, aan de jonge poesjes geeft altijd eerst met je dierenarts. Dit geldt ook voor ontwormingskuren.
  5. Het kan zijn dat je merkt dat je kat meer eet en zwaarder wordt, naarmate de dag van de bevalling dichterbij komt. [10]
    • Omdat de jonge poesjes zich tijdens de laatste drie weken van de zwangerschap snel ontwikkelen moet je je kat eigenlijk voer geven met een groeiformule (voor jonge poesjes) om zeker te weten dat ze genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
  6. Naarmate het moment van de bevalling dichterbij komt moet je ervoor zorgen dat ze binnen blijft zodat ze niet ergens buiten een plek kiest om haar jongen te werpen. [11]
    • Je kunt het beste een nestje of een kraamdoos binnen in huis voor haar klaarmaken. Zet een doos op een warm, droog en rustig plekje in huis en bekleed de doos met kranten of met een oude deken of handdoek.
    • Zet het voer, het water en de kattenbak dichtbij en moedig haar tijdens de dagen voorafgaande aan de geboorte aan om in de doos te slapen. [12]
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Ieder jaar worden er miljoenen zwerfkatten afgemaakt als gevolg van overbevolking. Laat als het even kan je kat steriliseren zodat je niet bijdraagt aan dit probleem. Laat je kat voordat ze 5 tot 6 maanden out is steriliseren zodat ze niet zwanger kan raken.
  • Sommige dierenartsen zullen aanbieden de 'zwangerschap te verwijderen' of een zwangere kat te steriliseren. Sommige dierenartsen raden aan dit niet te doen vanaf een bepaald stadium binnen de zwangerschap, maar er zijn ook dierenartsen die deze operatie op elk moment tijdens de zwangerschap uitvoeren.
  • Katten hebben normaal gesproken geen last van 'ochtendmisselijkheid', dus als je kat moet overgeven of andere tekenen vertoont die erop wijzen dat er iets niet in orde is, ga dan met haar naar de dierenarts.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 200.279 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie