PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Vissen zijn sierlijke huisdieren die weinig onderhoud vereisen. Ze zijn er in veel soorten en kleuren, die je in een aquarium kunt mengen om een prachtige aanvulling op je huis te creëren. Vissen kunnen echter ontvankelijk zijn voor stress en ziekte. De juiste verzorging, het onderhouden van het aquarium en jouw capaciteit om symptomen te herkennen, zullen je vis gezond houden en ervoor zorgen dat je om kunt gaan met eventuele problemen die zich voordoen.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Voor je vis zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Bekijk of hij zwemt, ademhaalt, eet en omgaat met andere vissen. Verkrijg een idee van wat normaal is, zodat je weet wanneer er iets abnormaals gebeurt. Een gezonde vis heeft een aardige eetlust en zwemt actief in het aquarium.
  2. Je moet onderzoek doen naar de specifieke behoeften en benodigdheden van de vis die je hebt, met betrekking tot afmeting van het aquarium, temperatuur, onderhoud, apparatuur en voedsel, om hem gezond te houden. Zoetwatervissen en zoutwatervissen hebben verschillende behoeften.
    • Zoutwatervissen vereisen meer onderhoud en zijn niet zo sterk als de meeste zoetwatervissen. De samenstelling van het water moet regelmatig gecontroleerd worden. Je hebt speciale apparatuur nodig, zoals een hydrometer om de specifieke zwaarte van het water regelmatig te controleren, evenals zoutmengsels van hoge kwaliteit. [1]
  3. Een omgeving met weinig stress is de beste manier om je vis gezond te houden. Als vissen gestrest raken, verzwakt hun immuunsysteem, waardoor ze ontvankelijker zijn voor ziekte. Het voorkomen van stress door regelmatig onderhoud en goede zorg biedt al veel bescherming tegen ziekte.
    • Onderhoud het aquarium regelmatig middels gedeeltelijke waterverversingen. Ververs om de week ongeveer een kwart van het water.
    • Voer je vis een voedingsrijk, gevarieerd dieet. De meeste vissen kunnen goed gedijen op visvlokken of vispellets. Het toevoegen van variatie aan het dieet zal helpen om aanvullende voedingsstoffen en vezels te leveren, denk aan bevroren of gevriesdroogde bloedwormen, levende of bevroren pekelkreeftjes en wat groenten.
    • Geef je vis niet te veel voedsel.Voer je vis slechts zoveel als hij in drie minuten kan opeten. Overmatig voedsel kan niet alleen het water bevuilen, maar kan je vis ook ziek maken.
    • Controleer of het filtersysteem effectief werkt. Filters verwijderen schadelijke gifstoffen, zoals ammoniak en nitriet, uit het water.
    • Geef je vis voldoende aquariumruimte om comfortabel te leven. Plaats niet te veel vissen bij elkaar. Een goede leidraad om te volgen is niet meer dan 2,5 cm vis per 3,5 liter water.
    • Plaats alleen compatibele soorten bij elkaar. Je wil niet dat je vissen elkaar opeten, elkaar verwonden of agressief met elkaar wedijveren. Vredelievende vissen raken gestrest als ze samen met agressieve vissen worden gehouden, dit geldt ook voor vissen die met een andere lichaamstaal communiceren.
  4. De temperatuur in het aquarium moet overeenkomen met de behoeften van je vis. Als het water te koud of te warm is, raakt je vis gestrest. Goudvissen bieden bijvoorbeeld de voorkeur aan een temperatuur onder 21 graden Celsius, terwijl de meeste tropische vissen water met een temperatuur van 22-26 graden nodig hebben. [2]
  5. Vissen die in een overvol, vuil aquarium hebben geleefd, zullen gestrest zijn en kunnen ziektes dragen die op je andere vissen kunnen worden overgedragen. Besteed wat meer geld aan een kwaliteitsvis in plaats van aan een vis die minder dan een maand later mogelijk dood is.
    • De aquaria in de winkel zouden schoon moeten zijn en moeten actieve, felgekleurde, niet gestreste vissen bevatten.
    • De winkel moet een retourbeleid bieden voor vissen die in de dagen na de aankoop overlijden.
    • De verkoopmedewerkers moeten kennis hebben over vissen, evenals over het inrichten van een aquarium, afmetingen, inwoners, ziektes enz.
    • Doorgaans zijn winkels die gespecialiseerd zijn in aquaria en vissen het beste.
  6. Een vis meteen in je aquarium plaatsen kan de vis stress bezorgen en zelf leiden tot de dood. Het water in je aquarium en uit de winkel hebben waarschijnlijk een andere temperatuur en samenstelling. De vis moet geleidelijk wennen aan zijn nieuwe omgeving.
    • Houd het water uit de winkel uit jouw aquarium, aangezien het ziektes en parasieten kan bevatten.
    • Plaats de nieuwe vis indien mogelijk gedurende twee weken in quarantaine voordat je hem aan je aquarium toevoegt. De vis moet in dat geval eerst wennen aan het water in de quarantainebak – niet aan het water van het hoofdaquarium. Kijk uit naar tekenen van ziekte, en pas het water aan of geef medicatie, indien nodig.
    • Plaats de zak met de vis in het aquarium. Na 30 minuten doe je 60 ml water uit het aquarium in de zak. Doe dit elke 15 minuten gedurende een uur. Als de zak te vol wordt, verwijder je wat van het water. Schep de vis daarna met een net op en zet hem in zijn nieuwe aquarium.
    • Houd nieuwe vissen de eerste paar weken goed in de gaten en kijk uit naar tekenen van stress en ziekte.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Een zieke vis diagnosticeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Je vis zal zich niet gedragen zoals normaal. Hij kan onrustig lijken, geen eetlust hebben, zich verstoppen, kapotte vinnen hebben of zweren hebben.
    • Als je vis aan de oppervlakte naar adem snakt, krijgt hij waarschijnlijk onvoldoende zuurstof. Dit kan voorkomen door slechte watercirculatie, schade aan de kieuwen of gifstoffen in het water.
    • Een vis die zich altijd verstopt duidt erop dat andere vissen te agressief zijn of dat het aquarium onvoldoende beschutting heeft, zoals planten of stenen, om de vis zich tijdens het zwemmen veilig te laten voelen.
    • Een vis met kapotte vinnen of wonden die niet helen, is mogelijk het doelwit van agressie van andere vissen. Kleine sneeën zouden snel moeten helen. Stress kan het immuunsysteem onderdrukken, waardoor de vis niet goed kan helen. Controleer of je de juiste zorg en onderhoudsmethoden hebt toegepast en verwijder agressieve vissen.
  2. Vissen kunnen ziektes oplopen, bijvoorbeeld parasieten, schimmels en infecties. Als je vis ziek is, dan is hij waarschijnlijk om de een of de andere reden gestrest. Naast het behandelen van de ziekte, moet je ook de oorzaak van de stress verwijderen om te verzekeren dat de vis beter wordt en er niet nog meer vissen ziek worden.
    • Vissen die ziek zijn lijken mogelijk geen honger te hebben en kunnen voedsel uitspugen.
    • Zieke vissen kunnen langdurig onderin het aquarium liggen en lethargisch lijken.
    • Sommige zieke vissen wrijven hun lichaam tegen aquariumdecoraties aan om zichzelf te krabben.
    • Zieke vissen hebben vaak een vervaagde kleur en worden bleek of grijs.
    • De staart en vinnen van zieke vissen kunnen aan elkaar kleven, gesloten zijn, stijf zijn of uit elkaar lijken te vallen.
    • Zieke vissen hebben open zweren, witte plekken, knobbels of vlekken op hun lichaam.
    • Sommige zieke vissen hebben opgezwollen of uitpuilende ogen.
    • Verschillende in het uiterlijk van de schubben kunnen duiden op ziekte, bijvoorbeeld als de schubben omhoog staan.
    • Een abnormaal opgezwollen of holle buik duidt ook op een ziekte vis.
  3. Vissen met een bacteriële infectie kunnen erg ziek zijn. De bacterie die de infectie veroorzaakt kan grampositief of -negatief zijn, maar zonder een dierenarts te raadplegen kun je de soort bacterie mogelijk niet achterhalen. Je vis heeft mogelijk een antibiotische behandeling nodig.
    • Staartrot of vinrot – de vinnen of staart lijken korter te worden of uit elkaar te vallen, met rode delen die geïnfecteerd kunnen zijn.
    • Waterzucht – een vis met waterzucht kan een opgezwollen buik, omhoog staande schubben en een dennenappel-achtige verschijning hebben.
    • Puilogen (exopthalmia) – de vis heeft mogelijk troebele, uitpuilende ogen of een bubbel over het ooggebied. Één of beide ogen kunnen aangetast zijn.
    • Tuberculose – vissen met tuberculose kunnen plotseling overlijden. Symptomen zijn mogelijk open zweren, misvorming van het lichaam, omhoog staande schubben, vin- en staartrot en grijze wonden. Mensen kunnen deze dodelijke ziekte oplopen door een geïnfecteerde vis te hanteren. Hanteer zieke vissen niet en desinfecteer je handen nadat je de aquariumapparatuur hebt aangeraakt.
    • Septikemie (rode strepen) – de vis heeft mogelijk bloedrode strepen over zijn lijn lichaam of vinnen. Hij heeft mogelijk ook samenklevende vinnen, zwelling, zweren en kan naar adem snakken en lethargisch zijn.
  4. Net bacteriën zijn schimmels van nature aanwezig in het aquarium. Wanneer een vis gestrest of gewond is, kan de slijmlaag die vissen produceren om zich te beschermen tegen infectie beschadigd raken. De vis is dan ontvankelijk voor schimmelinfectie.
    • Katoenziekte – er is mogelijk witte, geel-bruine of wit-grijze groei aanwezig op het lichaam, de vinnen of de bek. Deze groei kan eruitzien als bolletjes katoen en kan ook bovenop de vis voorkomen. Er kan roodheid voorkomen rondom het geïnfecteerde gebied, evenals lethargie, verlies van eetlust en wrijving van het lichaam.
  5. Vissen met interne parasieten hebben een normale eetlust, maar lijken toch gewicht te verliezen. Ze kunnen ook lethargisch zijn.
    • Ich (Ichthyophthirius) – deze aandoening wordt veroorzaakt door een parasiet en uit zich in de vorm van witte stippen over het lichaam en de kop van de vis, vergelijkbaar met zoutkorrels. De vinnen kunnen samenkleven.
    • Fluweelziekte – de vis kan lethargisch zijn, samenklevende vinnen hebben, een slechte eetlust hebben, kleur verliezen en kan snel heen en weer zwemmen en zijn lichaam tegen het substraat en decoraties aanwrijven.
    • Chilodonella – een met deze aandoening zal bedekt zijn met een witte laag slijm, die in sommige gevallen omhoog kan komen. Hij heeft ook troebele ogen en samenklevende vinnen.
  6. Sommige ziektes zijn syndromen die meerdere oorzaken kunnen hebben, zoals viraal, bacterieel, schimmel, parasitisch of genetisch. Je moet mogelijk overleggen met een specialist om erachter te komen wat de oorzaak van de ziekte is.
    • Zwemblaas – de vis heeft mogelijk moeite met zwemmen, kan mogelijk niet rechtop blijven en kan op zijn zij zwemmen.
    • Gezwollen kieuwen – deze aandoening veroorzaakt ontstoken, rode kieuwen en de vis zal naar adem snakken. [3]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je vis behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je vis in een apart aquarium plaatsen kan helpen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het maakt het ook makkelijker om medicatie toe te passen. Zorg ervoor dat je aquariumwater uit het hoofdaquarium gebruikt om te voorkomen dat je vis verder gestrest raakt.
  2. Controleer op de opbouw van gifstoffen. Bekijk of er andere vissen zijn die tekenen vertonen van stress of ziekte. Plaats andere zieke vissen ook in quarantaine en probeer te achterhalen waarom je vissen gestrest zijn.
  3. Een vissenspecialist of vissenarts kan je helpen bij het bepalen van een goede behandeling voor de vis en kan hiervoor medicatie voorschrijven. Hoewel medicatie voor de meeste vissenziektes beschikbaar zijn in dierenwinkels, zijn er veel die geëvalueerd of goedgekeurd zijn door de daarvoor verantwoordelijke instanties. Daarom kan het moeilijk zijn om zeker te weten of een middel de juiste hoeveelheid van een medicijn bevat en of een middel veilig en effectief is.
    • Lees en volg altijd de instructies voor het medicijn. Geef je vis geen overdosis. Verzeker jezelf ervan dat je vis niet tot een soort behoort die gevoelig is voor de ingrediënten.
    • Gebruik antibiotica spaarzaam. Resistentie tegen antibiotica is een ernstig probleem over de hele wereld, en komt voor wanneer een bacterie muteert en niet meer reageert op een antibiotische behandeling. Probeer altijd eerst een andere behandeling en geef gezonde vissen geen medicatie.
    • Overweeg om erg zieke vissen te euthanaseren. Soms werkt een behandeling gewoon niet. Wees dus voorbereid om deze mogelijkheid.
  4. Vaak kunnen het schoonmaken van het aquarium en de omstandigheden in het aquarium optimaal houden je vis helpen om van een infectie te herstellen. Echter, het gebruik van een product als API Melafix Antibacterial Fish Remedy, Maracyn, antibacterieel vissenvoer of andere antibiotica kan helpen.
    • Waterzucht kan behandeld worden door niet meer dan 2,5 theelepel bitterzout per 35 liter water aan het aquarium toe te voegen. Dit zal wat van het overmatige water uit het lichaam van de vis trekken. Voer je vis zeven tot tien dagen antibacterieel vissenvoer. Ook kan het helpen om Maracyn Two aan het water toe te voegen.
    • Vinrot moet snel genezen worden, omdat het zich naar het lichaam kan verspreiden. Behandel het met warm, schoon water, enkele druppels knoflooksap en een product dat de slijmlaag vervangt, zoalsStress Coat van API. Je hebt mogelijk Maracyn of een antibioticum als tetracycline nodig. [4]
    • Puilogen kunnen vergelijkbaar met andere bacteriële infecties behandeld worden, met Maracyn of tetracycline en antibiotisch vissenvoer. [5]
    • Septikemie kan het beste behandeld worden met een combinatie van Maracyn, andere antibiotica, zoals Kanamycin Sulfate, en antibiotisch vissenvoer. [6]
  5. Behandeling voor schimmelinfecties, zoals katoenziekte, bestaat uit zoutbaden met zoetwater aquariumzout en een antischimmelmiddel, zoals phenoxyethanol of Rid Fungus. Je kunt ook proberen om het schimmeldodende en antibacteriële middel Gentian Violet te gebruiken. [7]
  6. Veel organismen kunnen je vis ziek maken. Medicatie op basis van formaline en kopersulfaat zijn de meest voorkomende behandelingen voor parasitische infecties. Echter, het veranderen van bepaalde omstandigheden in het aquarium kan het probleem ook oplossen.
    • Ich kan behandeld worden met medicatie op basis van formaline of die malachietgroen , methyleenblauw of kopersulfaat bevat. [8]
    • Chilodonella kan behandeld worden met medicatie op basis van formaline, kopersulfaat of kaliumpermanganaat. Deze parasieten zijn tevens gevoelig voor zout en temperatuur, waardoor het verhogen van de watertemperatuur naar 30 graden en zeven tot veertien dagen zout toe te voegen, in een dosis van 10-20 gram per 35 liter, de ziekte kan genezen.
    • Fluweelziekte kan behandeld worden door de lampen in het aquarium te dimmen. Aangezien fluweelziekte wordt veroorzaakt door een protozoair die chlorofyl nodig heeft als voedingsstof, ontneemt een gebrek aan licht het organisme zijn voedsel. [9]
  7. Je kunt proberen om de symptomen van syndromen te behandelen met de eerder genoemde behandelingen. Ook kunnen frequentere waterverversingen en aquariumonderhoud helpen om problemen binnen een paar dagen of weken op te lossen.
    • Als je vis er opgezwollen uitziet, heeft hij mogelijk obstipatie. Om dit te behandelen, neem je een bevroren erwt. Schil hem, laat hem ontdooien en snijd hem in kleine stukjes. Geef je een paar van de kleine stukjes en geef hem vervolgens een paar dagen helemaal niks. Voor hetzelfde resultaat kun je ook proberen om levende, bevroren of gevriesdroogde daphnia te voeren.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Je aquarium onderhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Het water niet regelmatig verversen is de meest voorkomende oorzaak van ziekte bij vissen. Dit is dus een van de belangrijkste dingen die kunt doen om je vis gezond te houden. Houd de waterkwaliteit en ammoniak-, nitriet- en nitraatwaarden in de gaten door een watertestset uit de winkel te gebruiken. Deze vertelt je hoe vaak en hoeveel je moet verversen.
    • Ververs nooit al het water in het aquarium in één keer. Hierdoor verandert de waterchemie, wat je vis stress zal bezorgen. Ververs nooit meer dan 1/3 deel van het water in een periode van 24 uur.
    • Sommige aquaria kunnen het om de twee weken verversen van 1/4 deel van het water weerstaan. De meeste viseigenaren moeten het echter vaker doen. Het om de week verversen van 25% van het water helpt om nitraten te verdunnen en verwijderen en voegt spoorelementen en belangrijke buffers die bacteriën verbruikt hebben.
    • Je moet ook vuil dat zich in de hoeken en kieren van je aquarium bevindt verwijderen. Om dit te doen, zuig je het grind schoon wanneer je het water ververst. De uitzondering hierop zijn zoutwateraquaria met levend substraat op de bodem.
  2. Als het filter niet goed ammoniak verwijdert omdat het verstopt zit, raakt je vis gestrest en zal hij uiteindelijk sterven. Het schoonmaken van het filter omvat doorgaans het uitspoelen in gebruikt aquariumwater of het uitzuigen ervan.
  3. Kraanwater bevat chloor of chloramine zodat mensen het veilig kunnen drinken. Deze chemicaliën zijn echter giftig voor vissen en beschadigen kun kieuwen, wat tot stress en ziekte leidt.
    • Je moet het chemische middel sodium thiosulfaat, wat beschikbaar is in vissenwinkels, aan het water toevoegen voordat je het water in het aquarium doet. Hierdoor wordt chloor in het kraanwater geneutraliseerd.
    • Chloramine kan geneutraliseerd worden door gebruik van producten als Amquel. Deze chemicaliën verwijderen de ammoniak en chloor in de chloraminemoleculen.
    • Als je geen chemicaliën wilt gebruiken om chloor te verwijderen, kun je het water gedurende 24 uur in een emmer of aquarium laten circuleren middels een filter of luchtsteen.
  4. Je vis zal gestrest raken door snelle veranderingen in de pH van het water. Richt op een pH tussen 6.5 en 7.5. Dit is ideaal voor de meeste vissen.
    • Aquariumwater heeft de neiging om na verloop van tijd zuurder te worden, vanwege de opbouw van nitraten. De pH-waarde kan verhoogd of verlaagd worden door chemicaliën te gebruiken, zoals zoutzuur en fosforzuur. Fosforzuur verhoogt de fosfaatwaarde in het aquarium en zorgt voor de groei van algen.
    • Pas de pH van water altijd aan voordat je het aan het aquarium toevoegt.
    • Je kunt ook CO2 (koolstofdioxide) door het aquarium pompen middels CO2 injectiesystemen. Hierdoor verlaag je de pH zonder het gebruik van chemicaliën.
  5. Waterplanten kunnen het aquarium helpen om zijn eigen, natuurlijke ecosysteem te ontwikkelen, om vissen te beschermen, om zuurstof toe te voegen, om algen op afstand te houden en om het water te reinigen. Planten kunnen je aquarium er ook heel stoer uit laten zien! [10]
    • Een beluchtingseenheid is mogelijk niet nodig als je gezonde waterplanten in je aquarium hebt. [11]
    • Waterplanten gebruiken het giftige ammoniak en nitriet in het aquarium om te groeien. Snelgroeiende planten, zoals Cabomba, Ludwigia of Egeria, of andere plantensoorten, kunnen snel veel ammoniak verwijderen. [12]
  6. Je vis heeft baat bij algeneters, die mogelijk schadelijke algen in het aquarium onder controle houden. Hieronder vallen garnalen, slakken en algenetende vissen. [13]
    Advertentie

Tips

  • Voorkomen is beter. Het is makkelijker om je vis gezond te houden door toegewijde verzorging en onderhoud dan om een zieke vis te behandelen.
  • Als je twee of meer vissen hebt, laat het filter of de beluchting dan constant werken, zodat je vissen voldoende zuurstof hebben om te ademen.
  • Je kunt ongeveer één eetlepel aquariumzout (geen gejodeerd zout!) per 17,5 liter water toevoegen aan een zoetwateraquarium, om de groei van bacteriën en schimmels te remmen. [14]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.122 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie