PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

We nemen elke dag beslissingen; alles wat we zeggen of doen is het gevolg van een beslissing, of we het nou bewust doen of niet. Voor keuzes, groot of klein, bestaat geen kant-en-klare formule om de juiste beslissing te nemen. Het beste kun je de zaak van zoveel mogelijk kanten bekijken en dan besluiten wat op dat moment het verstandigste lijkt.

  1. Het helpt je om je hoofd leeg te maken en om rustig te blijven en de zaak te overzien in plaats van je ernstig bezorgd te maken over de gevolgen.
  2. Op het eerste gezicht kan het lijken alsof er maar een mogelijkheid is, maar dat is meestal niet waar. Zelfs als je keuzes beperkt lijken, probeer je een lijst met alternatieven aan te leggen. Verdiep je daarbij nog even niet in de haalbaarheid ervan; brainstorm en schrijf alle ideeën op die in je op komen, ook al zijn ze nog zo raar. Je kunt ze later altijd nog van de lijst halen maar deze gekke ideeën kunnen je een stap in de richting van bruikbare oplossingen helpen waar je anders niet op zou zijn gekomen. Vraag ook andere mensen om oplossingen. Wees beknopt en vraag wat ze in jouw situatie zouden doen. Soms kunnen vreemden met de beste ideeën komen, omdat ze niet bevooroordeeld zijn.
  3. Schrijf alle mogelijke uitkomsten op en noteer of ze positief of negatief zijn. Dat kan door een plus (+) voor de positieve punten te schrijven en een min (-) voor de negatieve. Bij zeer positieve of negatieve uitkomsten kun je ook ++ of -- noteren. Sommige mensen vinden het fijn om een situatieboom te tekenen waarin van iedere keuze de voors en tegens visueel worden genoteerd.
    • Bedenk voor ieder scenario of het beste resultaat het risico van het ergste resultaat waard is. Als het risico van het slechtste resultaat absoluut onaanvaardbaar voor je is en je jezelf dat nooit zou kunnen vergeven, dan zou je niet voor deze optie moeten kiezen.
    • Noteer van iedere mogelijkheid hoe groot de kans op deze uitkomst is. Geef dit in een percentage (bijv. er is 80% kans dat dit gebeurt en 20% kans dat het omgekeerde plaats vindt) aan. Zorg ervoor dat je inschattingen gebaseerd zijn op ervaring of onderzoek omdat je angst om te falen anders de kans op succes ontneemt.
    • Overweeg welke mogelijkheid je het meeste tegenstaat en waarom. Afhankelijk van de situatie kunnen de problemen die de uitvoering van een keuze met zich meebrengt je ervan weerhouden deze te kiezen. Op andere momenten kan de moeilijkste keuze juist het meeste resultaat opleveren.

  4. Je moet je goed voelen bij je keuze. Noteer in je lijst of keuzeboom welke keuzes welk gevoel oproepen. Er zijn verschillende manieren om hierachter te komen:
    • Stel je ideale ik voor. Als je al de persoon zou zijn waar je naar streeft om te worden, wat zou je dan doen? Als dit nog ongrijpbaar is, denk dan aan je rolmodellen en idolen, de mensen die je inspireren. Wat zouden zij in jouw plaats doen en waarom?
    • Focus je gedachten door meditatie of gebed. Zet logica uit je gedachten en laat je geest leiden door wat dan ook: God, het universum of je onderbewuste. Welke keuze voelt goed?
    • Visualiseer elk resultaat tot in detail. Gebruik al je zintuigen om je voor te stellen wat er bij elke keuze kan gebeuren. Als je bijvoorbeeld voor de keuze staat welke plaats je zult bezoeken, stel je dan voor dat je er bent: het uitzicht, de geur, het geluid en ieder overig detail. Misschien kom je er achter dat je dit meer wilt - of juist helemaal niet - dan je dacht. Let er wel op dat je elk denkbaar detail erbij betrekt, niet alleen de beste of de slechtste details.
    • Snel vooruit. Stel je voor dat je de keuze al hebt gemaakt: op welk resultaat zou je het meest trots zijn? Welke keuze geeft je het gevoel een beter mens te zijn geworden of de wereld te hebben verbeterd? Stel dat je op je sterfbed zou liggen en terug zou kijken, van welke keuze zou je dan de meeste spijt hebben?
  5. Dit is vanzelfsprekende de moeilijkste stap, maar er staat hopelijk een beslissing op je lijst waar je zowel met je verstand als met je hart achterstaat. Deze heeft meer pluspunten dan minpunten en intuïtief voel je je er toe aangetrokken. Als je er nog niet uit bent, vraag dan advies aan iemand die je vertrouwd. Dat kan een goede manier zijn om de knoop door te hakken.
    • Welke keuze je ook maakt, zorg ervoor dat je over je schuldgevoel van iedere mogelijke uitkomst heen stapt. Als dingen niet zo uitpakken als je had gewild, dan is het altijd nog beter dat je een bewuste keuze hebt gemaakt dan dat je nalatig hebt toegekeken. Je kunt in elk geval zeggen dat je je hebt gedaan wat je kon.
    • Maak een back-up plan als je kunt voor het geval het verkeerd uitpakt. Denk vooruit. De beste besluitvormers zijn geen mensen die nooit fouten maken; het zijn de mensen die hopen op het beste en zich voorbereiden op het slechtste.
  6. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, ga er dan helemaal voor. Denk op dit punt niet na over de mogelijkheden die je niet hebt gekozen.
  7. Dit is de belangrijkste stap. Als je achteraf niet nadenkt over je keuze, heb je er niets van geleerd. Stel jezelf de vraag of je deze uitkomst had verwacht. Zou je het weer zo doen? Wat weet je nu, dat je vooraf niet wist? Hoe zou je de geleerde les omzetten in advies? Door het verkrijgen van inzicht en wijsheid kun je ervoor zorgen dat iedere keuze in elk geval één positief resultaat heeft.
    Advertentie

Tips

  • Blijf er niet oneindig over nadenken. Als je het te goed wilt doen, kun je je doel missen.
  • Geen enkel scenario is perfect. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, ga er dan vol vertrouwen voor en blijf niet nadenken over de kansen die je daarmee hebt laten schieten en wat er gebeurd zou zijn als je anders had gekozen.
  • Er kan nieuwe informatie opduiken of er kunnen zich nieuwe kansen voordoen nadat je een keuze hebt gemaakt. Wees niet bang om het proces van overwegen en nadenken opnieuw te doorlopen en je keuzes te herzien.
  • Overweeg dat alle mogelijkheden goed kunnen zijn als je er al lang over na hebt gedacht. In dat geval kunnen alle opties even grote voordelen of nadelen hebben. Je zou je keuze al lang gemaakt hebben als één van de mogelijkheden er duidelijk uitsprong.
  • Bedenk je dat je misschien niet genoeg informatie hebt om een keuze te maken. Doe meer onderzoek als je de lijst met keuzes niet kunt inkorten. Bedenk je ook dat je misschien niet aan de informatie kunt komen die je nodig hebt. Nadat je alle informatie die je hebt nog eens bekeken hebt, denk je opnieuw na en maak je je keuze.
  • Als je twijfelt over je relatie, kun je ook op een later moment nog breken?
  • Verdwaal niet in je keuzemogelijkheden. Stel jezelf een tijdslimiet als je gauw moet kiezen of bepaal dat iets tamelijk onbelangrijk is. Het risico bestaat op "verlamming door onderzoek". Als je wilt kiezen welke film je dit weekend gaat huren, verspil dan geen uur aan het opschrijven van titels.
  • Hecht niet teveel waarde aan het openhouden van alle mogelijkheden. Onderzoekers hebben aangetoond dat het niet durven sluiten van deuren leidt tot het nemen van slechte beslissingen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bedenk je dat op een bepaald moment besluiteloos kan leiden tot niets doen. Dat is het slechtste besluit dat je kunt nemen.
  • Blijf uit de buurt van mensen die doen alsof ze het beste voor jou willen maar denken dat zij dat kunnen bepalen en jijzelf niet. Hun ideeën zouden goed kunnen zijn, maar als ze weigeren om rekening te houden met jouw gevoelens en mogelijkheden zitten ze helemaal fout. Blijf ook uit de buurt van mensen die geen waarde hechten aan waar jij in gelooft.
  • Vergeet niet iets te leren van deze ervaring. Als je belangrijke beslissingen neemt, moet je altijd bereid zijn de consequenties te aanvaarden en zonder spijt terug te kijken op je keuze.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.563 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie