In deze wikiHow lees je hoe je bestanden overzet van de ene Mac naar de andere.
Stappen
-
Zet de wifi en bluetooth van beide Macs aan. Je hebt beide functies nodig voor het gebruik van airdrop.
- Wifi — Klik op het 'wifi' -icoontje in de menubalk van je Mac en klik vervolgens op 'Schakel wifi in' in het dropdownmenu. Selecteer handmatig het juiste netwerk als je niet automatisch verbinding krijgt.
- Bluetooth — Open het Apple-menu en klik vervolgens op 'systeemvoorkeuren', daarna op 'bluetooth' en 'schakel bluetooth in', links in het venster.
-
Zorg ervoor dat beide Macs aan staan en dat ze niet verder dan negen meter van elkaar verwijderd zijn. Airdrop werkt het beste als beide apparaten in dezelfde kamer staan, dicht bij elkaar. [1] X Bron
- Andere apparaten, muren, vloeren en plafonds kunnen de werking van AirDrop verstoren, ook binnen de negen meter.
- Beide Macs moeten aan staan om bestanden over te kunnen zetten.
-
Open Finder. Klik op het icoontje van de Finder-app. Dit icoontje staat in je dock en ziet eruit als een blauw gezichtje.
-
Controleer of je AirDrop aan staat. Wanneer de AirDrop op een van je Macs is uitgeschakeld, kan je deze weer inschakelen door boven aan je scherm op Ga te klikken en vervolgens AirDrop te selecteren. Op het volgende scherm klik je dan op de AirDrop: uit link en selecteer je Iedereen in het dropdownmenu. Hierna mag je het AirDrop-scherm sluiten.
-
Selecteer de bestanden die je wilt sturen. Ga naar de locatie van de bestanden die je over wilt zetten en houd de toetsen ā Command vast, terwijl je elk bestand apart aanklikt.
-
Houd Control vast terwijl je een bestand aanklikt. Dit laat een menuutje zien.
-
Selecteer Delen . Deze optie vind je in het menu. Hierna verschijnt een pop-upmenu.
-
Klik op AirDrop . Dit is een van de keuzes die je hebt in het menu. Hierna opent het AirDrop-venster.
-
Selecteer de gebruikersnaam van je andere Mac. Klik op de accountnaam die je op je andere Mac gebruikt. Hierdoor wordt een verzoek om het bestand over te zetten naar je andere apparaat gestuurd.
-
Accepteer het verzoek op je andere Mac. klik op Accepteer in de notificatie die je op je andere Mac krijgt. De bestanden worden nu gedownload in de 'Downloads'-map.
-
Klik op Gereed op de eerste Mac. Het AirDrop-menu wordt nu gesloten.Advertentie
-
Sluit een flash drive of externe harde schijf aan op je Mac. Hiervoor gebruik je de stekker die aan de schijf zit of een USB-kabel. Sluit deze aan op de USB-poort van een je Macs.
- Wanneer je een nieuwer MacBook-model hebt, is het mogelijk dat je geen 'ouderwetse', rechthoekige USB-poort hebt. In dat geval heb je een tussenstukje nodig: een zogenaamde USB naar Thunderbolt 3-adapter.
- Wanneer je de schijf voor de allereerste keer aansluit, moet je deze misschien formatteren . Kies in dat geval voor de structuur Mac OS Uitgebreid (journaled) .
TIP VAN EEN DESKUNDIGEComputerdeskundigeChiara Corsaro is algemeen manager en door Apple erkend Mac- en iOS-reparateur bij macVolks, Inc, een erkende Apple-serviceprovider in de San Francisco Bay Area. MacVolks, Inc. is opgericht in 1990, door het Better Business Bureau (BBB) beoordeeld met een A+ en is onderdeel van het Apple Consultants Network (ACN).De makkelijkste manier om bestanden over te zetten of te backuppen is met behulp van een USB-stick of -schijf. Eerst moet je de bestanden overzetten naar je USB-schijf of –stick. Hiervoor sluit je de randapparatuur aan op je computer. Daarna zoek je het bestand op dat je over wil zetten en sleep je dit in de Finder naar je USB-schijf. Sluit de schijf nu aan op de andere computer en sleep het bestand daar naar het bureaublad.
-
Open Finder. Klik het icoontje van Finder dat in je dock staat. Dit lijkt op een blauw gezichtje.
-
Navigeer naar de bestanden die je over wilt zetten. Open de map waarin de bestanden staan.
-
Selecteer de bestanden. Houd de ā Command toets vast terwijl je elk over te zetten bestand apart aanklikt.
- Als je de hele map wilt kopiëren, klik je op ā Command + A .
-
Kopieer de bestanden. Klik op ā Command + C om dit te doen.
-
Klik op de naam van je externe schijf. Deze naam vind je onderaan in de linkerzijbalk van je Finder-venster. Hierdoor opent je externe schijf.
-
Plak de gekopieerde bestanden. Klik hiervoor ā Command + V . Je ziet nu je bestanden verschijnen bij je externe schijf.
-
Werp de externe schijf uit . Klik het 'Uitwerpen' icoontje rechts naast de naam van de schijf en haal dan de schijf uit de USB-poort.
-
Sluit de schijf aan op je andere Mac. Dit is de Mac waar je bestanden naartoe moeten.
-
Open Finder en klik de naam van je externe schijf, die je linksonder in het venster vindt. Hier zie je de bestanden die je nodig hebt.
-
Zet de bestanden op je Mac. Klik en sleep de bestanden van de externe schijf naar het bureaublad van je Mac. Je kan ze natuurlijk ook in een andere map zetten.TIP VAN EEN DESKUNDIGEComputerdeskundigeChiara Corsaro is algemeen manager en door Apple erkend Mac- en iOS-reparateur bij macVolks, Inc, een erkende Apple-serviceprovider in de San Francisco Bay Area. MacVolks, Inc. is opgericht in 1990, door het Better Business Bureau (BBB) beoordeeld met een A+ en is onderdeel van het Apple Consultants Network (ACN).
Voor een back-up van je hele systeem kan je het beste Time Machine gebruiken. Wanneer je Time Machine eenmaal goed hebt ingesteld, wordt automatisch alles op je computer geback-upt, wanneer je de schijf aansluit op je Mac. Zorg ervoor dat de externe schijf van je Time Machine twee keer zo groot is als de interne schijf van je Mac. Deze extra ruimte is nodig omdat niet alleen je gegevens (foto's, documenten, tekeningen) worden geback-upt, maar ook je hele OS, je programma's en je instellingen.
Advertentie
-
Verzeker je ervan dat allebei je Macs Thunderbolt 3 ondersteunen. De poorten van Thunderbolt 3 (ook bekend als USB-C) herken je als de ovalen uitgangen aan weerszijden van je MacBook of achterin je iMac-monitor.
- Wanneer een van je Macs het Thunderbolt-3-protocol niet ondersteunen, kan je deze methode niet gebruiken.
-
Koop een kabel voor Thunderbolt 3. Deze kabels hebben een USB-C-stekker aan het eind van de kabel. Koop deze kabels online of in de MacStore.
-
Verbind beide Macs met de kabel. Plug het ene eind van de kabel in de Thunderbolt 3-uitgang van je ene Mac, en het andere eind in de Thunderbolt 3-uitgang van je andere Mac.
-
Open het Apple-menu . Klik op het Apple-logo linksboven in het scherm. Er verschijnt nu een dropdownmenu.
- Doe dit op de Mac van waaruit je de bestanden wilt sturen.
-
Klik op Systeemvoorkeuren… . Dit staat bovenaan in het dropdownmenu.
-
Klik op Netwerk . Deze optie herken je aan een wereldbol-icoontje in het systeemvoorkeurenscherm.
-
Klik op ļ¼ . Dit vind je linksonder in de zijbalk. Na het klikken verschijnt er een pop-upvenstertje.
-
Klik op het pijltje naast 'Interface'. Dit staat bovenaan het venster. Nu verschijnt er een dropdownmenu.
-
Klik op Thunderbolt-bridge . Dit vind je in het dropdownmenu.
-
Klik Aanmaken . Dit is een knop onderaan het venster.
-
Klik op Toepassen . Deze knop vind je rechtsonder in het scherm.
-
Voeg de Thunderbolt-bridge ook aan op je andere Mac. Dit gaat op precies dezelfde manier:
- Open systeemvoorkeuren en klik op Netwerk .
- Klik ļ¼ en kies dan Thunderbolt-bridge in het 'Interface' dropdownmenu.
- Klik Aanmaken en daarna Toepassen .
-
Wacht totdat beide Macs de Thunderbolt-bridge-connectie herkennen. Dit is het geval wanneer de roodgekleurde stip naast 'Thunderbolt-bridge' geel wordt.
- Wanneer het langer dan een paar minuten duurt voor je Macs de Thunderbolt-bridge herkent, kan je proberen het netwerkvenster te sluiten en te heropenen.
-
Noteer het IP-adres van je doelcomputer. Dit adres gebruik je om de verbinding te maken met je huidige computer.
-
Schakel 'bestanden delen' in op de eerste Mac. Dit moet de Mac zijn waar de bestanden naartoe moeten:
- Klik op het ā®ā®ā®ā® icoontje linksboven in 'systeemvoorkeuren'
- Klik 'Delen'.
- Vink het vakje 'Bestanden delen' aan.
-
Maak verbinding met je andere Mac. Op de Mac waar je het delen van bestanden nog niet aangezet hebt, doe je het volgende:
- Open de Finder of klik op het bureaublad.
- Klik op Ga bovenaan het scherm.
- Klik op Verbind met server... in het dropdownmenu.
- Voer het IP-adres van je andere Mac in (het adres dat je had opgeschreven).
- Klik op Verbinding maken .
-
Log in. Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord van de andere Mac in en klik op Verbinding maken .
-
Klik op Macintosh HD . Dit is de keuze die je ziet in het pop-upvenster dat nu verschijnt. Hiermee selecteer je de harde schijf van de andere Mac als doellocatie.
- Selecteer de SSD optie, als je een SSD-schijf hebt in plaats van een HD.
-
Klik op OK . Dit vind je onderaan het scherm.
-
Zet je bestander over. Je kan bestanden vanuit elke locatie van je Mac naar de doelcomputer kopiëren op de volgende manier:
- Klik op het IP-adres of de Mac-naam in de linkerzijbalk van Finder.
- Ga naar de map waar je de bestanden wilt plakken, zoals 'Downloads' of 'Bureaublad' in het Finder-scherm.
- Klik op de locatie terwijl je de toetsen ā Command + V vasthoudt.
- Wacht tot je de bestanden op de andere Mac ziet verschijnen.
Advertentie
-
Herken wanneer je deze methode het beste gebruikt. Je kunt Time Machine gebruiken wanneer je instellingen, voorkeuren, programma's en bestanden van een oude Mac wilt kopiëren naar een nieuwe Mac..
- Gebruik deze methode niet als je alleen een paar bestanden wilt overzetten.
-
Een Time Machine-back-up maken . Maak eerst een back-up met Time Machine, als je die nog niet hebt. Zet deze op een lege externe schijf voor je verder gaat.
-
Verbind de externe schijf van je Time Machine met de Mac die de back-up gaat gebruiken voor de set-up.
- Wanneer je geen traditionele USB-poort hebt, moet je een tussenstukje gebruiken als adapter van USB naar Thunderbolt 3.
-
Herstart je Mac. Klik op het Apple-menu , klik op Herstart... , en klik nog een keer op 'Herstart' wanneer daarom gevraagd wordt. Je Mac start nu opnieuw op.
-
Houd de toetsencombinatie ā Command en R ingedrukt. Houd deze toetsen vast terwijl je Mac aan het herstarten is.
-
Laat de toetsen los wanneer het scherm 'Gereedschap' verschijnt. Hier zie je een paar opties, waaronder Herstel van Time Machine-back-up .
-
Klik op Herstel van Time Machine-back-up . Deze optie vind je ergens in het midden van het scherm.
-
Klik tweemaal op Doorgaan . Deze knop staat rechtsonder in het scherm.
-
Klik op Time Machine-back-up . Deze optie staat middenin het scherm.
-
Klik op Doorgaan . Deze knop staat rechtsonder.
-
Selecteer de back-up die je wilt gebruiken. Klik de naam en datum van de back-up die je wilt installeren op je Mac.
-
Klik op Doorgaan . Deze knop staat onderaan. Nu begint je Mac met het herstellen met de Time Machine-back-up. Wanneer dit gebeurd is, heb je op je nieuwe Mac toegang tot alle programma's, bestanden, voorkeuren en instellingen van je oude Mac.Advertentie
Tips
- Het is veel werk om een Thunderbolt 3-connectie op te zetten, maar dit is echt de allersnelste manier om grote bestanden over te zetten. Bestanden van meerdere gigabytes zet je over in een paar seconden.
Waarschuwingen
- Om veiligheidsredenen kan je AirDrop uitzetten wanneer je het niet gebruikt. Accepteer ook alleen bestanden van computers en mensen die je vertrouwt.