Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je relatie is waarschijnlijk erg goed begonnen, maar na verloop van tijd hebben alle relaties werk nodig om ze gaande te houden. Een van de beste dingen die je kunt doen om je relatie met je vriendin te verbeteren, is door te werken aan je communicatieve vaardigheden. Door te leren hoe je beter met je partner kunt communiceren, kunnen jullie je beiden voor elkaar openen en dichter bij elkaar voelen, ongeacht in welk stadium je relatie zich bevindt.
Stappen
-
Stel vragen. Vragen stellen is een van de beste manieren om het gesprek met je partner te verbeteren. Je moet elkaar elke dag vragen stellen over hoe het werk ging, hoe je je allebei voelt, en andere dagelijkse 'updates' over elkaars leven. Je moet ook vragen stellen om iets op te helderen dat eerder is gezegd, of om er dieper op in te gaan en je partner ertoe te brengen zich meer open te stellen. [1] X Bron
- Gebruik vragen die tot andere aanzetten. Begin met wat algemenere onderwerpen en werk je weg naar specifiekere onthullingen.
- Je zou kunnen beginnen door je vriendin te vragen hoe haar dag was en vervolgens naar een onaangename gebeurtenis of naar een leuk moment op het werk te vragen.
- Zodra je vriendin begint te praten over de details van haar dag, kun je proberen de dingen die ze zegt toe te passen op andere gesprekken die je hebt gehad. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen: 'Dat is al eerder gebeurd, nietwaar?' of 'Wauw, ik kan niet geloven dat dat gebeurde nadat _____ je vorige week iets anders had verteld.'
- Vraag je vriendin hoe ze denkt over de gebeurtenissen die ze beschrijft. Laat haar weten dat je om haar geeft en bied haar je steun aan.
-
Formuleer het anders om te laten zien dat je luistert. Een groot probleem bij relatiecommunicatie is dat een partner zich niet gehoord of begrepen voelt. Als je wat je vriendin zojuist zei in je eigen woorden herformuleerde, laat dat zien dat je luistert naar alles wat ze zegt en het ook verwerkt. Het kan ook een handige manier zijn om jezelf mentaal te aarden in het gesprek als je merkt dat je gedachten racen en je het moeilijk vindt om je te concentreren op wat er wordt gezegd. [2] X Bron
- Gebruik een natuurlijke gesprekstoon. Als je herformulering voor je partner als spottend overkomt, dan kan het gesprek al gauw de verkeerde kant uitgaan.
- Beperk het gebruik van herformuleringen. Als het te vaak wordt gedaan, kan het storend of irriterend zijn.
- Zet de woorden van je vriendin in je eigen woorden om als je ze anders formuleert. Hiermee geef je aan dat je alles verwerkt wat ze zegt, en het niet zomaar woord voor woord herhaalt.
- Je kunt proberen een overgangszin te gebruiken om je herformulering te beginnen. Zeg bijvoorbeeld iets als: 'Dus wat je zegt, is...' of 'Ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt. Wat jij zegt, is ________. Is dat zo?'
-
Kijk uit naar non-verbale signalen. Lichaamstaal zegt vaak net zo veel als woorden. Jullie lichaamshouding tijdens het gesprek kan signalen afgeven die misschien niet opzettelijk zijn of die je onderbewuste stemming weerspiegelen. Probeer niet te obsessief de lichaamstaal van je partner af te lezen, maar als het lijkt alsof er een probleem is, vraag haar dan of ze van streek is en laat haar weten dat je haar lichaamstaal hebt opgemerkt. [3] X Bron
- Als je vriendin haar armen over elkaar slaat, dan kan ze zich verdedigend, afstandelijk of emotioneel afgesloten van jou voelen.
- Oogcontact vermijden kan duiden op een gebrek aan interesse in wat je zegt, schaamte over iets dat is gezegd of gedaan, of zich afgeleid voelen of niet willen praten.
- Het lichaam afwenden tijdens een gesprek kan erop wijzen dat je partner zich ongeïnteresseerd, gefrustreerd of emotioneel afgesloten voelt.
- Een luide en agressieve toon kan erop wijzen dat het gesprek uit de hand is gelopen of op het punt staat uit de hand te lopen en dat de emoties hoog oplopen. Je vriendin kan ook het gevoel hebben dat je niet naar haar luistert of haar niet begrijpt.
- Sommige lichaamstaalhoudingen komen toevallig op, dus 'beschuldig' je vriendin er niet van dat ze stiekem overstuur of afgesloten is. Vraag het op een zorgzame manier door iets te zeggen als: 'Ik heb gemerkt dat uit je lichaamstaal te lezen is dat je van streek bent, maar je woorden spreken dat tegen. Zit je ergens mee?'
Advertentie
-
Wees open en eerlijk. Eerlijk zijn betekent niet liegen tegen je vriendin of haar misleiden, wat eigenlijk makkelijk zou moeten zijn. Maar om je open te stellen, moet je jezelf op een bepaald niveau kwetsbaar maken en daar hebben veel mensen moeite mee. Als open en eerlijk zijn niet vanzelfsprekend voor je is, moet je er samen met je partner aan werken in het belang van je relatie. [4] X Bron
- Een open en eerlijke communicatie is de basis van een sterke relatie. Als je niet open en eerlijk tegen elkaar kunt zijn, dan zullen jullie op den duur tegen problemen aanlopen.
- Vertel je vriendin de volledige waarheid. Houd je gevoelens niet in, want ze zou van streek kunnen raken als ze erachter komt.
- Als je het moeilijk vindt om open te zijn, vertel je partner dan over het probleem en probeer uit te leggen waarom. Als ze weet dat je er moeite mee hebt, dan kan ze extra ondersteunend zijn en misschien leren je vragen te stellen of om meer details te vragen.
-
Denk na voordat je iets zegt. Veel mensen hebben zo'n haast om al hun gedachten of gevoelens naar buiten te brengen dat ze niet stilstaan bij wat er feitelijk wordt gezegd. Dit geldt zowel voor het uiten van je mening in het algemeen als voor het reageren op iets dat je vriendin heeft gezegd. [5] X Bron
- Denk goed na over wat je wilt zeggen voordat je iets zegt.
- Wees je bewust van wat je voelt als je met je vriendin praat.
- Praat zo duidelijk en direct mogelijk.
- Als je antwoordt op iets dat je partner zei, geef haar dan even de tijd zodat je er zeker van bent dat ze klaar is met praten. Neem dan even de tijd om te verwerken wat ze heeft gezegd en bedenk hoe je je antwoord het beste kunt verwoorden.
-
Communiceer met respect. Je moet er altijd naar streven om zo respectvol mogelijk te zijn in alle gesprekken die je met je vriendin voert. Respect kan voor veel mensen een voor de hand liggende vereiste zijn, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van je woorden, je toon, de onderliggende tekst van je gesprek en je lichaamstaal om altijd wederzijds respect voor elkaar over te brengen. [6] X Bron
- Neem de verantwoordelijkheid voor wat je zelf zegt en doet tijdens een gesprek, zelfs als het daardoor uit de hand loopt.
- Je moet allebei je gedachten en gevoelens volledig uiten, maar doe dat wel altijd met respect.
- Valideer de gevoelens van je partner. Probeer te begrijpen waarom je vriendin zich zo voelt, en respecteer op zijn minst dat ze zich zo voelt. [7] X Bron
- Breng door je houding respect over. Denk aan je houding, probeer geen oogcontact te vermijden en hou je niet met iets anders bezig terwijl je naar je vriendin luistert. Kijk haar aan en geef haar je volledige aandacht.
- Wees respectvol in alle antwoorden die je geeft. Onderbreek je vriendin niet en zeg nooit dat ze het bij het verkeerde eind heeft als ze zich op een bepaalde manier voelt.
- Als er een misverstand tussen jullie is, word dan niet boos of kwaad. In plaats daarvan moet je rustig vragen stellen en je vriendin erop aanzetten duidelijk te maken wat ze eigenlijk bedoelt.
-
Focus op 'ik'-uitspraken. Wanneer de emoties toenemen, vooral tijdens een ruzie of nadat je op de een of andere manier gekwetst bent, is het gemakkelijk om in bevestigende uitspraken te vallen, zoals: 'Je bent een leugenaar en je hebt mijn gevoelens gekwetst'. Toch zijn de psychologen het erover eens dat het gebruik van 'ik'-uitspraken veel effectiever is en minder spanning veroorzaakt. Het gebruik van een 'ik'-verklaring betekent simpelweg dat je je gekwetste gevoelens omschrijft als de manier waarop je je voelt, in plaats van als een beschuldiging of een vaststaand feit over je partner. [8] X Bron Een goede 'ik'-verklaring moet de volgende componenten bevatten:
- Een uitdrukking van emotie: 'Ik voel me_____'.
- Een eerlijke en niet emotionele beschrijving van het gedrag waardoor je je op die manier voelt: 'Ik voel me _____ als je ______'.
- Een uitleg waarom het gedrag of de omstandigheden ervoor zorgen dat je je op die manier voelt: 'Ik voel me ____ als je _____, omdat het _________'.
-
Doe niets overhaast. Als je al een hele tijd geen verkering hebt gehad, of als je pas begint met het delen van je gevoelens in het algemeen, dan kun je het beste rustig aan doen. Je moet er wel aan blijven werken om elke dag met elkaar te communiceren, maar jij en je partner moeten een openhartig gesprek hebben over hoe comfortabel je het vindt om je persoonlijke gedachten en/of gevoelens te onthullen, en hoe lang je nodig hebt om op dat punt te komen. [9] X Bron
- Ga niet overhaast in diepe, verontrustende of moeilijke gesprekken. Laat ze van nature komen als jullie er allebei voor klaar zijn om over zulke dingen te praten.
- Haast je partner niet, en laat haar je niet haasten.
- Doe dat waar jullie beiden je prettig bij voelen, en weet dat elke poging om de communicatie te verbeteren je relatie zal versterken.
-
Deel persoonlijke informatie. Het delen van persoonlijke informatie is erg nuttig in een relatie, vooral als het voor je nieuw is om je gevoelens te delen of over zeer persoonlijke onderwerpen te praten. Het is een manier om jezelf langzaamaan maar openhartig aan je partner te laten zien, in de veronderstelling dat zij ook over zichzelf zal praten. [10] X Bron Probeer voort te bouwen op de volgende zelfonthullendeverklaringen om aan de slag te gaan:
- Ik ben een persoon die _____.
- Iets dat ik zou willen dat mensen van mij zouden weten, is _______.
- Als ik intieme gevoelens probeer te uiten, _____________.
Advertentie
-
Probeer verschillende communicatiestijlen uit. Er zijn veel verschillende manieren om te communiceren, en er zijn geen absoluut goede of foute methoden. Sommige methoden kunnen echter voor sommigen productiever zijn dan andere, en het kan wat experimenteren vergen om een communicatiestijl te vinden die voor jullie beiden het beste werkt. [11] X Bron
- Probeer expressief te zijn. Laat je partner weten hoe je je voelt en vraag haar hoe ze zich voelt.
- Gebruik taak- of feitgerichte communicatie. Sommige mensen vinden het prettiger om feiten over te brengen in plaats van emoties, zoals: 'Ik heb het gevoel dat ik niet genoeg geld verdien met mijn werk' in plaats van te zeggen: 'Ik ben verdrietig en maak me zorgen over mijn financiën.'
- Wees assertief. Assertieve communicatie omvat de duidelijke en directe communicatie van je gevoelens, meningen en behoeften, zonder inbreuk te maken op de rechten van je partner.
- Vermijd passieve communicatie. Deze communicatiestijl houdt in dat je er niet in slaagt om voor jezelf op te komen of je gedachten, gevoelens of behoeften te uiten, en kan erg schadelijk zijn voor de relatie. [12] X Bron
- Minimaliseer emotie voordat je over belangrijke dingen praat. Neem een paar minuten de tijd om te kalmeren voordat je iets belangrijks bespreekt, zodat het gesprek niet door je emoties wordt bestuurd, maar zorg er wel voor dat je erkent hoe jij en je partner zich voelen. [13] X Bron
-
Focus op smalltalk. Smalltalk is enorm nuttig in elke relatie, en het helpt bij het opbouwen van een dagelijks niveau van communicatie binnen je relatie. Je kunt herinneringen ophalen of lachen om gebeurtenissen die je samen hebt meegemaakt, praten over wat je die dag allemaal hebt gedaan, vragen naar plannen voor het weekend, of gewoon opmerkingen delen die je interessant of grappig vindt. [14] X Bron
- Door over je dagelijkse leven te praten, kunnen jij en je vriendin dichter naar elkaar groeien en elkaar beter leren kennen.
- Vraag je vriendin om er verder op in te gaan en meer details te geven.
- Zorg ervoor dat je vervolgvragen een oprechte interesse tonen in wat je vriendin zegt en niet als achterdochtig of wantrouwend overkomen.
-
Maak tijd vrij voor communicatie. Veel mensen met een druk leven of verschillende agenda's merken dat de communicatielijnen in een relatie niet meer zo soepel verlopen. Dit kan echter gemakkelijk worden verholpen als beide partners tijd vrijmaken voor communicatie. Zelfs als je een heel hectisch leven hebt, is het belangrijk dat je wat tijd vrijmaakt voor een open en eerlijke communicatie, net zoals je tijd vrijmaakt om te eten, te slapen of je dagelijkse rit naar je werk en terug. [15] X Bron
- Als het hebben van een drukke agenda jullie allebei goed uitkomt om je dagelijkse leven te behouden, probeer dan eens tijd voor jezelf in te plannen. Reserveer minstens één keer per week wat tijd voor jezelf om een gezonde en open communicatielijn te behouden.
- Probeer onderbrekingen te beperken wanneer je met je vriendin praat. Schakel de tv of radio uit en zet jullie mobiele telefoons stil of berg ze op, zodat jullie niet worden afgeleid.
- Praat met elkaar terwijl je dagelijkse bezigheden doet, zoals tijdens het autorijden of het huishouden.
- Merk op wanneer je vriendin zich onrustig gedraagt of anderszins iets lijkt te hebben waar ze over wil praten. Vraag of er iets mis is, of dat er iets is waar ze over wil praten.
- Zorg ervoor dat je gesprekken toewijding, vertrouwen en intimiteit van jullie beiden overbrengen. [16] X Betrouwbare bron EDIS Ga naar de bron
-
Overweeg professionele hulp in te roepen. Misschien merk je dat de communicatie niet gemakkelijk verloopt in je relatie, of dat de communicatielijnen niet soepel verlopen door allerlei gebeurtenissen in jullie leven. Hier is niets mis mee, en het betekent niet dat je relatie niet zal werken – het betekent gewoon dat je er misschien wat harder aan moet werken. Hier kan een professional jullie van dienst zijn. [17] X Bron
- Een erkende relatietherapeut kan jullie helpen manieren te vinden om meer open en communicatief te zijn.
- Je kunt er ook aan werken om eerlijker te zijn, meer belangstelling te hebben voor elkaars leven en meer tijd te vinden om alleen samen door te brengen.
- Je kunt therapeuten bij je in de buurt vinden door het telefoonboek te doorzoeken, een online zoekmachine te gebruiken of door een op therapie gebaseerde index online te raadplegen. [18] X Bron
Advertentie
Tips
- Breng samen tijd door, ongeacht wat er verder in je leven gebeurt.
- Als jullie samen zijn, praat dan met elkaar. Begin met over koetjes en kalfjes te praten, wat ook erg belangrijk is, en werk je een weg naar grotere en belangrijkere dingen die in je leven gebeuren.
Advertentie
Waarschuwingen
- Verwacht niet dat je vriendin zich net zo prettig voelt als jij wanneer je over je gedachten en gevoelens praat. Niemand is hetzelfde en elke relatie is anders, wees dus begripvol en vraag haar ook om jouw gevoelens te respecteren.
- Als je merkt dat je vriendin geïrriteerd raakt, dan komt dat omdat ze misschien wat ruimte nodig heeft. Jaag haar niet op en respecteer haar grenzen.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/the-couch/201501/6-surprising-ways-communicate-better-your-partner
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2009/04/14/9-steps-to-better-communication-today/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2009/04/14/9-steps-to-better-communication-today/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2009/04/14/9-steps-to-better-communication-today/
- ↑ https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/relationships-and-communication# lp-h-0
- ↑ http://psychcentral.com/lib/good-communication-in-marriage-starts-with-respect/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2014/06/04/5-tips-for-communicating-assertively-without-being-passive-aggressive/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/cui-bono/201211/are-i-statements-better-you-statements
- ↑ https://www.ccri.edu/advising/health_and_wellness/communication.html
- ↑ https://www.ccri.edu/advising/health_and_wellness/communication.html
- ↑ http://www.dartmouth.edu/~eap/library/comunic1.pdf
- ↑ https://www.uky.edu/hr/sites/www.uky.edu.hr/files/wellness/images/Conf14_FourCommStyles.pdf
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2009/04/14/9-steps-to-better-communication-today/2/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/the-couch/201501/6-surprising-ways-communicate-better-your-partner
- ↑ http://www.dartmouth.edu/~eap/library/comunic1.pdf
- ↑ https://edis.ifas.ufl.edu/fy1277
- ↑ https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/relationships-and-communication# lp-h-5
- ↑ https://therapists.psychologytoday.com/rms/?utm_source=PT_Psych_Today&utm_medium=House_Link&utm_campaign=PT_TopNavF_Therapist
Over dit artikel
Deze pagina is 2.942 keer bekeken.
Advertentie