Pdf downloaden Pdf downloaden

Heel veel mensen willen beter kunnen tekenen, maar sommigen geloven dat tekentalent is aangeboren. Niets is minder waar. Door goed te leren kijken en veel geduld kan iedereen beter leren tekenen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je tekeningen verbeteren

Pdf downloaden
  1. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat is het mantra van veel beroemde kunstenaars van over de hele wereld, en als je oefent weet je zeker dat je tekeningen beter worden. [1] Al schets je elke dag maar een paar minuten, dan raken je hersenen beter betrokken bij je tekeningen en kun je nieuwe technieken makkelijker leren beheersen.
  2. Als je altijd een klein notitieboekje bij je hebt, heb je de mogelijkheid om alles te kunnen tekenen - van mensen in de bus, tot landschappen of mooie gebouwen in de stad. Je moet oefenen om een beter tekenaar te worden, dus zorg dat je altijd klaar bent om te oefenen.
  3. Potloden zijn er in verschillende hardheidsgraden en diktes. Als er een "H" op je potlood staat, is het harder, en laat het een fijne, lichte lijn achter, terwijl de potloden waar "B" op staat eerder dikke, donkere lijnen maken. [2]
    • Een fatsoenlijke set om mee te beginnen, te koop bij winkels met kunstbenodigdheden, bevat bijvoorbeeld potloden 4H, 3H, 2H, H, HB, B, 2B, 3B en 4B. [3]
    • Speel wat met je nieuwe potloden om te testen hoe ze allemaal aanvoelen. Let op het verschil in lijnen en probeer verschillende potloden voor verschillende tekeningen te gebruiken.
  4. Gebruik wat pagina's van je schetsboek om te experimenteren met de kleuren die de verschillende potloden geven, hoe je met je vingers de kleuren kunt mengen en hoe je eenvoudige vormen schaduw kunt geven. Je moet begrijpen hoe je materialen werken om je tekeningen beter te kunnen maken en om de juiste potloden voor de juiste lijnen te kunnen gebruiken.
    • Teken 3-4 balken en oefen de overgangen. Hoe kun je elk potlood gebruiken om de lijn schaduw te geven van volledig zwart naar volledig wit?
  5. Hoewel veel jonge kunstenaars vinden dat ze zichzelf wel kunnen leren tekenen, zijn er allerlei technieken die je alleen van een ervaren leraar kunt leren. Steek tijd in het oefenen van perspectief, verhoudingen en het natekenen van echte modellen. Als je tijd doorbrengt in een atelier met een leraar kun je sneller ontdekken wat je fout doet en leren wat je eraan kunt doen dan wanneer je het alleen probeert.
    • Vraag bij de winkel voor kunstbenodigdheden of het buurthuis waar je bij jou in de buurt tekenlessen kunt volgen.
  6. Hoewel je nooit een kunstwerk mag natekenen en doen alsof je het zelf hebt gemaakt, kun je wel waardevolle technieken aanleren door foto's of schilderijen die je mooi vindt na te maken. Omdat een plaatje al tweedimensionaal is, hoef je je geen zorgen te maken over het perspectief en je alleen maar op de lijnen en hoeken te concentreren. [4]
    • Oefen met het natekenen van klassieke schilderijen om van de meesters te leren - da Vinci was de koning van de menselijke anatomie, en van zijn tekeningen kun je heel veel leren.
    • Trek het nooit over - daarmee oefen je niet om te tekenen, maar zet je alleen maar lijnen.
  7. Door ondersteboven te tekenen word je gedwongen om het niet precies te laten lijken, maar moet je tekenen wat je echt ziet. Je kunt soortgelijke resultaten krijgen door via een spiegel te tekenen, of door met Photoshop vervormde foto's na te tekenen. [5]
  8. De contouren van een onderwerp nauwkeurig natekenen vereist meer dan eenvoudigweg een plaatje op internet zoeken. De beste kunstenaars en leraren buigen zich over heel veel boeken, voorbeelden uit het echte leven en studies om de lijnen die ze maken te leren begrijpen. Dit is echter afhankelijk van het soort tekening dat je wilt maken. Het is voor alle kunstenaars goed om het schetsboek zo nu en dan even weg te leggen. [6]
    • Als je mensen wilt tekenen, investeer dan in een geïllustreerd boek van de menselijke anatomie, of ga lessen volgen met echte modellen.
    • Als je dieren wilt tekenen, ga dan met je schetsboek naar de dierentuin of koop een geïllustreerd boek over de anatomie van dieren.
    • Wil je landschappen of gebouwen tekenen, investeer dan in een boek over perspectief zodat je op de juiste wijze diepte in je tekeningen kunt aanbrengen.
  9. Deze kleine, staande poppen hebben heel veel gewrichten die je kunt bewegen zodat je de verhoudingen van het lichaam beter kunt leren tekenen. Ze zijn heel nuttig om allerlei complexe houdingen na te kunnen tekenen. Zet de pop in de juiste houding en gebruik het om je schets te maken, zodat je er later details aan toe kunt voegen.
    • Als je geen model kunt vinden, gebruik dan het skelet uit je biologieklas om de verschillende verhoudingen te leren.
    • Er bestaan ook zulke modellen van handen, hoofden en het skeletstelsel, maar die zijn vaak een stuk duurder.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het tekenen van contouren perfectioneren

Pdf downloaden
  1. Contouren zijn de buitenste lijnen van je tekeningen. Je brengt nog geen schaduwen of tinten aan, alleen lijnen. Het is belangrijk om de contouren goed te leren tekenen als je een goed eindresultaat wilt krijgen, want hiermee geef je je tekeningen vorm en verhoudingen.
    • Meestal zijn de contouren het eerste wat je tekent.
  2. Dit wordt vaak over het hoofd gezien door kunstenaars die meteen in het werk duiken, maar het is ontzettend belangrijk om een nauwkeurige tekening te maken. Als je bijvoorbeeld een grote scène tekent, begin dan met flauwe lijntjes die de tekening in drie delen opdeelt, zowel horizontaal als verticaal. Je hebt nu negen kleine vakjes op je vel. Hiermee kun je alles op de juiste plek zetten, en heb je referentiepunten terwijl je werkt.
  3. Verhouding is het verschil in afmeting tussen twee voorwerpen. Als je armen en benen uit verhouding tekent bijvoorbeeld, ziet je tekening er lomp en scheef uit. Doe een oog dicht en hou je potlood langs het onderwerp. Je arm moet helemaal gestrekt zijn. Gebruik je potlood nu als liniaal en markeer de lengte van je onderwerp met je duim op het potlood. Nu kun je deze afstand vergelijken met de andere objecten op je tekening, of zelfs je potlood gebruiken om precies deze afstand over te brengen op je tekening. [7]
    • Je kunt ook je gidslijnen gebruiken. In welk "hokje" op je tekening past dit voorwerp? Neemt het de hele pagina in beslag, of misschien slechts een derde?
  4. Er is niets erger dan er halverwege een tekening achter komen dat de arm van je model veel te kort is. Een goede tekenaar weet hoe hij dit moet voorkomen door vooraf alles te schetsen. Gebruik eenvoudige vormen om de verhoudingen van alle objecten weer te geven. Maak bijvoorbeeld een ovaal voor het hoofd, een rechthoek met afgeronde hoeken voor het bovenlichaam, en langere ovalen voor de armen en benen. Blijf het aanpassen tot je het gevoel hebt dat alle verhoudingen en de pose kloppen. [8]
    • Zorg dat je het lichtjes schetst, zodat je het makkelijk kunt uitgummen.
    • Zet een kleine cirkel of stip voor ieder gewricht, dan kun je de armen en benen in de juiste houdingen "bewegen".
  5. Voeg steeds een complexere laag toe. Eerst zijn het alleen gidslijnen en stokpoppetjes. Dan voeg je eenvoudige vormen en houdingen toe. Dan ga je de permanente lijnen over de contouren heen schetsen, de gewrichten met elkaar verbinden, gezichtskenmerken tekenen, enz. Bedenk hoe je de uiteindelijke contouren van het lichaam maakt door de gewrichten met elkaar te verbinden, zodat je een herkenbare vorm krijgt.
    • Als je eenmaal blij bent met je nieuwe lijnen, gum je de lichte schetslijnen eronder uit.
    • Werk langzaam, zet elke lijn nauwkeurig, en gum het uit als je er niet blij mee bent. Je contouren moeten helemaal goed zijn als je wilt dat de uiteindelijke tekening beter wordt. [9]
  6. Begin nooit met de details. Als je eenmaal klaar bent met de basiscontouren, is het tijd om verder te gaan met de details. Dit is waar veel kunstenaars de fout in gaan, doordat ze alle energie en tijd steken in de details, terwijl de grote lijnen nog niet kloppen.
  7. Oefen in perspectief om landschappen een realistische diepte te geven . Perspectief is waardoor objecten verder weg kleiner lijken en dingen dichterbij juist groter. Om een accurate tekening te maken, moet je perspectief kloppen. Een manier om dit te oefenen is met een verdwijnpunt. Zie dit als het verste punt aan de horizon, zoals waar de zon staat vlak voor hij onder gaat. Teken rechte lijnen vanuit dit punt om je tekeningen kloppend te maken -- alles wat dichterbij het verdwijnpunt is, is verder weg, en dus kleiner, en alles wat verder van het punt vandaan is, is dichter bij jou, dus groter.
    • Teken twee diagonale lijnen die vanuit het verdwijnpunt naar jou toe komen. Alles wat tussen die lijnen past is is in het echt even groot, maar door het perspectief lijken ze verschillend in grootte. [10]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het aanbrengen van schaduwen perfectioneren

Pdf downloaden
  1. Schaduw zorgt ervoor dat een tekening eruit springt en niet plat aandoet. Een belangrijke factor bij het creëren van de illusie van drie dimensies, is schaduw. Maar schaduwen aanbrengen is moeilijk onder de knie te krijgen, vooral als je iets schaduw wilt geven wat je uit je hoofd tekent.
    • Ook lijntjes kunnen schaduw hebben. Denk bijvoorbeeld aan de twee kleine randjes tussen je neus en je bovenlip. Hoewel je gewoon lijntjes zou kunnen tekenen, ziet dat er onrealistisch uit. Probeer ze in plaats daarvan schaduw te geven, en maak de plekken ernaast iets donkerder, om ze midden in donkerdere stukjes tevoorschijn te laten komen.
  2. Schaduwen worden gecreëerd doordat ze minder licht krijgen dan andere delen van de tekening. Je schaduwen worden beïnvloed door waar het licht vandaan komt, wat voor soort licht het is en zelfs wat het tijdstip van de dag is. Schaduw valt aan de andere kant van waar het licht vandaan komt. Als je bijvoorbeeld een bal neerlegt en er van de rechterkant licht op schijnt, zal de linkerkant van de bal donkerder zijn. Daar moet je de schaduw dus maken als je de bal tekent.
  3. De rand van de schaduw is waar de schaduw ophoudt. Denk aan het maken van een schaduwpoppetje met je handen -- als je hand dichtbij het licht en de muur is, zie je een harde rand waar de schaduw en het licht bij elkaar komen; maar als je hand verder weg is, vervaagt de schaduw zachter in het licht. Let er echter op dat elke schaduw ook een beetje een zachte rand heeft. Het verschil tussen schaduw en contouren tekenen, is het vervagen van de randen. [11]
    • Direct licht, zoals een spot, of helder zonlicht, geeft dramatische schaduwen met harde randen.
    • Indirect licht, licht van verder weg, meerdere lichtbronnen of een bewolkte lucht, geeft zachtere schaduwen met vervaagde randen.
  4. Maak zachte, voorzichtige lijnen om de randen van je schaduwen heen voordat je begint, zodat je weet waar ze moeten komen.
    • Breng de highlights in kaart: waar is het licht het sterkst? Is er een gloed?
    • Schets de schaduw: waar begint de schaduw op elk object en waar houdt het op?
    • Teken de contouren van harde schaduwen. Zijn er donkere vormen die door het licht worden gecreëerd, zoals de schaduw van een persoon door de zon?
  5. Schaduw aanbrengen is de kunst van het geleidelijk laten overlopen van licht van het ene deel op het andere. Begin lichtjes, en geef het hele object een lichte schaduw met de lichtst mogelijke arcering. Blijf over de tekening gaan door de donkerdere delen langzaam in te vullen, met één tint tegelijk.
  6. Dit is de beste manier om realistische, geleidelijke schaduwen aan te brengen op elke tekening. Gebruik een tissue, je vinger of lichte streepjes met je potlood en laat de donkere delen in de lichtere overlopen door van donker naar licht te wrijven. De meeste potloden zullen maar een klein beetje vervagen, terwijl je met houtskool de schaduw heel dramatisch kunt vervagen met je vingers.
  7. Zet een heel simpel "stilleven" neer om te oefenen met schaduw. Zet een paar eenvoudig te tekenen voorwerpen (een bal, een klein doosje, een waterflesje, etc.) onder een felle lamp en zet die aan. Teken de contouren van de objecten, en oefen dan met het aanbrengen van schaduw, precies zoals je het ziet.
    • Als je meer ervaring krijgt, zet er dan doorzichtige voorwerpen bij, complexere vormen, of een tweede lichtbron om wat moeilijkere technieken voor het aanbrengen van schaduw te oefenen.
    • Breng schaduwen aan in een kleurboek voor kinderen, dat zijn meestal eenvoudige contourlijnen, om wat meer te oefenen.
  8. Hoewel de meest realistische manier om schaduw aan te brengen is door het geleidelijk te laten overlopen, zijn er nog andere stijlen die door verschillende kunstenaars of voor verschillende kunstvormen worden gebruikt. Veel cartoontekenaars gebruiken bijvoorbeeld kruislingse arcering of puntjes om schaduw te impliceren. Het basisprincipe is echter hetzelfde -- meer streepjes betekent een donkerdere schaduw. Probeer eens wat verschillende technieken om te zien wat jij het beste vindt werken.
    • Arceren: enkele, rechte lijntjes geven een schaduw aan. Meer lijntjes betekent een donkerdere schaduw.
    • Kruislingse arcering: kruislingse diagonale lijntjes geven schaduw aan. Hoe verder de lijntjes uit elkaar staan, hoe lichter de schaduw is. Dit werkt goed als je iets met veel lijntjes schaduw moet geven, zoals haar of een vacht. [12]
    • Stippelen: een verzameling kleine, zwarte puntjes geven de schaduw aan. Hoe meer puntjes, hoe donkerder het lijkt, tot je in de donkerste hoeken helemaal geen puntjes meer kunt onderscheiden.
    • Cirkelvormige schaduw: door kleine, overlappende cirkels te tekenen met je potlood, geef je de schaduw aan. Hoe langer je op een plek cirkels blijft tekenen, hoe donkerder het wordt. Dit is een goede manier om schaduw te tekenen met kleurpotloden. [13]
    Advertentie

Tips

  • Experimenteer met je fouten. Een verkeerde lijn kan je tekening misschien juist beter maken! Door een compromis te sluiten met je eigen werk, kun je technieken ontdekken waarmee je je vaardigheden in de toekomst kunt verbeteren.
  • Ga naar een kunstgalerij en kijk naar het werk van kunstenaars die je bewondert om inspiratie op te doen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg dat je het leuk vindt om te tekenen en word niet boos of gefrustreerd.
Advertentie

Benodigdheden

  • Potloden
  • Papier of schetsboek

Over dit artikel

Deze pagina is 60.877 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie