Pdf downloaden Pdf downloaden

Wiskunde kan een moeilijk vak zijn, zeker als je niet beschikt over de juiste vaardigheden. Maar als je eenmaal weet hoe je het strategisch moet benaderen, dan is de kans groot dat je het veel minder frustrerend vindt en heb je een veel hogere kans van slagen. Dit artikel legt gedetailleerd uit hoe je wiskundige problemen kan evalueren, opsplitsen en succesvol kan oplossen zonder dat je vastloopt of overweldigd wordt.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Gevoel krijgen voor wiskunde

Pdf downloaden
  1. Wiskundespelletjes zijn handig om een gevoel voor wiskunde te krijgen en zijn gemaakt om jou tegelijkertijd ook plezier te laten hebben. Sommigen raden online wiskundespelletjes aan (waarbij je leert wat je ook op school te leren krijgt).
    • Je kan op internet zoeken naar wiskundespelletjes. Zorg ervoor dat het de stof omvat die jij moet of wil leren.
    • Vraag aan je leraar of jouw school wiskundespelletjes aanbiedt die je bij voorkeur ook thuis kan spelen.
    • Tegenwoordig heb je ook apps voor op je telefoon of tablet om wiskundespelletjes te spelen.
  2. Neem wiskundige vergelijkingen op in je dagelijkse routine om jouw vaardigheden op peil te houden en om in te zien dat wiskunde bij heel veel dingen in het dagelijks leven wordt gebruikt. [1]
    • Neem de tijd om wiskunde in veelvoorkomende situaties toe te passen, bijvoorbeeld tijdens het shoppen. Als je bijvoorbeeld een sweater ziet die normaal € 38 is, maar waarop je nu 30% korting krijgt, wat is de nieuwe prijs dan? Of als je een recept voor twee personen dubbel wil maken en je hebt ¾ van een kopje bloem nodig voor twee personen, hoeveel heb je dan nodig voor vier personen?
    • Maak ook gebruik van de mogelijkheid om jouw wiskundevaardigheden toe te passen op nieuwe en afwijkende situaties buiten je dagelijkse routine. Als je bijvoorbeeld een nieuwe wandelroute wil gaan lopen die 7 km lang is en het kost je 20 minuten om 1 km te lopen, hoelang duurt het dan om die nieuwe route te lopen? Of als je 13 km moet rijden om je vriend te bezoeken, je om 13:30 bij hem wilt aankomen en de gemiddelde snelheid is 72 km per uur, hoe laat moet je dan vertrekken om op tijd aan te komen?
  3. Het is frustrerend wanneer je alleen maar probeert formules te onthouden zonder dat je weet wat de formule nou echt inhoudt. Maar, als je oefent om daadwerkelijk te begrijpen wat de achterliggende principes van die formule zijn, dan begrijp je de wiskunde veel beter en zal je het veel beter kunnen toepassen. [2]
    • Begin door wat onderzoek te doen. Laten we zeggen dat je de stelling van Pythagoras leert. Wie was Pythagoras eigenlijk? Wat heeft hij te maken met driehoeken? Hoe heeft hij de stelling die naar hem vernoemd is ontdekt en waarom is die stelling zo belangrijk? Door te weten hoe de stelling is ontdekt en door ruimere implicaties van een wiskundeconcept te begrijpen, kan een bepaald wiskundig onderwerp iets worden wat je daadwerkelijk begrijpt en wat jou interesseert, in plaats van dat je het domweg probeert uit je hoofd te leren.
    • Probeer het wiskundige principe in alledaagse woorden te verwoorden. Blijvend bij de stelling van Pythagoras: je weet de fundamentele definitie van de stelling, namelijk a 2 + b 2 = c 2 , maar wat betekent dat nou eigenlijk? Je kan het bijvoorbeeld op deze manier verwoorden: het kwadraat van de langste zijde van de driehoek (c 2 ) is gelijk aan het kwadraat van de andere twee zijden bij elkaar opgeteld (a 2 + b 2 ). Door het op een alledaagse, heldere en logische manier te verwoorden, kan het veel makkelijker worden een wiskundig principe te begrijpen, onthouden en toe te passen.
    • Ga verkennen met dat nieuwe principe—in het voorbeeld van de stelling van Pythagoras, probeer je de stelling toe te passen op andere vormen dan alleen maar driehoeken. Kan het worden toegepast op andere vormen zoals rechthoeken, zeshoeken en vierkanten? Waarom wel of waarom niet? Begrijpen waarom een principe specifiek toepasbaar is op sommige gevallen en niet op andere gevallen, zal jou helpen dat principe beter te kunnen integreren en toepassen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Voorbereiden op de les

Pdf downloaden
  1. Zorg ervoor dat je een apart schrift of collegeblok hebt, speciaal voor wiskunde (één schrift per les als je verschillende wiskundelessen volgt).
    • Stel een apart gedeelte op voor aantekeningen tijdens de les en een gedeelte voor huiswerk.
  2. Maak tijd vrij voor wiskundehuiswerk en studie. Op die manier zal je voorkomen dat je gaat uitstellen en dat je achter komt te lopen waardoor je een heleboel in één keer moet inhalen op de momenten dat je betere dingen hebt te doen.
    • Maak elke dag tijd vrij om aan wiskunde te werken. Zelfs als je niet dagelijks huiswerk hebt, maak dan toch minstens 15 minuten vrij om aan voorbeeldopgaven te werken of om je aantekeningen te bestuderen. Dagelijks studeren zal je helpen om de stof echt te begrijpen en om het echt goed in je hoofd te krijgen.
    • Op universitair niveau kan je rekening houden met ongeveer 2-4 uur studietijd per week voor ieder uur dat je les hebt gekregen.
    • Onthoud dat het bestuderen van wiskunde (in tegenstelling tot sommige andere vakken) draait om het uitvoeren van sommen of problemen. Je studietijd is dus vrijwel altijd gelijk aan de tijd die je oefent met opdrachten. Oefenen is bij wiskunde het belangrijkst als je wil slagen.
  3. Lees vooruit naar de hoofdstukken in je boek die de volgende les worden uitgelegd.
    • Weten wat de kerngedachte en algemene principes van het hoofdstuk zijn voordat je naar de les gaat, zal je helpen om de stof beter te begrijpen en goed bij te houden.
  4. Lees je aantekeningen van de afgelopen lessen door voordat je naar je volgende les gaat, zodat je weer weet waar de les over ging en zodat je voorbereid bent op nieuwe stof. [3]
    • Door je eerdere aantekeningen te lezen, zal je de nodige connecties maken tussen oude en nieuwe stof, wat je een stevigere basis zal geven waarop je goed kan voortbouwen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Leren tijdens de les

Pdf downloaden
  1. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar het is moeilijk om goed te presteren in een les waarin je niet komt opdagen om wat te leren.
    • Probeer een beetje vooraan in het midden van de klas te zitten. Zo zal het makkelijker zijn de uitleg te zien en horen en zal je minder snel worden afgeleid.
  2. Ook al lijkt het of je alleen maar moet opschrijven wat je leraar zegt, toch heeft het maken van goede aantekeningen veel te maken met hoe je de instructies opschrijft en wat je precies opschrijft.
    • Als de stof die in de les aan bod is gekomen nauw samenhangt met de stof uit het boek, dan kan je de volgende techniek toepassen: je maakt een kolom van 5 bij 5 cm links op de pagina voor vlugge aanwijzingen om gauw weer te achterhalen wat iets inhield. Je maakt een kolom van 8 bij 8 cm midden op de pagina voor aantekeningen tijdens de les en je maakt een kolom van 8 bij 8 cm aan de rechterkant van de pagina voor aantekeningen met uitleg in woorden. Onderaan de pagina maak je een horizontaal schrijfvlak van 5 bij 5 cm voor je eigen observaties en je eigen hints. [4]
    • Als de stof die in de les is behandeld niet nauw samenhangt met de stof uit het boek, gebruik dan twee aparte bladzijden: één voor aantekeningen uit de les en één voor aantekeningen uit het boek. Pas hierbij de volgende techniek toe: maak een kolom van 5 bij 5 cm links op de pagina voor aanwijzingen om gauw weer te achterhalen wat iets inhield, maak een kolom van 12 bij 12 cm in het midden van de pagina voor aantekeningen uit de les of uit het boek en maak een kolom van 3 bij 3 cm rechts op de pagina voor je eigen observaties en eigen hints. [5]
    • Je aanwijzingen om gauw te achterhalen wat iets inhield, moeten bestaan uit sleutelwoorden of korte zinnetjes die verschillende stukken aan bod gekomen informatie labelen. Het moeten echt korte aanwijzingen zijn en geen uitgebreide aantekeningen. Het is bedoeld om in één oogopslag weer te zien waar de aantekeningen op die bladzijde over gingen, zodat je ze meteen met de relevante concepten kan associëren.
  3. Wees niet bang om vragen te stellen als je ze hebt!
    • Als je geen vragen durft te stellen tijdens de uitleg van jouw leraar, schrijf je vragen dan op en stel ze na de les of tijdens een werkuur in de les. Het beste blijft om het gewoon direct te vragen om te voorkomen dat je door onduidelijkheden de rest van de uitleg niet meer kan volgen.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Oefenen na de les

Pdf downloaden
  1. Maak elke dag op hetzelfde tijdstip tijd vrij om op dezelfde plek te studeren. Op die manier zal je voorkomen dat je gaat uitstellen en zal het makkelijker zijn om in de ‘studeermodus’ te komen (in plaats van elke dag eerst 10 minuten lang naar je wiskundeboek te zitten staren).
    • Nadat je zolang hebt gestudeerd als je ingepland had, kan je jezelf belonen met iets dat je leuk vindt. Dit zal je motiveren om je studietijd door te komen en het zal je helpen om studeren te associëren met iets leuks.
    • Neem elk uur een pauze. Probeer niet urenlang door te gaan met het oplossen van je wiskundeproblemen—je zal niet in staat zijn de benodigde focus te behouden en je put jezelf snel uit. [6] Neem in plaats daarvan dus een korte pauze om even op te staan, te stretchen, wat te drinken of om naar de wc te gaan.
  2. Jouw studeergewoonten hebben een grote invloed op jouw wiskundig succes. En onthoud dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid uren die je studeert, maar ook vooral om hoe goed je studeert.
    • Werk samen met een studiegenoot. Zeker bij wiskunde leer je erg effectief wanneer je samen problemen kan oplossen en elkaar vragen kan stellen en controleren.
    • Als je met vragen komt die jullie beiden niet weten, schrijf die dan op en laat het zien aan je leraar.
    • Maak een formuleblad. Door al je concepten en formules op één blad te hebben staan, kan je die tijdens het leren gemakkelijk opzoeken omdat je zo een goed, compleet overzicht hebt.
    • Studeer op een rustige plek. Afleiding, of het nou iets is dat je hoort of iets dat je ziet, zal voorkomen dat jij de nodige concentratie kan bewaren en dat je de stof onthoudt.
    • Studeer wanneer je alert en uitgerust bent. Forceer jezelf niet ’s avonds laat te studeren of als je een slaapgebrek hebt. Je zal niet in staat zijn je goed te kunnen concentreren, waardoor je onnodige fouten gaat maken, wat bij het oefenen met wiskunde tot erg veel frustratie kan leiden.
  3. Wanneer je een bepaald deel uit je boek leest, lees dan op strategische wijze. [7]
    • Zorg er als eerste voor dat je een goed overzicht hebt. Lees de titel en de kopjes en vervolgens de inleiding tot het onderwerp. Lees de samenvatting aan het eind en geef jezelf een goed overzicht van het onderwerp.
    • Zoek naar de hoofdconcepten. Speur de sectie af op hoofdconcepten: zoek naar dikgedrukte en schuingedrukte woorden, lees opsommingen, bekijk afbeeldingen en tabellen.
    • Lees de gehele sectie. Lees de gehele sectie van begin tot eind—dit zou nu relatief snel moeten gaan aangezien je al een idee hebt van de belangrijkste concepten.
    • Lees met een pen in je hand. Schrijf iedere voorbeeldopgave op en los hem op. Dit zal je helpen actief in je op te nemen wat er uitgelegd wordt en het zal je helpen problematische concepten vroeg te herkennen.
    • Leg je boek even weg en schrijf de hoofdgedachte en kerngedachten op. Je bent geneigd de stof direct na het lezen te vergeten, dus de tijd nemen om naar boven te halen wat je zojuist hebt gelezen, zal je een significant voordeel geven voor je geheugen.
    • Leg connecties. Denk aan hoe de nieuw geleerde stof samenhangt met en voortbouwt op wat je eerder hebt geleerd. Door deze connecties te leggen zal je de stof beter kunnen begrijpen en integreren.
    • Herhaal de stof. Uiteindelijk, nadat je gelezen hebt, gereflecteerd hebt en nieuwe stof hebt voltooid, zal je de stof moeten herhalen. Zeker wanneer het examen dichterbij komt.
  4. In wiskunde bouwt ieder onderwerp voort op het vorige. Het is dus onmogelijk om verder te komen als je de vorige stappen niet beheerst.
    • Als je moeite hebt met een bepaald onderwerp of concept, sla het dan niet over. Vraag in plaats daarvan om hulp van je leraar totdat je het onder de knie hebt.
  5. Voorkom dat je problemen in je hoofd probeert op te lossen. Schrijf in plaats daarvan iedere stap van de uitwerking op en sla geen stappen over.
    • Als je niet iedere stap op papier uitwerkt, kan je rekenfouten maken zonder dat je het door hebt, waarna je niet meer weet waar je een fout hebt gemaakt wanneer je erachter komt dat je eindantwoord fout is.
    • Schrijf je uitwerkingen niet op met pen maar liever met potlood. Werk je problemen nauwkeurig en verticaal uit, met een aparte regel voor iedere stap. [8]
    • Niet alleen zal nauwkeurig werken het makkelijker maken om systematisch een probleem op te lossen en om vergissingen te voorkomen, maar veel leraren beoordelen ook de compleetheid en juistheid van losse stappen en niet alleen de uitkomst. Sterker nog, wanneer je stappen fout zijn maar je eindantwoord is goed, dan krijg je geen punten. Omgekeerd, wanneer je stappen goed zijn maar je eindantwoord is fout, dan krijg je bijna alle punten alsnog. Sommige leraren gunnen je dan zelfs het volle puntenaantal!
  6. Het kan makkelijk zijn om in het begin al vast te lopen wanneer je geconfronteerd wordt met een moeilijke opgave, maar door een standaard plan van aanpak te hebben, zal je er vrijwel altijd doorheen komen. [9]
    • Begrijp het probleem. Begin met het lezen van de hele vraag en bepaal vervolgens wat het probleem precies is en om wat voor oplossing er gevraagd wordt.
    • Identificeer welke vaardigheden en concepten je moet kennen om het probleem op te lossen. Dit zal je een algemeen beeld geven van wat je moet doen om de oplossing te vinden.
    • Schets het scenario bij ‘verhaaltjessommen’ in plaats van dat je het alleen in je hoofd probeert voor te stellen. Zelfs als het probleem al een schets bevat, kan je beter je eigen maken—het is belangrijk dat het voor jezelf duidelijk is, als je op die manier in staat bent het probleem op te lossen. [10]
    • Herzie je oplossing. Kijk je werk nog eens na en ga na of jouw antwoord wel echt een (logisch) antwoord is op de vraag. Als dat niet het geval lijkt te zijn, kijk je stappen dan nog eens na en zoek uit waar je mogelijk een fout hebt gemaakt.
    Advertentie

Tips

  • Voorkom dat je tweedehands boeken koopt waarin aantekeningen zijn gemaakt. Dit kan jou negatief beïnvloeden als die persoon bijvoorbeeld aantekeningen heeft gemaakt in zijn of haar eigen, voor jou onbegrijpelijke woorden, of als er simpelweg fouten zijn gemaakt.
  • Stel vragen. Wanneer je een vraag hebt, stel die dan meteen aan je leraar. Is dat niet mogelijk, schrijf je vraag dan op en stel die later wanneer dat wel kan.
  • Blijf bij. Kom niet achter te lopen met je studeerwerk of huiswerk. Omdat wiskundevaardigheden telkens voortbouwen op eerder geleerde vaardigheden, zal het steeds moeilijker worden weer bij te komen als je eenmaal ver achterloopt en ben je al helemaal niet in staat de meest recente stof te begrijpen. [11]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 18.066 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie