Vind jij het ook zo eng om voor een groep te spreken en heb je altijd last van plankenkoorts als je een praatje moet houden of een presentatie moet geven? Geloof het of niet, zelfs de meest verlegen persoon op aarde kan leren een goede presentatie te houden. Goede sprekers zijn vaak ontzettend zenuwachtig voordat ze een belangrijke toespraak moeten houden. Om beter te leren spreken in het openbaar is het belangrijk dat je je leert ontspannen en dat je zelf gelooft in wat je zegt. Daarnaast kun je bepaalde trucjes toepassen om je publiek bij je praatje te betrekken. Beter leren spreken gaat niet van de ene op de andere dag, maar met de juiste instelling en het nodige geduld kun jij straks ook de aandacht van je publiek zonder problemen vasthouden en er op een snelle en efficiënte manier voor zorgen dat je toehoorders begrijpen wat je bedoelt.
Stappen
-
Doe onderzoek. Als je een echt goede spreker wilt worden moet je ervoor zorgen dat je overkomt als iemand die verstand heeft van het onderwerp, of dat nou het paringsritueel van zeeotters is of de onverklaarbare populariteit van de Amerikaanse zangeres Miley Cyrus. Om je publiek te overtuigen kan het helpen om een titel of een bepaald diploma te hebben, of veel ervaring in het vakgebied. Maar om ervoor te zorgen dat je toehoorders echt alles geloven wat je zegt kun je het onderwerp het beste zo uitgebreid mogelijk onderzoeken.
- Kijk op internet, ga naar de bibliotheek en praat met deskundigen om meer te weten te komen over het onderwerp, totdat je het gevoel hebt dat je echt in staat bent om een presentatie over het onderwerp te geven en bovendien zonder aarzelen de vragen die je toehoorders misschien zullen stellen kunt beantwoorden.
- Hoe meer onderzoek je doet, hoe zelfverzekerder je je tijdens het houden van je presentatie zult voelen. En als je meer zelfvertrouwen hebt zul je een automatisch een betere presentatie houden.
-
Zorg dat je je publiek kent. Om een goede presentatie te kunnen houden is het belangrijk dat je weet wie er naar je komen luisteren. Als je weet dat je een presentatie voor je klasgenoten gaat houden, probeer dan te bedenken waardoor zij geboeid zullen raken en wat voor hen interessant zal zijn. Als je een presentatie gaat houden voor een groep deskundigen mag je ervan uitgaan dat zij al veel over het onderwerp weten. Als je een praatje over een moeilijk onderwerp gaat houden voor een groep brugklassers zul je het onderwerp wat moeten versimpelen zodat ze kunnen volgen wat je zegt.
- Je kunt natuurlijk nooit helemaal precies weten wat de mensen in het publiek wel of niet weten, maar op basis van de leeftijd en de samenstelling van de groep mensen die naar je presentatie komen luisteren kun je een heleboel te weten komen. Als je daar tijdens de voorbereiding van je presentatie rekening mee houdt zul je ongetwijfeld meer succes hebben.
-
Maak een goede tijdsplanning. Vaak moet je je bij het geven van je presentatie aan een bepaalde tijdslimiet houden. Dat kan variëren van een half uur voor een presentatie op je werk, tot tien minuten voor een spreekbeurt in de klas. Hoeveel tijd je ook beschikbaar hebt, bereid je presentatie zo voor dat je hem gemakkelijk binnen de beschikbare tijd kunt houden. Op die manier voorkom je dat je te snel gaat praten om alle onderdelen te behandelen. Aan andere kant moet je presentatie ook weer niet zo kort zijn dat je aan het einde te veel "lege tijd" overhoudt.
- Als je ervoor zorgt dat de duur van je presentatie zo dicht mogelijk in de buurt van de tijdslimiet ligt zul je met een rustiger gevoel aankijken tegen de manier waarop je het materiaal gaat presenteren en zul je dus een betere presentatie geven.
-
Maak als het even kan gebruik van technologie. Door tijdens je presentatie gebruik te maken van technologische hulpmiddelen waarmee je muziek kunt laten horen of afbeeldingen kunt laten zien, kun je je ideeën vaak beter overbrengen en het kan je helpen je publiek te betrekken bij wat je zegt. Maar pas op: als je te veel technologie gebruikt bestaat de kans dat je het tegenovergestelde bereikt. Dat effect wordt ook wel de "Dood door PowerPoint" genoemd, en dat is niet zonder reden. Dus als je besluit om inderdaad gebruik te maken van technologie, probeer dan goed te bedenken of die hulpmiddelen inderdaad zullen helpen je publiek bij je presentatie te betrekken en jou zullen helpen een betere presentatie te houden, en dat ze niet juist de aandacht van je verhaal afleiden.
- Het kan heel handig zijn om gebruik te maken van technologie als hulpmiddel bij je presentatie, maar sommige mensen voelen zich onzeker en minder professioneel als ze voor een deel van het werk afhankelijk zijn van een apparaat. Het is heel persoonlijk. Als jij denkt dat een paar grafieken, diagrammen of een lijstje met belangrijke punten voorzien van bullets of andere opsommingstekens je zullen helpen je ideeën over te brengen, maar er dan vooral gebruik van.
-
Zorg voor een goede indeling. Als je zorgt voor een logische en goed georganiseerde indeling zul je een betere presentatie houden, omdat je een duidelijk overzicht zult hebben van wat je gaat zeggen. Natuurlijk mag je bij het voorbereiden van je presentatie wel wat creativiteit gebruiken, maar de meeste toespraken en presentaties zijn, net als de meeste geschreven artikelen, volgens een bepaalde standaardstructuur opgezet. Je presentatie zou er ongeveer zo uit moeten zien: [1] X Bron
- Inleiding: tijdens de inleiding is het de bedoeling dat je de interesse van je publiek wekt. Je noemt in het kort de hoofdpunten die je in je presentatie gaat behandelen. Met andere woorden, "Je vertelt wat je gaat vertellen."
- Kern: maak gebruik van duidelijke voorbeelden, feiten, relevante gebeurtenissen en gegevens ter ondersteuning van je ideeën en argumenten. Hier gaat het erom dat je "het vertelt." Breng nogmaals de kernpunten van je presentatie onder woorden zodat je toehoorders ze zullen onthouden.
- Slot: hierin rond je je presentatie af door de kernpunten van je verhaal samen te vatten en je publiek iets mee te geven om over na te denken. Oftewel, "Je vertelt wat je hebt verteld."
-
Oefen, oefen, oefen. Een zeer goede manier om je presentatievaardigheden te verbeteren is door je presentatie te oefenen. Oefen terwijl je in de spiegel kijkt of onder de douche staat. Oefen met je beste vrienden of met wat familieleden als publiek. Je moet alleen niet proberen je presentatie letterlijk van buiten te leren. Als je dat doet klinkt je presentatie als een uit je hoofd opgezegde tekst, en als er dan iets gebeurt waar je niet op had gerekend, of iemand stelt een vraag die je niet had verwacht is de kans groot dat je helemaal van slag raakt. Probeer net zo lang te oefenen tot je op een ontspannen manier over het onderwerp kunt praten en zo nodig ook een beetje kunt improviseren. [2] X Bron
- Je zou jezelf eventueel kunnen filmen tijdens je presentatie als je denkt dat het daardoor beter zal gaan, maar dat werkt niet bij iedereen. Sommige mensen worden juist zenuwachtiger als ze weten dat ze gefilmd worden of zichzelf later terug zullen zien, dus bepaal zelf of het je een goed idee lijkt of niet.
Advertentie
-
Zorg dat je je op je gemak voelt. Je kunt geen presentatie geven als je handen klam zijn van het zweet of als je aan een stuk door stottert omdat je zo zenuwachtig bent dat je niet uit je woorden kunt komen. Een paar uur voor je presentatie kun je daarom het beste iets ontspannends doen. Drink bijvoorbeeld een kopje kamillethee, mediteer even of ga een eindje wandelen. Als je tot rust wilt komen moet je je presentatie lang genoeg van tevoren klaar hebben. Je kunt je onmogelijk ontspannen als je je praatje op het laatste moment nog aan het verbeteren en oefenen bent. Als je ontspannen bent kun je makkelijker contact maken met je publiek en dat levert een veel leukere presentatie op. [3] X Bron
- Drink vlak voor je gaat spreken een glas water om je stembanden vochtig te houden. Veel sprekers zorgen ervoor dat ze tijdens hun presentatie ook een glas of een flesje water bij de hand hebben. Op die manier kun je tijdens het spreken af en toe even pauze nemen en een slokje water nemen.
- Probeer vroeg aanwezig te zijn op de plek waar je je presentatie gaat houden. Als je je presentatie in een auditorium of ander groot gebouw gaat geven is het een goed idee om een rondje door de locatie te lopen om de plek te verkennen. Je kunt ook even op de tribune gaan zitten zodat je aan kunt voelen hoe het zou zijn om onderdeel uit te maken van het publiek.
- Als je wilt ontspannen, bedenk dan dat het niet je doel is om een smetteloze presentatie te geven, maar om in contact te komen met je publiek. Het contact met je publiek is voor jou als spreker veel belangrijker dan het geven van een perfecte presentatie. En dat contact bereik je veel sneller als je tijdens je presentatie zo veel mogelijk jezelf bent.
-
Maak een zelfverzekerde indruk. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt op je publiek, voordat je ook maar een woord hebt gezegd. Als jij uitstraalt dat je gelooft in wie je bent en in wat je zegt is de kans veel groter dat het publiek ook in jou gelooft. Zorg er daarom voor dat je rechtop staat, glimlach breeduit en maak oogcontact met je publiek om te laten zien dat jij nergens bang voor bent en verstand hebt van het onderwerp. Zelf als je eigenlijk niet zo zeker van jezelf bent kan het helpen als je in ieder geval zelfvertrouwen uitstraalt. Je gaat je daardoor vanzelf meer op je gemak voelen en de kans is groter dat de mensen je serieus zullen nemen en zullen geloven wat je zegt. [4] X Bron
- Laat je schouders niet hangen, houd je rug recht en je kin in de lucht.
- Houd je handen stil. Je kunt je handen af en toe gebruiken om bepaalde dingen te benadrukken, maar doe het niet te vaak omdat je daarmee juist zenuwachtig overkomt.
- Lach om jezelf. Neem jezelf niet te serieus. Als je een klein foutje maakt, lach er dan om. Je toehoorders lachen dan waarschijnlijk vanzelf met je mee en zullen zich minder snel ongemakkelijk voelen.
- Gebruik krachtige, overtuigende woorden en presenteer alles wat je zegt als een feit. In plaats van te zeggen, "Volgens mij is Amsterdam een betere stad dan Rotterdam," als je met je presentatie wilt aantonen dat Amsterdam vele malen beter is als woonplaats dan het meer zuidelijk gelegen Rotterdam, kun je dus beter zeggen, "Amsterdam overtreft Rotterdam als woonstad uiteraard vele malen." Op die manier is de kans dat het publiek het met je eens zal zijn veel groter.
-
Zorg voor een goed begin. Zorg ervoor dat het publiek van het begin af aan geboeid is. Als je meteen bij je eerste woorden de aandacht van je toehoorders hebt is de kans veel groter dat ze je tijdens de rest van je presentatie ook zullen volgen. Begin met het noemen van een schokkend of relevant feit, een grappige of interessante anekdote, of een inspirerend citaat. Het maakt niet uit hoe je begint, als je maar zorgt dat dat wat je aan het begin zegt ook inderdaad de rest van je presentatie inleidt, en dat het niet alleen maar iets grappigs is om je publiek even mee aan het lachen te maken. [5] X Bron
- Wat je in ieder geval niet moet doen is jezelf verontschuldigen voor het feit dat je de presentatie moet geven, ook niet als het een verplichte presentatie is die je voor je werk of studie moet houden. Als je graag wilt dat je publiek aandachtig naar je luistert moet je dus niet zoiets zeggen als "Sorry dat ik jullie vanavond allemaal kom vervelen met deze technische onzin, maar ik moet er nu eenmaal iets over vertellen…"
-
Praat duidelijk en articuleer. Als je een goede presentatie wilt geven is het ontzettend belangrijk dat je duidelijk praat en goed articuleert. Al heb je je presentatie nog zo goed voorbereid, als je te zacht of te snel praat of zo lang door blijft kletsen dat de kern van je betoog niet tot je publiek doordringt, zullen de mensen er niks van begrijpen. Doe je best om duidelijk en langzaam te praten en let erop dat je hard genoeg praat, zodat iedereen je kan horen. Als je gezichtsuitdrukking overeenkomt met wat je zegt kunnen de mensen in het publiek je beter volgen en kun je beter met ze communiceren. [6] X Bron
- Stop even na iedere zin om de informatie te benadrukken en probeer om tijdens je presentatie niet te vaak "hmm" en "eeh" te zeggen. Aan de andere kant hoef je ook weer niet in paniek te raken als het een paar keer gebeurt. President Obama staat er zelfs om bekend dat hij tijdens zijn toespraken een gezond aantal keren "hmm" zegt.
- Houd het kort en bondig. Schrap alle overbodige woorden en concentreer je op wat echt belangrijk is. Je hoeft geen honderden bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken om duidelijk te maken wat je bedoelt. Met één goed gekozen bijvoeglijk naamwoord lukt het veel beter.
- Probeer zo veel mogelijk te lezen om je kennis en woordenschat uit te breiden. Als je dat doet zul je een intelligentere indruk maken en duidelijker praten.
-
Gebruik specifieke details. Om ieder punt duidelijk over te brengen is het een goed idee om gebruik te maken van verhalen, anekdotes, statistieken en feiten ter ondersteuning van je ideeën. Als je tegen je publiek zegt dat gezond eten het geheim is voor een gelukkig leven, maar je hebt geen bewijs om het aan te tonen, waarom zouden ze je dan geloven? Je kunt nog zo grappig en onderhoudend zijn, als dat wat je zegt nergens op gebaseerd is, zullen je toehoorders dat hoe dan ook doorhebben. Een verhaal vertellen is bijvoorbeeld een uitstekende manier om je betoog iets menselijks te geven en om te laten zien wat je bedoelt, zonder dat het je presentatie saai of langdradig maakt. [7] X Bron
- Je hebt heus geen honderden feiten en statistieken nodig, maar één of twee zorgvuldig uitgekozen feiten of statistieken kunnen vaak veel indruk maken.
- Je kunt je presentatie ook prima beginnen met een verhaal of een statistiek. Op die manier betrek je je publiek meteen vanaf het begin bij het onderwerp en je kunt er aan het eind van je presentatie nog een keer op terugkomen, ter afronding.
-
Maak gebruik van de woorden "u" of "jullie." In een formeel, geschreven artikel kun je de tweede persoon beter niet gebruiken, maar tijdens een presentatie is het heel belangrijk dat je je publiek aanspreekt met u of jullie om je toehoorders te betrekken bij wat je zegt. Wat je wilt bereiken is dat alle aanwezigen zich persoonlijk aangesproken voelen. Op die manier krijgen al je toehoorders het gevoel dat ze echt iets hebben aan jouw presentatie. Je kunt bijvoorbeeld zeggen, "Ook u kunt leren om binnen een uur op een efficiënte manier een conflict op te lossen in vijf eenvoudige stappen," in plaats van dat je zegt "Iedereen kan leren een conflict op te lossen…" In feite zeg je precies hetzelfde, maar door je toehoorders zo vaak mogelijk direct aan te spreken door jullie of u tegen ze te zeggen zorg je ervoor dat je publiek meer betrokken is bij je presentatie. [8] X Bron
-
Blijf menselijk. Maak contact met je publiek via je emoties. Niemand luistert graag naar een saaie spreker, dus benadruk je gebaren een beetje en breng variatie aan in de toon waarop je spreekt, net zoals je dat doet wanneer je met iemand persoonlijk in gesprek bent. Experimenteer met zelfspot en wees niet bang je fouten te laten zien als een voorbeeld waar anderen iets van kunnen leren.
-
Herhaal de hoofdpunten van je presentatie. Als het goed is is uiteraard ieder woord van je presentatie belangrijk, maar je praatje bevat vast twee of drie punten waarvan je heel graag wilt dat de mensen in het publiek ze zullen onthouden. Je mag je publiek best nog even aan die punten herinneren door ze nog een keer te herhalen, waardoor je ze extra goed benadrukt. En dat hoeft niet per se saai of eentonig over te komen. Als je een verhaal of een anekdote vertelt om je idee mee te illustreren, vertel je publiek dan nog even wat jouw idee ook alweer was, en kom er later in je presentatie, of helemaal aan het eind, nog een keer op terug. Laat je publiek zien dat bepaalde punten die je genoemd hebt inderdaad belangrijker zijn dan andere.
- Je kunt belangrijke punten ook benadrukken door iets langzamer te praten op het moment dat je wilt dat je publiek bepaalde woorden echt onthoudt. Eventueel kun je ook nog wat handgebaren maken om extra nadruk te geven, als je dat nodig vindt.
-
Bedenk van tevoren of je wat tijd wilt reserveren om eventuele vragen te beantwoorden. Door je publiek uit te nodigen vragen te stellen geef je ze de kans het onderwerp nog beter te begrijpen. Bovendien zullen ze zich daardoor nog beter bij jou en bij de presentatie betrokken voelen en ze zullen ook het gevoel hebben dat echt alle facetten van het onderwerp aan bod zijn gekomen. Als het je een goed idee lijkt om je presentatie aan te vullen met een vragenrondje en als je denkt dat je daar ook inderdaad tijd voor in kunt ruimen zonder dat je hele presentatie erdoor ontspoort, plan het vragenrondje dan ná de kern van je presentatie, maar vóór het slot. [9] X Bron
- Stel voor het beantwoorden van vragen ook een tijdslimiet, bijvoorbeeld 5 tot 10 minuten. Zeg tegen je publiek dat je vijf of tien minuten zult besteden aan het beantwoorden van vragen. Op die manier voorkom je dat je door het grote aantal vragen te ver van het onderwerp afdwaalt, waardoor je publiek vergeet waar het eigenlijk over ging.
- Bewaar de conclusie tot na het vragenrondje. Het laatste wat je wilt is dat jouw sterke presentatie uitmondt in een reeks vragen die er eigenlijk weinig mee te maken hebben.
-
Zorg voor een sterk slot. Sluit je presentatie op een bondige en overtuigende manier af. Voorkom dat je presentatie als een nachtkaars uitgaat en stop niet net op een moment waarop jij of het publiek een verveelde indruk maakt. Zorg voor een duidelijke conclusie waardoor je publiek bij het onderwerp betrokken blijft en die de aanwezigen er nogmaals aan herinnert wat de belangrijkste onderdelen van de presentatie waren. Een prima manier om je publiek nog even aan de hoofdzaak van je presentatie te herinneren is door "te vertellen wat je net hebt verteld." Maak tot op het laatste moment een zelfverzekerde indruk, houd je kin in de lucht en bedank eventueel de aanwezigen voor hun medewerking. [10] X Bron
- Probeer niet de indruk te wekken dat je je eigen presentatie maar saai vond, of dat je het liefst zo snel mogelijk van het podium zou willen verdwijnen. Zeg dus geen dingen als "Nou, dat was het wel zo ongeveer," of "Dit is alles wat ik voor jullie heb" – wees er zelf van overtuigd dat je een goede presentatie hebt gegeven en sluit het geheel met een klein buiginkje stijlvol af.
Advertentie
-
Vraag anderen om commentaar. Je kunt natuurlijk niet zodra je presentatie voorbij is met een grijns het podium aflopen of achterin de zaal verdwijnen omdat je er nu vanaf bent en je zelf het idee hebt dat het wel goed is gegaan. Ook zal heb je daarnet een goede presentatie gegeven, het kan natuurlijk altijd nog beter. Probeer iedere presentatie die je geeft als een leerervaring te zien. En ook als je het gevoel hebt dat je er helemaal niks van gebakken hebt is dat geen probleem. Het betekent gewoon dat je nóg meer kunt leren van je ervaringen. Je kunt er op verschillende manieren achter komen wat anderen van je presentatie vonden. Hieronder hebben we een aantal goede manieren voor je op een rijtje gezet: [11] X Bron
- Vraag een goede vriend of collega om tussen het publiek te gaan zitten en je presentatie op een objectieve manier te beoordelen. Hij of zij kan aantekeningen maken over hoe zelfverzekerd je overkomt, hoe duidelijk je praat en over de reacties binnen het publiek. Om meer objectief commentaar te krijgen kun je zelfs meerdere mensen vragen dit voor je te doen.
- Deel aan het einde van je presentatie een enquête uit. Vraag of de aanwezigen eerlijk willen aangeven hoe je het hebt gedaan. Kritiek krijgen is natuurlijk niet altijd even leuk, maar het is wel een zeer nuttige manier om aan je vaardigheden te werken.
- Je kunt ook jezelf opnemen om later te zien hoe je eruitzag en/of hoe je klonk tijdens je presentatie. Het kan best zijn dat jij tijdens je presentatie een bepaald gevoel had, maar dat je op je publiek een heel andere indruk hebt gemaakt.
- Je kunt ook het publiek filmen. Op die manier kun je achteraf de reacties van het publiek beter bekijken. Je kunt dan bovendien zien welke onderdelen je toehoorders het interessantst vonden, en welke onderdelen ze blijkbaar saai of verwarrend vonden.
- Ga bij jezelf na hoe het ging. Hoe vond jij dat het ging? Op welke momenten had je het het moeilijkst? Wat kun je van deze presentatie leren om ervoor te zorgen dat het de volgende keer nog beter gaat?
-
Probeer inspiratie op te doen. Kijk en luister naar toespraken en presentaties van bekende sprekers en bepaal voor jezelf wat die sprekers zo goed maakt. Waarom is de Amerikaanse coach en schrijver Tony Robbins bijvoorbeeld een goede of een slechte spreker? Is Steve Jobs inspirerend? Op welke manier brengt hij die inspiratie op anderen over tijdens zijn presentaties? En hoe zit dat bij beroemde sprekers als Martin Luther King, Nelson Mandela of Winston Churchill? Bekijk toespraken en presentaties van andere sprekers en maak aantekeningen. Kijk wat je van ze kunt leren – en wat je zelf anders zou doen. Het kan heel inspirerend zijn om naar andere sprekers te kijken terwijl ze een toespraak houden voor een groot publiek. Het kan je het gevoel geven dat jij zoiets ook best zou kunnen.
- Bedenk altijd dat zelfs sprekers die een volkomen ontspannen indruk maken vaak ontzettend zenuwachtig zijn vlak voordat ze een toespraak moeten houden. Iedereen die er hard genoeg voor werkt kan die angst overwinnen en een ontspannen en zelfverzekerde indruk maken, zelfs als je van binnen nog zo nerveus bent.
-
Word lid van Toastmasters International. De internationale non-profitorganisatie Toastmasters International is gericht op het verbeteren van de communicatie- en leiderschapsvaardigheden van haar leden en als je echt beter wilt worden in het geven van presentaties en spreken in het openbaar moet je zeker overwegen lid te worden. Via Toastmasters kun je interessante mensen ontmoeten, veel te weten komen over allerlei onderwerpen en leren op een goede manier een boeiende presentatie te houden voor een groter publiek. Als je echt goed wilt leren spreken in het openbaar, of het nu voor je werk of studie is, of gewoon omdat je het leuk vindt, dan is lid worden van Toastmasters International een interessante mogelijkheid. [12] X Bron
-
Volg een cursus spreken in het openbaar. Je kunt ook een cursus spreken in het openbaar volgen om je vaardigheden op dat gebied te verbeteren. Het kan zijn dat je bedrijf of school zulke cursussen aanbiedt en als dat zo is, is dat natuurlijk een prima manier. Met behulp van deskundigen zul je meer te weten komen over wat het geven van een goede toespraak inhoudt en je zult de kans krijgen om te oefenen voor een relatief klein publiek. Meestal is dit type cursussen kleinschalig en bedoeld om je te helpen. Je zult dus waarschijnlijk minder zenuwachtig zijn voordat je een presentatie moet geven, omdat je weet dat iedereen in het publiek op een gegeven moment aan de beurt zal komen.
- Als je echt beter wilt worden in het geven van presentaties kan het een goed idee zijn om een cursus op dat gebied volgen. Op die manier zul je er ongetwijfeld beter in worden, waardoor je automatisch ook meer zelfvertrouwen gaat uitstralen.
Advertentie
Tips
- Om een goede presentatie te geven hoef je niet per se ook goed te kunnen spreken in het openbaar, maar bedenk wel dat de beste leiders en ondernemers daar over het algemeen wel goed in zijn. Heb je je weleens afgevraagd hoe belangrijk goed kunnen spreken in het openbaar is om success te hebben in het leven? Door beter te worden in het geven van presentaties zul je niet automatisch meer succes hebben in je leven, maar het zal zeker bijdragen aan je kwaliteiten als leider en aan je vermogen om te communiceren en je ideeën op anderen over te brengen.
Bronnen
- ↑ http://www.inc.com/guides/how-to-improve-your-presentation-skills.html
- ↑ http://www.inc.com/guides/how-to-improve-your-presentation-skills.html
- ↑ http://www.inc.com/guides/how-to-improve-your-presentation-skills.html
- ↑ http://www.forbes.com/2010/08/02/presentation-skills-public-speaking-communication-forbes-woman-leadership-career.html
- ↑ http://www.cardinalconsulting.net/documents/10StrategiestoImproveYourPresentationSkillsToday_CardinalConsulting_web.pdf
- ↑ http://www.presentationskills.ca
- ↑ http://www.cardinalconsulting.net/documents/10StrategiestoImproveYourPresentationSkillsToday_CardinalConsulting_web.pdf
- ↑ http://www.cardinalconsulting.net/documents/10StrategiestoImproveYourPresentationSkillsToday_CardinalConsulting_web.pdf
- ↑ http://www.presentationskills.ca