0Dit artikel gaat in op de basisprincipes van het lezen van bladmuziek voor gitaar. Dit gaat niet over het lezen van tabulatuur, maar over muziek die in de standaardnotatie is geschreven. Gitaarmuziek wordt geschreven in de vioolsleutel of g-sleutel, de bovenste balk van een 11-lijnig systeem zoals je misschien kent van de piano. Gitaarmuziek wordt een octaaf naar boven getransponeerd, wat betekent dat wat je speelt eigenlijk een octaaf lager klinkt dan wat er geschreven staat. Muziek wordt vaak getransponeerd om het makkelijker leesbaar te maken. Dit artikel is bedoeld om te helpen bij het lezen van bladmuziek. Klik hier voor hulp bij het lezen van tabulatuur voor gitaarmuziek .
Stappen
-
Herken de notenbalk. Je weet dat je de maken hebt met bladmuziek als je vijf regels ziet, die aan de uiteinden zijn afgesloten. Helemaal links staat een 'sleutel' (een cursief gedrukte, gekrulde 'G' of 'C'-vorm), een paar getallen, zoals , en een stel kruisen of mollen om de toonsoort aan te geven. Samen vormen deze onderdelen een notenbalk. [1] X Bron
- Gitaar wordt ook geschreven als 'tablatuur', een uniek muziekschrijfsysteem voor de gitaar. Tabs lijken op traditionele notenbalken, maar hebben zes regels in plaats van vijf, geen sleutel, en vaak staat er 'Tab' uiterst links.
- Gitaarmuziek is 'altijd' geschreven in de 'g-sleutel'. Dit betekent dat het symbool helemaal links altijd een cursieve G is, met de onderste lus rond de op een na laagste lijn van de notenbalk. [2] X Bron
-
Leer de noten van elke lijn in de notenbalk met het acroniem 'Every Good Boy Does Fine'. Elke lijn in de notenbalk betekent een noot, zoals een A, een E, enz. Als er een nootsymbool op de lijn staat, dan speel je die noot -- maar je moet wel weten welke lijn welke toonhoogte aangeeft. Beginnend vanaf de onderkant , zijn de noten E - G - B - D - F, of het acroniem 'Every Good Boy Does Fine' [3] X Bron
-
Onthoud de ruimte tussen de regels met het acroniem 'FACE'. De ruimte tussen de regels geven ook tonen aan, wat betekent dat de notenbalk in totaal negen verschillende noten beslaat (de verhoogde en verlaagde noten niet meegerekend, die later zullen worden behandeld). Van beneden naar boven geven de ruimtes tussen de lijnen de noten F - A - C - E, of 'FACE' aan. Inclusief de tussenruimte ziet de laatste notenbalk er als volgt uit: [4] X Bron
- F
- E
- D
- C
- B
- A
- G
- F
- E
-
Gebruik de lijnen boven en onder de basis notenbalk, de zogenaamde hulplijntjes, om steeds hogere en lagere noten te kunnen weergeven. Als je kleine lijntjes boven en onder de notenbalk ziet, zijn deze bedoeld om het bereik van de bladmuziek uit te breiden tot buiten de vijf lijnen op de notenbalk.
- Elke lijn heeft een noot erboven en eronder, en je moet ze onthouden als je verder gaat. Voor nu, werk je echter gewoon aan de basis.
-
Lees de belangrijkste voortekens, aangegeven met een kruis, mol en herstellingtekens, om te weten in welke toonsoort het liedje zich bevindt. De voortekens bevinden zich tussen de notenbalk en de maataanduiding. Het zal bestaan uit een combinatie van drie tekens (♯, ♭, ♮) die op de notenbalk staan opgesteld. Je moet de belangrijkste voortekens uit het hoofd leren om ze te kennen -- die in de video staat in D. [5] X Bron Ze geven echter nog steeds nuttige informatie als je de toonsoort niet kent:
- Afhankelijk van de lijn waarop het symbool valt, pas je die noot aan. In het bovenstaande voorbeeld staat er een kruis op de F-lijn, en een op de C. Dit betekent dat elke noot op deze lijnen 'verhoogd worden'. Dit zorgt ervoor dat je in de juiste toonsoort blijft spelen.
-
Gebruik de maataanduiding om het ritme van het lied te bepalen. De maat geeft aan hoeveel slagen per maat de muziek kent. De meest voorkomende is , wat betekent dat elke maat bestaat uit 'vier kwartnoten'. Dit is gewoon een ingewikkelde manier om te zeggen dat je '1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4, 1.... enz.' telt om de maat van het liedje te houden. Andere maatsoorten, zoals , veranderen het aantal tellen in de maat -- in dit geval een 'driekwartsmaat', zoals in '1, 2, 3, 1, 2, 3, 1....' [6] X Bron
-
Gebruik de verticale lijnen (maatstrepen) in de notenbalk om het einde van elke maat te vinden. Vaak staan er getallen boven elke maatstreep, die je vertellen welke maat het is, om te weten waar je bent als je samen speelt.
-
Herken de verschillende soorten noten. De plaatsing van een noot op de lijn of de tussenruimte vertelt je welke noot je moet spelen. Het soort noot geeft aan hoe lang je die moet spelen. Een hele noot wordt gespeeld voor een hele tel, een halve noot voor een halve tel, en zo verder tot op de tweeëndertigste noot. Wen nu eerst maar aan de verschillende soorten noten die je waarschijnlijk zult tegenkomen:
- Hele noten: o
- Halve noten: Een hele noot met een verticale stok (een kwart noot die niet is opgevuld)
- Kwart noten: ♩
- Rust: deze geeft aan wanneer er niet wordt gespeeld – het zijn dikke lijnen '--' voor hele en halve rusten, en golvende lijnen voor kwart rusten.
Advertentie
-
Verleng noten met een kromme lijn eronder. Als twee noten verbonden zijn door een kromme lijn (als een dal), dan houd je die noten vast.
-
Laat noten in elkaar overlopen wanneer ze verbonden zijn met een kromme lijn erboven. Dit heet 'legato,' waarbij elke noot iets in de volgende overgaat. Gebruik 'hammer-ons' en 'pull-offs' om de noten zo naadloos mogelijk in elkaar over te laten gaan. [7] X Bron
-
Herhaal delen van de muziek die eindigen met het dikke, verticale herhaalteken. Deze vind je aan het einde van een maat. Deze verticale balk is vetgedrukt, met een dubbele punt ( : ) er vlak voor. Dit betekent dat je teruggaat naar de laatste keer dat je dit symbool hebt gezien en het spelen herhaalt tot je weer terug bent.
-
Gebruik de cijfers voor de snaren om te weten welke specifieke noot je moet spelen. Bespeel je de A op de vijfde snaar of de tweede? Tabs voor de gitaar hebben een handig nummer boven de noot omcirkeld dat je vertelt op welke snaar je moet spelen.
-
Gebruik de vingeraanduiding naast de noot als aanwijzing voor de vingerzetting. Als er een klein getal naast de noot staat, geeft dit aan dat je een specifieke vinger moet gebruiken. Je eerste vinger is je wijsvinger, je vierde is je pink.
-
Onderzoek gecompliceerdere noten en notatie als je groeit als muzikant. Er zijn veel meer noten die het de moeite waard zijn om te weten, hoewel minder gebruikelijk in de gitaarmuziek. Het eerste wat je moet onderzoeken zijn de verschillende noten -- vanaf zestiende noten tot aan achtste rusten.
- Bekijk de algemene inleiding 'Muziek lezen' voor een diepgaander inzicht in de muziektheorie, en om je kennis uit te breiden voorbij louter gitaarmuziek.
Advertentie
Tips
- Hoewel het leren lezen van muziek belangrijk is, zullen de meeste gitaarpartijen zijn uitgeschreven in de veel intuïtievere tabulatuuraanduiding, of 'tabs'.
Bronnen
- ↑ http://musictheoryfundamentals.com/MusicTheory/clefs.php
- ↑ http://www.guitarlessons.com/blog/lessons/how-to-read-guitar-sheet-music/
- ↑ https://www.dummies.com/art-center/music/singing/locating-the-notes-on-the-musical-staff/
- ↑ https://www.dummies.com/art-center/music/singing/locating-the-notes-on-the-musical-staff/
- ↑ http://musictheoryfundamentals.com/MusicTheory/notes.php
- ↑ https://www.studybass.com/lessons/reading-music/time-signatures/
- ↑ https://www.youtube.com/watch?v=D0jldmPlmEw
- Videos from GuitarLessons.com