Pdf downloaden
Pdf downloaden
Piano leren spelen is een hele uitdaging en vergt veel tijd, maar het is absoluut lonend. Hoewel het moeilijk is om lessen te vervangen, is het mogelijk om jezelf piano te leren spelen. Lees hieronder voor een eerste introductie wat betreft het lezen van bladmuziek voor de piano, en lees ook andere handleidingen voor het lezen van muziek, voor meer informatie.
Stappen
-
Weet waar de lijnen en tussenruimtes voor staan. Wanneer je naar bladmuziek kijkt zie je vijf lijnen met vier ruimtes ertussen. Deze heten samen de notenbalk. Beide lijnen en de tussenruimtes worden gebruikt als locaties voor noten en waarbij de plek van de noten de toonhoogte bepaalt. Welke toonhoogte wordt toegewezen aan een lijn of een tussenruimte wordt bepaald door de sleutel, welke hieronder wordt besproken.
- Lijnen en tussenruimte kunnen ook boven en onder de normale vijf lijnen worden geplaatst, waar nodig om een noot aan te geven.
-
Leer de sleutels herkennen. Sleutels hebben verschillende vormen, en staan aan het begin van een notenbalk, wat aangeeft welke toonhoogtes op welke lijn of ruimte op de notenbalk staan. Meestal zijn ze wel te herkennen omdat ze groot zijn en zich uitstrekken over alle vijf de lijnen. Hoewel er verscheidene sleutels bestaan, heb je slechts twee nodig voor het lezen van pianomuziek:
- Een vioolsleutel of ook G-sleutel is de sleutel of het symbool dat je meestal zult associëren met muziek, dus zal deze je wel bekend voorkomen. Het ziet er in de verte uit als een verbindingsteken (het '&'-symbool). De lijnen van onder naar boven geven de volgende noten aan: E,G,B,D en F. De tussenruimtes van onder naar boven geven de volgende noten aan: F, A, C en E.
- Een bassleutel of F-sleutel ziet er ongeveer uit als een omgekeerde C met twee stippen tussen de boog. De lijnen van onder naar boven geven de volgende noten aan: G,B,D, F en A. De tussenruimtes van onder naar boven geven de volgende noten aan: A, C, E en G.
-
Herken de voortekens. De voortekens geven aan welke noten worden veranderd. De hele of normale noten worden aangegeven met de letters (A B C D E F G), maar er zijn ook halve stappen tussen die noten, die worden aangegeven met een #(kruis) of b (mol). De kruizen en mollen aan het begin van de notenbalk geven de toonsoort aan en de lijnen of tussenruimtes waar ze op staan geven aan dat elke noot die op die plek staat hetzij met dat kruis of die mol moet worden gespeeld.
- Extra kruizen en mollen kunnen verderop in de muziek ook nog voorkomen, en worden dan naast de noot geplaatst die moet worden gewijzigd.
- Een kruis betekent dat de noot met een halve toon wordt verhoogd, terwijl een mol betekent dat de noot een halve toon wordt verlaagd.
- Een kruis voor een noot is hetzelfde als een mol voor de daaropvolgende noot.
- Kruizen en mollen worden op de piano aangegeven door de zwarte toetsen op de piano. Dit wordt hieronder besproken.
-
Herken het aangegeven tempo. Het tempo, aangegeven door twee cijfers aan het begin van de notenbalk, vertelt je hoeveel tellen er in een maat gaan. Het onderste cijfer geeft aan wat voor soort noot 1 tik krijgt (wat overeenkomt met de noot die eronder wordt aangegeven) en het bovenste cijfer geeft aan hoeveel van deze tikken er in een maat gaan (of een deel van de muziek).
-
Leer meer over de maten. Als je naar de notenbalk kijkt, dan zie je periodiek verticale lijnen (maatstrepen) door de horizontale lijnen van de notenbalk. De ruimte tussen deze lijnen heet een maat. Denk aan een maat als een muzikale zin, en de lijn als de punt aan het einde van deze zin (hoewel het niet zo is dat je moet stoppen voordat je verdergaat met de volgende maat). Maten helpen bij het opdelen van de muziek en bepalen samen met de maatsoort hoeveel tellen een bepaalde noot krijgt.Advertentie
-
Leer de onderdelen waaruit een noot bestaat. Noten bestaan uit verschillende onderdelen. Net als de lijnen en cirkels die deel van de geschreven Engels taal uitmaken, veranderen de lijnen en de cirkel van de noten hoe die functies in de muzikale zin opmerking. Het begrijpen van de delen van noten is nodig om te begrijpen hoe ze klinken.
- De kop is het bolletje van de noot. De kop kan open of helemaal zwart zijn. De locatie van de kop geeft aan op welke toonhoogte de noot moet worden gespeeld.
- De stok is de lijn die aan de kop vastzit. Deze kan omhoog of omlaag wijzen (afhankelijk van de positie van de kop op de notenbalk), en heeft geen invloed op de muziek.
- De vlag is de kleine staart die sommige noten hebben aan het uiteinde van de stok. Er kunnen een of twee vlaggen zijn.
-
Leer meer over de soorten noten. Er zijn verschillende veel gebruikte noten die te creëren zijn door aanpassingen aan te brengen aan de onderdelen van een noot. Er zijn ook rusten, waaruit blijkt dat er gedurende een bepaalde periode geen geluid wordt gemaakt. Hier is een lijst van de meest voorkomende noten:
- Een hele noot: een hele noot wordt aangegeven door een open kop zonder stok. Deze worden aangegeven met een 1 in de maatsoort.
- Een halve noot: een halve noot wordt aangegeven door een open kop met een stok. Deze worden met een 2 aangeduid in de maatsoort.
- Een kwartnoot: een kwartnoot wordt aangegeven door een gesloten kop met een stok. Deze worden aangegeven met een 4 in de maatsoort.
- Een achtste noot: een achtste noot wordt aangegeven door een gesloten kop met een stok en een vlag. Deze worden aangegeven met een 8 in de maatsoort.
- Een zestiende noot: een zestiende noot wordt aangegeven door een gesloten kop met een stok en twee vlaggen.
- Aaneengeschreven noten: achtste en zestiende noten kunnen worden samengevoegd door van de vlaggen een waardenstreep te maken die de noten tot een groep verbindt. Deze worden aangegeven met een 16 in de maatsoort.
-
Leer meer over de rust. Er is geen elegante manier om het te zeggen: de kwartrust ziet eruit als een golflijn. De achtste rust ziet eruit als een diagonale lijn met een staart, terwijl de zestiende rust twee staarten heeft. Een hele rust ziet eruit als een balk in de bovenste helft van de middelste open ruimte, terwijl de halve rust zich in het onderste gedeelte bevindt.Advertentie
-
Leer meer over de notenbalk voor de linkerhand en rechterhand. Wanneer je naar bladmuziek voor de piano kijkt, dan zie je dat er twee notenbalken staan die aan het begin van elke lijn met elkaar zijn verbonden. Deze twee lijnen geven aan welke noten met welke hand dienen te worden gespeeld. De bovenste notenbalk geeft aan welke noten met de rechterhand worden gespeeld en de onderste notenbalk geeft aan welke noten worden gespeeld met de linkerhand.
-
Leer meer over de noten op je piano. Elke toets, zowel de witte als de zwarte, vertegenwoordigt een bepaalde toonhoogte en net zoals het herhaalde patroon van de toetsen, worden de noten ook herhaald. Kijk naar je piano en je ziet twee zwarte toetsen dicht bij elkaar en vervolgens drie zwarte toetsen dicht bij elkaar. Te beginnen met de eerste van twee toetsen en doorgaand naar de volgende toets (inclusief de witte toetsen) zijn dit de volgende noten: C#/Db , D, D#/Eb , E, F, F#/Gb , G, G#/Ab , A, A#/Bb , B en C. De dikgedrukte noten geven de zwarte toetsen aan.
- Etiketjes op de toetsen plakken tot je ze geleerd hebt kan nuttig zijn.
-
Gebruik de pedalen wanneer aangegeven. Heb je een gewone piano (en niet een keyboard) dan zie je aan de onderzijde, bij je voeten, een stel pedalen. Het linker pedaal heet het 'una corda'-pedaal, het middelste pedaal heet het 'sostenuto- of demp'-pedaal en het rechter pedaal het het 'sustain'-pedaal. Het meest gebruikte pedaal is het sustainpedaal; op de bladmuziek wordt aangegeven wanneer je dit moet gebruiken:
- Het sustainpedaal dient ingedrukt te worden wanneer de aanduiding 'Ped. ----*' onder een noot is aangegeven, en dient weer losgelaten te worden bij het sterretje. Als alternatief kunnen ook horizontale, verticale of hoekige lijnen worden aangegeven. Een horizontale lijn betekent dat het pedaal moet worden ingedrukt, een hoek betekent dat het pedaal kort dient te worden losgelaten, en een verticale lijn betekent dat het pedaal moet worden losgelaten.
-
Lees de muzieknotatie. Bladmuziek lezen is net zoiets als het lezen van een taal. Beschouw een notenbalk als de zin en de noten als de letters. Combineer je kennis van de notenbalk met je notenkennis en maak een begin met het spelen van de muziek die je op de pagina ziet staan. Je zult er eerst niet erg goed in zijn, maar met dat je meer bedreven wordt, zal je beter en beter worden.
-
Doe het rustig aan. Wanneer je voor het eerst begint met pianospelen kun je het beter rustig aan doen. Na verloop van tijd zullen je handen gewend raken aan de bewegingen, en zal het gemakkelijker worden om te spelen, zonder voortdurend naar je handen te kijken. Speel de nummers eerst erg langzaam tot je het gevoel hebt dat je het kunt en klaar bent om het tempo te verhogen.
-
Oefen. Het correct en vloeiend lezen en spelen van bladmuziek vergt tijd en oefening. Laat je niet ontmoedigen als je het niet meteen onder de knie hebt. Als het een eenvoudige vaardigheid was om te leren, zouden mensen niet zo onder de indruk zijn als je het goed kunt! Oefen elke dag en vraag om hulp wanneer dat kan.
- De muziekleraar van je school kan je misschien helpen om piano te leren spelen. Je kunt ook mensen in je omgeving vragen, zoals iemand in de kerk waar je naartoe gaat, of die je kunnen helpen.
- Vind je het moeilijk om hier beter in te worden, overweeg dan om les te nemen. Pianolessen hoeven niet duur te zijn. Veel pianostudenten van conservatoria bieden lessen met korting aan, en soms zijn er goedkope lessen te volgen bij wijkcentra.
Advertentie
Tips
- Maak gebruik van geheugensteuntjes om de volgorde van de noten te onthouden.
- Bedreven bladmuzieklezers leren de vaardigheid om vooruit te lezen. Het is goed om vooruit te leren lezen terwijl je aan het spelen bent, anders kan het moeilijk zijn om de informatie die je leest op tijd te begrijpen, en zal je erover blijven struikelen.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 9.752 keer bekeken.
Advertentie