Pdf downloaden
Pdf downloaden
Bloedvlekken verwijderen kost enige moeite, zeker als ze ingedroogd zijn. Bloedvlekken op kleding kun je het beste verwijderen voordat je de kleding op de gebruikelijke wijze wast en droogt, zodat de vlek niet hecht. Ingedroogde bloedvlekken kun je te lijf gaan met verschillende methoden. Hieronder lees je hoe je het beste te werk kunt gaan, en die vervelende bloedvlekken eruit krijgt.
Stappen
-
Spoel de kleding in koud water. Dit is de beste methode als je meteen iets aan de vlek kunt doen. Zit de vlek op het tapijt, een matras of meubelstuk, gebruik dan een schone spons en dep de vlek met koud water. Gebruik geen heet water! Door heet water hecht de vlek zich juist.
-
Neem waterstofperoxide. Dit werkt alleen als de vlek nog nat is. Voordat je aan de slag gaat met waterstofperoxide, ga je na of het materiaal ertegen kan. Waterstofperoxide bleekt namelijk. Voorzichtigheid is dus geboden, test het spul eerst uit op een onzichtbare plek. Waterstofperoxide kun je ook gebruiken op poreuze ondergronden, zoals beton.
- Giet waterstofperoxide over de vlek. Verdun het met 50% water als je het wilt gebruiken op een delicate ondergrond. Laat het schuim niet buiten de randen van de vlek komen.
- Blijf waterstofperoxide over de vlek gieten tot het schuim zich stabiliseert en niet meer bruist.
- Veeg het schuim weg met een schone doek en giet er nogmaals waterstofperoxide overheen. Ga door tot de vlek weg is of heel vaag is geworden.
- Was de vlek na met koud water en wat wasmiddel.
- Je kunt het gehele kledingstuk weken in waterstofperoxide. Laat het ongeveer 15 tot 20 minuten zitten, haal het kledingstuk er daarna uit en spoel goed na met koud water.
-
Voor delicate stoffen gebruik je zout en water. [1] X Bron Kom meteen in actie. Zorg ervoor dat je meteen aan de slag gaat voordat de vlek kans krijgt zich te hechten in de vezels. Het gebruik van een pasta, gemaakt van water en zout, is bij uitstek geschikt voor spullen die niet in de wasmachine kunnen, zoals een matras .
- Spoel de vlek met veel koud water. Kun je met het item onder de kraan, houd de vlek dan een tijd onder stromend water. Hierdoor krijg je het overgrote deel van de vlek er al goed uit. Zit de vlek op het tapijt of in een meubelstuk, pak dan een schaal en vul deze met ijswater. Dep de vlek met een schone spons of handdoek.
- Wrijf de vlek tussen je vingers onder de kraan, indien mogelijk. Als het is gelukt om binnen 10 tot 15 minuten aan de slag te gaan met de vlek, heb je grote kans dat je op deze manier de vlek eruit krijgt. Blijven er nog bloedresten zichtbaar, dan kun je het beste het zout erbij pakken.
- Meng wat zout door water zodat er een pasta ontstaat. Je hebt zo veel nodig om de vlek goed te doordringen met de pasta. De hoeveelheid die je nodig hebt, hangt dus af van de grootte van de vlek.
- Wrijf het water met zout over de vlek. Door het zout schuur je de vlek en laten bloedresten makkelijk los; bovendien neem zout vocht op zodat bloedresten uit de vezels trekken.
- Spoel het zout af met koud water. Controleer of de vlek eruit is.
- Gooi het kledingstuk in de was als de vlek eruit is, of in ieder geval bijna eruit. Doe het kledingstuk bij de gewone was, voeg wasmiddel toe en laat een gebruikelijk programma draaien.
- Kan het item niet in de wasmachine, spoel het dan net zo lang na met koud water tot het zout en de vlek zijn verwijderd.
-
Soms heb je geen zout voorhanden als je in een openbare ruimte bent. Ga naar het toilet en probeer de vlek eruit te krijgen met koud water en zeep. De methode is verder hetzelfde: wrijf de zeep goed in de vlek en wrijf over de vlek. Daarna spoel je goed na met koud water. Gebruik je deze methode voor je vloerbedekking , matras of meubels, gebruik dan niet te veel zeep omdat je dit moeilijk eruit kan wassen.
- Week de vlek in koud water.
- Wrijf zeep of shampoo in de vlek.
- Wrijf de vlek stevig door de vlek tussen je twee handpalmen te doen en heen en weer te wrijven.
- Zorg dat het gaat schuimen. Voeg meer water toe indien nodig.
- Spoel de plek na met voldoende koud water, tot de zeep en de vlek zijn verdwenen.
-
Gebruik ammonia voor de hardnekkige vlekken. Doe een eetlepel ammonia door een half kopje water en giet dit over de vlek. Spoel goed na met koud water. Ammonia is niet geschikt voor zijde, linnen of wol.Advertentie
-
Gebruik tandpasta op kleding of beddengoed. Deze methode is vooral handig voor spullen die je daarna in de wasmachine of met de hand kunt wassen. Gebruik op bijvoorbeeld tapijt is niet aan te raden omdat de geur van tandpasta er in kan blijven hangen.
- Smeer de tandpasta op de bloedvlek.
- Laat de tandpasta drogen.
- Spoel de tandpasta weg met koud water.
- Was de plek na met zeep en spoel goed uit met koud water. Herhaal indien nodig.
-
Producten die vlees mals kunnen maken, kun je op de bloedvlek proberen. Door de werkzame enzymen breekt een bloedvlek af. Ook afwasmiddel bevat enzymen, dus je kunt het ook met afwasmiddel proberen. Smeer het spul rijkelijk over de droge plek.
- Deze methode kun je het beste gebruiken of spullen van stevig materiaal, zoals jeans. Delicate stoffen zoals wol, linnen en zijde zijn niet geschikt. Producten met enzymen kunnen de vezels van dit soort stoffen beschadigen.
- Vul een kleine schaal met een kop water.
- Leg het stuk met de bloedvlek in het ondiepe water.
- Doe een eetlepel van het product met enzymen direct op de vlek.
- Laat het een dag inwerken. Elke paar uur masseer je het product in de vlek.
- Was daarna het kledingstuk op de gebruikelijk wijze.
-
Gebruik speeksel om delicate stoffen schoon te krijgen. Speeksel is een handige methode. De enzymen in speeksel die ook voor de vertering van eten zorgen, kunnen de proteïnen in het bloed afbreken. En juist die proteïnen maken een bloedvlek zo moeilijk om te verwijderen. Deze methode kun je het beste gebruiken op kleine vlekjes.
- Verzamel wat speeksel in je mond.
- Spuug op de vlek.
- Wrijf het speeksel in de vlek.
- Week het kledingstuk in koud water.
Advertentie
-
Verwijder bloed van houten vloeren. De meeste houten vloeren hebben een beschermlaag tegen vocht en vlekken, zoals wax of vernis. Het kan volstaan om met een schone doek en wat water of wasmiddel het bloed eraf te vegen.
-
Verwijder bloed uit satijnen lakens. Satijn is een delicate stof en moet voorzichtig behandeld worden. Gebruik zout en koud water om de vlek te verwijderen. Dit werkt zeker goed als de vlek nog vers is.
-
Verwijder bloed uit een matras. Een matras stop je niet even in de was, dus gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddel. Een pasta van bijvoorbeeld zout en water is geschikt, om dat die niet diep in de matras kan doordringen. Je wil niet te veel vocht gebruiken op een matras.
-
Verwijder bloed uit tapijt. Je kunt op verschillende manieren bloed uit tapijt verwijderen. Probeer het eerst met een milde methode, dus alleen met water, is dat niet afdoende dan kun je heftigere middelen inzetten tegen hardnekkige vlekken.
-
Verwijder bloed uit beton. Beton is poreus, wat het moeilijk maakt vlekken te verwijderen. Je kunt het beste chemicaliën inzetten, zoals waterstofperoxide.
-
Verwijder bloed uit een spijkerbroek . Het beste is om verse bloedvlekken te lijf te gaan met koud water. Ingedroogde vlekken behandel je met huishoudmiddeltjes zoals zout, ammonia of zuiveringszout.
-
Verwijder bloed uit zijde. Gebruik alleen milde methoden of middelen zoals zout, speeksel of afwasmiddel. Gebruik in ieder geval geen agressieve middeltjes zoals ammonia; dit kan zijde beschadigen.Advertentie
Tips
- Hoe sneller je aan de slag gaat om de vlek te verwijderen, hoe beter de kans is dat dit ook lukt.
- Je kunt pas echt goed controleren of de vlek is verwijderd wanneer de plek is opgedroogd.
- Vlekken kun je het beste verwijderen met echte zeep, zoals groene zeep.
- Hardnekkige vlekken op stevige materialen kun je behandelen met tapijtreiniger, voordat je het item in de wasmachine stopt. Was daarna in koud water en wasmiddel. Hiermee krijg je ook vervelende vlekken eruit. Nogmaals, hoe sneller je in actie komt, des de groter is de kans dat de vlek eruit gaat. Heb je geen tapijtreiniger, maak de vlek dan eerst goed vochtig met koud water.
- Waterstofperoxide kun je op elke ondergrond gebruiken.
- Naast waterstofperoxide of zeep, kun je ook softdrink gebruiken. Week de vlek een half uur in sof drink. Als er bloedresten over zijn, behandel je die met Shout.
- Voor harde, niet-poreuze ondergronden gebruik je wat bleek (10%) op de vlek. Hierdoor wordt het schoon en gedesinfecteerd.
- In speeksel zitten enzymen die bloed kunnen afbreken. Vandaar dat dit een effectief middel is.
Advertentie
Waarschuwingen
- Gebruik GEEN warm of heet water. Hierdoor hecht de vlek omdat de proteïnen in het bloed in de vezels worden gekookt. Wil je je kledingstuk wassen in warm water, verwijder dan eerst de vlek met koud water.
- Meng nooit ammonia met chloor: hierbij kunnen giftige gassen ontstaan.
- Wees voorzichtig als je met bloed bezig gaat. Via bloed kunnen ziekten worden verspreid zoals hiv, hepatitis B en C. Raak het bloed van een ander niet aan of draag handschoenen. Was je handen goed met zeep wanneer je in aanraking bent gekomen met bloed.
- Adem ammonia niet in, dit is gevaarlijk.
Advertentie
Benodigdheden
- Koud water
- Waterstofperoxide
- Zout
- Tandpasta
- Product met enzymen (om vlees mals te maken)
- Zeep
- Ammonia
- Speeksel
Bronnen
- ↑ http://www.rd.com/slideshows/how-to-remove-blood-stains/# slideshow=slide8
Advertentie