Pdf downloaden
Pdf downloaden
Boktor was ooit een serieuze plaag in de woningbouw. Zeker toen er in huizen nog veel meer hout voorkwam, woekerde de boktor overal. Het grootste levensdoel voor de boktor is immers zlchzelf vermenigvuldigen. De boktor zoekt daarvoor plekjes in naaldhout. Op tijd boktor of een boktorplaag bestrijden is dan ook erg belangrijk, anders is de schade soms niet meer te overzien. Het komt in de praktijk zelfs voor dat vloeren verzakken omdat de dragende constructie van hout het begeeft door boktor. Of je stoel of tafel zakt in elkaar.
Stappen
-
Zorg dat je de boktor kunt herkennen [1] X Bron om zeker te weten wat er aan de hand is. Boktorren zijn bruinzwarte beestjes tot maximaal 2,5 centimeter met zes pootjes en een dubbele 'antenne' op het hoofd. De mannetjes zijn kleiner dan de vrouwtjes, die ook nog een legboor hebben.
-
2Let op de verschillen tussen boktor en ander ongedierte. In tegenstelling tot veel ander ongedierte is de boktor reukloos, ongevaarlijk voor mensen en kunnen ze geen ziektes overdragen. Ook komen ze niet af op onhygiënische situaties. Het draait ze puur om het kunnen knagen aan hout om daarin onder de oppervlakte eitjes te kunnen leggen. Het signaleren en vervolgens bestrijden van boktor is belangrijk omdat ze leeftijden bereiken van wel tien jaar, terwijl ze zich net zo snel en makkelijk voortplanten als bijvoorbeeld muizen.Advertentie
-
Zoek naar gaatjes in het hout. Het makkelijkst om boktor te vinden zijn gaatjes in hout. Als je deze markeert, weet je daardoor of het oude of nieuwe gaatjes zijn. In erge gevallen kunnen stukken van balken afbreken en omlaag vallen.
-
2Luister goed. Knaaggeluidjes zijn met name hoorbaar in avonden en in de warmere maanden. Ze zijn het best waarneembaar als je zorgt dat alles om je heen stil is, dus zonder radio, televisie of pratende mensen. Net als veel andere soorten ongedierte slaan ze immers het liefst toe als het stil en veilig is. Omdat hout erg goed 'geleidt', kunnen de geluidjes soms tientallen centimeters verderop zitten.
-
3Herken uitvlieggaatjes. Uitvlieggaatjes van de boktor zijn gemiddeld 7 millimeter in doorsnee. Na zo'n vijf jaar wordt de larve volwassen en verlaat hij voor het eerst het hout door middel van vliegen. Na deze lange periode ben je vaak al te laat met een aanpak.
-
4Weet wanneer je de boktor niet tegenkomt. De boktor houdt van zomerse temperaturen, en zeker niet van temperaturen van onder de 15 graden. Als het te heet is of te koud houdt hij zich gedeisd, om vervolgens tot leven te komen van een temperatuur van ergens rond de 27 graden.
-
5Zoek naar 'meelrestjes' op de grond. Hiermee verraadt de boktor natuurlijk erg makkelijk zijn aanwezigheid. Nog effectiever bij het ontdekken van de boktor is een stuk papier leggen onder de vermoedelijke plek en dan na enkele dagen controleren of er kleine houtpulp op ligt.Advertentie
-
1Probeer eenvoudige diervriendelijke en milieuvriendelijke oplossingen. Als je zelf op een eenvoudige manier boktor wil verjagen of bestrijden dan kan dat met een ui. De beestjes kunnen niet tegen de lucht nadat je het hiermee inwrijft en zullen hierdoor dood gaan. Ook is het mogelijk om met een spuit azijn of pure alcohol te injecteren. Daarnaast kan het inwrijven met een combinatie van terpentine en peper of petroleum helpen. Nadelen van deze manier van werken zijn dat je niet altijd de kern van het hout bereikt of slechts een deel van een grotere groep bereikt. Ook kan petroleum schadelijk zijn voor bijvoorbeeld het hout van een antieke stoel.
-
2Behandel boktor zelf met bestrijdingsmiddel in een druksproeier. Met een speciaal insecticide kun je zelf de boktorren aanpakken. Het oppervlak moet geheel boormeelvrij zijn en mag geen laklaag of andere oppervlaktebewerking hebben. Als het beestje is doorgedrongen tot de binnenste kern zijn injectiepluggen nodig. Bij het aanbrengen van het insecticide moet je een beschermend pak en gasmasker opdoen. De ruimte mag 48 uur lang niet betreden worden.
-
Schakel een professionele ongediertebestrijder in. Een gecertificeerde professional [2] X Bron in ongediertebestrijding zal een sporenonderzoek houden om zo goed mogelijk in beeld te krijgen waar de boktor zich bevindt. Er worden vervolgens gaatjes geboord om speciale pluggen in combinatie met een bestrijdingsmiddel te plaatsen, dat tot diep in de poriën van het hout trekt. Dit is noodzakelijk omdat een kleine deel van de larven dat achterblijft anders weer opnieuw kan gaan woekeren.Advertentie
-
1Als je nieuwe dingen maakt van hout, koop dan verduurzaamd loof- of naaldhout, behandel dit dan met beits of lak. [3] X Bron Boktorren vinden hout met een beschermlaag zeer onaantrekkelijk. Behandel altijd je trap of je balken bij nieuw hout.
-
2Zorg voor gekoelde goed geventileerde ruimtes. Boktorren hebben een voorkeur voor warme of slecht geventileerde ruimtes. De boktor is op zijn best tussen de 25 en de 30 graden. Probeer dus altijd voldoende je woning te luchten, bijvoorbeeld na een douchebeurt en ook in de winter. De boktor slaat vaak toe bij kozijnen of trappen in kelders, als het daar vochtig is.
-
3Vermijd (ongeschorst) haardhout in uw huis. Door middel van haardhout kun je zonder het te weten heel makkelijk boktorren naar binnen brengen. Zorg daarom dat de opslag van brandhout in de tuin of een schuur is, of haal desnoods meteen na aankoop de schors eraf voordat je je huis betreedt.
-
4Verwijder hout met sporen van boktor zo snel mogelijk uit je huis. Je kan het risico op een uitbreiding van de boktorplaag vermijden door al het hout dat is aangetast zo vlug mogelijk weg te doen.Advertentie
Tips
- Niet elke boktor is ongewenst. Er is een verschil tussen nathoutboorders en drooghoutboorders. De eerste groep vormt geen gevaar, waar het om gaat is het ongedierte dat het op droog hout heeft gemunt.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 2.608 keer bekeken.
Advertentie