PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Je kunt jezelf toestaan boos te worden, zonder dat je meteen in de Hulk verandert. Of je nu worstelt met boosheidsproblemen of niet, het is belangrijk voor je lichamelijk en geestelijk welzijn om te leren hoe je op de juiste manier kunt omgaan met je boosheid en dit in je voordeel kunt gebruiken. Leer je woede te begrijpen en om te vormen tot een positieve kracht in je leven.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Op een positieve manier boos worden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je boos wilt worden om gemotiveerd te raken en je woede wilt leren gebruiken voor positieve verandering in je leven, is het belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken. De makkelijkste manier om jezelf boos te maken? Maak je druk over de kleine dingen.
    • Je baas legt meestal op het laatste moment werk op je bureau, net op het moment dat je op het punt staat om naar huis te gaan? Als je meestal schaapachtig grijnst en het verdraagt, laat dan nu wat woede naar binnen sluipen.
    • Je partner negeert je, communiceert niet en doet koeltjes? Veeg het niet onder het tapijt en verzin geen excuses voor het gedrag. Word boos.
    • Een vriendin praat over je andere vrienden achter hun rug om, en is constant aan het kletsen en roddelen? Negeer slecht gedrag zoals dit niet.
  2. De volgende keer dat iemand een zin begint met: 'Vat dit niet persoonlijk op, maar…' hoef je alleen maar te weigeren. Veronderstel dat alles een persoonlijke aanval is, of een bijbedoeling heeft, om je te motiveren.
    • Kijk niet alleen naar woorden, maar ook naar daden. Als iemand je voortdurend in de rede valt of je naam vergeet, of besluit om je om een of andere reden te negeren, ga dan uit van kwade bedoelingen.
  3. Als je je boosheid naar buiten wilt projecteren, kan een van de manieren om jezelf te motiveren zijn om de omstandigheden de schuld te geven. Als je bent opgegroeid in een arbeidersgezin, gebruik dat dan om je onvermogen om vooruit te komen uit te leggen en laat het jezelf motiveren om harder te werken dan degenen die zijn opgegroeid met een zilveren lepel in de mond.
    • Blijf ook gericht op de voordelen van andere mensen in de wereld. Als iemand naar een universiteit gaat die je je nooit zou kunnen betalen, gebruik dat dan om hun succes te verklaren, in plaats van hun vaardigheden. Blijf gefocust op wat andere mensen hebben wat jij niet hebt.
  4. Soms hoef je alleen maar aandacht te besteden aan wat er om je heen gebeurt om woedend te worden. Raap de krant op, zet de radio aan en blijf gefocust op verhalen over onrecht in de wereld. Het is overal om je heen.
    • Zoek op internet naar een documentaire voor een snelle dosis wereldwijde woede. Sommige klassiekers zijn 'The Act of Killing' of 'Thin Blue Line'.
  5. Je hebt niet altijd controle over de situaties die je boos maken, maar je hebt wel de macht over hoe je je woede uitdrukt. Woede is iets wat je in jezelf naar boven kunt brengen, en je kunt leren om het onder controle te krijgen en daar vandaag mee beginnen. Ga het probleem niet uit de weg en denk niet dat je boosheid buiten je vermogen ligt om te beheersen, of dat je geen gebruik kunt maken van boosheid.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je woede beheersen

PDF download Pdf downloaden
  1. Woede is als water. Als je het goed gebruikt, geeft het je grote kracht en energie, door het te kanaliseren om turbines aan te drijven en elektriciteit te creëren die een hele stad draaiende zou kunnen houden. Ongecontroleerd creëert het vloedgolven die dezelfde stad vernietigen. Leer je woede goed op te bouwen, en je kunt die woede gebruiken voor goede, constructieve doeleinden, niet om kleine dorpjes te verwoesten.
  2. Woede hoeft geen alles of niets voorstel te zijn. Je moet een beheersbare reeks doelstellingen hanteren om de boosheid onder controle te krijgen, en op een productmatige manier te gebruiken. Probeer nooit te stoppen met boos worden. Kies er niet voor om je woede op te kroppen, maar om de manier waarop je woede zich manifesteert te beheersen.
    • Als je schreeuwt terwijl je boos bent, maak er dan een doel van om je stem niet te verheffen als je boos bent. Leer te communiceren zonder te schreeuwen.
    • Als je vaak je boosheid opkropt en plotseling loslaat op schijnbaar kleine dingen, maak er dan een doel van om de dingen die je boos maken te verwerken, voordat ze gaandeweg veranderen in woede.
    • Hoe je woede zich ook manifesteert, het meest ongezonde dat je kunt doen is gewelddadig worden jegens jezelf of anderen. In geen geval mag je jezelf toestaan om dingen te slaan, dingen te breken of iemand te slaan.
  3. Wat maakt je kwaad? Probeer dergelijke situaties, plaatsen en mensen die je bloed doen koken te herkennen en erop te anticiperen, zodat je kunt leren om je voor te bereiden en zodoende je woede aan te pakken als die zich voordoet, en kanaliseer die woede dan richting de meest productieve toepassingen.
    • Graaf iets onder de oppervlakte. Als je zegt dat 'je baas' je soms boos maakt, probeer dan eens na te denken over wanneer, waar en waarom dat het geval is. Wat benadrukt je baas dat je je boos maakt? Probeer te begrijpen wat er gebeurt.
    • Wees zo eerlijk mogelijk. Als je boos bent omdat je baas je in het bijzijn van de andere werknemers op het matje heeft opgeroepen, wordt die boosheid dan veroorzaakt door je schaamte over je eventuele gemaakte fout, of vanwege het gedrag van je baas? Was de hele represaille misschien helemaal uit de lucht gegrepen?
  4. Psycholoog John Riskind suggereert dat het gevaarlijkste element van woede het gevoel is dat het versnelt en uit de hand loopt. [1] Dit gevoel maakt dat mensen vaak dingen doen die in de onmiddellijke zin van het woord nuttig lijken, zoals schreeuwen tegen de persoon die je afsnijdt in het verkeer, maar die een langer durend gevolg hebben van het voor schut zetten van je partner, het bedreigen van een vreemde en het verhogen van je bloeddruk. Riskind kent ze de volgende dienovereenkomstige waarden toe:
    • 120 km per uur en hoger: kokend, explosief, gewelddadig...
    • 100-120: rokend, woedend, razend

    • 75-100: bitter, verontwaardigd, boos, kwaad
    • 45-75 : geagiteerd, verstoord, geïrriteerd, gefrustreerd, boos
    • Onder 45 : kalm en koel, vredig, rustig
  5. Het is belangrijk om er jezelf meteen een tik mee te geven om een gewelddadige uitbarsting te voorkomen en je te beheersen. Voor veel mensen die al snel 120 km per uur gaan, kan een kleine pijnherinnering zeer nuttig zijn. Doe een elastiekje om je pols en laat die elke keer wanneer je je kookt van woede, tegen je huid klappen. Laat deze kleine herinnering in de vorm van pijn je gedachten en focus in balans brengen. Je bent sterker dan je woede. [2]
    • Als je woede boven de normale snelheidslimieten komt, heb je steeds meer tijd nodig om die woede te terug te dringen en te verwerken. Leer om een snelheid toe te kennen aan je woede, je vervolgens voor te bereiden om het te verwerken, en er meteen mee te beginnen.
  6. In sommige gevallen is de beste manier om je woede onder controle te krijgen door gewoon de kamer te verlaten, het huis te verlaten, het kantoor te verlaten, en jezelf de kans te geven om een poosje stoom af te blazen. Als iemand opkijkt, nieuwsgierig naar wat je doet, geef dan een uitleg die niet alleen jezelf, maar ook anderen duidelijk kan maken wat je doet. Zeg iets als:
    • 'Ik ben in orde, ik heb alleen wat frisse lucht nodig'.
    • 'Ik ga een wandeling maken, ik ben oké, ik ben zo terug'.
    • 'Ik ben een beetje gefrustreerd, dus ik ga even naar buiten. Alles is in orde.'
  7. Het is niet voor niets een cliché. Het is bewezen dat diepe ademhaling stresshormonen vermindert en je sneller dan wat dan ook tot rust kan brengen. [3] Sluit je ogen en haal vijf keer diep adem, houd je adem vijf seconden in en adem dan langzaam uit.
    • Dit klinkt misschien wat koddig, maar visualiseer je woede als een dikke, zwarte rook die je elke keer uitademt. Voel tijdens het inhouden van je adem hoe het zich aan het opbouwen is, en voel de opluchting als je het uit je lichaam laat stromen.
  8. Het is belangrijk om de dingen die je boos maken niet te vermijden, maar om uitbarstingen onder controle te houden en dingen op een rustige en beheerste manier aan te pakken. Als je jezelf wat hebt afgeremd tot een beter beheersbare snelheid, dan kun je dat doen.
    • Keer terug naar de vergadering en vertelde je baas privé waarom je vond dat het ongepast was om je zo op een fout te wijzen. Vraag wat je kunt doen om deze situatie de volgende keer te vermijden. Gebruik een rustige, gelijkmatige toon.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je boosheid op iets anders richten

PDF download Pdf downloaden
  1. Woede kan een krachtig motiverend instrument zijn. Michael Jordan hing vroeger negatieve opmerkingen van andere spelers in zijn kastje en gebruikte ze als motivatie, wat zes NBA-kampioenschappen en tal van andere onderscheidingen opleverde. In plaats van je woede te laten opborrelen en met borden te gaan gooien, gebruik je het om dingen gedaan te krijgen. [4]
    • Als je boos wordt dat een andere werknemer voortdurend complimenten krijgt terwijl jij genegeerd wordt, stop die boze energie dan in meer en beter werk. Doe zoveel werk dat het wel moet opvallen.
    • Als je boos wordt omdat iets moeilijker te herkennen of te begrijpen is, zoals gevoelens van frustratie met je relatie, dan moet je je richten op het praten en bespreken van die gevoelens met de betrokken partijen. Het kan nodig zijn om een grote verandering te maken, zoals uit elkaar gaan, als je het gevoel hebt dat je je in een onveranderlijke situatie bevindt.
  2. De beste manier om met woede om te gaan is om aan de slag te gaan met het werk dat je moet doen. Productieve dingen die je kunt doen in plaats van je door de boosheid in een onproductief moddergat te laten sturen:
    • De keuken schoonmaken
    • Je garage opruimen
    • Huiswerk doen
    • Iets lekkers bakken
    • Tegen een bokszak slaan in de sportschool
    • Schrijven
  3. Vergeet niet dat het nooit verkeerd is om boosheid te voelen, het is alleen maar verkeerd om je boosheid toe te staan je gevoeligheden te overweldigen en je te dwingen om dingen te doen waarvan je weet dat ze verkeerd of ongepast zijn. Het gevoel dat je woede verkeerd is, zal boze mensen vaak ertoe dwingen om hun woede op te kroppen en het uiteindelijk nog erger maken.
  4. Kom in beweging . Naast dat het een uitstekende afleiding vormt van wat het ook is dat je boos maakt, kan wat lichaamsbeweging een uitstekende manier zijn om woede te verwerken en je lichaam te bevrijden van stress, de aanmaak van endorfine verhogend die je op de lange termijn zal ontspannen. [5] Het is moeilijk om lang boos te blijven als je het te druk hebt met zweten. Doe iets dat je in beweging zal houden:
    • Basketballen
    • Boksen
    • Joggen
    • Circuittraining
  5. Hoewel het lijkt alsof een sigaret of een glaasje whisky een goede ontspanner is, zal het afhankelijk zijn van zelfvernietigende middelen om je door momenten van boosheid te helpen, je op de lange termijn niet helpen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat alcohol, tabak en andere drugs de fysieke effecten van woede, zoals bloeddruk en hartaandoeningen, juist vergroten en versterken.
  6. Iedereen wordt wel eens boos. Goed beheerd kan woede een motiverend instrument zijn en een volkomen normale emotie. Maar voor veel mensen kan die woede snel uit de hand lopen, wat schadelijk kan zijn voor je eigen fysieke en emotionele welzijn, en dat van anderen.
    • Zware stress en boosheid gaan vaak gepaard met een toename van hart- en vaatziekten, cholesterolniveau, diabetes, problemen met het immuunsysteem, slapeloosheid en hoge bloeddruk.
    • Mensen die lijden aan frequente uitbarstingen van woede melden vaak een minder scherp denkvermogen, concentratieproblemen en meer depressie.
    Advertentie

Tips

  • Vermijd het breken van dingen, want je kunt er achteraf spijt van hebben, als je eenmaal weer gekalmeerd bent.
  • Schreeuw in een kussen om niemand te verontrusten.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Word niet te boos, anders kunnen je bloedvaten beschadigen of barsten.
  • Word niet boos op iemand. Ga gewoon naar je kamer en schreeuw in je kussen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.621 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie