Pdf downloaden Pdf downloaden

Door de hoge brandstofprijzen van de laatste jaren worden steeds meer weggebruikers zich bewust van het verbruik van hun auto. Het exacte brandstofverbruik is afhankelijk van veel omstandigheden (denk bijvoorbeeld aan rijden op de snelweg versus rijden in de bebouwde kom, de staat van de weg, de bandenspanning), maar het is relatief eenvoudig om erachter te komen wat het verbruik van jouw auto is.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het brandstofverbruik bepalen

Pdf downloaden
  1. Het brandstofverbruik van een auto wordt aangeduid met het aantal kilometers dat gereden kan worden per liter brandstof. Als je de afstand die je hebt gereden weet, en je weet hoeveel liter je tankt dan kun je de kilometers delen door de liters om tot een bepaald aantal 'kilometer per liter' te komen, oftewel km/l.
    • In een land met andere eenheden kun je dezelfde berekening uitvoeren, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten met mijlen en gallons.
    • Het beste moment om de berekening te doen is als je net getankt hebt.
  2. Op de meeste auto's zit een dagteller, een kilometerteller die je handmatig op nul kunt zetten. De knop hiervoor zit meestal in de buurt van de snelheidsmeter, als je de knop even ingedrukt houdt springt de meter weer op nul. Nadat je getankt hebt zet je de meter op nul, als je dan weer gaat tanken weet je precies hoeveel kilometer je hebt gereden sinds de laatste keer tanken.
    • Je dagteller geeft nu '0 kilometer' aan.
    • Als je geen dagteller hebt kun je de beginstand van je kilometerteller noteren. Als je bijvoorbeeld 10.000 km op de teller hebt staan bij het tanken noteer je '10.000' als beginstand.
  3. De kilometerstand als je je auto uitstapt bij het tankstation is de 'eindstand'.
    • Als je geen dagteller hebt trek je de genoteerde beginstand af van de huidige kilometerstand, zo weet je hoeveel je gereden hebt. Als er nu 10.250 km op je teller staat, dan haal je daar 10.000 van af. Je hebt dus in totaal 250 kilometer gereden.
  4. Je kunt deze berekening ook uitvoeren als je maar weinig brandstof hebt verbruikt, maar hoe brandstof je verbruikt, hoe preciezer de uitkomst zal zijn.
  5. Gooi je tank helemaal vol en kijk hoeveel liter je getankt hebt als je tank vol is. Dit getal heb je straks nodig om het aantal kilometers door te delen.
    • Je moet je tank helemaal vol gooien, anders weet je niet hoeveel brandstof je hebt verbruikt sinds de laatste keer tanken.
  6. De uitkomst is het aantal kilometers dat je hebt gereden per liter brandstof. Stel dat je 335 kilometer hebt gereden voordat je weer ging tanken, en je hebt 12 liter getankt om je tank weer vol te krijgen. Dan heb je dus 27,9 kilometer per liter brandstof gereden (335 km / 12 liter = 27,9 km/l).
    • Als je in mijlen en gallons meet (in de Verenigde Staten) dan is het antwoord in mijlen per gallon (mpg).
    • Je moet beginnen met een volle tank en eindigen met een volle tank, anders kun je niet berekenen wat het verbruik was.
  7. Leo's kilometerteller staat op 23.500 met een volle tank. Na een paar dagen rijden gaat hij weer tanken. De kilometerteller staat nu op 23889, en hij heeft 25 liter getankt om de tank helemaal te vullen. Wat was zijn brandstofverbruik?
    • Brandstofverbruik = (eindstand - beginstand) / aantal liters
    • Brandstofverbruik = (23,889km - 23,500km) / 25 liter
    • Brandstofverbruik = 389km / 25 liter
    • Brandstofverbruik = 15,56 km/l
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het gemiddelde brandstofverbruik berekenen

Pdf downloaden
  1. Als je veel afremt en optrekt verbruik je veel meer brandstof dan wanneer je in een constant tempo rijdt. Dat is waarom snelwegverbruik altijd lager is dan verbruik in de bebouwde kom.
    • Door cruise-control kan het brandstofverbruik minder worden.
    • Hoe harder je rijdt, hoe hoger het verbruik wordt.
    • Ook een airco zorgt voor een hoger verbruik. [1]
  2. Om een preciezer beeld te krijgen van je brandstofverbruik heb je meer gegevens nodig. Door langer te rijden en het gemiddelde van de uitkomsten te nemen kun je afwijkende uitkomsten gelijktrekken.
    • Stel dat je je brandstofverbruik hebt berekend terwijl je ergens in de bergen reed. Op steile bergwegen zal je brandstofverbruik een stuk hoger liggen dan normaal, dus dan lijkt het alsof je auto meer brandstof verbruikt dan normaal.
  3. Zet de meter op nul en doe dat pas weer nadat je je gemiddelde verbruik hebt berekend. Als je geen dagteller hebt, schrijf dan op wat de kilometerstand na de eerste keer tanken.
  4. Om een preciezer idee van je brandstofverbruik te krijgen moet je weten hoeveel brandstof je verbruikt.
  5. Tank voor een precieze meting minstens 3 tot 4 keer. Doe dit tijdens een maand waarin je je auto normaal gebruikt, want bijvoorbeeld op een vakantie zal het brandstofverbruik weer anders zijn.
    • Je hoeft je tank niet helemaal vol te gooien. Als je maar het aantal liters dat je tankt opschrijft, dan kun je uitrekenen wat je brandstofverbruik is.
  6. Als je klaar bent om je gemiddelde brandstofverbruik te gaan bepalen moet je je tank helemaal volgooien en noteren hoeveel liter je hebt getankt.
  7. Zo bereken je het totale aantal liters over een bepaalde periode.
    • Stel dat je drie keer getankt hebt: 48 liter, 12 liter en 40 liter. Dan heb je in totaal 100 liter getankt.
  8. Kijk op je dagteller om te zien hoeveel je in totaal hebt gereden, en deel dit aantal door het totale aantal liters om het gemiddelde brandstofverbruik te berekenen. De uitkomst is een precieze weergave van het brandstofverbruik tijdens de testperiode, maar zo krijg je een goede benadering van het gemiddelde verbruik van je auto.
    • Stel dat je 100 liter getankt hebt, en in dezelfde periode heb je 1000 kilometer gereden, dan is je gemiddelde brandstofverbruik 10 kilometer per liter (1000 km / 100 liter = 10 km/l).
  9. Autofabrikanten zullen het brandstofverbruik van hun auto's altijd rooskleuriger doen voorkomen dan het in werkelijkheid is. [2] Als je je daadwerkelijke brandstofverbruik wilt weten zul je het echt zelf moeten berekenen.
    • Als je berekening op een totaal ander verbruik uitkomt dan het verbruik dat de fabrikant aangeeft, breng je auto dan naar de garage voor een controle.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Brandstofverbruik verminderen

Pdf downloaden
  1. De airco heeft brandstof nodig om te kunnen werken, dus er blijft minder brandstof over om op te rijden. Zet je airco dus lager of helemaal uit als het koud genoeg is, dan zal het brandstofverbruik lager zijn.
  2. Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. En dat verbruik kan boven een bepaalde snelheid exponentieel toenemen. Je kunt dus veel geld besparen door minder hard te rijden. [4]
  3. Je auto heeft meer energie nodig om te versnellen dan op dezelfde snelheid te blijven rijden. Dus je verbruikt veel meer brandstof door bumperkleven, afremmen/optrekken en inhalen dan wanneer je een gelijkmatige snelheid betracht.
  4. Cruise-control zorgt ervoor dat je auto een gelijkmatige snelheid behoudt, en daardoor voorkom je onnodig brandstofverbruik door afremmen en accelereren. [6]
  5. Als je motor draait terwijl je niet beweegt verbruik je onnodig brandstof. Zet dus als het even kan je motor uit om kostbare brandstof te besparen. [7]
  6. Dakkoffers verslechteren de aerodynamica van je auto, je auto wordt afgeremd en verbruikt daardoor meer brandstof. Een aanhanger of volle achterbak is meestal een betere oplossing wat betreft brandstofverbruik.
  7. Banden met te weinig spanning verslechteren het brandstofverbruik aanzienlijk. Gebruik dus regelmatig de luchtpomp bij tankstations om je bandenspanning te controleren en indien nodig bij te vullen volgens de specificaties van de fabrikant. [8]
    • Bij sommige auto's staat de aanbevolen bandenspanning vermeld in de deurlijst aan de bestuurderskant, of in het handschoenenkastje.
  8. Dit is een van de goedkoopste en eenvoudigste manieren om je brandstofverbruik te verbeteren. Ga naar een winkel met automaterialen en vraag om een luchtfilter voor jouw auto. Noem je merk, type en bouwjaar en vraag naar aanbevelingen--elke auto heeft een ander filter nodig.
    • Bij nieuwere auto's zal het vervangen van het luchtfilter niet veel verschil maken. Maar je zult wel makkelijker zonder problemen kunnen accelereren. [9]
    Advertentie

Tips

  • Vervang je luchtfilter.
  • Rij niet harder dan de maximumsnelheid
  • Hou je banden goed op spanning
  • Kies een tempo - ga niet almaar zachter en weer harder rijden. Hierdoor verspil je brandstof, vooral in grote auto's.
  • Gebruik de airco zo min mogelijk.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Door een rekenmachine te gebruiken verminder je de kans op rekenfouten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 58.526 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie