Als je veel tijd in de zon doorbrengt, zal je huid donkerder worden als gevolg van melanine-pigment. Sommige mensen vinden het geweldig om buitenshuis door te brengen om bruin te worden, maar anderen proberen het bruin worden van de huid juist zoveel mogelijk te vermijden wanneer ze buiten zijn. Terwijl blootstelling aan de zon en de ultraviolette stralen je huid donkerder kan maken of zonnebrand kan veroorzaken, zijn er ook gevaarlijker risico's door bovenmatige zonblootstelling, met inbegrip van huidkanker, vroegtijdige veroudering en oogbeschadiging. Vooral wanneer je erg lang buiten bent moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen om jezelf te beschermen tegen bruin worden en overmatige blootstelling aan uv-stralen.
Stappen
-
Vermijd periodes met veel zonlicht. Plan je activiteiten liever niet tussen 10.00 uur en 16.00 uur wanneer de uv-stralen van de zon het sterkst zijn. Naast de tijd van de dag, moet je ook in gedachten houden wanneer uv-stralen intenser zijn:
- Op grotere hoogte
- Tijdens het late voorjaar en de zomermaanden
- Dichter bij de evenaar
- Wanneer weerspiegeld van oppervlakken zoals sneeuw, ijs, water, zand en beton
-
Draag beschermende kleding. Samen met de volgende stappen is beschermende kleding een van de meest effectieve manieren om jezelf te beschermen tegen overmatige blootstelling aan uv-stralen tijdens buitenactiviteiten. De ideale kleding om je te beschermen tegen de zon is o.a.:
- Felle of donker gekleurde stoffen - die hebben een veel hogere ultraviolette beschermingsfactor (UPF) dan licht gekleurde kleding.
- Dichtgeweven, lichtgewicht kleding. Als je licht door de stof kunt zien schijnen, dan betekent dit ook dat uv-licht je huid bereikt!
- Lange mouwen en een lange broek verminderen de blootstelling van de huid en bieden de meeste bescherming. Als je een korte broek draagt, draag dan een langere versie die het grootste deel van je bovenbenen bedekt. Wat shirts betreft kan ook een kraag je nek beschermen tegen bruin worden.
- Veel kledingmerken die speciaal ontworpen zijn voor bescherming tegen de zon geven de UPF-waarde aan op het etiket. Zoek naar een UPF-waarde van 30 of hoger voor aanzienlijke bescherming tegen de zon. [1] X Bron
-
Draag een hoed en zonnebril. De huid op je gezicht en je ogen is zeer gevoelig voor blootstelling aan de zon, dus moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen om die te beschermen tijdens buitenactiviteiten. Hoewel veel hoeden en zonnebrillen een deel van de risico's doen afnemen, zullen de volgende het meest effectief zijn bij het verminderen van de blootstellingsrisico's:
- Een breedgerande hoed (minimaal 7,5 cm), die het gezicht, de nek (voor- en achterkant) en de oren, evenals kale plekken of delen van het haar beschermen tegen de zon. Net zoals beschermende kleding, zijn de meest effectieve hoeden gemaakt van strak geweven stof waar geen licht doorheen schijnt wanneer je die tegen het licht van de zon houdt.
- Een zonnebril die 100% uv-bescherming biedt, met name modellen die aangeven dat ze UVB en UVA-bescherming bieden. Neem niet aan dat donker getinte lenzen meer bescherming bieden dan licht getinte lenzen ; het is niet het donkere van het glas dat iets zegt over het vermogen om de ogen tegen beschadiging door de zon te beschermen, en veel lichtgekleurde lenzen bieden UVB en UVA-bescherming (indien aangegeven op het label).
- Omhullende zonnebrillen zijn nog beter, aangezien die uv-bescherming bieden voor het hele ooggebied, met inbegrip van de gevoelige huid rond de ogen en oogleden. Door het blokkeren van 99-100% van de uv-stralen, helpt een omhullende zonnebril zo effectief mogelijk voorkomen dat ernstige aandoeningen zoals staar en melanomen van het oog ontstaan. [2] X Bron
-
Gebruik de zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème moet elke dag worden gebruikt om minder aan de zon te worden blootgesteld, maar het gebruik van zonnebrandcrème om bruin worden te vermijden tijdens buitensporige buitenactiviteiten is een absolute must, zelfs als het bewolkt is. [3] X Bron Houd bij het gebruik van zonnebrandcrème de volgende richtlijnen aan voor optimale bescherming:
- Kies een zonnebrandmiddel aangeduid als 'breed spectrum' of 'UVA/UVB-bescherming', om je huid te beschermen tegen zowel de UVB-stralen die de huid bruinen en verbranden, evenals de UVA-stralen die dieper doordringen in de huid en zon-geïnduceerde huidveroudering (photoaging) veroorzaken. [4] X Bron
- Kies een zonnebrandmiddel met een Sun Protection Factor (SPF) van 15 of hoger. Als je een lichte huid hebt, moet je overwegen om een hogere minimum SPF van 30 tot 50 te kiezen.
- Gebruik 30 gram (een hoeveelheid ter grootte van een golfbal) aan zonnebrandcrème, 30 minuten vóór je naar buiten gaat, en vervolgens na twee uur opnieuw, of na het zwemmen, transpireren of afdrogen. Zelfs als de zonnebrandcrème 'waterbestendig' is moet je het vaak weer aanbrengen, omdat dit niet betekent dat het niet afwasbaar is!
- Zorg dat je zonnebrandcrème toepast op je hele lichaam, met name de meest gemiste plekken, zoals de oren, achterkant van de nek, lippen, haarlijnen en de toppen van je voeten.
-
Zoek schaduw waar mogelijk. Hoewel schaduw niet alle uv-stralen blokkeert, geeft schaduw in combinatie met de andere stappen verlichting van de warmte en bescherming tegen de schittering van reflecterende uv-stralen. Wanneer je deelneemt aan buitenactiviteiten, zoek dan gebieden met natuurlijke schaduw, of maak je je eigen schaduw met een paraplu of dekzeil, om zo veel uv-blootstelling als mogelijk te voorkomen tijdens de piekuren van het zonlicht.Advertentie
De huid beschermen op hete dagen tijdens buitenactiviteiten
-
Draag beschermende kleding ondanks de hitte. Hoewel het misschien verleidelijk is om minimale kleding te dragen om de hitte te doorstaan tijdens buitenactiviteiten in de zomer, zal het blootstellen van zo veel huid aan de zon resulteren in bruin worden en mogelijk zonnebrand. Houd in gedachten dat dicht geweven, lichtgewicht stoffen bescherming bieden voor de huid tijdens het hardlopen, fietsen, golfen en andere buitenactiviteiten.
-
Houd rekening met je omgeving. Afhankelijk van het soort buitenactiviteit waaraan je deelneemt, kun je verschillende maatregelen nemen als bescherming tegen schadelijke uv-stralen.
- Golf: met lange uren op de baan en verhoogde uv-reflecties van de vijvers en de zandkuilen, word je meer blootgesteld aan uv-stralen. Zorg ervoor altijd een hoed met een brede rand te dragen (geen zonneklep of honkbalpet!) en een zonnebril, samen met een lange broek of halve broek en een shirt dat minimaal je schouders en bovenarmen bedekt.
- Tennis, hardlopen en wandelen: als gevolg van het overmatige zweet dat met deze activiteiten gepaard gaat, lopen deelnemers een verhoogd risico om hun zonnebrandcrème weg te zweten. Daarom biedt het opnieuw aanbrengen van zonnebrandmiddelen niet genoeg bescherming en zijn kleding en hoeden met een UPF van 30 of hoger nodig als extra verdediging tegen langdurige zonblootstelling.
- Fietsen: Vanwege de houding van je lichaam tijdens het fietsen, worden de achterkant van je nek, de onderarmen en de bovenbenen veel meer blootgesteld aan de zon dan de rest van het lichaam. Om bruin worden of zonnebrand tijdens een lange fietstocht te voorkomen, draag je fietsbroeken tot aan de knie, lange mouwen en een hoed met brede rand en/of bedek je je nek met de kraag van een overhemd, of met een bandana.
- Zeilen en zwemmen: Deze activiteiten laten een van de hoogste niveaus van blootstelling aan uv-straling zien, vanwege de buitensporige reflectie van uv-stralen op het water. Naast beschermende kleding en ruim voldoende zonnebrandcrème, wordt zeilers en zwemmers aanbevolen om zonnebrandcrème te kiezen die zinkoxide of titaandioxide bevatten, omdat die uv-stralen beter blokkeren en weerkaatsen dan andere soorten zonnebrandcrème die uv-stralen absorberen.
-
Breng zonnebrandcrème vaker aan dan je denkt. Het is gemakkelijk om te vergeten dat je zonnebrandcrème op moet doen wanneer je aan het fietsen bent of de giek van een zeilboot ophijst, maar het opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème is een van de belangrijkste manieren om te voorkomen dat je bruiner wordt tijdens een intensieve buitenactiviteit. Terwijl de regel bij normale activiteit is dat je elke twee uur je opnieuw insmeert, moet je ervoor zorgen dat alle blootgestelde huid met extra UVA/UVB-zonnebrandcrème wordt beschermd na het zwemmen, transpireren of afdrogen.Advertentie
-
Wees je ervan bewust dat je huid zelfs bij koud weer risico loopt. Veel mensen veronderstellen dat zonnebrand of bruin worden slechts een bedreiging vormt wanneer je de hete zon op je huid voelt, maar dit is niet waar. In feite weerspiegelen witte sneeuw en ijs meer uv-stralen dan water, zand en beton, dus loopt de blote huid tijdens winteractiviteiten meer risico's. Sla het insmeren met zonnebrandcrème niet over alleen maar omdat je niet op het strand ligt!
-
Neem extra voorzorgsmaatregelen op grotere hoogten. Uv-blootstelling is sterker op grotere hoogten, waarbij op 2743-3048 meter de straling 35-45% hoger is dan op zeeniveau. [5] X Bron Behalve de verhoogde uv-blootstelling en de reflectie van de zon door sneeuw en ijs, wordt je huid dubbel blootgesteld aan uv-stralen tijdens winteractiviteiten.
-
Begrijp het extra effect van wind op je zonnebrandcrème. Terwijl zweet de belangrijkste reden is dat zonnebrandcrème verdwijnt tijdens zomeractiviteiten, betekent buiten zijn in de winter dat je te kampen hebben met zweet, sneeuw en wind. Doe het volgende om je huid te beschermen tijdens winteractiviteiten in de buitenlucht:
- Kies een zonnebrandcrème met niet alleen UVA/UVB-bescherming, maar die ook een heleboel moisturizer bevat om 'windbrand' tegen te gaan. Zoek een zonnebrandmiddel met ingrediënten zoals lanoline of glycerine.
- Vergeet je lippen niet! De huid op je lippen is zeer delicaat en gevoelig voor zonnebrand en windbrand, dus zorg ervoor dat je ook een hydraterende lippenbalsem opdoet met een SPF van 15 of hoger.
- Bij de keuze van beschermende winterkleding en winteruitrusting moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk van de huid is bedekt; draag een hoed, handschoenen, bivakmuts of sjaal voor je gezicht en nekbescherming, en een zonnebril of een bril met uv-bescherming. Een skimasker met uv-bescherming is een bijzonder verstandige keuze, aangezien het een groot deel van het gezicht bedekt.
Advertentie
Tips
- Voor je de deur uitgaat kun je het best de dagelijkse uv-index voor je omgeving controleren, via: https://www.buienradar.nl/nederland/zon-en-wolken/zonkracht-uv
- Maak bescherming tegen de zon een deel van je dagelijkse routine, door de toepassing van zonnebrandcrème en deze voorzorgsmaatregelen elke dag te nemen, en niet alleen op dagen wanner je veel buiten bent. Door het voorkomen van zonnebrand, vooral bij jonge kinderen, kan de kans op huidkanker later in het leven aanzienlijk worden teruggebracht, dus begin vroeg om van bescherming tegen de zon een gewoonte te maken! [6] X Bron
- Zorg dat je je lichaam elke maand van top tot teen onderzoekt, controlerend op eventuele wijzigingen in kleur, structuur, formaat en symmetrie van sproeten en moedervlekken, evenals het vaststellen of er onregelmatige lijnen of randen zijn. Ook kun je overwegen om eenmaal per jaar naar je huisarts te gaan voor professioneel huidkankeronderzoek.
Waarschuwingen
- Zorg dat je de etiketten van de medicijnen die je neemt controleert, omdat bepaalde orale en topische geneesmiddelen de gevoeligheid van de huid en ogen voor uv-stralen kunnen doen toenemen. Sommige cosmetica kan ook invloed hebben op de gevoeligheid van je huid voor de zon, dus let op eventuele waarschuwingen wat dat betreft op etiketten, met name voor producten die alfahydroxyzuren bevatten.
Bronnen
- ↑ http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/prevention-guidelines/preventing-skin-cancer
- ↑ http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/prevention-guidelines/preventing-skin-cancer
- ↑ http://www.surgeongeneral.gov/library/calls/prevent-skin-cancer/exec-summary.html
- ↑ http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/prevention-guidelines/preventing-skin-cancer
- ↑ http://www.skincancer.org/healthy-lifestyle/outdoor-activities/essential-sun-safety-information-for-skiers-and-snowboarders
- ↑ http://www.surgeongeneral.gov/library/calls/prevent-skin-cancer/exec-summary.html