Pdf downloaden
Pdf downloaden
De Indiase chapati lijkt op een dun pitabroodje en wordt gemaakt van tarwemeel. Hoewel chapati's meestal in combinatie met een curry worden gegeten zijn de mogelijkheden legio; je kan chapati's kan ook in plaats van een geroosterde boterham eten of als bijgerecht bij allerlei gerechten. Het kost nog geen uur om je eigen chapati's te maken. Ga naar stap 1 om erachter te komen hoe dit in zijn werk gaat en hoe je begint.
Ingrediënten
- 2 kopjes tarwemeel / durum tarwemeel / atta (het beste is om atta te gebruiken, een durum tarwemeel uit India, verkrijgbaar bij de toko)
- 1 kopje lauwwarm water
- 1 tl. zout (optioneel)
- 1-2 tl. ghee (optioneel)
Voor 2-3 chapati's
Stappen
-
Doe het tarwemeel, het zout en de ghee in een kom en meng de ingrediënten goed met je handen door elkaar. Het is beter om de ingrediënten met je handen te mengen dan met een mixer. Durum tarwemeel of atta geeft het meest smakelijke resultaat. Hoewel gewoon tarwemeel ook geschikt is kunnen de chapati's daar een beetje taai van worden en sneller uitdrogen. Je kan het zout eventueel even zeven voordat je de ghee toevoegt.
- Je kan de ghee ook weglaten. Maar de chapati's zullen dan minder smaakvol zijn. Als je geen ghee hebt kun je in plaats daarvan olijfolie gebruiken. Het is niet zo authentiek als ghee maar zou goed genoeg moeten werken. Ghee kun je overigens makkelijk zelf maken, als je maar roomboter in huis hebt.
- Hoewel dit de enige ingrediënten zijn de je nodig hebt om chapati's te maken kun je er naar wens ook een theelepeltje gedroogde kruiden bij doen, zoals chilipoeder of komijnzaad.
-
Voeg een half kopje water bij het mengsel en ga door met mengen totdat het zacht en soepel is. De meeste mensen kiezen voor lauwwarm water maar je kan zelfs water gebruiken dat een beetje warm is. Het deeg is dan makkelijker te kneden. Voor een optimaal resultaat kun je het meel het beste met je vingers in ronde bewegingen mengen en kneden terwijl je steeds kleine beetjes water toevoegt. Als je de hele hoeveelheid water er in een keer bij doet is het deeg moeilijker te kneden. Als je net begint met kneden kan het deeg een beetje grof aanvoelen. Naarmate je meer water toevoegt zal het echter steeds beter aan elkaar blijven plakken.
-
Voeg het resterende water langzaam toe totdat alle ingrediënten zich goed met elkaar hebben vermengd. Ga door met het toevoegen van water totdat je al het water hebt toegevoegd en totdat het deeg echt een massa is geworden. Als je het gevoel hebt dat je het deeg behoorlijk grondig hebt gekneed kan je het deeg met je knokkels gaan bewerken totdat het zacht en rond is. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Het is belangrijk dat het deeg goed gekneed wordt omdat de gluten dan in het deeg ontstaan. Als het deeg goed gekneed is zou het prettig en glad aan moeten voelen; als het te hard is bolt de chapati niet op tijdens het bakken. Maar als het te zacht is wordt het lastig om het uit te rollen en zal het evenmin opbollen. Het is belangrijk om te proberen om de perfecte balans te vinden.
-
Leg het deeg in een kom die je met olie hebt ingevet. Dek de kom met een doek af en laat het deeg 25 minuten rusten. Je geeft het deeg hiermee de tijd om een geheel te worden. Als je het langer laat staan zal het deeg te droog worden. Toch menen sommige mensen dat je het deeg een half uur of zelfs langer moet laten rusten. Begin met 25 minuten en laat het deeg de volgende keer wat langer rusten om erachter te komen wat het beste werkt. Gebruik alleen huishoudfolie om de kom mee af te dekken als je echt niets anders in huis hebt.
- Na het laten rusten van het deeg kun je je handen eventueel met wat olie of ghee bevochtigen en het deeg dan nog 5 minuten kneden. Het deeg zou daarna glad en soepel moeten aanvoelen.
-
Verdeel het deeg in 10-12 kleine balletjes en dompel ze even in wat bloem. De diameter van elk balletje moet ongeveer 7,5 cm. zijn; maar ze hoeven niet allemaal precies even groot te zijn. Je kan de balletjes met je hand of een deegroller plat maken. Daarna veeg je wat bloem aan beide zijden. Voor een optimaal resultaat kun je de balletjes het beste met een doek bedekken terwijl je elk balletje plat maakt en met bloem bedekt. Als je dat niet doet loop je het risico dat ze te droog worden.
-
Maak de balletjes plat totdat ze op dunne ronde pannenkoekjes lijken. Verwacht de eerste keer dat je dit doet niet dat ze perfect rond zullen zijn. Dat is niet erg – ze zullen zeker heerlijk smaken en je zal er handigheid in krijgen naarmate je het vaker doet. Als je ervoor zorgt dat je het deeg gelijkmatig plat maakt kan de hele chapati mooi opbollen tijdens het bakken.
-
Zet een pan, tawa (Indiase kleine bakpan voor diverse Indiase soorten brood waaronder chapati's) of ijzeren bakplaat op een middelhoog vuur en bak de chapati aan beide kanten. Leg de chapati in de pan, bak totdat de chapati iets minder dan halverwege gebakken is en draai de chapati vervolgens om en zet het vuur iets hoger. Als je de chapati eenmaal hebt omgedraaid zal de chapati zich met lucht vullen. Laat de chapati op het vuur staan totdat er luchtbellen aan beide kanten van het broodje komen. Het beste is om de chapati elke paar seconden een slag te draaien zodat de chapati gelijkmatig gebakken kan worden.
- Zodra de chapati zich gaat vullen met lucht duw je zachtjes op deze plekken zodat de hete lucht door de hele chapati heen kan gaan stromen. De lucht in de chapati maakt deze heerlijk zacht. Als de chapati eenmaal helemaal goed bol staat kun je deze weer van het vuur halen.
- Sommige mensen vinden dat als je de tweede kant van de chapati gaat bakken je deze direct op de gasvlam moet leggen en een grijpschaar moet gebruiken om de chapati om te draaien. Als je besluit om dit te proberen zorg er dan voor dat je fornuis goed schoon is en dat je voorzichtig met het vuur bent.
-
Haal de chapati van het vuur en wikkel deze in een doek totdat ze allemaal gebakken en klaar zijn om opgediend te worden. Je kan ze ook in een opbergdoos doen waar je een doek in hebt gelegd zodat de binnenkant bedekt is met stof. Zorg ervoor dat elke chapati meteen bedekt wordt met een doek na het bakken, dan heb je het beste resultaat.
-
Nu zijn de chapati's klaar om te serveren. Geniet van deze heerlijke chapati's in combinatie met een curry, pickles of als een wrap. Je kan de chapati zelfs nog even insmeren met wat ghee om extra smaak toe te voegen. Je kan ook gewoon genieten van deze heerlijke exemplaren van de Indiase keuken zonder er iets erbij eten.Advertentie
Tips
- Controleer of het deeg goed is door er een klein beetje van te proeven.
- Gebruik niet te veel ghee en liever geen margarine.
- Als je de chapati zachter wilt maken kun je een half kopje warme melk en een half kopje warm water toevoegen in plaats van 1 kopje water.
- Je kan ook wrongel (soort dunne yoghurt gemaakt van melk) toevoegen tijdens het het maken van het deeg. De chapati's worden dan zachter.
- Een snufje suiker kan de smaak van de chapati versterken en de dorst die veel mensen krijgen van chapati's verminderen.
- Je kan ook een verhouding van 5 delen tarwemeel en 3 delen bloem gebruiken als je geen durum tarwemeel of atta hebt.
- Hoewel de chapati meestal rond is kun je ook vernieuwend zijn en verschillende vormen uitproberen!
Advertentie
Bronnen
Advertentie