Pdf downloaden Pdf downloaden

Een codekraker kan een heerlijke hersenkraker zijn, maar soms wil je al snel je pen tegen de muur smijten. Maar met behulp van een paar eenvoudige algemene patronen en handigheidjes, kun je de codes gemakkelijker ontcijferen en wordt het een stuk leuker. Wil je er eentje helemaal oplossen? Begin met de uitgangsprincipes te doorgronden, daarna leer je de patronen en begin je buiten de lijntjes te denken om die lege vakjes te vullen. Kijk bij Stap 1 voor meer informatie.

Deel 1
Deel 1 van 4:

De Basisprincipes leren

Pdf downloaden
  1. De meeste opgaves in codekrakers zijn eenvoudige vervang-technieken, dat wil zeggen dat de letters van het alfabet worden weergegeven door andere letters. In sommige systemen worden andere symbolen gebruikt. De regels worden meestal ergens bij je puzzel beschreven. Een codekraker in het Klingon is dan niet moeilijker dan een in het cyrillisch, omdat de symbolen ook gewoon als patronen verschijnen. Als je het patroon ontdekt heb je de code ontcijferd.
    • Algemene regel: hoe beter je je los kunt maken van de letters zelf en kunt zoeken naar de patronen onder de letters, des te dichter ben je bij de oplossing. Probeer zoveel mogelijk los te komen van de letters waar je naar kijkt.
    • Codekrakers zijn niet bedoeld om je voor de gek te houden, hoe moeilijk ze ook kunnen zijn. Bij bijna alle codekrakers betekenen de letters iets anders. Bijvoorbeeld, de ‘X’ in de puzzel die jij zit te maken staat zeker niet voor de letter ‘X’ in het alfabet. [1]
  2. Het is behoorlijk onwaarschijnlijk dat je in een hoopje door elkaar gegooide letters meteen een bepaald woord herkent, hoe lang je er ook naar kijkt. Probeer allereerst de meest waarschijnlijke een-letterwoorden te ontdekken, en voer die code in de hele puzzel door; je vult zoveel mogelijk vakjes in met je ontdekking, en dan ga je naar de overige lege vakjes kijken.
    • Het invullen van een codekraker is een langdurig proces waar je veel bij moet gokken. Je moet eindeloos mogelijkheden afwegen, en steeds kiezen wat op dat moment het beste lijkt. Als dat later verkeerd blijkt te zijn zul je het moeten veranderen.
  3. Als je in een woord veel lege vakjes hebt zul je uiteindelijk gewoon systematisch te werk moeten gaan. Als je al snel klaar bent met alle korte woorden en een-letterwoorden, heb je niet veel om op voort te bouwen. Het herkennen van algemene woordpatronen kan je helpen om de meest waarschijnlijke mogelijkheden te kiezen, zo kun je gokken om je kansen op de juiste keuze te verbeteren.
  4. Zelfs als je een kei bent in codekrakers, gaat het nog altijd om uitproberen en controleren, dus het is wel bijna zeker dat je na verloop van tijd dingen zult moeten veranderen. De beste manier om een codekraker op te lossen is met potlood en een vel papier voor je neus..
    • Het is ook slim om een woordenboek bij de hand te houden om de juiste spelling van een woord op te zoeken, en een kladblaadje om mogelijkheden door te strepen. Schrijf alle letters in volgorde van voorkomen in de taal op een blaadje, zo kun je als het op gokken aankomt, de meest waarschijnlijke mogelijkheden het eerst proberen.
    • Het Engelse alfabet, gerangschikt naar frequentie van voorkomen, ziet er zo uit: E, T, A, O, I, N, S, H, R, D, L, U, C, W, M, F, Y, G, P, B, V, K, J, X, Q, Z. Als je erachter bent wat elke letter betekent schrijf je dat boven de bijbehorende letter op je kladblaadje.
  5. Met een verkeerd uitgangspunt werken kan goed uitpakken. Als je de hele puzzel door bent geweest, en er achter komt dat je het afgelopen uur met een verkeerde code voor de ‘G’ hebt gewerkt: Joepie! Nu weet je weer een letter die je als mogelijkheid kunt uitsluiten, en ben je dus een stap dichter bij de oplossing van je codekraker. Elk moment dat je iets zeker weet is positief!
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

De eerste letters ontcijferen

Pdf downloaden
  1. Nee, dat is geen vage puzzelvereniging met gecodeerde ringen en geheime handdrukken. De letters e, t, a, o, i en n komen in de Engelse taal het meeste voor, daarom is dit een buitengewoon nuttige serie om uit je hoofd te leren. Als je leert om de patronen waarin zij voorkomen snel en efficiënt te herkennen ben je binnen de kortste keren een volleerd ontcijferaar.
    • Zoek allereerst de meest voorkomende letters in je codekraker en omcirkel die. De kans is groot dat die letter er één uit bovenstaand rijtje is. De codes worden duidelijk als je leert om frequentie van voorkomen te combineren met patroonherkenning.
  2. Omdat codekrakers vaak citaten van personen gebruiken is het woord ‘I’ (ik) bijna net zo algemeen als het woord ‘a’ (een), dus wees niet te snel met je conclusies over letters die je los ziet staan. Je kunt uitzoeken of het ‘i’ of ‘a’ is door met deze letters te experimenteren in andere woorden en naar gemeenschappelijke patronen te zoeken.
    • Als je een drie-letterwoord ziet dat met dezelfde letter begint, is het bijna zeker de letter ‘a.’ Er is een aantal algemene drie-letterwoorden die met een ‘a’ beginnen; maar heel weinig beginnen met een ’i’.
    • Als een mogelijk drie-letterwoord geen goed houvast biedt, probeer je eerst de ‘a’, want die komt op twee na het meest voor in de Engelse taal. Vul hem in de rest van de puzzel in en probeer het uit. Als het niet blijkt te kloppen weet je in ieder geval dat het een ‘i’ moet zijn.
  3. Je tweede geheime wapen om je eerste paar letters te ontcijferen is het bestaan van de apostrof. Dat betekent ofwel een samenvoeging (can’t) ofwel een bezittelijk voornaamwoord (her’s); dat geeft je dus een prachtige aanwijzing voor wat er achter de apostrof staat, of helpt je in ieder geval de mogelijkheden te beperken.
    • Als er één letter achter de aprostrof staat is dat een t, s, d, of m.
    • Een apostrof met twee letters moet ofwel ‘re’, ‘ve’, of ‘ll’ zijn.
    • Om te kunnen kiezen tussen bezittelijke voornaamwoorden en samenvoegingen kun je kijken naar de letter voor de apostrof. Als het altijd hetzelfde is, heb je bijna zeker de ‘n’t’ combinatie. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk te maken met een bezittelijk voornaamwoord. [2]
  4. Met gebruik van je kennis over de frequentie van voorkomen van letters en wat je hebt ontdekt over een-letterwoorden en apostroffen, kun je meer ontcijferen door te beginnen met de twee-letterwoorden.
    • De meest algemene twee-letterwoorden zijn: of, to, in, it, is, be, as, at, so, we, he, by.
    • Als je twee-letterwoorden vindt waar de letters zijn omgedraaid, heb je ‘no’ en ‘on’. Je hoeft alleen nog maar even uit te zoeken wat wat is!
  5. Het woord ‘the’ is ontzettend algemeen en kan worden vergeleken met ‘that’ als je een goede aanwijzing wilt. Als een zin bijvoorbeeld zowel 'BGJB’ als ‘BGD’ bevat, kun je er wel van uit gaan dat je op het goede spoor zit, en dat B = T. In diezelfde codekraker is ‘BGDL’ waarschijnlijk ‘then’ en ‘BGDZD’ is dan ‘there’.
    • De meest voorkomende drie-letterwoorden in het Engels zijn: the, and, for, are, but, not, you, all, any, can, her, was, one, our, out, day, get, has, him, his, how, man. [3]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Algemene woordpatronen herkennen

Pdf downloaden
  1. Woorden die langer zijn dan 5 of 6 letters hebben meestal een voorvoegsel of een uitgang; als je leert hoe je die kan vinden wordt het een stuk makkelijker om de codes te ontcijferen. [4]
    • Veel voorkomende voorvoegsels zijn: anti-, de-, dis-, en-, em-, in-, im-, pre-, il-, ir-, mid-, mis-, non-.
    • Veel voorkomende uitgangen zijn: -able, -ible, -al, -ment, -ness, -ous, -ious, -ly.
  2. Een digraaf is een combinaties van twee letters die samen als één klank worden uitgesproken; meestal is één van die letters een ‘h’. Dat is vooral nuttig als je een ‘h’ aan het eind van een woord vindt, omdat er niet zoveel letters zijn die op die manier met een ‘h’ te combineren zijn. Dan is het waarschijnlijk een c, p, s of t.
    • Andere veel voorkomende digrafen zijn: ck, sk, lk, ke, qu, ex.
    • Een ander soort twee-lettercombinatie waar je veel aan hebt zijn dubbele letters. Deze komen niet heel vaak voor in codekrakers, maar als je ze vindt zijn ze heel nuttig. ‘LL’ is de meest algemene dubbele letter, en vlak daarna ‘ee’.
  3. Klinkers komen in elk Engels woord voor en maken bijna 40% van elke tekst uit. Er staan er vrijwel nooit drie of vier achter elkaar. Om de keuzemogelijkheden te beperken en meer lege vakjes in te vullen kun je een paar tips voor klinkers leren.
    • De meest voorkomende klinker is een ‘e’; de minst voorkomende is een ‘u’.
    • Tenzij de tekst over skiën (skiing) of stofzuigen (vacuuming) gaat, is een dubbele klinker waarschijnlijk een ‘e’ of een ‘o’.
    • Een patroon van herhalende letters in een lang woord betekent meestal klinkers, zoals de ‘i’ die herhaaldelijk voorkomt in het woord ‘civilization’. Maar als de herhalende letters naast elkaar staan is het meestal een medeklinker.
  4. Gebruik de aanwijzingen die de interpunctie je geeft. Als je codekraker interpunctie bevat, let dan speciaal op de woorden aan weerskanten daarvan. Komma’s, punten en andere interpunctie kunnen je aanwijzingen geven om het aantal mogelijkheden te beperken en slimmer te raden.
    • Voegwoorden zoals ‘but’ en ‘and’ komen vaak na een komma.
    • Een vraagteken duidt vaak op een woord met ‘wh’ in de zin ervoor. Kijk naar dit soort mogelijkheden als je een vraagteken aan het eind van de code zin ziet.
  5. Net als bij kruiswoordpuzzels, woordzoekers en andere puzzelvormen, hebben codekrakers een specifiek gevoel voor humor en een grondige kennis van de spelregels en de problemen van het oplossen van de puzzels. Zoek naar de volgende tamelijk algemene woorden die met herkenbare patronen in codekrakers kunnen voorkomen:
    • That (of: high, says, else, dead, died)
    • There/Where/These (overal waar je een ‘h’ en een ‘e’ hebt opgespoord)
    • People
    • Always
    • Everywhere
    • Somewhere
    • William of Kennedy (als het een naam is; anders zoek je naar ‘million’ of ‘letters’)
    • Never (of: state, fewer, color, level)
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Buiten de lijnen denken

Pdf downloaden
  1. De meeste codekrakers zijn nogal obscure citaten, meestal een aforisme over ‘de mens’ of ‘de maatschappij’, dat wil zeggen dat de oplossing een compacte filosofische uitspraak is. Omdat je daar zeker van kunt zijn, kun je soms proberen je zoektocht te beperken tot het inhoudsgebied van je codekraker om slimmer te raden naar de woorden. Grootse en ideeën en abstracte denkbeelden zijn dagelijks werk voor de meeste codekrakers.
    • Vergelijkende woorden en superlatieven zoals ‘always’ en ‘everywhere’ komen vaak in codekrakers voor vanwege de inhoud. Andere vaak voorkomende woorden in deze categorie zijn more, less, nobody, usually, better, worse, everything, often en rarely.
  2. Codekrakers eindigen meestal met de naam van de auteur van het citaat. Auteurs worden meestal genoemd met voornaam en achternaam, maar er zijn ook uitzonderingen. ‘Anomymous’ heeft bijvoorbeeld veel prachtige citaten geschreven.
    • Een twee-letterwoord aan het begin van de naam van de auteur is hoogstwaarschijnlijk Dr.
    • Een twee-letterwoord aan het eind van de naam van de auteur is waarschijnlijk een achtervoegsel als ‘Jr’ of ‘Sr’ of een Romeins getal zoals in ‘Paus Paulus VI’.
    • Een kort woord in het midden van de naam kan zoiets deftigs zijn als ‘de’ of ‘von’.
  3. Waarschijnlijk hoef je niet de hele zin van je codekraker te ontcijferen, maar als je kunt bedenken waar bepaalde en onbepaalde voornaamwoorden, hulpwerkwoorden en andere algemene vormen komen, ben je al een eind op streek.
    • Zoek na persoonlijk voornaamwoorden als ‘his’ of ‘hers’ naar een zelfstandig naamwoord.
    • Het herkennen van hulpwerkwoorden zoals ‘am’, ‘be’, ‘been’ of ‘have’ die aan een ander werkwoord voorafgaan, zoals ‘I am helping’, kan helpen je codekrakers op te lossen. Ze hebben nooit meer dan 5 letters.
  4. Veel zinnen hebben een soort van parallel-structuur en herhalen een andere vorm of verbuiging van het zelfde woord verderop in de zin. En omdat codekrakers vaak ontleend worden aan citaten en toespraken kom je deze retorische technieken vaak tegen.
    • Veel aforismen gebruiken gekoppelde woorden om te vergelijken en een retorisch argument kracht bij te zetten. Als het woord ‘truth’ verschijnt kun je ook verderop in de zin naar ‘lie’ gaan zoeken.
    • Zoek naar andere vormen van hetzelfde woord. ‘Pleasure’ en ‘pleasurable’ kunnen samen in een codekraker voorkomen. Doe niet al te ingewikkeld over dat andere woord dat er bijna hetzelfde uitziet.
    Advertentie

Tips

  • Als je denkt dat je een woord hebt ontcijferd, kun je je oplossing uitproberen op andere woorden in de tekst.
  • Als je de t, h, n, e en a hebt gevonden ben je al een eind op weg je puzzel op te lossen.
  • In een codekraker kun je proberen de woorden te vinden op basis van het aantal, de frequentie en volgorde van de letters. Bijvoorbeeld de tekst ABCCD is code voor een vijf-letterwoord waar de derde en de vierde letter hetzelfde zijn, en de andere drie uniek. Dit codewoord zou het woord ‘hello’ kunnen zijn.
  • Een bijzondere uitdrukking die nogal eens in codekrakers wordt gebruikt is ‘The magic words are squeamish ossifrage,’ een eerbetoon aan een beroemde oplossing van een coderingsuitdaging uit 1977.
  • De meeste puzzelmakers zorgen ervoor dat in hun codekrakers elke letter door een andere letter vervangen wordt. Dus als de gecodeerde tekst het woord ‘A’ bevat, en je moet kiezen tussen een ‘a’ en een ‘i’, is het waarschijnlijk een ‘i’.
  • Als je een I, een N of een G in de drie laatste posities van een woord hebt, is de kans groot dat het woord op ING eindigt. En als je dezelfde drie letters vaak op het eind van meerdere woorden ziet, kan dat ook een aanwijzing zijn dat die woorden op ING eindigen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Deze tips slaan alleen op codekrakers waarin de letters simpelweg door andere moeten worden vervangen, en waar geen standaard groepjes van vijf letters worden gebruikt.
  • Het kan erg nuttig zijn om te kijken naar de frequenties van de letters, maar vertrouw er niet te veel op. Een tekst over puzzels en citaten (quotes) heeft soms meer ‘z’ en ‘q’ dan gemiddeld.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 63.229 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie