Pdf downloaden Pdf downloaden

Elcomeway otay yptographycray ithway ikihowway! Of je nu briefjes in de klas aan je vrienden schrijft of probeert om meer te leren over cryptografie (de studie van codes en geheimschrift) als hobby: in dit artikel leer je de basiskennis en het helpt je op weg om je eigen berichten te kunnen coderen. Kijk verder bij Stap 1 om meteen te beginnen! Sommige mensen denken dat de termen codering en geheimschrift hetzelfde betekenen, maar het zijn twee heel verschillende onderdelen van cryptografie. Een geheime code is een systeem waarbij elk woord of zinsdeel in je bericht wordt vervangen door een ander woord, zinsdeel of een reeks symbolen. En geheimschrift is een systeem waarbij elke letter van je bericht wordt vervangen door een andere letter of symbool.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Codering

Pdf downloaden

Standaardcode

  1. Elke goede code heeft een codeboek nodig. Maak woorden en zinsdelen die je in plaats van andere woorden en zinsdelen kunt gebruiken en vat deze samen in een codeboek dat je kunt delen met de andere leden van je geheime club.
  2. Gebruik het codeboek om je bericht zorgvuldig te construeren. Onthoud dat het combineren van je bericht met een sleutel dat bericht nog beter beveiligt!
  3. Als je vrienden het bericht krijgen, dan hebben ze jouw codeboek nodig om het bericht te vertalen. Zorg ervoor dat ze wel weten of je dubbele encryptie gebruikt of niet.
    Advertentie

Boekcodering

  1. Je gaat een code maken door het opgeven van de locatie van woorden in een boek. Als je er zeker van wilt zijn dat de meeste woorden die je nodig hebt ook daadwerkelijk in het boek staan kun je voor een reisgids of woordenboek kiezen. Het is raadzaam om een boek te gebruiken dat veel verschillende woorden bevat en waar veel onderwerpen in behandeld worden.
  2. Neem het eerste woord van je bericht en zoek dat woord op in het boek. Neem nu het paginanummer, regelnummer en woordnummer. Schrijf deze achter elkaar als vervanging voor het woord. Doe dit voor elk woord. Je kunt dit ook doen voor zinsdelen mits die zinsdelen ook in het boek voorkomen.
    • Een voorbeeld: een woord op pag. 105, vijfde regel, 12e woord wordt 105512, 1055.12 of iets dergelijks.
  3. Geef het gecodeerde bericht aan de ontvanger. Deze heeft een identiek exemplaar nodig van het boek om de code te kunnen ontcijferen.
    Advertentie

Politiecode

  1. Dit soort codering werkt het beste als je een verzameling zinsneden hebt die je vaak gebruikt. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als "Hij is een schat!" tot iets meer serieus als "Ik zit in een vergadering."
  2. Je kunt het echt in de stijl van een politiecode doen door aan elke frase een getal of aantal letters toe te wijzen. Je kan in plaats daarvan ook een andere frase (zoals ziekenhuizen dat doen) gebruiken. Je kan bijvoorbeeld "1099" in plaats van "deze lijn wordt afgetapt" zeggen. Of je zegt "Ik denk erover om dit weekend te gaan vissen ". Het gebruiken van getallen is gemakkelijker om uit te schrijven; tekst klinkt echter minder verdacht.
  3. Hoewel dit type code het best werkt als je de verschillende frasen uit je hoofd hebt geleerd is het achter de hand hebben van een codeboek geen slecht idee!
    Advertentie


Methode 2
Methode 2 van 3:

Geheimschrift

Pdf downloaden

Verschuiving van de datum

  1. Bijvoorbeeld de geboortedag van Steven Spielberg: 18 december, 1946. Schrijf die datum op in getallen, achter elkaar en zonder spatie: 181246.
  2. Stel dat je het volgende bericht verstuurt aan een Engelse vriend: "I enjoy the movies of Steven Spielberg." Schrijf onder dit bericht het 6-cijferige getal, steeds maar weer tot je bij het einde van de zin bent gekomen: 1 21846 121 846121 84 612184 612184612.
  3. Schrijf het alfabet op van links naar rechts. Verschuif elke letter van je bericht al naar gelang het cijfer dat eronder staat. De letter I verschuift 1 plek, waardoor het een J wordt; E verschuift 2 plekken, waardoor dit een G wordt. Let op de Y die 6 plekken verschuift waardoor je weer vooraan begint bij de A en uiteindelijk op E belandt. Je uiteindelijke bericht wordt: J gorse ujf usbjgt wj yugwmr yqkftfksi.
  4. Wanneer iemand dit bericht wil lezen, dan hebben ze alleen maar de datum nodig die je hebt gebruikt om het bericht te coderen. Nu hoef je alleen maar de procedure om te draaien: Schrijf de numerieke code op en verschuif de letter terug, volgens de cijfers onder het bericht.
    • De Datumsleutel heeft een bijkomend voordeel dat het behoorlijk willekeurig is – je kunt op elk moment de datum wijzigen. Hiermee kun je het systeem gemakkelijker aanpassen dan met andere manieren van versleuteling. Beroemde data en voor de hand liggende, zoals 12 december, 1912 (121212), kun je beter vermijden.
    Advertentie

Genummerde versleuteling

  1. 1
    Kies samen met de ontvanger een geheime datum. Stel dat het bijvoorbeeld 5 is.
  2. 2
    Schrijf je bericht (zonder spaties) met 5 letters in elke regel (het geeft niet als de laatste regel niet vol is). Als het de zin 'Ze hebben ons door' is dan ziet dit er zo uit:
    • Zeheb
    • benon
    • sdoor
  3. 3
    Om je geheimschrift te maken volg je de kolommen en schrijf je de letters als volgt op:
    • zbsendhnoeoobnr
  4. 4
    Om dit bericht te ontcijferen heeft, deelt de ontvanger het aantal letters door 5 en weet zo dat er 0 letters over zijn. Hij schrijft vervolgens dit bericht uit in 3 kolommen van 5 letters om zo het oorspronkelijke bericht te kunnen lezen.
    Advertentie

Rozenkruizersgeheimschrift

  1. [1]
  2. Doe dit willekeurig en gebruik een letter niet tweemaal.
    • Iedereen die het bericht wil kunnen lezen heeft een kopie nodig van deze sleutel.
  3. Neem de eerste letter van je bericht. Zoek deze letter in je sleuteltabel. Kijk naar de lijnen die er omheen staan. Neem de vorm van de lijn over in de gecodeerde versie van je bericht. Als de letter die je schrijft de tweede letter is in het vakje, kun je er een punt aan toevoegen. Doe dit voor elke letter in je bericht.
    Advertentie

Caesarcijfer

  1. Het Caesarcijfer draait het alfabet om en verschuift het een aantal plaatsen. [2] Dit kan de code moeilijker maken om te kraken, vooral als je dit regelmatig verandert. Een verschuiving van 3 plaatsen betekent dat een A een X wordt, B wordt Y, C wordt Z enzovoort. Dus als je het volgende bericht verstuurt: "Meeting tomorrow at station" dan schrijf je dit als Jbbqfkd qljloolt xq pqxqflk.
    • Er zijn variaties zoals het husselen van het alfabet voor je gaat verschuiven. Dit zorgt ervoor dat deze codering veiliger is.
  2. Een gids, zoals een decodering, vergemakkelijkt het schrijven. Je kan er een maken die past bij jouw codering.
  3. De ontvanger die de code moet decoderen heeft alleen het getal nodig om het juiste aantal plaatsen te verschuiven. Verander dit regelmatig maar zorg wel dat je het nieuwe getal op een geheime manier kunt doorgeven.
    Advertentie


Methode 3
Methode 3 van 3:

Geheime talen

Pdf downloaden

Varkenslatijn

  1. Voeg hier een "ay" toe aan het eind van het woord. Dus, oor wordt ooray, ark wordt arkay en insuline wordt insulineay.
  2. Verplaats de eerste letter van het woord naar het eind, en voeg daar weer "ay" aan toe. Als de eerste klank bestaat uit twee letters, zoals TH en CH, dan verplaats je beide naar het einde en voeg je er "ay" aan toe.
    • Dus, tank wordt anktay, glazen wordt lazengay en mazelen wordt azelenmay.
  3. Dit werkt het best als je de woorden snel uitspreekt maar kan een tijd duren om goed te leren. Blijf oefenen!
    Advertentie

Klopcode

  1. Deze codering werkt op dezelfde manier als de Morse-code. Je zal een systeem moeten bedenken van kloppen en die toewijzen aan de verschillende letters van het alfabet of specifieke woorden. Kies ritmes die je kunt onthouden.
  2. De code moet je uit het hoofd leren dus leer deze aan iedereen die de code zal moeten gebruiken.
  3. Gebruik je vingers, een potlood of een andere manier van communicatie om je bericht door te geven. Probeer dit subtiel te doen. Je wilt niet dat iemand doorkrijgt dat je een bericht aan het versturen bent.
    Advertentie

Geheimtaal

  1. Het is een taalspel zoals varkenslatijn maar klinkt complexer. De kortste uitleg is om "-othag" voor elke klinker te plaatsen in een lettergreep. Dit is moeilijker dan het lijkt! Je zal stevig moeten oefenen om deze taalcode goed meester te worden.

Tips

  • Verberg je code op een plek waar alleen jij en de ontvanger weet van hebben. Neem bijvoorbeeld een pen om de code in te doen en leg die ergens neer waar de ontvanger de code kan ophalen.
  • Je kunt ook een symbool toekennen aan spaties voor een nog betere codering. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een letter gebruiken ( E, T, A, O en N werken het best). Deze noemt men ook wel nulls. Q, J, Z en X zien er voor de behendige codekrakers meteen als null-karakters uit dus gebruik die of andere karakters die meteen opvallen niet.
  • Je eigen code maken door de letters van elk woord te husselen werkt niet. Je brein kan heel snel zien welk woord ermee wordt bedoelt. Kijk maar naar het volgende voorbeeld: "Lnulze ew eifkof naga nedrkin" lees je meteen als "Zullen we koffie gaan drinken"!
  • Verstuur altijd de decodeersleutels naar de ontvanger.
  • Als je gebruik maakt van het zogenaamde Turks-Ietse geheimtaal hoef je niet perse "ab" voor een klinker te gebruiken. Je kunt elke willekeurige lettercombinatie gebruiken.
  • Als je de code met de spaties gebruikt doe dan met de letters wat je wilt om het moeilijker te maken om te ontcijferen. Zorg er wel voor dat de ontvanger weet wat je hebt gedaan, anders werkt het natuurlijk niet.
  • Je kunt bij het Caesarcijfer de letters zoveel plaatsen opschuiven als je wilt, achterwaarts of voorwaarts. Zorg dat je wel steeds dezelfde verschuiving aanhoudt.
  • Zorg dat je de ontcijferde code verwijdert.
  • Gebruik de Morsecode. Het is een beroemde codering maar toch handig om te kunnen toepassen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je de codes slordig opschrijft zijn ze voor je handlanger moeilijker te ontcijferen behalve als er een variatie in de code is aangebracht, speciaal ontworpen om de lezer in verwarring te brengen (behalve je handlanger natuurlijk).
  • Varkenslatijn kun je het best gebruiken voor kortere woorden. Langere woorden werken niet zo goed omdat de extra letters dan niet goed te verbergen zijn. Hetzelfde geldt voor het uitspreken.
Advertentie

Benodigdheden

Codes :

  • Boek of woordenboek
  • Potlood
  • Papier

Geheimschrift :

  • Potlood
  • Papier
  • Een willekeurige datum

Bronnen

  1. http://www.makeandtakes.com/3-secret-codes-to-try-with-your-kids
  2. https://www.khanacademy.org/math/applied-math/cryptography/ciphers/e/caesar_cipher_encryption
  3. Janeczko, Paul. Top Secret: A Handbook of Codes, Ciphers, and Secret Writing. Broadway, New York: Scholastic Inc., 2004.

Over dit artikel

Deze pagina is 28.484 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie