PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Elk individu is geboren met creativiteit. Creativiteit is het gebruik van verbeelding, originaliteit, productiviteit en probleemoplossend vermogen bij het aanpakken van een situatie. [1] Veel mensen zien creativiteit niet als aangeboren eigenschap, maar als vaardigheid die ontwikkeld kan worden, en hoe meer je het ontwikkelt, hoe creatiever je kind zal kunnen zijn! Hoewel kunst een veelgebruikt middel is om de creativiteit van kinderen te inspireren, zijn er veel meer manieren om de creativiteit van kinderen te ontwikkelen!

Methode 1
Methode 1 van 3:

Bijdragen aan de creativiteit van je kind

PDF download Pdf downloaden
  1. Wees vrij in je gedachten en sta open voor vele oplossingen voor veel problemen. Laat je kinderen zien dat je flexibel bent en bereid om nieuwe dingen te proberen. [2] Wanneer je geconfronteerd wordt met moeilijkheden, laat je kinderen dan zien dat je het probleem op verschillende manieren kunt benaderen en oplossen.
    • Als je kinderen je een vraag stellen, wees dan creatief in hoe je de vraag beantwoordt. Je kunt verschillende oplossingen met je kind bespreken, voordat je de vraag beantwoordt. Je kind kan bijvoorbeeld vragen “waar komt de regen vandaan?” Dan kun je beginnen met je samen af te vragen “nou... het komt uit de lucht... wat komt er nog meer uit de lucht? Kan het daaruit komen?”
    • Als je kind vraagt hoe je een hart moet tekenen, laat dan veel verschillende manieren zien om een hart te tekenen (zoals met rechte lijnen, stippels, of door bloemen in de vorm van een hart te tekenen), zelfs een anatomisch hart, en vraag dan je kind om er een paar te verzinnen.
  2. [3] Laat je kind ongestructureerde speeltijd hebben, waarbij je niet onderbreekt, het spel stuurt of suggesties geeft. Kies speeltjes voor je kinderen die niet een specifiek doel hebben, maar laat je kind het op allerlei verschillende manieren gebruiken.
    • Moedig activiteiten zoals schilderen, tekenen en bouwen aan.
    • Vermijd zoveel mogelijk oorzaak-en-gevolgspeeltjes, zoals duveltjes in doosjes en andere dergelijke speeltjes.
    • Corrigeer het spel van je kind niet, tenzij er duidelijk conflict is.
    • Als je kind zegt “ik verveel me”, pak dan wat speeltjes, begin een verhaal te vertellen, en laat je kind het afmaken. Je kunt bijvoorbeeld wat poppen neerzetten en zeggen dat ze over de hele wereld reizen. Hun eerste bestemming is in Praag, waar gaan ze hierna naartoe? Welke plaatsen willen ze zien? Hoe lang gaan ze reizen, en hoeveel landen gaan ze bezoeken?
  3. Maak aparte ruimtes voor activiteiten, met name rommelige activiteiten. Creëer een kunstruimte waar je kinderen kunnen verven en rommel maken zonder dat dit het hele huis aantast, of een verkleedruimte waar alle kleren liggen. Wanneer het tijd wordt voor cadeaus voor kerst of verjaardagen, vraag dan om hobbymaterialen, muziekinstrumenten, bouwmaterialen en kostuums. [4]
    • Hergebruik dingen die je in huis vindt: lege keukenrollen en toiletpapierrolletjes kunnen een zwaard of zeilboot worden.
    • Daag je kinderen uit om iets te maken van veelvoorkomende huishoudartikelen, zoals papier, verpakkingen en rollen van verpakkingspapier.
  4. Maak tijd vrij om te brainstormen hoe je problemen kunt oplossen, nieuwe activiteiten kunt creëren of nieuwe dingen kunt maken. Ga niet oordelen, evalueren of praten over wat geschikt zou zijn, maar moedig de stroom ideeën aan. Kies geen “beste” idee. Richt je op het proces van het genereren van ideeën, niet op de uitkomst of evaluaties. [5]
    • Wanneer er iets ontbreekt (bijvoorbeeld als je iets moet bereiken maar geen ladder hebt) laat je kinderen dan nadenken over manieren waarop ze het probleem kunnen oplossen.
    • Lees een kort verhaal tot de climax, en stop dan. Vraag nu aan je kinderen wat zij denken dat er hierna gebeurt en hoe zij het probleem zouden oplossen.
  5. [6] Kinderen die bang zijn om te mislukken, of een fout maken, kunnen zichzelf blokkeren in het creatieve proces. [7] Kinderen kunnen ook bang zijn om hun eigen werk te beoordelen of te laten beoordelen. Deel je eigen mislukkingen met je kind, en benadruk dat het prima was en dat het je iets geleerd heeft.
    • Oefen het kleuren buiten de lijntjes met je kind, laat ze huid blauw of paars kleuren, of andere gekke dingen om te laten zien dat het prima is om dingen anders te doen.
    • Als je kind van streek is omdat hij of zij een fout gemaakt heeft, zoek dan creatieve alternatieven om het weer goed te maken. Als je kind een pagina uit een kleurboek scheurt, repareer de scheur dan met stickers, of teken om de scheur heen om het in tekening te laten passen.
  6. Sommige ouders merken dat ze altijd gesloten vragen stellen, zoals “Dat is een mooie bloem, toch?” of “Dat zal leuk zijn, niet?” In plaats van vragen te stellen die gesloten zijn, kun je open vragen stellen, die creativiteit mogelijk maken. [8] Geef je kind ook de kans om creatief te antwoorden.
    • Je kunt zeggen “Wat is je favoriete bloem en waarom?” of “Wat lijkt jou leuk?”
  7. Laat je kinderen zo min mogelijk televisie kijken of spaarzaam met telefoons, computers of tablets spelen, aangezien teveel schermtijd kan leiden tot obesitas, aandachtsproblemen, emotionele verstoringen en moeilijkheden met slapen. [9] Moedig in plaats daarvan activiteiten zoals lezen, naar muziek luisteren, tekenen of een toneelstuk oefenen aan. [10]
    • Zet een timer aan voor je kinderen als ze televisie kijken of een tablet of telefoon gebruiken, zodat ze weten dat als de timer afgaat, de schermtijd voorbij is.
  8. Bonussen of teveel druk kunnen in de weg staan van creativiteit, en ervoor zorgen dat het kind gaat raden wat jij wilt in plaats van zelf te onderzoeken. [11]
    • In plaats van complimenten te geven zoals “goed gedaan!” of “wat een mooi schilderij!”, kun je beter de moeite prijzen. Zeg “ik kan zien dat je hier heel hard aan gewerkt hebt.” of “wow, je hebt veel kleuren gebruikt in je schilderij. Wat levendig!”
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

De creativiteit van je kind koesteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Geef je kind een probleem en vraag hoe dit opgelost kan worden. Vraag daarna je kind om het op een andere manier op te lossen. Benadruk het proces, en niet het uiteindelijke product. Moedig hem aan om veel oplossingen te vinden voor een probleem, en veel routes naar een oplossing. [12]
    • Vraag je kinderen om een huis te maken, maar wees vaag en zeg dat ze alles kunnen maken wat ze willen. Als ze vastlopen, zeg dan dat ze een huis kunnen tekenen, of er een kunnen maken van ijsstokjes of karton. Moedig ze aan om op meer manieren een huis te maken, tot het maken van een hondenhuis, of een poppenhuis of een huis voor een vriendelijk monster.
  2. Misschien wil je wel heel graag dat je kind leert piano te spelen of een ballerina te zijn, maar laat je kind zelf kiezen welke activiteiten hem of haar interesseren. [13] Hoe meer vrijheid een kind heeft in activiteiten, hoe meer flexibiliteit een kind in zijn gedachten heeft.
    • Je kind zal van nature aangetrokken worden tot activiteiten waar hij of zij van geniet. Moedig het verkennen van die activiteiten aan.
    • Activiteiten die creativiteit kunnen inspireren zijn muziek, dans, tekenen, beeldhouwen en schilderen.
  3. Laat je kind lessen volgen in schilderen, dansen, beeldhouwen of pottenbakken. Kunst is met name nuttig voor kinderen omdat het de ontluikende persoonlijkheid van een kind helpt creëren en uiten. [14] Kies activiteiten waarbij het kind basisvaardigheden kan leren, maar tegelijkertijd de lege ruimtes kan invullen met zijn of haar creativiteit.
    • Zoek lessen bij een buurthuis in de buurt of privéstudio's.
    • Laat je kind creatief zijn in zijn eentje, maar ook in samenwerking met andere kinderen.
  4. Leren met andere kinderen kan spannend en leerzaam zijn. [15] Kijk of er buitenschoolse activiteiten of clubs zijn waar de kinderen kunnen samenwerken en samen creëren. Samenwerken en creativiteit laten stromen met andere kinderen kan veel plezier, ideeën en veel te leren geven.
    • Kinderen kunnen een dans, een lied, een wetenschapsproject of een functioneel artikel zoals een boot maken.
  5. Betrek zoveel mogelijk zintuigen bij activiteiten. [16] Gebruik beweging, geluid, structuur, smaak en visuele informatie. Je kunt ook op de achtergrond muziek afspelen. Een manier om multidimensionaal te leren is door een lied te leren met bewegingen of een dans, of je eigen bewegingen te maken.
    • speel met klei. Je kunt verschillende soorten gekleurde klei kiezen, met verschillende structuren. Oefen met het maken van de geluiden die klei maakt wanneer het samengeperst wordt, en merk op hoe het ruikt.
    • Als je een activiteit hebt met maar een paar zintuigen, verzin de andere er dan bij. Je kunt vragen stellen over de zintuigen, zoals “wat voor geluid denk je dat dit kan maken?”
  6. Als je kinderen je vertellen dat de wind gemaakt wordt door bomen, vertel dan dat het waar zou kunnen zijn, en vraag waarom ze dat denken. Door ze hun eigen theorieën te laten ontwikkelen kunnen ze hun eigen creativiteit verkennen! Maar let op dat je ze niet laat geloven dat hun ongewone (en incorrecte) theorie een feit is; geef alleen aan dat het een mogelijkheid is.
  7. Blijf positief in je feedback en belangrijker nog, moedig je kind aan om creatief te zijn. Als je merkt dat je denkt “Dat kan nooit gebeuren” of “dat idee zal nooit werken”, houd dat dan voor jezelf en prijs je kind om het denken buiten de kaders.
    • Als je kind een ruimteschip wil bouwen om naar de maan te reizen, moedig het avontuur dan aan zonder te zeggen “Dat is onmogelijk”. Help bouwmaterialen te verzamelen en moedig je kind aan om verschillende manieren te verzinnen om naar de maan te komen.
    • Als je het moeilijk vindt om de ideeën van je kind niet af te wijzen, zeg dan “dat is een interessante benadering” of “daar heb ik nooit eerder aan gedacht”.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Besluitvaardigheid aanmoedigen

PDF download Pdf downloaden
  1. Goede besluitvaardigheid kan ook creativiteit bij je kinderen inspireren. Wanneer je kind een besluit te nemen heeft, bied dan een paar goede opties en vraag je kind om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. [17]
    • Als je kind bijvoorbeeld iets lekkers in de supermarkt wil halen, dan kun je hem of haar aanmoedigen om te kiezen tussen twee of drie gezonde opties, zoals een granolareep, een zak gedroogd fruit en een bakje met yoghurt bedekte noten.
    • Het hebben van goede mogelijkheden om uit te kiezen zal ervoor zorgen dat je kind ene goede keuze maakt, terwijl je je kind ook de voor- en nadelen van elke mogelijkheid laat bedenken. Dit proces kan je kind helpen om zijn of haar creativiteit te ontwikkelen.
  2. Door je kind naar een probleem te laten kijken vanuit diverse invalshoeken kan ook creativiteit aanmoedigen. Als je kind een moeilijke beslissing moet maken, ga dan met hem of haar zitten en praat over de beslissing. Moedig je kind aan om naar elke mogelijkheid te kijken en de voor- en nadelen van elke mogelijkheid te bekijken. [18]
    • Neem de beslissing niet voor je kind, maar help hem of haar om de juiste keus te maken door samen mogelijkheden te bespreken en vragen te stellen om je kind aan te moedigen kritisch na te denken. Je kunt bijvoorbeeld vragen “Wat denk je dat de uitkomst van die beslissing zal zijn?” En “Welke voordelen heeft deze mogelijkheid boven de andere mogelijkheden?”
    • Je kunt ook nadat de beslissing genomen is met je kind gaan zitten en bespreken hoe het is afgelopen en of je kind nog steeds denkt dat het de beste keuze was. Je kunt bijvoorbeeld iets vragen als “Zou je, als je wist wat je nu weet, nog steeds dezelfde beslissing nemen? Waarom of waarom niet?”
  3. Ook een goede manier om je kind te helpen zowel zijn besluitvaardigheid te verbeteren als creativiteit aan te moedigen is door je kind hypothetische morele dilemma's te geven. Je kunt je kind aanmoedigen om verschillende mogelijke beslissingen te onderzoeken, de mogelijke uitkomsten te bekijken en te besluiten welke hij of zij zou kiezen. [19]
    • Je kunt bijvoorbeeld je kind vragen om zich voor te stellen wat hij of zij zou doen als een vriend zou afkijken bij een test. Zou je kind de vriend verklikken? De vriend confronteren met het afkijken bij de test? Of niets zeggen?
    • Moedig je kind aan om naar de voor- en nadelen van elke hypothetische mogelijkheid te kijken. Bijvoorbeeld wat de voordelen kunnen zijn van verklikken? Wat kunnen de nadelen zijn?
  4. Het kan verleidelijk zijn om elke keer dat je kind een fout gaat maken in te grijpen, maar je kind zal daar niets van leren. Zet in plaats daarvan een stap terug en laat je kind zijn of haar eigen fouten maken. [20] Wat je kind leert van deze ervaringen zal waardevolle lessen bieden over besluitvaardigheid en het kan ook de creativiteit van je kind inspireren.
    • Als je kind bijvoorbeeld besluit om zijn of haar vrije tijd na school te gebruiken voor computerspelletjes in plaats van het maken van een moeilijke huiswerkopdracht, grijp dan niet in. Geef je kind de kans om zelf de gevolgen van die beslissing te ervaren.
    Advertentie

Tips

  • Vertel je kinderen altijd dat elk probleem meer dan een oplossing heeft.
  • Noodzaak is de moeder van uitvindingen; houd dit in gedachten wanneer je een bakingrediënt mist of een foto tekort komt voor een collage.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.326 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie