Pdf downloaden Pdf downloaden

Bij cyberpesten of online pesten wordt iemand bedreigd of vernederd via elektronische communicatiemiddelen zoals sms, appjes, e-mail, privé-berichten en posts op sociale media. Mensen van alle leeftijden kunnen het slachtoffer worden van cyberpesten, maar in de praktijk krijgen vooral tieners en jongeren ermee te maken. De gevolgen kunnen net zo ernstig zijn als bij persoonlijk pesten. Cyberpesten is nooit de schuld van het slachtoffer. Als jij op deze manier gepest wordt, kun je het proberen te stoppen door de pestkop op internet te blokkeren en door het pesten te melden bij iemand met gezag.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Signalen van cyberpesten herkennen

Pdf downloaden
  1. Of je nu zelf bang bent dat je gepest wordt, of je als ouder afvraagt of je kind er misschien last van heeft, een goede manier om cyberpesten op het spoor te komen is door te letten op een aantal kenmerkende signalen. Bij cyberpesten is het vaak zo dat een bepaald persoon iemand anders via appjes, e-mail, privé-berichtjes, sms of sociale media bedreigt of lastigvalt. Er is sprake van intimidatie als de pestkop direct contact met iemand zoekt met één of meer van de volgende soorten berichten: [1]
    • Hatelijke of bedreigende berichten. Hieronder vallen uitschelden en pogingen om iemands gedrag te controleren door met geweld te dreigen, of door te dreigen gênante gegevens over iemand te verspreiden.
    • Gênante of bedreigende foto's of video's.
    • Een eindeloze stroom ongewenste e-mails, privé-berichtjes, appjes of sms'jes, met wat voor inhoud dan ook.
    • Leugens over iemand die schadelijk zijn voor zijn of haar imago.
  2. Een andere vorm van cyberpesten die vaak gebruikt is die waarbij de pestkop zijn of haar slachtoffer kwelt door hem of haar ten overstaan van iedereen te vernederen, in plaats van hem of haar rechtstreeks te contacteren. Cyberpesters kunnen hiervoor bepaalde publieke tactieken gebruiken, zoals onder meer het verspreiden van roddels en geruchten va sociale media, via appjes of smsjes. [2] Andere middelen voor openbare vernedering via online platforms zijn onder meer:
    • Vernederende berichten plaatsen sociale websites, een blog of op andere platformen die voor iedereen toegankelijk zijn.
    • Gênante of intieme foto's of filmpjes delen op sociale media of via sms'jes of app-berichten.
    • Een website creëren vol met foto's, video's, geruchten en beledigingen, allemaal bedoeld om het slachtoffer zwart te maken.
  3. Een minder duidelijke maar net zo schadelijke manier van cyberpesten is die waarbij de pestkop iemand vernedert of treitert door zich als hem of haar voor te doen. Somt creëert de dader een gebruikers- of een schermnaam die bijna hetzelfde is als de gebruikersnaam van iemand anders, en gebruikt vervolgens die naam om situaties te creëren die voor de ander vernederend of bedreigend zijn. [3]
    • In dit geval is het moeilijker om erachter te komen wie de dader is. Meld deze verpersonificatie, oftewel het feit dat iemand zich als jou voordoet, bij de website of bij je internetprovider.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Actie ondernemen om het pesten te stoppen

Pdf downloaden
  1. Soms is de pestkop een vroegere vriend of vriendin van je, is het je ex, of iemand anders die je goed kent. Als het mogelijk is om op een redelijke manier met diegene te praten, vraag hem of haar dan om te beginnen gewoon om te stoppen. [4] Voer dat gesprek persoonlijk en niet via e-mail, app of sms. Probeer duidelijk en direct te zijn, en zeg iets als: 'Ik heb die dingen gezien die je over mij gezegd hebt op Facebook. Je kunt dat niet maken en het is heel erg beledigend voor mij, dus ik wil je vragen om daarmee te stoppen.'
    • Als je niet weet wie de pestkop is of als je door een groep mensen wordt gepest, dan is proberen het uit te praten waarschijnlijk geen optie.
  2. Als uitpraten geen optie is, reageer dan pertinent niet op de sms'jes, privé-berichten, e-mails of andere vormen van communicatie die je van de pestkop krijgt. Pesters proberen een reactie van hun slachtoffer uit te lokken, dus door te reageren maak je het alleen maar erger. Het beste wat je kunt doen is er niet op reageren. [5]
    • Bedreig de pestkop ook niet door te zeggen dat hij of zij nog van je zal horen. Je ergernis uiten door bedreigende berichten terug te sturen zal de pester alleen maar aanmoedigen om ermee door te gaan, en je kunt er zelf bovendien door in de problemen komen.
  3. Maak schermafdrukken of bewaar iedere e-mail, ieder sms'je en alle privé-berichten, posts op sociale media en al het andere bewijs van het cyberpesten dat je maar tegenkomt. Houd van ieder bericht de datum en het tijdstip bij waarop het verstuurd is. Als je geen schermopname kunt maken van de beledigende berichten, kun je ze kopiëren, in een Wordbestand plakken en dat vervolgens opslaan op je computer.
    • Door zoveel mogelijk informatie over het gedrag van je pester te verzamelen zul je beter kunnen bepalen hoe je ervoor kunt zorgen dat het stopt.
    • Ook kun je de bewaarde berichten aan je ouders of aan iemand op school laten zien om te bewijzen dat je gepest wordt.
  4. Zorg er per direct voor dat de pestkop je niet meer lastig kan vallen door alle mogelijkheden die hij of zij heeft om contact met je op te nemen, te blokkeren. Maak gebruik van de privacy-instellingen binnen sociale media om ervoor te zorgen dat de pestkop niet langer met je kan communiceren via sociale media. Doe om jezelf te beschermen het volgende:
    • Verwijder hem of haar je e-mailcontacten en blokkeer voor deze persoon de mogelijkheden om je privéberichten te sturen.
    • Verwijder de persoon uit al je sociale netwerken. Maak gebruik van je privacy-instellingen om ervoor te zorgen dat hij of zij geen contact meer met je kan opnemen.
    • Blokkeer de persoon op je telefoon zodat hij of zij je geen sms'jes meer kan sturen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Hulp inschakelen

Pdf downloaden
  1. Zowel je ouders als je leraren, je mentor of de schooldirecteur zijn in de positie om een einde te maken aan dit probleem, voordat het erger wordt. Maak jezelf niet wijs dat het probleem vanzelf wel over zal gaan. Praat er zo snel mogelijk over om er een eind aan te maken. [6]
    • Soms kan het verleidelijk zijn om het pesten maar op z'n beloop te laten in plaats van er de aandacht op te vestigen. Alleen geef je de pester daarmee indirect het idee dat hij of zij zonder gevolgen iemand anders kan lastigvallen.
  2. Vertel iemand in een gezaghebbende positie wat er aan de hand is en leg zo goed mogelijk uit op welke manier je precies wordt gepest. Als je niet goed met iemand van het bestuur durft te praten, neem dan je favoriete leraar in vertrouwen, of je mentor. Iedere school heeft een plan van aanpak om pesten tegen te gaan en steeds meer scholen hebben een specifiek plan om cyberpesten te stoppen. [7]
    • Welke specifieke regels er bij jou op school ook gelden, het oplossen van de situatie is onderdeel van het werk van de directie.
    • Als je een kind of een tiener bent, zorg dan dat je weet dat het een goed idee is om dit probleem op school bekend te maken. Andere kinderen kunnen ook het slachtoffer van cyberpesten zijn. Om er iets aan te kunnen doen, moet de school van het probleem op de hoogte zijn.
    • Als je een ouder bent, vraag dan of je een afspraak met de rector of met de directeur van de school kunt maken om het probleem op een rechtstreekse manier op te lossen.
  3. Cyberpestkoppen overtreden over het algemeen de regels die zijn opgesteld voor het gebruik van sociale websites, mobiele telefoonnetwerken en andere service providers. Lees het na in de gebruiksvoorwaarden van je provider en onderneem stappen om de bedreigingen te melden. Het kan zijn dat de provider op basis van jouw klacht besluit om de pestkop op een bepaalde manier te straffen of om zijn of haar account te verwijderen. [8]
    • Het kan zijn dat je de berichten van de pestkop die je bewaard hebt naar je provider moet sturen om te bewijzen dat je door die persoon gepest wordt.
  4. Soms neemt cyberpesten criminele vormen aan en valt het niet langer onder de verantwoordelijkheid van je school of internetprovider. [9] Als jij te maken hebt met één van de volgende vormen van cyberpesten, bel dan het dichtstbijzijnde politiebureau of meld het incident aan een agent bij jou op school of op straat:
    • Dreigingen met geweld of zelfs met de dood.
    • Foto's die expliciet seksueel van aard zijn, of beschrijvingen van seksuele activiteiten. Als er een minderjarige op de foto's staat, kan het zijn dat het om kinderporno gaat.
    • In het geheim genomen foto's of filmpjes die van iemand gemaakt zijn zonder dat hij of zij het in de gaten had.
    • Haatberichten of berichten op internet waarin het slachtoffer gekozen is op basis van zijn of haar ras, geslacht, godsdienst of seksuele geaardheid.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Cyberpesten voorkomen

Pdf downloaden
  1. Cyberpesters zoeken vaak naar foto's, statusupdates en persoonlijke informatie die ze online vinden om het materiaal vervolgens tegen hun slachtoffer te gebruiken. Je kunt best wat informatie over jezelf op internet zetten, maar maak nooit iets openbaar waarvan je niet wilt dat de hele wereld het te weten komt. [10] Even if you want to have a serious, personal conversation with a friend, do so in person, not over tweets, Facebook posts, or Instagram comments.
    • Maak bijvoorbeeld geen expliciete foto's van jezelf om die vervolgens op een privé-account van Tumblr te zetten.
    • Getypte gegevens in een commentaar op Facebook, in een post op Tumblr, of in een opmerking op Instagram kunnen stuk voor stuk in verkeerde handen terechtkomen en misbruikt worden door cyberpesters. Bespreek hoogst persoonlijke onderwerpen daarom liever niet online.
  2. Als je je zelf buitengesloten voelt, of als je zelf gepest wordt, kan de verleiding groot zijn om aan die negatieve gevoelens uitdrukking te geven door te gaan pesten, om jezelf een gevoel van macht te geven. Maar ook als jij degene bent die het doet, is cyberpesten nog altijd verkeerd. Jouw gedrag kan dat van anderen beïnvloeden, dus maak duidelijk dat jij niet achter cyberpesten staat door een goed voorbeeld voor anderen te zijn. [11]
    • Als je vrienden via internet of sms iemand beginnen te treiteren, doe daar dan niet aan mee. Vraag ze om te stoppen en maak ze er op attent dat cyberpesten dezelfde schadelijke gevolgen kan hebben als persoonlijk pesten.
  3. Dit type software of apps blokkeert pogingen tot pesten en voorkomt dat je zoon of dochter geen toegang heeft tot ongeschikt materiaal op internet. [12] Als je het nog niet hebt, vraag dan je ouders om het te installeren.
    • Als een van je kinderen gepest wordt, neem dan meteen maatregelen en installeer beschermende software of activeer speciaal hiervoor bedoelde apps, om de privacy van je kind en je gezin als geheel te beschermen.
    Advertentie

Tips

  • In veel gevallen van online pesten hebben de betrokken personen eerder een relatie gehad. De dader verspreidt bijvoorbeeld expliciete of intieme foto's van zijn of haar ex als vorm van wraak.
  • Houd er rekening mee dat er voor cyberpesten niet altijd een duidelijke reden is aan te wijzen. Soms leven mensen zich uit op anderen om hun eigen onzekerheden te verbergen. Het is in ieder geval nooit je eigen schuld!
  • Als je het slachtoffer bent van cyberpesten, kun je je probleem onder andere hier melden: https://www.stoppestennu.nl/online-pesten-social-media-risicos-en-gevaren-cybercrime of hier: https://www.meldknop.nl/
Advertentie

Waarschuwingen

  • Maak geen foto's of film van iemand zonder dat hij of zij het in de gaten heeft en je er toestemming voor heeft gegeven. Het is wettelijk verboden om stiekem te fotograferen wat iemand doet terwijl diegene denkt door niemand gezien te worden.
  • Deel nooit foto's of filmpjes die aanstootgevend of beledigend zouden kunnen zijn of die op wat voor manier dan ook tegen iemand gebruikt zouden kunnen worden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.022 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie